Ben en başta rutin oluşturmakla başladım, hem gece hem gündüz uykusu için. Bir de EASY diye bir yöntem var onu takip ettim.
E - eat - yemek
A - activity - aktivite
S - sleep - uyku
Y - your time - sizin zamanınız
Hep bu sıralamada ilerliyorsunuz. Böylece bebek her şeyin bir zamanı olduğunu anlıyor. Biz açıkçası rutinleri uygulayıp yatağına bıraktık ve odadan çıktık. Çünkü odada kaldığımda asla uyumuyordu beni gördüğü için. Ben yatır-kaldır ve şşş-pat yöntemlerini de denedim hiçbirinde başarılı olamadık.
Uyku eğitiminde asıl amaç bebeğe nasıl uyuyacağını öğretmekmiş. Çünkü bebek ne şartta uyursa, uyku döngüsü bittiğinde (yarım saat sonunda) aynı şarta sahipse uykuya devam ediyor. Yani memede ve kucakta uyuyup yatağına geçince yarım saat sonra uyanma sebebi bu aslında. Ortamı değişmiş oluyor.
Bu arada, naçizane tavsiyem, psikolojik olarak hazır değilseniz başlamayın bence, çünkü gerçekten çok ağlıyorlar. Ona dayanmak gerek. Bebeğine uyku eğitimi vermiş birkaç arkadaşımla konuştum, birkaçı danışmanlarla çalışmıştı ve onlar da bebeklerinin bu süreçte ağladığını söylediler.
Birkaç makale bırakıyorum:
Some parents see "sleep training" as the key to a good night's rest. Others argue that it's distressing for babies. What do scientists say about its risks and benefits?
www.bbc.com
One of the biggest adjustments a new mother may have to make is to realise that babies can need their mothers twenty-four hours a day. From the moment a woman gives birth she can find herself bombarded with a vast array of ideas and suggestions, and this can lead to confusion on what she might […]
laleche.org.uk
Uyku EÄitimi hakkında soru iÅaretleri olanların, bebeÄinin geliÅimi ve öÄrenilmiŠçaresizlik hakkında endiÅeleri olanların aradıkları cevaplar ve bilmeleri gerekenler.
www.cicekailem.com