Ayıp........mış

ayıp olarak bakılmasına karşıyım bende genç kız olduğum zaman annemin bir yıl haberi olmamıştı kimseyle konuşamamıştım zor bir dünemdi o yüzden kızımla heşeyi konuşmaya çalışırım. geç kız olduğunda hediyeler almayı düşünüyorum çok hayalerim var çok ama harkese duyurmak doğru değil insanın üzeli kendinde kalmalı
ama sünettlede eşdeğer değil bence
zaten sünetde çok şahşahlı abartılı kutlanmamalı bence herşeyi abartmayı severiz

bu arada kızınızıda tebrik ederim.
sizin gibi bir annesi olduğu içinde çok şanslı

öncelikle hayirli olsun :) genç kizliğa adim atilmiş :)

sünnetle karşilaştirmak abes olur elbet..o bir kereliğe mahsus bir olay ve ergenlik göstergesi degil..

ama "ayip" kismida bir okadar abes..bu neticede biyolojik bir olay..he tabiki abartip dügüne cevirmek gerekmez..ulu orta,memleket meselesi gibi konuşulmaz :)

ben 14 yaşinda regl oldum..herşeyide biliyordum bu konuda..annem anlatiyordu sürekli..ilk regl oldugum gün yengemlere kahvaltiya gidecektik..annem söyledi tabi durumu :)) kizim artik genc kizliga adim atti diye..yengemlerde bana pasta yapmişlardi :))) kizkiza kutladik :))) annem akşamleyin ben odamdayken babamada söylemişti..hatta dedeme bile söyledi ananem :)) evlenene kadarda babam bilirdi..cünkü sabah namazina kaldirmazdi annem beni :))) babamda böylece anlardi :)

annemde 14 yaşinda regl olmus..ozamanda ananem dedeme söylemiş..ozamanlar ped yokmus tabi..bez kullaniyorlarmiş kadinlar..dedem doktor..ananeme annem için bez degil pamuk kullanmasini,bunun saglikli oldugunu söylemiş..

velhasil-i kelam..bizim sülalede herkesin içinde konuşulmaz ama ayipta degildir..

şimdi benimde bir kizim var..onada anlaticam akli kesince..bunun ayip degil biyolojik bişey oldugunu fakat kişiye özel bir durum oldugunu,herşeyin her yerde konuşulmayacagini anlaticam inşaAllah :) ve inşaAllah zamani gelip genc kizliga adim attiginda ona güzel bir pasta yapicam :)

Kesinlikle Ferzacım,ayıp olanlar ayıp diye anlatılmazken,
ayıp olmayan doğal süreç neden bu kadar ayıplanır bende anlayamadım...
tabi ki,cümle aleme bildirilmez ama anne ile kızın,
baba ile oğlunun bu tür önemli konularda dertleşmesi,
bilgilendirilmesi şarttır,kesinlikle böyle olmalı...
dışarıdan X kişilerden yalan yanlış öğreneceğine,
anne ve babadan en doğrusunu öğrenmeli...
sevgiler...

Son düzenleme:
bende kutlanması fikrindeyim aile arasında bir kutlama olabilir ..bu olay kızımın sağlıklı geliştiğinide gösterir ayrıca mutluluk verici ...çocuğum yok ama eşimle konuşmuştum bunu oda kendi aramızda yaparız demişti hiçte mantıksız değil bazı şeyler aşılmalı artık diye düşünüyorum :)

benim de bir kızım var ve ergenliğe girdiği zaman babasıyla da paylaşabilmeli bence bu durumu!a.sbu biyolojik bir süreç ve ayıp değil!buna gelene kadar bir dolu ayıp ve kötü şey var çevrede!benim ailemde de birçok şey ayıptır ama bana çok getirisi olduğunu sanmıyorum bunların:1no2: özellikle de babamla duygularımı paylaşamamak beni çok yordu bence hayatta!...

Tabi ki ayıp değil ama kesinlikle bayanlara özel bi durum...babaya söylemek yersiz...insanlara söylemek de saçma ayrıca...bi kız genç kız olmuşsa oluyordur zaten bilmeyen mi var ..
konu sahibi sadece utanılacak bi şey olmadıgını kızlarımız bilsin diyor sanırım..e ben küçükken de annem zaten bunu söylemişti ve hiç korkmadım..

bazi aileler kizlarina bu durumdan bahsetmiyor bilinclendirilmiyor o yuzden ayip zanediliyor.biz 4 kiz kardesiz en kucugumuz henuz ergenlige girmedi ama yakinda oda hayirlisiyla girer insallah markete gittigimizde valla 3 adet goren kiz ve bir anne vardi babacigimizla beraber 1 araba orkid doldurdugumuz gunler olmustur.babam bilirdi yani saklanamazdiki zaten ramazanda oruc tutmadigimizi ve 5 vakit namazimi kilmadigimizi gorunce anlardi o gunleri babam cok anlayisli bir insandir babamla herseyimi konusurum neden saklayayimki

Bence çok güzel bir konu bu...bir çok genç kız adayı anne

fikir alabilir bu topikten...

ben regl olmadan önce bilgi sahibiydim ablamdan dolayı, onun okuduğu kitaplardan dolayı

annem birebir konuşmasa da sadece merek ederdim ama hiçç ayy ayıp diye düşünmemi

gerektircek bir tutumla karşılaşmadım....

ben nedense ilk regl olduğum o gün çokk ağlamıştım, tarif edemeğim bir duyguydu..korku

belki de ...

ama annem ablam beni ortalarına oturtturmuşlar ve çook güzel konuşmuşlardı:asigim:

kendimi normal ve iyi hissetmiştim sonra:smiley-cool:.... ve babama da söylemişti annem

tabi ki söyleyecek kızlarının sağlıklı büyüdüğünün bir göstergesi bu...yine de babam beni

utandırcak bir şey söylememişti.......tabiki durup dururken herkese söylemeye gerek yok

ama en az onun kadarda saklamaya gerek yok..normal çünkü ne köşe bucak kaçılacak ne

de davul zurna çalınacak bir durum bu bence....

Son düzenleme:
Benimde 13 yaşında henüz genç kızlığa adım atmamış bir kızım var .Yaklaşık 3 senedir anlatıyorum ona adet dönemini. Benim ortaokulda bir arkadaşım vardı,annesi onu hiç bilgilendirmemiş birde üstüne üstlük,kız anne bana böyle birşey oldu deyince tokat atmış-ç ilk adet olduğunu öğrenince tokatlarsan yüzüne kan gelir diye saçma bir gelenek sebebiyle-kızcağız kötü birşey yaptım diye çok üzülmüş kadın ondan sonra anlatmış.
Ben çocukları bilgilendirmekten yanayım ama uluorta konuşmaktan değil.Ama çok duygulanacağımdan eminim geçen sene yeğenim regl oldu,oturdum ağladım.Ona hediyesini aldım.yavrum oda mutlu oldu.Kızım arkadaşlarının anneleri söyleyince anne ne olur sen sakın böyle söyleme diyor.saygı duyuyorum.Ayrıca bu olay vücudunun sağlıklı çalıştığının göstergesi.Nasıl 9 yaşındaki bir çocukta erken belirtiler bizi üzüyorsa 14-15 yşına gelmiş bir kızda geç kalmıştırÇocuğumuzla açık olalım ki oda bize problemlerini açabilsin.Rabbim tüm yavrularımıza sağlıklı günler göstersin.

Songül canim sen haklisin ,cünkü ben böyle olay kendim yasadim ben ilk adetimi gördügümde Annem bana hatta kizmisti...ne oldugunu anlamamistim cok utanmistim... ben ise Kizlarima böyle davranmamaya karar verdim simdi büyük kizim 9 yasina girecek az birsey onunla konusuyoruz hatta kendisi soruyor bende simdi bilecegi kadar söylüyorum ve zamanini bekliyorum ama onun utanmasi gerektigini yada bunun ayip oldugunu asla söylemem. tamam herkesin icinde ulu orta söylenmez yada nebileyim bunu kutlamamizada gerek yok ama ayip olan hic birsey yok cünkü bir dogal birsey ...
benim düsüncelerim bunlar...

biz 3 kız kardeşiz, hiçbirimize bu ayıp olarak öğretilmedi. ilk şaşkınlık dışında; büyük bir korku ya da utanma gibi duygular yaşamadık bu yüzden.
ilk ve tek annemizin haberi olmuştu bir süreliğine. sonra kardeşler öğrendi.

Songülcüğüm, ben sünnetle bir tutmuyorum regl olayını. sünnet düğünlerinden de haz etmem. ilerde oğlum olursa, düğünle, uluorta kestirmeyi düşünmüyorum açıkçası.

kızım olursa, mutlaka bilgilenmesini sağlarım. sağlıkla ilgili bir durum olduğu için bunda utanıp sıkınılacak birşey olmadığını bilmesi lazım ama hemen gidip eşime söylemem gibi geliyor...

mesajlarda dikkatimi çekti, kıza hediye vermek çok güzel bir fikir. belki ilk anın endişesini üstünden atmasına yardımcı olur. güzel bir anısı olur
.

bir de bunlar bedenimizle ilgili özel durumlar. ilk başlarda herkese söylenmesi anlamsız bence.
hatırlıyorum; ergenlik dönemlerinde, bizi gördüklerinde tanıdıklardan anneme soranlar olurdu, regl olduk mu diye(daha farklı şekillerde soruluyordu tabii). bu soru bizi çok rahatsız ederdi, onları ilgilendirmeyen bir durum çünkü.

şimdi sancılı olduğumda, rahatsızlığımın sebebini yakın hissettiğim biri ise söylerim. diğerlerinde geçiştiririm
.

kesinlikle utanılacak,sıkılınacak bi durum değil..Vücudun ,kızlarda,ergenlik dönemine girince dışarı attığı sıvı sonuçta.Bunun bastırılacak,aman sus kimse duymasın,baban çakmasın,ağbin anlamasın denilecek kadar sıradışı bişey olduğunu düşünmüyorum..ayıp mayıp değil..başka şeyler ayıp..o şeylerden kızlarımızı utandırmalıyız ve yapılmaması gerektiğini söylemeliyiz.ayın belli dönemlerinde vucudumuzdan kan gelmesi biyolojik bi vakadır..sonuçlarını düşünürsek,mucizedir..davul zurnayla kutlanmaz tabi,çünkü çok doğal bi durum ama ayıp olmadığı hakkında hemfikirim..Kızım, Allah nasip ederde o günleri görürsek,ilk regl olduğunda ben ve babası salonda otururken regl oldum demesini isterim yada regl olduğunda kendini odaya kapatıp,vebalı gibi insanlardan kaçmasını istemem..

Kesinlikle haklısınız...
Çocuklarımıza bilmesi gereken herşeyi anlatma taraftarıyım...
kızıyla konuşamayan bir anne,kızı bir de
14-15 yaşlarına gelmiş ve hala olmamışsa,
ondan sonra da olması için hastane hastane dolaşan yine bizleriz...
herşey zamanın da arkadaşlar,ama çocuklarımızla aramıza
set çekmeyelim,bize her konu da ulaşmaları kolay olsun,
dertlerini anlatabilsinler,sırlarını paylaşabilsinler diye düşünüyorum...
sevgiler...

Bence de doğal ve ayıp değil ama özeldir. Ben bu konularda tutucuyum.
Herkese duyurup kutlamalar yapılmasına karşıyım.
Sadece anne ve kızkardeşle paylaşılabilir bence.
Tabi annenin önceden kızını hazırlaması çok önemli.
Ayrıca sünnet tantanası da gereksiz bana göre.
İşlem yapılır, eve gelip iyileşmesi beklenir olur biter.
Düğünler filan çok anlamsız.

Bizim zamanımızda ayıptı evet ben bunu anneme söyleyememiştim bile çok korkmuştum saklamıştım çamaşırımı bulup öyle ögrenmişti . Oysa zamanı belli bunun insan anlatmalı bunu önceden bilgilendirmeli hiç bi zaman annemle özelimi paylaşamadım ben hep soguk durdu hep bi sınır çizdi 30 yaşındayım hala aynıyız oğluma hamileyken en son yine annem duydu düşündüğüm gibi kızdı bunada daha erken yok evin yok yok şu yok bu kutlamadı bile sevincimi sinirli konuşmasıyla böldü dediğim gibi 30 yaşındayım 10 yıllık evliyim 2 ci çocugu düşünüyorum bunu yine annemle paylaşmıyorum . Yakın olun çocuklarınıza çocuk dediğin susar konuşmaz agır olur geri durur demeyin anlatın paylaşın konuşmasına fırsat verinki en güzel günlerini anlarını sizlerle paylaşa bilsin . Oğlum 8 yaşında ona bi birey muamelesi yapıyorum hatada yapsa anlatıyor bana yanlışta yapsa yaptım diyor bu hep böyle devam edicek uzun oldu kusura bakmayın eskiler aklıma geldi coştum kutkarım kızınızı sizin gibi bi annesi oldugu için çok şanslı bencede ayıp degil doğal bi durum bu

yani ayıp değil ama ilan edilecek bişeyde değil bence.

erkekle kadını mukayese edecek olsaydık,kadında hicap duygusunun daha baskın olması gerektiği kanısındayım,zaten deşifre edile edile saklımız gizlimiz kalmadı...

cok haklısın ablacım.senın dusuncelerını yorumlarını konularını okudum da bazen annem soyluyormus gıbı gelıyor. :1hug: kızında benım gıbı cok sanslı buyuyor anneden yana anladıgım kadarıyla..ama herkes bu kadar sanslı olmuyor malesef... aıleler dogru durust bılınclı olmadıktan sonra cocuklarına neyı aktaracaklar..toplum olarak senın de bahsettıgın gıbı bu tarz tabuları yıkamadık malesef...

Kesinlikle bitanem...
Bu tabuları yıkmak da,anne babaya düşüyor işte...
bilmesi gereken herşeyi anlatmalıyız çocuklarımıza...
ben kesinlikle arkadaş gibi olmak taraftarıyım,
tabiki sınırları aşmadan...
sevgiler...

Bizim geleneklerimizde nasıl erkek çocukları erkekliğe sünnet ile adım attıklarında kutlanıyorsa, bizde de ergenliğe adım atan kızlar için kutlama yapılır.. Anneannem, babaannem, teyzelerim, halalarım, yani ailenin kadınları biraraya gelip kutlamıştık.. Ailenin kızları da biran önce regl olmak için can atarlar bu yüzden.. Bazı çevrelerde ayıp olarak öğretildiğini, hatta doğuda kız terbiyeli, namuslu olsun diye tokat altıldığını duymuştum.. Yetiştirilme tarzına bağlı.. Ben de aile içinde minik bir pastayla pekiştirilmesi fikrine sıcak bakıyorum açıkçası..

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…