- 28 Aralık 2008
- 673
- 16
- 46
-
- Konu Sahibi Sympathique
- #3.181
Neden bebeğiniz için en az 39. haftayı beklemek en iyisi? Tıbbi olmayan sebeplerle erken gerçekleştirilen doğumların sayısı gün geçtikçe artıyor. Uzmanlar, bunun gerek anne, gerek bebek açısından sakıncalı olduğunu söylüyor ve mümkünse hamileliğin en az 39. haftasının beklenmesini, herhangi bir sağlık sorunu yoksa da doğumun kendiliğinden başlamasını öneriyorlar. Hamileliğin son haftaları bebeğiniz için çok önemli. Örneğin, bebeğinizin beyni ve akciğerleri gelişmeye devam ediyor. Bebeğinizin ne zaman doğacağı hakkında bir seçim yapma şansına sahip olmayabilirsiniz. Eğer hamileliğiniz ya da bebeğinizle ilgili bir sorun varsa doğumu daha erken gerçekleştirmek gerekebilir. Ancak seçme hakkınız var ve bebeğinizin doğum zamanına siz karar verecekseniz o zaman en az 39. haftaya kadar bekleyin. Bebeklerin neden zamana ihtiyacı var? Gereğinden erken doğan bebekler zamanında doğan bebeklere göre gerek doğumdan hemen sonra gerekse hayatlarının ilerleyen safhalarında daha fazla sağlık sorunu yaşayabilirler. İşte bebeğinizin neden 39 haftaya ihtiyacı olduğuna dair bazı sebepler: Beyin, akciğerler ve karaciğer gibi başlıca organların gelişimi tamamlamak için mümkün olduğunca zamana ihtiyacı vardır. Doğumdan sonra görme ve duyma sorunu yaşama riski azalır. Erken doğan bebekler genellikle çok küçüktür. Sağlıklı bir kiloda doğan bebekler vücut ısılarını daha rahat korurlar. Erken doğmayan bebeklerin emme ve yutma refleksleri daha fazla geliştiği gibi, beslenirken uyanık kalma süreleri de daha uzundur.
Doğumu gereğinden erken planlamak neden sorun teşkil edebilir?
- Beklenen doğum tarihiniz doğru olmayabilir. Ultrason, beklenen doğum tarihinizi iki hafta kadar erken ya da geç söyleyebilir. Doğumu suni sancıyla başlatmayı ya da sezaryen olmayı düşünüyorsanız, ve aslında tahmin ettiğinizden daha geç hamile kaldıysanız, doğumu fazlasıyla erken gerçekleştirmiş olabilirsiniz. - Suni sancı işe yaramayabilir. Hastanede size verilen ilaçlar gerektiği kadar etkili olmayabilir. Bu durumda sezaryen olmanız gerekebilir. - Sezaryen bebeğinizde sorunlara yol açabilir. Sezaryenle doğan bebekler, vajinal yolla doğan bebeklere göre solunumla ilgili ve başka tıbbi problemler yaşayabiliyorlar. - Sezaryenle doğum, daha sonraki hamileliklerinizi zora sokabilir. Bir kere sezaryen olmanız halinde, takip eden doğumlarınızı da sezaryenle yapma ihtimaliniz artar.
Eğer doktorunuz doğumu 39. haftadan önce gerçekleştirmeyi öneriyorsa ona bunu gerektiren bir sağlık sorununun (sizde ya da bebeğinizde) olup olmadığını sorun; ve mümkünse 39. haftaya olabildiği kadar yaklaşmak istediğinizi söyleyin.
diyor March of Dimes. Ve şu dikkat çekici çizimi paylaşıyor: 35. haftada doğan bir bebeğin beyni, 39-40. haftada doğan bir bebeğin beyninin üçte ikisi kadardır. Şimdi Yukarıdaki özete katılmayanlar olacaktır. Aramızda sezaryenle doğum yapıp hemen ardından ayağa kalkan, ertesi gün misafir ağırlayan kadınlar var, biliyorum. Ve tabii ki normal doğumdan sonra sorun yaşayanlar da var. Ama planlı sezaryen olmayı düşünen ve düşünecek olan anne adayları için bu yazının bir uyarı niteliği taşıyacağını umuyorum. Derine hamile kaldığımda ilk gittiğim doktor 37. haftadan sonra, bebeğin akciğerlerinin gelişiminin tamamlandığı noktada bebeğin nasıl doğduğunun hiçbir önemi yoktur demişti, aynen bu kelimelerle. Buna hiçbir zaman inanmadım. Hiçbir kuvvet beni -anne ya da bebeği tehdit eden bir sağlık sorunu olmadığı sürece- bebeğin doğması gerekenden daha erken doğurtulmasının (ama sezaryen, ama suni sancı+normal doğumla) iyi bir şey olduğuna inandıramayacak. Anne adayları; nolur, lütfen Normal doğuma bir şans verin. Yok, baktınız normal doğumla aranız yok, hiç olmazsa bırakın bebeğiniz doğacağı zamanı kendi belirlesin. Doktorum tatile çıkacak, izne gidecek, bebeğimin burcu benimle uyumlu olsun, bayramda evde olalım diyerek bebeğinizin doğmak istediği zamana müdahale etmeyin, ettirmeyin.
Yazı çok güzel ve bilgilendirici olmuş emeğine sağlık. Doğum olayını şimdiye dek pek düşünmedim aslında. Eşim sezeryan taraftarı ama ben kararsızım. Arkadaşım hep "nasılsa çıkacak orda kalanını hiç görmedim" derdi :)). Bebeğim hala yan duruyor böyle devam ederse zorunlu sezeryan ama bakalım zaman ne getirecek. Sezeryanda olsa benimde tercihim aslında sancım yada suyum geldikten sonra sezeryan olmak. Çünkü bu şekilde süt daha çabuk geliyormuş. Allah hepimizi sağlıkla kurtarsın.