2016 Nisan Anneleri

Bebeklerimizin Cinsiyetleri


  • Ankete Katılan
    380
Aynen canım bazen bnde yapıyorum ataktır diş acısıdır derken yanıma alıveriyorum naplm güvende olduğunu bilmek istiyor sanırım bebişlerde uyku eğitimi şart ama şu diş dönemi bi bitsin yaza odaları ayırmakla başlıcam umarım başarılı oluruz küçükken iyide büyüyünce de ortada yatmak isterse sıkıntı

Teşekkürler canım avokadoyu deneyeceğim bklm bebişte sever belki :) bu arada sende nurgien kullanıyordun demir için dimi kakada değişiklk yaptı mı hiç meyvelerine karıştırıp veriyorm ben ama yeşil kaka yapmaya başladı kaka tahlilinde bşy çıkmadı yediklerinden olabilirmiş

Evet canım nutrigen veriyorum ama hergün düzenli vermiyorum , kakasını yapmadığı gün vermiyorum mesela, ertesi gün yaptıktan sonra veriyorum , demir ilacından dolayı değişiklik olmadı bizde ama evet yediklerinden dolayı zaman zaman değişiyor ...
Birde eğer diş geliyorsa hafif ishale yakın da olabilir diştende olabilir yani değişimler...
 
KardelenRuzgar KardelenRuzgar yumurta yemeyen bebekler için avakadonun içine yumurta koymuşlar öyle bir tarif görmüştüm. Bi bak istersen. Benim oğlum da avakadoyu seviyor. Sabah ya da oglen muzla karıştırıyordum.
kalonce kalonce dediğin gibi beşiğin korkuluguny cikarttirip bizim yatakla birleştirdim belki daha kolay olur ayırmak diye ama ne fayda uyurken koyarsam gece yuvarlanıp geliyor yanıma. Tam dalmamışsa imkanı yok yatmıyor: )

Yaptım canım onu sağol, avakadoyu cam rendede ezip yumurta ile pişirdim o şekilde yedi biraz, şimdi sadece sarısını yağsız tavada omlet yapıyorum ekşi mayalı ekmek içi ile yiyor artık , tamamen yememezlik değilde keyfi bizim bıdık :)
 
'Uyku eğitimi'nin zararları
Uzman Psikolog Nilüfer Devecigil'den 'uyku eğitimi'nin zararları üzerine bir yazı...

Uyku eğitiminin zararları üzerine bir yazı yazma zamanı geldi sanırım. Çünkü medyada, tıp ve psikoloji dünyasında “uyku eğitimi” konulu yazıları okumanın artık beni ne kadar üzdüğünü fark ediyorum son günlerde.

Ebeveynler tek bir doğru olduğunu ve bu mutlak doğrunun dışında hareket ederlerse çocuklarına zarar verecekleri korkusuyla seçim şanslarının olmadığını düşünüyorlar. Oysa yeterince bilgi sahibi olsak o zaman seçim konusunda özgür olabiliriz.

Artık ebeveynlerin, özellikle annelerin kendi güçlerini ellerine almalarının zamanı geldi. Doktor böyle söyledi, psikolog şöyle dedi, kitap böyle yazıyor söylemlerinin dışına çıkıp, kendi ailem, kendi yaşantım ve kendi iç dinamiğimle doğruya kendimin karar vermesinden bahsediyorum.

İşte bu yüzden bu yazıyı yazarken özellikle psikolog şapkamın arkasına sığınıp “gerçek bu” ya da “ben söyledim oldu” demek istemiyorum. Araştırmalar, bilimsel farkındalıklarla desteklenmiş bir yazı yazmak istiyorum. Tabii ki kendi düşüncelerimle de harmanlayacağım bu yazıyı. O yüzden okuduktan sonra bu konuyu kendiniz için araştırın ve sonra aile düzeninize en uygun şekle siz karar verin. Her farkındalığın sonunda olduğu gibi bu yazı size geçmiş uygulamalarınızdan kaynaklanan suçluluk duygusu, kandırılmışlık hissi getirirse o zaman da şunu hatırlayın: Her an her şeye yeniden başlama şansınız var. Nasıl mı? O da başka bir yazının konusu.

Beraber uyumak
Önce ebeveyn ile bebeğin beraber uyuma kavramına biraz açıklık getirelim. Beraber uyumak nedir ve neden önemlidir? Beraber uyumak yetişkin ebeveynin (genellikle anne), bebeğiyle beraber ve yeterli yakınlıkta yatmasıdır (aynı yatak, ya da aynı oda) ki birbirlerinin duyusal sinyalleri ve işaretlerine cevap verebilsinler.

Anne sütündeki az kalori gece sık sık emzirmeyi gerektirir. Bu sık emme sonucu annenin artan antikorları bebeği hastalıklara karşı koruduğu gibi, uzun dönem emzirme annede meme kanserini engelliyor (Dr. Helen Ball tarafından yürütülen araştırmanın detaylarını öğrenmek isteyen olursa çeşitli linkler verebilirim). Emme dışında bebeğin anne kokusu, annenin hareketleri ve dokunmasına olan yakınlığı hem bebeğin ağlamasını azaltıyor, hem de vücut ısısını, kalori emilimini, stres hormon seviyesini ve bağışıklık sistemi hallerini dengeliyor.

Batı’daki tüm teknolojik gelişmelere karşın insan yavrusu nörolojik olarak tam olgunlaşmamış şekilde doğuyor. Annenin vücudunun yerine geçen teknolojik bir alet henüz bulamadık. Bebek, beyinin ulaşacağı gerçek hacmin sadece yüzde yirmi beşi ile dünyaya geliyor. Bebek beyninin olgunlaşması sadece ve sadece biyolojik temas ve yakınlıkla mümkün; annenin devamlılık gösteren temasıyla. Eline verdiğiniz battaniye beyin gelişimi için hiçbir şey yapmıyor. Beyin gelişim için başka bir beyinle ilişkiye girmek zorunda. Bu yüzden bebeğin ilk doğduğu zamandan itibaren başlayan bir bağımlılık var.Ve bu bağımlılık ilerdeki bağımsızlık için gerekli.

Bebeğin kendi kendine uykuya dalma halini bir bağımsızlık hareketi olarak göremeyiz. Hayat boyu kendine yetme ve özgüven onu seven annesinin kolları olmadan uykuya dalmak değil. Her çocuk bir süreçte kendi kendine uykuya girmeyi öğrenecek. Üzücü olan ebeveynlerin bunu bebeğin erken yapmayı öğrenmesinin bir bağımsızlık, bir kendine yetme göstergesi olarak görmesi. Bunların hiçbirinin bilimsel bir temeli yok. Biberonla (yüksek kalori) beslenen çocuklarla yapılan araştırmalar temel alınarak sonuca varıldığı için bütün gece uyuyan bebeklerin normal sayıldığı bir kültürde yaşadığımızı unutmayalım.

Irvine’daki Kaliforniya üniversitesinde Meret Keller ve Wendy Goldberg’ün yaptığı araştırma ebeveyn ile bebeğin doğumdan itibaren rutin beraber uyuma alışkanlıklarının çocukların problem çözme becerileri ve başkaları ile ilişkiye girme kapasitelerine olumlu etki yaptığını gösteriyor (Keller ve Goldberg 2004). Sanılanın aksine, yalnız uyuyan çocuk ebeveyniyle beraber uyuyan çocuğa nazaran daha az kendi başına kalabilme kapasitesine sahip. Ancak çocuğumu yalnız uyutuyorum şimdi kendine güvensiz mi olacak demeyin. İnsan gelişimi tek bir uygulama ile sonuca ulaşacak kadar basit değil. Psikolojik ve sosyal beceriler tek bir tecrübenin sonucu oluşmuyor. Her gün ebeveynle olan 24 saatlik iletişimin sonucu oluşan bağlanmanın sadece belli ancak önemli bir bölümüne bakıyoruz. Eğer sağlıklı bağlanma devamlılık arz eden ilginin sonucu ise bunu gece tamamen kesmek tabii ki ilişkiyi sekteye vuruyor.

Benim bebeğim sabaha kadar deliksiz uyudu cümlesini kurmak neden bu kadar önemli. Hatta bu Batılı ülkelerde bir takıntıya dönüştü. Sabaha kadar uyuyan bebek inek sütü, biberon, mama ile beslenerek yalnız uyumaya bırakılan bebeğin ulaştığı bir yer. Hiçbir çocuğun çözülecek bir uyku sorunu yok. Bizlerin “uyku eğitimi” odaklı düşüncelerimizden gelen bir sorunumuz var. Bebeğin bağışıklık sistemi, beynin gelişimi, stres regülasyonu vs sık emzirme ile ve anneye yakınlıkla gelişiyor.

Bir sorun kendinize, doğa hata mı yaptı? Neden benim sütümü inek ya da aslanınki gibi yüksek kalorili yapmadı ki bebeğim daha uzun uyusun? Bir cevap bulabildiniz mi?

Psikiyatrist Isabel Paret gibi birçok kişi bunu araştırıyor. Bebek gündüz ne kadar çok kucağa alınır ve dokunulursa o kadar daha az derin uykuya dalıyor. Çünkü ilk yıl derin uyku bebek için tehlikeli. Ani bebek ölümlerinden koruyor bebeği. Ancak beraber uyumanın tehlikeli olduğu durumlar da var. İçki içen, sigara içen ebeveyn kesinlikle çocuğuyla beraber uyumamalı. Emziren anne aynı yatakta yatabilir ancak biberonla emziren anne çocuğunu yanında ama ayrı bir yatakta yatırsa daha güvenli olur. Dikkat edilmesi gereken bu konuları da bir sonraki yazımda derinlemesine işleyeceğim.

Bebeğin anne karnındaki gelişimine hâlâ dışarıda devam ettiği süre aşağı yukarı konuşmanın başladığı on beş aylık süreç. Bu zaman diliminde beraber uyumak önemli diyor araştırmalar. Ancak sonrasında ayrı odaya geçirme tamamen ailenin kendi dinamikleri içinde kendi seçimi. Eğer aile beraber uyumaktan memnun ise devam edebilir bu uygulamaya. Kimse başka bir ailenin detayını bilemez. Karar tıbbi bir karar değil, her zaman kişisel bir karar. “Çocuğum beş yaşında hâlâ beraber uyuyoruz, bu zararlı mı?” sorusuna her ne kadar “Değil, bu bir seçim” diye cevap vermiş olsam da…

İşte size birkaç araştırma sonucu: Lewis ve Janda (1988); 1-5 yaş aralığında ebeveynleri ile uyuyan oğlan çocuklarda yüksek kendine güven, daha az suçluluk duygusu ve daha az anksiyete görülüyor. Kız çocukları ise fiziksel temas ve dokunma ile daha rahat olmalarının yanı sıra daha yüksek özsaygıya sahipler. Bunun gibi birçok araştırmaya sizler de bakın diye burada sıralıyorum: İngiltere’de 1994 Heron’un çocukların beraber uyumayla stresle daha rahat baş ettikleri konulu araştırma ve 2000’de Mosenkis’in “İlerdeki gelişime çocukluktaki beraber uyumanın etkileri” başlıklı araştırması (Effects of Childhood Co_Sleeping on later development).

Beyin başka bir beyin ile olan iletişimi ile gelişiyor, bağımlılık ilerde bağımsızlığı getiriyor. Çocuklarımıza yürüme, konuşma eğitimi vermiyoruz. Sadece bunları en iyi destekleyecek ortamı yaratıyoruz. Bağımlılık ilerde bağımlılığa eğer biz onlar hazır olduklarında kendi yataklarına, kendi odalarına, kendi yaşamlarına gitmelerine izin vermezsek neden oluyor. Bu da başka bir yazının konusu.


 
Genel itibariyle iyi sayilir canim.hatta tekrar tahlil bile yaptirmadik. Bi ara yaptirmamiz lazim tabi.
Yaa o sabahlari uyanmaya gerinmeye calisirken yari açık gozlerle beni goruyor ya.bir sırıtışı var ki.her seye bedel.
İnşallah geçmiştir canım onlar iyi sağlıklı huzurlu mutlu olsun da

Evet canım nutrigen veriyorum ama hergün düzenli vermiyorum , kakasını yapmadığı gün vermiyorum mesela, ertesi gün yaptıktan sonra veriyorum , demir ilacından dolayı değişiklik olmadı bizde ama evet yediklerinden dolayı zaman zaman değişiyor ...
Birde eğer diş geliyorsa hafif ishale yakın da olabilir diştende olabilir yani değişimler...
Sağol canım kaka kıvam ve rengi farklılık gösteriyor yediklerindendir mutlaka diş gelecekmiş gbi sanki ama gelen giden yok bi aydır uykuda yok bana ama sabırla bekliyorum uyumayı çok özledim özlediğim tek şey diyebilirim :)
 
Anne yani bakmistim ben canim ama bana cok rahatmis gibi gelmedi.şöyle ki.yatiyosunuz mesela.bebis uyandi.kucagina alican.ben şahsen önce kendim ayaklarimi yere uzatip basip oyle kucagima aliyorum.e dedim o olursa ben teee besigin sonundan yere basmam laim.e kiz kaldi geride.bi de ona mi uzancam.seklinde bi canlandirma yapmistim.almadim.bizim de yatak odasindaki babytech. Yan tarafini takmazsan olabilir belki
Tek tarafı cikinca kartonpiyeri tutan ortadaki direk kopuyor :KK43:
 
Canım biogaia kakasını rahat yapması için veriyorum, gaz olayını aştık artık,
Verilebilen herşeyden ver kabakla sınırlı kalma, biogaiaya devam etmeni tavsiye ederim, birde demir veriyorsan bir iki gün verme o şekilde bir takip et ...
Ya bizim kabızlık elmadandı sanırım.hergun veriyodum kestim simdi.bigaia yı sorayım doktora da.
 
Supurge nerde diyince supurgeye bakip hı demesi.baban mi geldi kim geldi diyince kafasini yana dogru egip kapiya bakmasi. Top nerde diyince önünde bulup havaya kaldirmasi falan falan falan cok mucizevi geliyor bana ya.
Birinsanin olusumu dunyaya gelmesi en buyuk mucize zaten.
Hadi diyorum.hucreler bolunuyo falan boy kilo artiyo bi sekilde ama şu beyin gelisimi cok buyuk nimet geliyor bana. Bir seyleri anlamak tepki vermek cok guzel.cok sukur.
Bugun diyorum. Simdi kumandayi gorunce televizyona bakan kizce icin ay anliyo diyip seviniyoruz da ilerde türev integral cözecek yaa.ne enteresan :)
 
PEDAGOG ADEM GÜNEŞ

Yenidoğanın en temel ihtiyacı güven duygusudur.

Bebeklik döneminde annesi her an yanında olan çocuk, derin bir güven duygusu edinir. Anneden ayrıldığında ise güvensizlik…

Zira doğduğunda anneye bağımlıdır yenidoğan… Ve bu bağımlılık hali iki yıl sürer…

Anneden ayrı kalmaya ve ayrı bir odada yatabilmeye duygusal gücü yoktur henüz.

Çocuk, emme dönemi bitene kadar anneyle birlikte yatmalıdır ki duyguları güçlensin.

Ebeveynler çok defa çocuk odalarını süsleyerek; ayıcıklar, pandalar koyarak çocuğu da o odada yatırırlar. Halbuki çocuğun süslü bir odaya değil, anne yanında güven duygusunu solumaya ihtiyacı vardır. Ayrıntılar ve sorularınız için için Güvenli Bağlanma kitabına bakabilirsiniz Sonraki gönderilerde aşama aşama güvenli ayrılma konuları da ele alınacak Takipte kalınız
 
Kizlar... hadi bi el atın bin puanlik uzman soruma;
Şu carte doorun katkat puding reklaminda kullanilan sunum kasesi hangi magazanin ya??? Cok arastirdim bulamadim :KK43:( mutlaka almam ve o pudingi o kaseden yemem lazim oyle aşeriyorum.. alip yaptim ama illa oyle yemek istiyorum manyakmiyim ne! Instagramda okumustum falanca firmanin diye ama hatirlamiyorum bulamiyorumda...
Mutlaka bileniniz vardirr
 
Kızlar bana bi akıl verin
Bugün aile toplantımız vardı sülalece toplandık
Tek bebek benimki idi ve haliyle çok sevildi
Şimdi ise uykusundan uyanarak çok farklı şekilde ağlıyo sanki korkmuş gibi içini çeke çeke ,nazar mı oldu ne ?:KK43:(
Hiç bu tarz ağlamazdı beni korkutuyo ben bile sakinleştirmekte zorluk çekiyorum uykuya dalıyo içini çeke çeke uyuyo sonra tekrar fetyat figan
Felak nas ayetel kürsi bir sürü okudum dahada okuycam başka ne yapabilirim aklıma bi şey gelmiyo nazar olduğunu düşünüyorum bana bi akıl verin
 
Kizlar... hadi bi el atın bin puanlik uzman soruma;
Şu carte doorun katkat puding reklaminda kullanilan sunum kasesi hangi magazanin ya??? Cok arastirdim bulamadim :KK43:( mutlaka almam ve o pudingi o kaseden yemem lazim oyle aşeriyorum.. alip yaptim ama illa oyle yemek istiyorum manyakmiyim ne! Instagramda okumustum falanca firmanin diye ama hatirlamiyorum bulamiyorumda...
Mutlaka bileniniz vardirr
Canım kaseye bi dikkat ediyim o tarz bi şey bulursam yollarım sana
 
Kızlar bana bi akıl verin
Bugün aile toplantımız vardı sülalece toplandık
Tek bebek benimki idi ve haliyle çok sevildi
Şimdi ise uykusundan uyanarak çok farklı şekilde ağlıyo sanki korkmuş gibi içini çeke çeke ,nazar mı oldu ne ?:KK43:(
Hiç bu tarz ağlamazdı beni korkutuyo ben bile sakinleştirmekte zorluk çekiyorum uykuya dalıyo içini çeke çeke uyuyo sonra tekrar fetyat figan
Felak nas ayetel kürsi bir sürü okudum dahada okuycam başka ne yapabilirim aklıma bi şey gelmiyo nazar olduğunu düşünüyorum bana bi akıl verin
Ben kalabalik ortamlardan her donuste mutlaka bi dus aldirmaya gayret ediyorum
Yikarkende bahsettigin duaalari okuyorum uyuturken bi daha okuyorum. Ixme suyuna bi iki damla zemzem damlatiyorum ki bunu sık sık yaparim ztn. Dus aldirmak her turlu negatif seylerden arindiriyor. Gece cok hiysuLanip basedemedigim zmnlardada yikiyorum basini islatmadan. Vucut rahatliuo dene istersen
Sifalar dilerimmm
 
'Uyku eğitimi'nin zararları
Uzman Psikolog Nilüfer Devecigil'den 'uyku eğitimi'nin zararları üzerine bir yazı...

Uyku eğitiminin zararları üzerine bir yazı yazma zamanı geldi sanırım. Çünkü medyada, tıp ve psikoloji dünyasında “uyku eğitimi” konulu yazıları okumanın artık beni ne kadar üzdüğünü fark ediyorum son günlerde.

Ebeveynler tek bir doğru olduğunu ve bu mutlak doğrunun dışında hareket ederlerse çocuklarına zarar verecekleri korkusuyla seçim şanslarının olmadığını düşünüyorlar. Oysa yeterince bilgi sahibi olsak o zaman seçim konusunda özgür olabiliriz.

Artık ebeveynlerin, özellikle annelerin kendi güçlerini ellerine almalarının zamanı geldi. Doktor böyle söyledi, psikolog şöyle dedi, kitap böyle yazıyor söylemlerinin dışına çıkıp, kendi ailem, kendi yaşantım ve kendi iç dinamiğimle doğruya kendimin karar vermesinden bahsediyorum.

İşte bu yüzden bu yazıyı yazarken özellikle psikolog şapkamın arkasına sığınıp “gerçek bu” ya da “ben söyledim oldu” demek istemiyorum. Araştırmalar, bilimsel farkındalıklarla desteklenmiş bir yazı yazmak istiyorum. Tabii ki kendi düşüncelerimle de harmanlayacağım bu yazıyı. O yüzden okuduktan sonra bu konuyu kendiniz için araştırın ve sonra aile düzeninize en uygun şekle siz karar verin. Her farkındalığın sonunda olduğu gibi bu yazı size geçmiş uygulamalarınızdan kaynaklanan suçluluk duygusu, kandırılmışlık hissi getirirse o zaman da şunu hatırlayın: Her an her şeye yeniden başlama şansınız var. Nasıl mı? O da başka bir yazının konusu.

Beraber uyumak
Önce ebeveyn ile bebeğin beraber uyuma kavramına biraz açıklık getirelim. Beraber uyumak nedir ve neden önemlidir? Beraber uyumak yetişkin ebeveynin (genellikle anne), bebeğiyle beraber ve yeterli yakınlıkta yatmasıdır (aynı yatak, ya da aynı oda) ki birbirlerinin duyusal sinyalleri ve işaretlerine cevap verebilsinler.

Anne sütündeki az kalori gece sık sık emzirmeyi gerektirir. Bu sık emme sonucu annenin artan antikorları bebeği hastalıklara karşı koruduğu gibi, uzun dönem emzirme annede meme kanserini engelliyor (Dr. Helen Ball tarafından yürütülen araştırmanın detaylarını öğrenmek isteyen olursa çeşitli linkler verebilirim). Emme dışında bebeğin anne kokusu, annenin hareketleri ve dokunmasına olan yakınlığı hem bebeğin ağlamasını azaltıyor, hem de vücut ısısını, kalori emilimini, stres hormon seviyesini ve bağışıklık sistemi hallerini dengeliyor.

Batı’daki tüm teknolojik gelişmelere karşın insan yavrusu nörolojik olarak tam olgunlaşmamış şekilde doğuyor. Annenin vücudunun yerine geçen teknolojik bir alet henüz bulamadık. Bebek, beyinin ulaşacağı gerçek hacmin sadece yüzde yirmi beşi ile dünyaya geliyor. Bebek beyninin olgunlaşması sadece ve sadece biyolojik temas ve yakınlıkla mümkün; annenin devamlılık gösteren temasıyla. Eline verdiğiniz battaniye beyin gelişimi için hiçbir şey yapmıyor. Beyin gelişim için başka bir beyinle ilişkiye girmek zorunda. Bu yüzden bebeğin ilk doğduğu zamandan itibaren başlayan bir bağımlılık var.Ve bu bağımlılık ilerdeki bağımsızlık için gerekli.

Bebeğin kendi kendine uykuya dalma halini bir bağımsızlık hareketi olarak göremeyiz. Hayat boyu kendine yetme ve özgüven onu seven annesinin kolları olmadan uykuya dalmak değil. Her çocuk bir süreçte kendi kendine uykuya girmeyi öğrenecek. Üzücü olan ebeveynlerin bunu bebeğin erken yapmayı öğrenmesinin bir bağımsızlık, bir kendine yetme göstergesi olarak görmesi. Bunların hiçbirinin bilimsel bir temeli yok. Biberonla (yüksek kalori) beslenen çocuklarla yapılan araştırmalar temel alınarak sonuca varıldığı için bütün gece uyuyan bebeklerin normal sayıldığı bir kültürde yaşadığımızı unutmayalım.

Irvine’daki Kaliforniya üniversitesinde Meret Keller ve Wendy Goldberg’ün yaptığı araştırma ebeveyn ile bebeğin doğumdan itibaren rutin beraber uyuma alışkanlıklarının çocukların problem çözme becerileri ve başkaları ile ilişkiye girme kapasitelerine olumlu etki yaptığını gösteriyor (Keller ve Goldberg 2004). Sanılanın aksine, yalnız uyuyan çocuk ebeveyniyle beraber uyuyan çocuğa nazaran daha az kendi başına kalabilme kapasitesine sahip. Ancak çocuğumu yalnız uyutuyorum şimdi kendine güvensiz mi olacak demeyin. İnsan gelişimi tek bir uygulama ile sonuca ulaşacak kadar basit değil. Psikolojik ve sosyal beceriler tek bir tecrübenin sonucu oluşmuyor. Her gün ebeveynle olan 24 saatlik iletişimin sonucu oluşan bağlanmanın sadece belli ancak önemli bir bölümüne bakıyoruz. Eğer sağlıklı bağlanma devamlılık arz eden ilginin sonucu ise bunu gece tamamen kesmek tabii ki ilişkiyi sekteye vuruyor.

Benim bebeğim sabaha kadar deliksiz uyudu cümlesini kurmak neden bu kadar önemli. Hatta bu Batılı ülkelerde bir takıntıya dönüştü. Sabaha kadar uyuyan bebek inek sütü, biberon, mama ile beslenerek yalnız uyumaya bırakılan bebeğin ulaştığı bir yer. Hiçbir çocuğun çözülecek bir uyku sorunu yok. Bizlerin “uyku eğitimi” odaklı düşüncelerimizden gelen bir sorunumuz var. Bebeğin bağışıklık sistemi, beynin gelişimi, stres regülasyonu vs sık emzirme ile ve anneye yakınlıkla gelişiyor.

Bir sorun kendinize, doğa hata mı yaptı? Neden benim sütümü inek ya da aslanınki gibi yüksek kalorili yapmadı ki bebeğim daha uzun uyusun? Bir cevap bulabildiniz mi?

Psikiyatrist Isabel Paret gibi birçok kişi bunu araştırıyor. Bebek gündüz ne kadar çok kucağa alınır ve dokunulursa o kadar daha az derin uykuya dalıyor. Çünkü ilk yıl derin uyku bebek için tehlikeli. Ani bebek ölümlerinden koruyor bebeği. Ancak beraber uyumanın tehlikeli olduğu durumlar da var. İçki içen, sigara içen ebeveyn kesinlikle çocuğuyla beraber uyumamalı. Emziren anne aynı yatakta yatabilir ancak biberonla emziren anne çocuğunu yanında ama ayrı bir yatakta yatırsa daha güvenli olur. Dikkat edilmesi gereken bu konuları da bir sonraki yazımda derinlemesine işleyeceğim.

Bebeğin anne karnındaki gelişimine hâlâ dışarıda devam ettiği süre aşağı yukarı konuşmanın başladığı on beş aylık süreç. Bu zaman diliminde beraber uyumak önemli diyor araştırmalar. Ancak sonrasında ayrı odaya geçirme tamamen ailenin kendi dinamikleri içinde kendi seçimi. Eğer aile beraber uyumaktan memnun ise devam edebilir bu uygulamaya. Kimse başka bir ailenin detayını bilemez. Karar tıbbi bir karar değil, her zaman kişisel bir karar. “Çocuğum beş yaşında hâlâ beraber uyuyoruz, bu zararlı mı?” sorusuna her ne kadar “Değil, bu bir seçim” diye cevap vermiş olsam da…

İşte size birkaç araştırma sonucu: Lewis ve Janda (1988); 1-5 yaş aralığında ebeveynleri ile uyuyan oğlan çocuklarda yüksek kendine güven, daha az suçluluk duygusu ve daha az anksiyete görülüyor. Kız çocukları ise fiziksel temas ve dokunma ile daha rahat olmalarının yanı sıra daha yüksek özsaygıya sahipler. Bunun gibi birçok araştırmaya sizler de bakın diye burada sıralıyorum: İngiltere’de 1994 Heron’un çocukların beraber uyumayla stresle daha rahat baş ettikleri konulu araştırma ve 2000’de Mosenkis’in “İlerdeki gelişime çocukluktaki beraber uyumanın etkileri” başlıklı araştırması (Effects of Childhood Co_Sleeping on later development).

Beyin başka bir beyin ile olan iletişimi ile gelişiyor, bağımlılık ilerde bağımsızlığı getiriyor. Çocuklarımıza yürüme, konuşma eğitimi vermiyoruz. Sadece bunları en iyi destekleyecek ortamı yaratıyoruz. Bağımlılık ilerde bağımlılığa eğer biz onlar hazır olduklarında kendi yataklarına, kendi odalarına, kendi yaşamlarına gitmelerine izin vermezsek neden oluyor. Bu da başka bir yazının konusu.

nerdeyse bir haftadir okumadigim makale yazi kalmadi. Arada birkac kisi cikip aykiri konusuyor. Ben kesinlikle katilmiyorum. Guzel bir uyku hem bebek hem de anne icin gerekli. Uyku egitimi alan bebek sabaha kadar uyanmiyor degil. Yine uyaniyor. Sadece fiziksel bir sorun yoksa tekrar daliyor . Bebegin ayri yatmasi guven duygusu ile alakasi da yok diye dusunuyorum. Dun aksamki basarisiz egitime ragmen oglumuz kendi besiginde yatiyor ve gayet rahat. Uyanma sureleri yarin saatten bir saate cikti. Yine arada uyaniyor ama kendisi daliyor.
Anne yaninda yatmanin yararlari da var tabi ama zarari daha cok. Herseydeb once fiziksel zarar verme olasiligi da daha yuksek.
Kızlar bana bi akıl verin
Bugün aile toplantımız vardı sülalece toplandık
Tek bebek benimki idi ve haliyle çok sevildi
Şimdi ise uykusundan uyanarak çok farklı şekilde ağlıyo sanki korkmuş gibi içini çeke çeke ,nazar mı oldu ne ?:KK43:(
Hiç bu tarz ağlamazdı beni korkutuyo ben bile sakinleştirmekte zorluk çekiyorum uykuya dalıyo içini çeke çeke uyuyo sonra tekrar fetyat figan
Felak nas ayetel kürsi bir sürü okudum dahada okuycam başka ne yapabilirim aklıma bi şey gelmiyo nazar olduğunu düşünüyorum bana bi akıl verin
Ne zaman kalabaliga girsek sabaha kadar agliyoruz. Art niyet olmasa bile cocuklar kotu enerjiyi topluyor bir sekilde canim.
 
PEDAGOG ADEM GÜNEŞ

Yenidoğanın en temel ihtiyacı güven duygusudur.

Bebeklik döneminde annesi her an yanında olan çocuk, derin bir güven duygusu edinir. Anneden ayrıldığında ise güvensizlik…

Zira doğduğunda anneye bağımlıdır yenidoğan… Ve bu bağımlılık hali iki yıl sürer…

Anneden ayrı kalmaya ve ayrı bir odada yatabilmeye duygusal gücü yoktur henüz.

Çocuk, emme dönemi bitene kadar anneyle birlikte yatmalıdır ki duyguları güçlensin.

Ebeveynler çok defa çocuk odalarını süsleyerek; ayıcıklar, pandalar koyarak çocuğu da o odada yatırırlar. Halbuki çocuğun süslü bir odaya değil, anne yanında güven duygusunu solumaya ihtiyacı vardır. Ayrıntılar ve sorularınız için için Güvenli Bağlanma kitabına bakabilirsiniz Sonraki gönderilerde aşama aşama güvenli ayrılma konuları da ele alınacak Takipte kalınız
Madem iki yil bu kadar onemli. Bu pedagoglar calisma bakanligina da bunu ispatlayan calismalar yapsinlar bir zahmet. Aramizda bircok anne maddi kosullar nedeniyle calisma hayatina erken donuyor. Ya da benim gibi ayrilmak zorunda kaliyor.
Sozum sana degil canim yanlis anlama hep seni alintilamis oldum.
 
X