Merhabalar, ben 19. haftada yatisa gecmistim, 37. haftada sezeryanla doguma aldilar, emin ol sen daha iyisini yapabilirsin :)) ozaman bizim grupta serklajli arkadaslar dahil 30'dan once doguran olmadi, 34-35. haftada dogum yapti cogu. Zaten 30u gecince psikolojik olarak rahatlayip daha sakin bir hamilelik geciriyosun...
bana serklaj yapilmamisti ama yaptiran arkadaslar enfeksiyon riskinden dolayi hijyene cok dikkat ediyorlardi (wc'den sonra bazilari sirkeli suyla taharetleniyordu mesela ama ben dr'uma sordugumda dokunun florasini bozabilecegi icin enfeksiyon riskini arttirdigini soylemisti, ben hic yapmadim, enfeksiyon da yasamadim).
hamileligin ilerleyen zamanlarinda yatmanin en buyuk problemi vucut hareket etmedigi cin metabolizma bozuluyor, ben de gebelik sekeri ve kolestaz oldu, o yuzden perhizle devam etmek daha iyi, hamurisi ve tatli yeme ama bol bol su ic, bitki cayi icme, maydonoz, dereotu, kekik...vs su ve iltahap sokturucu ozelligi olan seyleri yeme, bol marul salatasi ye, kabiz olup ikinma
ayakta kalma, cok oturma, sol tarafina yatmaya ozen goster, banyo yaparken bile otur, sicak suyla yikanma (kaslarin cok gevsememesi lazim), yatarken poponun altina ince yastik koy ama belini rahatsiz ederse koyma, yerden bisey alma, 1kg'dan agir hic birsey tasima, temizlik yapma (evi dagilsin, kirlensin sorun degil, 2.5-3 ay herkes herseye goz yummali), kendi kendine pisen tencere yemekleri yap (dolma, sarma, kizartma...vs zaman alan, cok ayakta ya da oturur pozisyonda birakan herseyi 2.5-3 ay sonraya ertele), misafir geldiginde bile uzan (ayip olmaz).
Psikolojin cok onemli, moralini bozacak herseyden, herkesden uzaklas, erken doguma degil, dogumdan sonra yapacaklarina odaklan, hayal et, pozitif dusun:))