27 aylık kızımla sağlıksız iletişimimiz...

Çok teşekkür ederim güzel yorumunuz içinn ya inşallah
Çok teşekkürler yorumunuz için mesela kızım anne gidelim dediğinde 'nereye gidicez babannem' diyor kadın, o ısrarla anne kalk kalk diyor. Babannem kelimesi zaten alışkanlık gibi olmus öyle demesine ragmen demiyor. Ben anne değil babanne diyince sinirlenip hayır o anne diye kendini yere atıyor..
Evet doğru amcası halaları onunla çok oynuyor ama kv daha kuralcı ve sert biri herşeye evet demez, kızım kendi evinde daha serbest aslında valla anlamadım bu işi

Anne benim olsun baba benim olsun mu diyen bir ailenin kardeş sürecini de doğru yönetemediğini düşündüm ben. 2-3 yaş zaten sıkıntılı inatlaşma hat safhada, bir de kardeşin gelişiyle ilgili çocukta kaygı , kıskançlık ve nefret uyandıracak şekilde cümleler kurulduysa böyle tutarsızlaşmış olabilir

Giriş yapmadan okudum bu konuyu ve buraya kadar olan yorumları. Sırf size yorum yapmak için giriş yaptım. Üslubunuz sert belki ama, sonunda analigi kutsallastirmayan, mutlu anne mutlu bebek deneyen, ay sen iyi annesinleri diline dolamayan biri bebek dünyaya gelir gelmez annenin konforu düşünülüyor. Yok emzik ver , yok uyku eğitimi ver, yok kucağa çok alma, yok ağlasın ağlasın sussun. Yahu madem rahatin bozulsun istemiyordun niye bebek sahibi olma kararı verdin. Hiç bebek de birey diye bir düşünce yok, sanırsın sanal bebek.
Bir yer de okudum. Her anne iyidir, sen iyi annesin tarzı söylemleri özellikle sosyal medyada kullanmayin,. çünkü iyi anne olmayanlarin rahatlama yöntemi olacaktır diye.
Konu sahibinin kızı da bir gün de bu hale gelmedi heralde. Bu sadece 2 yaş sendromuna ve kardeş kıskançlığina indirgenemez. Başından beri yanlış yapılan şeyler çoğunluktasir diye tahmin ediyorum. Daha da yazacak şeyim çok ama kafamdaki düşüncelere klavyem yetişemiyor

Kalabalık ailede maalesef annenne dede babaanne vs bilgili olmadığı için yanlış cümleler kurulabiliyor bu da anneyi çocuğun gözünde kötü yapıyor. Mesela kızım oyun hamurunu ağzına atmış , annem diyor ki annen kızar çıkar onu. O kadar kızdım ki anneme, ben kızdığım için mi oyun hamurunu yememesi gerekiyor zararlı desene diye. Niye beni sadece kural koyan , hiçbir şeye izin vermeyen kötü anne yapıyorsun çocuğun gözünde? Çocuğu bazen fanusa koymak istiyorum ya da böyle canlı yayında söylenenler 10 saniye sonra geliyor da bipliyorlar ya öyle bir sistem olsa da çocuğumun yanında her söylenen sözü ondan önce ben duyup biplesem diyorum

• Kızınız 2 yaş sendromu denilen büyüme atakları yaşadığı dönemlerden birinde. Zihinsel ve ruhsal gelişimini en çok etkileyem atak dönemidir bu dönem. Sizin için bir sınav. “Değişik” diyorsunuz ya kızınız için, bu dönemde çoğu anne bu şekilde tanımlıyor bu dönemi. Öncelikle normal bir dönem olduğunu kabullenin

• Yeni bir kardeş gelmesi, kızınızı etkilemiştir. Tam büyüme atakları ile uğraşırken birde kardeş mü çıktı başımıza diyor içsesi Ama geçecek. Bir şey sormak istiyorum hamilelik sürecinizde karseş fikrine alıştırdınız mı kızınızı? Beraber hazırlıklarını yapmak, kardeşi hakkında bilgi verme gibi? Ama şu da var ki ne kadar hazırlarsanız hazırlayın arada 3yaştan az varsa karseşten sonra davranış değişikliği çok fazla görülmekte.

• Çocuğunuzun sizi sevmediğini, ya da düşkün olmadığını düşünmeyin lütfen. Sizi seviyor ana bu içsel karmaşayı da yansıtacak sizden başka güvenilir kimseyi bulamıyor. Moral olsun demiyorum, inanın ki çocuklar ruhsal karmaşalarını en güvendiği insana yansıtırlar. Küsmeyeceğinizi biliyor.

• Babaanne mi bakıyor kızınıza? Hiç doğru bulmuyorum çocuğun kendi annesi dururken annaanne babaanne gibi kimselere anne demesini. Onun bir tane annesi var, o sizsiniz. Anne kelimesini sahibinden başkasına yüklememeli. Kızınız ile iletişiminizi sağlıklı bir şekilde yönlendirdikten sonra bu konuyu halletmeniz çok kolay. (Hikayeler ile, ya da resimlerle oynayacağınız ‘bu kim’ oyunu ile) Bir çocuğun başkasına anne demesi o kadar masum değil. Yani ona anne derken sizin için “zeynep anne değil, o annem değil, döv zeynebi” falan demesi normal değil mi? Bunu lütfen ama lütfen düzeltin. Bu ufak detay kızınız ile iletişim problemlerinizin baş söküğü.

Çözüme gelirsek; kabul edin çocuğunuz bir atak döneminde. Kabullenin ve asla moralinizi bozmayın. Ev işleri, yemek bunları zaman zaman aksatın(eşiniz umarım destek olur). Kardeşini ona tanıtın( kızınızın o aylardaki fotoğraflarını gösterin, ne kadar güzel koktuğundan bahsedin, o esnada yine koklayın ve hala güzel koktuğunu diyin, o kadar minikken sahip olduğunuz bazı anıları anlatın, gülün, o zaman emekleyenezdin bile şimdi koşuyorsun gibi cümleler ile o zaman yapamadıklarına şimdi yapabildiklerine dikkatini çekin, şimdi bebeğinizin de bazı şeyleri yapamadığını, o yapmayı öğrenene kadar kendilerinin yardımcı olacağını anlatın. İleride sahip olacakları anıları uydurun misal su savaşı yapmışsınız bir açıyorum kapıyı ıpıslaksınız vs gibi ve bol bol gülün. Kardeş ile ilgili çok güzel kitaplar var tübitak ve iş bankasının özellikle, ona okuyun, alacak zaman vs yok ise kendiniz uydurun oyuncaklarla canlandırın. Hem eğlenir hem de öocuklar hikayeden müthiş öğrenir ♥ Ona ailesinim resmini çizmesini isteyin. Bana gönderirseniz yorumlarım resmi ve daha sonra ona kardeşi hakkında ne düşündüğünü sorun. Yanlışlarını onu eleştirmeden düzeltin. Bu karı bir günde değil tabi ki günlere yayarak yapın.

İki yavrunuzu da alıp mutlaka her gün ya yarım saat de olsa parka bahçeye vs çıkın. Piknik yapın ya da oynayın. Evde üçünüzün saati olsun. Kızınız adını koysun “kelebekler saati” vs gibi. Her gün üçünüz birşeyler yapın. Kızınızın elini çizin boyayın, küçük bebeğinize ayına uygun şişe vs vererek onu da bağımsız olarak katın.

Kızınıza muhakkak ne yapmak istediğini sorun. Ama her istediğini tabiki yapmayın. Asla “her istediğini yaptıran” bireyşer yetiştirmek sağlıklı değil. Olması mümkğn olmayan şeyleri muhakkak açıklayın. Mümkün olanları yapın. Duvarı boyamak istiyorsa misal, kağıt teklif edin ve duvarı neden boyayamayacaşınu açıklayın. Açıklama yaptıkça kızınız ögke krizlerini yenecek inşallah.

Ve haftada bir bebeğinizi güvendiğiniz birisine yarım saat bir saat bırakarak kızınızla başbaşa da vakit geçirebilirsiniz. Sonuçta siz bebeğiniz ileyken her Zaman kızını yanınızda değil, belki kendi kendine oynuyor beşki babaanne de vs. Onun da sizinle başbaşa vakit geçirmeye ihtiyacı var.

Kolaylıklar dilerim ☘

Canim genel anlamda anne-cocuk iliskisi uzerine mi bu kitaplar yoksa bebek/kucuk cocuk iletisimi uzerine mi?
Tesekkurler bu arada
Aslında her iki konu da mevcut içeriklerde.
Denemediğim Yol Kalmadı adlı kitap karikatür çizimli,pratik,uygulanabilir tavsiyeler içeren çok güzel bir kitap.
Diğerlerini de elimden gelse tüm ebeveynlere okuturum.
Konu sahibinin çocuğunu gözlemlemeden, doğumdan itibaren kısa bir gelişim öyküsünü öğrenmeden uzaktan yorum yapmak istemedim çünkü bu sadece tahminden ibaret olacak.
Bir de bu hafta anaokulumuzda,oryantasyon süreci çok yoğun ve yorucu geçiyor,
yorum yapmaya mecalim kalmıyor
o nedenle direk kitapların görselini yükledim.

Anneyi paylaşanadığı için böyle yapıyor bence. Yani sizle ilgili bir konuda alışamadığı, istemediği bir durum var. Büyük ihtimalle de kardeşin gelmesiyle meydana gelen ilgi bölünmesi. Bebeğe en büyük bakımı anne sağlıyor çünkü. İlginizde herhangi bir azalma olmadan, daha sakin kalarak ve kızınızı mutlu edecek şekilde kaliteli vakit geçirmeye özen gösterirseniz eğer zamanla aşarsınız diye düşünüyorum.

Benim de oğlum ayın 15 inde 27 ayını bitiriyor. Onda da memeyi bıraktıktan sonra (azaltarak bıraktık) tırnak yeme ve bana karşı agresif davranışlar ortaya çıktı. Beni tepmeler, bağırmalar, ağlamalar, sen gelme babam gelsin demeler vs. O öyle agresifleştikçe ben de ister istemez agresifleştim. Ama çok şükür şu sıralar çok iyiyiz Ben kendime biraz daha çekidüzen verdim ve sabrettim. Tabii daha fazla kaliteli zaman geçirmeye özen gösteriyorum. Arada memeleri de gösterip onun olduğunu, istediği zaman öpebileceğini ve sevebileceğini söylüyorum. Benzet şekilde siz de her daim annesi olacağınızı, hep yanında olacağınızı vb. Söylerseniz mutlaka etkili olur diye düşünüyorum. Kolaylıklar dilerim

Size ne yapıyor ne söylüyorsa emin olun tam tersini hissediyor. Nazı size geçiyor çünkü. Ona hiç bıkmadan sevdiğinizi söyleyin, oyun oynarken onu izleyin kafasını çevirdiğinde sizin onu izlediğinizi görsün. Başkalarının yanında onun olmadığı ama duyabileceği şekilde onu ne kadar çok sevdiğinizi anlatın. Emin olun bir yerde inadı kırılacak ve kabuğunu kıracak.

Kardeşi doğduktan sonra olmuş sanırım. Sizi paylaşamıyor, duygularını ters yansıtıyor olabilir. Belki de bu şekilde sizin ilginizi çekebileceğini. Babasını sizden kıskanıyor olabilir mi? çocuklar böyle bi karmaşa da yaşıyor bu dönemlerde.babası sizinle ilgilendiğinde falan nasıl tepki veriyor?

konunuza yorum yapmıştım ama aklıma bişey daha geldi bi akrabam pedagoga gidiyordu ve pedagog çocuk sinirlendiği zamanlarda onun hislerini düşüncelerini kendiniz şu şekilde söyleyin diyordu

sizin konunuzdan örnek verecek olursam"seni çok iyi anlıyorum şu an bana kızgınsın kardeşinle vakit geçirdiğim için seni sevmediğimi düşünüyorsun ama ben seni çok seviyorum"gibi ya da bi şey istedi ve izin vermediniz yine aynı cümleleri kuracaksınız"seni çok iyi anlıyorum şu an sana izin vermediğim için bana kızgınsın ama şu şu nedenden dolayı izin vermiyorum"gibi

kısacası çocuğunuzu anladığınızı,onun duygularını hissettiğinizi,onun size demek istediklerini siz onun dilinden kendiniz söylemelisiniz

önceden de dediğim gibi sürekli sarılın öpün koklayın sevdiğinizi söyleyin eminim ki bu süreci daha kolay atlatacaksınız

Yaklaşık 1 saat önce tam da bunun için sinirlerim tepemdeydi. 2bucuk yaşındaki kızımın gözünden uyku akiyor,uyutmaya goturdum. Fırladı ben anneanneye gideyim geleyim dedi,laf da dinlemiyor e hadi git dedim. 6bucuk yasindaki kizim da 'anne okul acilacak,son 1 kez anneannemde uyuyabilirmiyim' dedi ona da 'tamam ama hemen uyu' demistim.
15 dk geçti kucugu gelmiyor peşinden gittim. Bir baktımki ne büyüğü uyumuş ne diğerinin gelmeye niyeti var,büyüğü telefon almış küçüğü tv izliyor annemlerle. Ikisinin de gözler uykusuzluktan ekran bakmaktan pert. Bizde yasak olan şeyler anneannede umursanmıyor bana saygı da duyulmuyor. Büyüğü hemen yatağa yolladim küçüğü eve getirdim,o kadar hircinlasti ağladı ki anlatamam benden ağlayacaktım. Sonra kucağımda uyudu.
Çekirdek aile uzak olmalı biraz ya,ne kadar annemizi babamızı sevsek de onlarla çocuk yetistirilmiyor simartiliyor,sınır koyulmuyor vb. Eğer konu sahibi kayinvalideye yakinsa onun için de gecerli.

Kesinlikle kardeş kıskançlığı, iki yaş sendromu bir arada. Sizi paylaşamıyor, çok üzüldüm anlattıklarınıza çocuk aslında beni sev benimle ilgilen diyor. Kesinlikle kızmayın, kırılmayın, onunla daha çok vakit geçirin, sevdiğinizi söyleyin, bol bol sarılın, öpün.

sana bir tepkisi var çocuğun, ama sebebini sen bilebilirsin...çalışan annelerin çocuklarıda, genelde anneleri işten eve gelince, anneye karşı soğuk davranan çocuklar oluyor...

Belki kardeş kıskançlığı yaşıyordur, bi uzmandan yardım alabilirsin ama çevredekilerin eğlenmek için anne pis anneyi döv veya anne cici gibi duygusal şakalarına izin verme bence farkında olmadan o davranışı pekiştiriyor olabilirsiniz. Sevgi ve ilgini de hiç azaltma bu gibi durumlar geçicidir bence

Normal gelmedi diye yazanlar için;
2.5 yaşında bir yeğenim var. Dünyalar tatlısı ve inanılmaz hareketli bir çocuk.
Dediğiniz şeylerin aynısını o da yapıyor ve biz pedagoga götürdüğümüz de bize 2 yaş sendromu dedi. 24 aydan sonra çok belirgin ortaya çıkarmış.
Yeğenim sizinkinden büyük. Anneme çok düşkündü ,şimdi tamamen annesine dönüş yaptı:)

Hepsi bir süreç emin olun.

İkinciye hamileyim bende, ve doğumumda oğlum kızınızın yaşlarda olucak. Resmen gözlerim dolarak okudum yazdıklarınızı, ya bizde böyle olursak diye.. zaten bir sürü endişem var şimdiden. Sizinde umarım düzelir kızınız ve bağınız kuvvetlenir. Yorumları takipteyim bende

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…