Ayıp........mış

HeartLess

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
20 Ekim 2007
12.734
40
208
53
Diğer
Dün sabah çok güzel bir haberle ,
güne muhteşem başladım,aslın da sevinç,duygusallık,
tedirginlik hepsini birden yaşadım ...
Kızım genç kız oldu,bu haber beni çok mutlu etti,
yanlız dikkatimi çeken birşey var,
erkek çocukların sünneti herkese ilan edilirken ayıp değil de,
üstelik hediyelerle ödüllendirilirken,neden kız çocukların da
eskiden beri gelen bu bastırılma duygusu var,anlayamıyorum...
Ayıp.....Ayıp....mış....
ayıp olan ne arkadaşlar,ergenliğe girmenin ayıbı olur mu hiç?
ya da kız çocuklarına mı ayıp sadece....
Kızım bile "" Anne sakın babama söyleme""dedi...ki
benim evimde konuşulması gereken herşey konuşulur,
okul çevresinde,diğer arkadaşlarından öğrendi sanırım,ayıp diye...
ben de kesinlikle böyle birşeyin Ayıbı olmaz kızım dedim...
Yeni nesil anne babaları gerçekten tebrik ediyorum ben..
( Tabi genelleme yapamıyorum çünkü,hepsi aynı anlayışa sahip değil..)
Yaşanılması doğal olan bir olayı,ayıp olarak görmedikleri ve
çocuklarına da ayıp diye öğretmedikleri için...
halbu ki, gerçekten ayıp olan o kadar çok olay var ki...
bilmiyorum yaa,bu konu da fikirlerinizi merak ediyorum açıkcası...
Benim düşüncem bu,ben yanlış mı düşünüyorum acaba???
sevgilerimle...

ben oglumu uc bucuk aylıkken sunnet ettırdım...

sunnetını bır cok kısı bakıp gordu...

Sunnetle genc kızlıga adım aynı şey degıl..

Erkek cocuklarımızda ilk ruyasını gorunce babasına anlatınca o gun kutlama yapılmıyor...

Onceden marketten or..d alamazdık..Bu ayıp degıl

Suan rahatca utanmadan alıyorum..
Ama kızım olsa genc kızlıga adım atsa tum herkese duyurmam...

kadınların ozel hallerı dıyoruz ..Kelıme ııcnde bıle kullanırken..
Bu ozellık kadınlara verılmışş..Oyle de kalmalı..

ben de davetiyeyle duyrulsun demiyorum zaten,
ya da kutlamalar yapılsın demiyorum ama...
ayıp birşeymiş gibi de çocuklar bastırılmasın...

evet tabiki konuşulması gerekenler konuşulur
ama bence bu sünnetle aynı durum değil..
bayanlara özgü biyolojik birşey..
örneğin regl günlerimizde herkese ben bugun reglim diyebiliyor muyuz?
bu zaten biyolojik birşey her genç kız olur
duyurmaya bencede gerek yok

Songulcum..Anne olarak genc kızımı bu konuda bılgılendırmelıyızz....

Her sorusuna cevap vermelıyız...Bu konuda haklısın....Kız cocugumuzda bıze herseyı sorabılmelı.............

evet cocuklar anne babayla herşeyi konusabilmeli...
ama ben de bu durumu sünnetle eş değer görmüyorum
"ben adet oldum hihoyyyt" yada "kızım adet oldu hihoyyyt" diye uluorta herkese söylenmesini de doğru bulmuyorum
eski kafayım belki de ne bileyim

Yani bir suç işliyormuşcasına,
ayıp denmesi ve çocukların bunun ezikliğini yaşamasına
sinirlendim ben...
Ben kızımla herşeyi konuşurum,babası da konuşması gerekenleri konuşur ,
tabi ki sünnetle bir tutulmaz belki ama
en azından ayıp olmadığı söylenmeli diye düşünüyorum...

Bencede ayip degil tabi, söylenmesi gerektiginde söylerim ancak regl oldugumu, oda en yakinlarima, babama erkek kardesime degil tabi =)
Ve ben sünnetinde kutlanmasina karsiyim aslinda, oglanin seyini kestik hadi halaya, ciftetelliye bilmem para takmaya.. ne bu ya? Adam gibi kestirilcek, hoca bey efendi duasini okuyacak, bide yemek yedirilir eger gelen coksa, veya icecek biseyler verilir okadar bana göre sünnet bu sekilde olmali.

Sri Lankali bir arkadasimdan ögrenmistim, o ilk regl oldugunda kutlanmis evlerinde, onlarda öyleymis =)

23 yaşındayım,ben de ilk günümü çok iyi hatırlıyorum..
annem hiçbir zaman ayıp demedi ama anneannem çok baskılamıştı beni..
"söylenmez, ayıp, sus, şşşşşt" gözleriyle sert sert bakmalar..
maalesef bu yüzden ben de sakladım, utandım, ayıp bir şey olduğunu düşündüm..

bu olay bir sağlık belirtisidir, Allah tarafından bize verilmiştir..
neden ayıp olsun neden saklansın hiç anlamış değilim..

ben kızım olduğu zaman onu kesinlikle bu şekilde yetiştirmeyeceğim..
fakat çocuğunuzun etrafında cahil anneler ve çocukları olduğu sürece "ayıp"sanacağı kesin..
baksana ezgicim çevresinden duyduğu ile"ayıp" demiş.

songül ablam kesinlikle seninle aynı fikirdeyim ve yaptıklarını takdir ediyorum..

bence de ayıp değil. olay gayet doğal.. ergenliğe giriyor..

benim kuzanim adet dönemine ilk girdiğinde teyzem hepimizi arayıp bizleri çaya çağırmıştı ve kutlamıştık bizim minik genç kızımızı...
arkadaslarına göre biraz daha geç olmuştu. çok stres yapıyordu. en sonunda oldu ve kutlama yaptık:) çeşit çeşit pedler vermiştik ona:)
ileri de tebessümle hatırlayacağı güzel bir de anısı oldu işte:)

Seni tebrik ediyorum Songülcüm bu düşüncenden dolayı. alkisalkisalkis

Bu bastırılmışlık kalksın artık.Tutup da psikolog bir bayan vardı geçen sene TV'lere filanda konu olmuştu kıznın ilk reglinde parti vermişti sanırım, onun gibi yapalım demiyorum bende. Ama çok çok gizli, yada ayıp birşey de değil. Aile arasında paylaşılabilir. Regl olan kıza bir hediye verilebilir, aileceke yemeğe gidilebilir. Bunda ayıp hiçbirşey göremiyorum.

Erkek çocuk sünnet olunca "amanda aman oğlum erkek mi olmuş", haydi düğünler dernekler oynamalar, altınlar, takılar. ne kadar gereksiz.

Bir kız bir oğlan annesi olarak sünnet düğününü çok ama çok saçma buluyorum. Allah kısmet ederde görürsem o günleri oğlan sünnet olduğunda mevlüt okutmayı düşünüyorum. Kızımın ilk reglinde de aynını yapmayı düşünüyorum.

Rabbim inşallah gösterir o günlerisengözlerimebaksanab

Ya sadece biryere takılıp kalmayın arkadaşlar,o sünnet örnekti,
benim konu başlığından da anlayacağınız gibi
ayıp olarak mı düşünüyorsunuz...
bakın bu konuyu açmamdaki neden,
bir kızcağız sırf ayıp diye öğretildiği için,
ilk olduğu aydan sonra 6 ay olmamış ve bunu ne annesine
ne de ablasına söyleyememiş...
utanmış...
Bu Utanılacak birşey mi sizce....??
bunu soruyorum ben?
Anne babanın anlayışını tartışalım istiyorum...
başkaları önemli değil,ilan edilsin de demiyorum,
lütfen konuyu farklı algılamayın...
sevgiler...

çok haklısın,neden ayıp oLsun ki..bana ergenLiğin ewreLerini annem değil babam anlatmıştır mesela,işte regl olacaksın şöyle olacak böyle olacak diye...
kaldı ki artık günümüzde erkekler kızların herşeyini kızlar da erkeklerin herşeyini biliyorlar..siz bu konuda kızınızı cesaretlendirin,tw'de ped reklamlarının her 2 dkya bir döndüğü günümüzde bu tür şeylerin bastırılması,ayıbı olmaması lazım...

Kesinlikle haklısın..Ayıp utanılacak,sıkılınılacak bir durum değil elbette..

Ama inan bu şimdiki zaman veya geçmiş zamanla alakalı değil..Ailelerin geleneklerinden anne babalarından gördüklerini yaşamlarına ,çocuklarına yansıtmalarından ileri geliyor..

Çok iyi hatırlıyorum ben daha liseye giderken kız arkadaşım anlatırdı babası ona pedini alırmış,kalmadığı zamanda babasını ararmış gelirken al diye..

Ben duyunca çok şaşırmıştım , babasının ped alabilmesi bana çok uçuk bir fikir olarak gelmişti bu yıllar öncesinden bir mevzu..

Günümüzdede bunu gayet normal karşılayanlar olduğu gibi saklanacak bir mevzu gibi görenler olduğu da bir gerçek..

Benim kanaatim ise bir tören vs. gibi kutlamayı gerektirecek bir durum değil ama kız çocukları bu biyolaojik olaya hazırlanılmalı ve annesi ile en azından rahatça paylaşmalı..

Kesinlikle ayıp olmadığı konusunda sana katılıyorum Songül..

Zamanı gelince olması gereken , bedensel bir olayın ayıbı olmaz..
Bunun kesinlikle utanılacak birşey olmadığını, kadının tabiatı gereği olması gereken bir olay olduğunu bence her anne mutlaka zamanı gelince anlatmalı kızına.

Bu olaya ''hastalanmak, ya da kirlenmek'' kelimesini de neden kullandığımızı anlamam..

Kadınların sanırım geçmişten gelen, utanılası birşey, ayıp, pis, kirlilik, işe yaramazlık gibi düşüncelerin dikte edilmesinden kaynaklanıyor.

Ama olayı; ''kızım genç kız oldu'' şeklinde şölen havasına çevirmek, herkesi haberdar etmek de bana göre gereksiz açıkcası..

hayır songülcüğüm yanlış düşünmüyorsun bu o kadar doğal bir olayki bir kız çocuğunun büyüyüp genç kızlığa adım atmasından daha doğal birşey olabilirmi bir anneyi sevindirip değişik duygular içine sokan bir olay aynı zamanda

ben asıl kızlarını bu konuda bilgilendirmeyen annelere kızıyorum ki bu anneler hala çok eskilerde kalmış bir geleneği sürdürüyorlar genellikte ne olduğunu anlamayıp korkan kızlarına sözde yanakları kırmızı olsun diye birde tokat atıyorlar o çocuğun o anda yaşadığı travmayı düşünen yok

seni kutlarım artık erişkin bir gençkız annesisin allah onu sana bağışlasın ve hep güzel günlerini gör inşallah

ayıp değil elbette songulum
ama ben de utanarak söylemiştim anneme
bunun nedeni belki de gerekli eğitimin verilmedigindendir
ben annemden ayrı buyudum kopuktum ama okul da ne yazık ki ergenlik konusunda bilinçlendirmedi bizi
hatırlıyorum da
konusma yapmak için uzmanlar gelirdi
ve konusma sonunda orkit dagitilirdi kızlara
onu bile kulağimiza fısıltıyla "çantanızın içinde saklayın, elinizde dolaşmayın" şeklinde tembihlerlerdi
dolayısıyla insan ayıp bi durum oldugunu düşünüyo
epey bi süre annem dısında kimseye söylemedim, anneme de söyletmedim adet oldugumu
sanırım bunun sebebi ergenliğe adım atan kızın artık dogurganlık özelliği kazanması ve özgürlüğünün kısıtlanacağı düşüncesi...

ha şimdi öyle miyim tabii ki hayır
maşallah bütün KK benden iyi biliyo adet günlerimi

Ben ilk olduğumda çok korkmuştum ne oluyo diye koşarak anneme gittim anne bana birşey oldu dedim... -tatlicadiarzu-
Annem korkacak birşey olmadığını söyledi ve anlattı bana hiç kızmadı ki ben annemle her şeyi konuşurum...
Orta okula giden kardeşim olduğunda ise benden bile sakladı ama ben anladım sordum ağlayıp kaçtı kimseye söyleme dedi..Bizde de büyükler ayıp der ama annem çok anlayışlıdır sağolsun..
Babalara gelince utanırdık doğal olarak...
Ki bunlar hep büyüklerden kaynaklanıyor bazı kişiler küçükten çocuğu korkutuyor ki bu hiç iyi değil...
Anneden babadan öğrenmeyecekde nerden öğrenecek bunu bu çocuk...

ben de davetiyeyle duyrulsun demiyorum zaten,
ya da kutlamalar yapılsın demiyorum ama...
ayıp birşeymiş gibi de çocuklar bastırılmasın...

canım kısacası deyineyim dedim konuna bizim şöyle bir adetimiz vardır alenen bu konuyu önümüze gelen kimseye açmayız
ama çocuğun etrafında ona en yakın olan isimler bu görecelidir a.s
bizde annanne yengesi ve benim teyzelerimdi küçük hediyeler alırrız a.s
kızım çok mutlu olmuştu o dönemde
yıllardır bu adet ailemizde devam eder yakın çevremde yeğen kuzen ergenliğe giren kızlarımızının bu durumunu bu şekilde kutlarız
bir öneriydi canım sevgiler yerimseniben

alışılmışlar
Çok sancılı adet geçiririm ve buna rağmen ne ababm ne abim bu sebeplen oldugunu bilmezler söyleyemem
annem üşütmüş karnı ağrıyor diyip geçiştirir
hatta babam endişelenir çok kötüyse hastaneye gidelim diye adam bilmiyor ki o yüzden oluyor

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…