BENİM YAŞADIĞIM AĞRI TAM DA BU
GEÇMİŞTE YAZILMIŞ BİR TOPİC TEN BULDUM
hamilelikte oluşan kalça ağrısı özellikle bacağa vuran kas ağrısı siyatik sinirine oluşan basıdan kaynaklanıyor
netice yabancı sitelerde bu olayı araştırdım: buna "pelvic gridle pain" deniliyor. diğer bir adıda "diastasis symphisis pelvis". bu konuyla alakalı güzel siteler var ama hep ingilizce.
peki nedir bu hayatımızı karartan olay? tedavisi var mı? doğumdan sonra gercekten geçiyor mu?
bu konuda dr.lardan çoğunuz duymuşsunuzdur, bağların geriliyor, hormonların kalçayı gevşetiyor, doğum kanalın açılıyor vs vs.. bunlar külliyen yanlış değil bir yere kadar hepsi doğru. yalnız dr.ların yanıldıgı nokta şu, her 5 hamileden 1 inde görülecek kadar sık olan bu durumu ÖNEMSEMİYORLAR. işte beni en çok delirten de bu oldu. çektiğiniz ağrı kimsenin umrunda değil ve sanki yapılacak bir şey yokmuş ve sen bunu çekmek zorundaymış gibi!!!!
evet cok sık görülüyor olması bu ağrının NORMAL OLDUĞUNU GÖSTERMİYOR arkadaşlar. yaptığım onca araştırmada her yerde ilk bunu söylüyorlar ve dr.unuzun bunu dikkate almamasına izin vermeyin diyorlar.
gelelim yapabileceklerimize, bu ağrının sebebi sadece hormonlar değil. bir sürü hamile kadın görmüşsünüzdür 8-9. ayında rahatca yürümekteler. peki biz neden yürüyemiyoruz? araştırmalar bu sorunu yaşayan kadınların geçmişinde genellikle kalça travmaları oldugunu gösteriyor. belki şimdi hatırlmaıyorsunuz ama 2 sene önce kayak yaparken sertçe popo üstüne düştünüz, evet bu küçük kaza bile şimdi hamilelikteki bu topallığın sebebi olabilir. kalça eklemleriniz bir şekilde simetrik hareket etmiyor, relaksin hormonu da bu asimetriliğin tuzu biberi oluyor. veya omurganızda hafif bir skolyoz olabilir, bu duruş bozuklukları da aynı şekilde tesir ediyor.
bu sorunu yaşıyorsanız siz benim gibi ayakta pantalon giyerken, çorap giyerken, arabaya binip inerken, merdiven çıkarken dayanılmaz ağrılar çekiyorsunuz. öncelikle tavsiyem kesinlikle bu ağrıyı ortaya çıkaran durumlardan sakınacaksınız. asla tek ayak üstünde durmayın. pantolon, çorap, ayakkabı giyerken mutlaka oturun. merdivenleri ağrınızın az olduğu bacakla, teker teker çıkın. asla koşmayın ağrıyı şiddetlendirirsiniz. özellikle yatakta sağdan sola dönerken inanın ben de cok zorlanıyordum. şimdi dizlerimi birleştirip yatakta büküyorum, aynı anda dizlerimi çeviriyorum. bacaklarınızı birbirinden ayırmayın. otururken yatakta dönerken dizleriniz mümkün oldugunca birbirine yakın olsun. yine otururken altınıza rahat bir minder koyun ki diz seviyeniz kalçadan aşağıda olsun ve birbirinden ayrılmasın. yine gece yatarken bacak aranıza yumuşak bir yastık koyun ki kalça ekleminiz doğal pozisyonunu korusun. asla ama asla bacak bacak üstüne atmayın. zaten pek çoğunuz bu esnada cok ağrı duyuyordur. bunlar günlük hayatla alakalı öneriler.
bir de herkese tavsiyem gecikmeden bir fizik tedavi uzmanına gidin. BUNU ÇEKMEK ZORUNDA DEĞİLSİNİZ. pek çok vaka sanıldığı gibi doğumdan sonra iyileşmiyor. en az 1 seneye kadar bu ağrıyı çekenler var. özellikle bebek doğduktan sonra bunları yaşamak kabus olur herhalde. evet arkadaşlar bu durum tedavi edilebilir bir durum. şu an bayram dönüşü oldugu için fizik tedaviye gidemedim gidince onu da burada yazarım. şimdi bir tane pilates topu aldım ve 1-2 küçük egzersiz yapıyorum. aradaki fark mucize gibi oldu diyebilirim. hala topallıyorum ama ağrıdan ve çatı kemiklerimdeki çatırdamadan baya bir kurtuldum. bir de kegel egzersizi denen şey kesinlikle tavsiye ediliyor. google da aratın cok basit birşey, oturdugunuz yerden yapabilirsiniz. pelvis kaslarını kuvvetlendiriyor.