@deeploneliness selamlar canim. Dun kontrol vardi. Aklimda kalan bir kac seyi de sordum doktora.
“ Her grip sonrasi mutlaka yapilmali mi bu test?” diye sordum. “Hayir, oyle bir sey olsa kafayi yeriz hepimiz de. Benim kizim surekli grip, strepten suphelenilmedigi muddetce gerek yok. Bademcik, bogaz, lenf bezlerinde bu sekilde iltihaplanma durumunda icimiz rahat etsin diye bogaz kulturu istiyorum ben mutlaka. Eger yine boyle iltihapli, agir bir bogaz hastaligi gecirirse ve benden baska doktora gitmeniz gerekirse, doktor ihmal ederse bu testu mutlaka siz isteyin” dedi.
Zaten pamukla bogazdan kultur aliniyor ve 5 dakikada cikiyor sonuc, basit bir test. Bogazda strep cikarsa CRP ASO yapilacak. Onlar da pozitif cikarsa dahiliye ve kardiyoloji bolumune gidilecekmis.
Kartal Bebegi sordum bir de. Annesinin grip sonrasi cocuklara ekg, eko cektirilmesi uyarisini soyledim. “Kartal’inki de aslinda basit bir grip degilmis ve bu hastaliga yakalamdiginda daha cok kucuk oldugu icin agir belirtiler gosterememis veya hastalandigi zaman iyi tedavi edilmeyerek hastalik ilerlemis” dedi. Uzun uzun anlatti onu.
Her cocukta belirtiler farkli oluyormus iltihapli hastaliklarda. Normalde bu hastalik ates yaparken benim oglumda hic cikmadi ates mesela, agiz kokusundan farkettim.
“Siz hic kardilastiniz mi bu tahliller sonrasi streptekok tasiyan bir cocukla?”dedim. Karsilastigini soyledi; ama onlarda hastaligin seyri cok agir oluyormus. Cocuk yemek yiyemeyecek kadar halsiz, vucut odem toplamis, cisini yapamamis, ayakta duramaz halde oluyorlarmis. Izlemini yaptigi bu cocuklar hastanede tedavi gormus, uzun sure yatmislar. Cok sukur kalplerine yerlesmemis strep.
Allah hasta olan tum kuzulara sifa versin.
D dstn33 Simge 84 cok sagolun kizlar.