merhaba kızlar, uzun zamandır uzaktan takipteydim sizleri, kasılma ve sancı sohbetini görünce bildiklerimi paylaşmak istedim.
şu an 27. haftama girmek üzereyim, benim neredeyse 16. haftadan beri ara ara toplanma hissim oluyordu. magnorm magnezyumu günde 2'ye çıkarıp, gece 1 progestan fitil (o ara rahim ağzım biraz kısalmıştı) kullanmaya başladım. yine gün içinde 10'u bulsa da düzensiz aralıklarla oldu ve başka bir şikayete neden olmamıştı.
bu arada toplanma bazen bir bölgede tepecik gibi bazen tüm rahimde kabarma şeklinde bende, rahatsızlık hissi veriyor. özellikle idrara sıkışıp kalkınca ayağa karnım sertleşiyor vs.
2 hafta önce dinlensem de geçmeyen ve sıklığı çok artan, hatta adet ağrısına benzer ufak ağrılar da eşlik edince acile gittim. muayene esnasında da tepecik şeklindeki şeye dr kasılma bu dedi. günde 10'u veya saatte 4'ü geçsin istemeyiz dedi. endol hap yazdı. dikkatli kullanılacak bir hap tabii, 48 saat kullanırsan 24 saat kullanmayıp ara vermeniz gerekiyor vs. 32. haftaya dek kullanılabiliyormuş. ayrıca 24 saat ara verilen zamanlarda magnezyumu ikiye çıkar dedi ve magnorm yerine daha yüksek etkili olan magnimore plus'ı önerdi. ben gerçi fix her gün 2 doz mg. alıyorum =)
öyle böyle 2 haftadır idare ediyorum çok şükür. endol suyu azaltabildiği ve başkaca yan etkileri olduğu için herkese uygun olmayabilir tabi.. bu kasılmalar esasen yalancı kasılma anladığım kadarıyla, yani rahim ağzında kısalma veya açılmaya sebep olmuyorsa öyle. ama yine de belli bir sıklığın üstünde seyretmesi riskli oluyor galiba..
araştırdığım ve gözlemlediğim kadarıyla sırt üstü yatmak, çok ovalamak tetikleyebiliyor. yine hastaneye gidince de vücuda genelde serum yüklüyorlar dolayısıyla günde 3 lt kadar su içmekte fayda var.
bu sancıların/kasılmaların tedavisi tokoliz diye geçiyor. ya endol veriliyor, ya adalat-nidilat tarzı esasen tansiyon hapı ama yan etkisinde sancı azaltıcı ilaçlar, ya da damardan magnezyum sülfat tedavisi uygulanıyor. o yüzden ev imkanlarında magnezyum ilacınızı dr da teyit ederse daha etkili bir ilaçla günde 2 kez kullanmanız belki faydalı olabilir.
ben 3 tane açık karın ameliyatı geçirdiğim için önceki yapışıklıkların da tetikleyebileceği söylendi. ikinci hamileliği olan ya da bazı ameliyatlardan geçmiş arkadaşlar için söylemek istedim. ayrıca oldukça zayıfım, gebelik başından beri 2-3 kilo aldım. hatta bebek hareketlerini de erken hissetmiştim, belki bünyem bir şeyleri hissetmeye meyilli. yine günlük hayatta ağrı eşiği düşük ve çok stresli bir yapım var, belki bunlar da tetikliyor olabilir.
dr idrar yolu enfeksiyonunu ekarte etmek için idrar kültürü istiyor arada, yine tavsiyem ara ara idrar tahlili ve kültürü vermeniz, kan değerlerine baktırmanız. bazen enfeksiyonlar da kasılma yapıyormuş çünkü sanırım. bende mantar çıkmıştı o yüzden bol bol kefir tüketmeye ve gece iç çamaşırsız yatmaya dikkat ediyorum.
önce 30'lu haftaları, sonra 32-34-36 ları görmek gibi hedeflerim var, yoksa daha yol çok uzun görününce iyice depresif moda bürünüyorum
Allah hepimize yardım etsin, sıkıntısız, ferah bir şekilde sürecimizi tamamlayalım inşallah