• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

2011 Kasım Anneleri

:119:kızlar kaç haftada öğrendiniz cinsiyetini:119:

• 11 haftalıkken

OY: 30 7,2%
  • 12 haftalıkken

OY: 75 17,9%
  • 13 haftalıkken

OY: 38 9,1%
  • 14 haftalıkken

OY: 54 12,9%
  • 15 veya dah uzun sürede

OY: 222 53,0%

• Ankete Katılan
    419
günyadınnnnnnn hamilişler nasılsınız........

ark bulantı çok kötü bir şey....9 ay boyunca yaşayanlar var ne hamileliğinden bir şey anlıyor ne hayatından ....bulantı yaşamayı hiç istemem...... inş yaşamam hiç 9 ay boyunca hamileliğimin her anını doya doya yaşamak istiyorum....bu bir mucize çabuk geçsin hemen doğsun istemiyorum.....kısmet belki bir daha yaşayamam o yüzden çok özel anlar bunlar içimde bir can büyüyor bunu doya doya hissetmek yaşamak istiyorum

kızlar bu arada bebeğinize günlük tutuyor musunuz? ben tutcağım ama önce dr gideyimde sağlıklı güzel haberlerini alayımda öyle başlıcam....

3 gündür bulantılar bendede var cnm evt gerçekten zor bi durum bir an önce geçsin inşallah bu arada sendede hiç olmasın :)
günlük tutmayı bende düşünüyorum hatta dün aklımdan geçti kırtasiyeye uğruyayım diye ..ben ilk idrar testimide atmadım saklamayı düşünüyorum :)

ark bulantı çok kötü bir şey....9 ay boyunca yaşayanlar var ne hamileliğinden bir şey anlıyor ne hayatından ....bulantı yaşamayı hiç istemem...... inş yaşamam hiç 9 ay boyunca hamileliğimin her anını doya doya yaşamak istiyorum....bu bir mucize çabuk geçsin hemen doğsun istemiyorum.....kısmet belki bir daha yaşayamam o yüzden çok özel anlar bunlar içimde bir can büyüyor bunu doya doya hissetmek yaşamak istiyorum

kızlar bu arada bebeğinize günlük tutuyor musunuz? ben tutcağım ama önce dr gideyimde sağlıklı güzel haberlerini alayımda öyle başlıcam....

günaydın cnm 3 günden beri bulantılarım oldu :43: hep yattım gelemedim ama şimdi iyiyim biraz geçmişi bakim gelim :16:

ayy cnm bilmezmiyim benimde başımda aynısı sabah günaydın yok akşam iyiakşamlar yok bizdede benimki tam bi manyak Benden uzak Allaha Yakın ..
Midem bulanıyor 3 gündür aynı ama dayanırım ben kuzum içinn herşeye ,
sende istanbuldasın demi hangi hastaneye gidiyorsun ..

aynen öyle cnm.ben adanadayım acıbademe gidecem aranızda adanlı olan varmı bilmiyorum ama bakalım hiç tanımadığım bi doktor inşallah iyidir.

günaydın kızlar

bende kasım annesi olucam Allahım kısmet ederse, dün kalp atışlarını duyduk fındıkımın:16:

Progesteron ve düşükler
En son söylenmesi gerekeni ilk başta söyleyelim. Progesteron düşüğü engellemez !

Progesteron yumurtlamadan hemen sonra yumurtalıklardan salgılanan ve rahimin içini döşeyen endometrium tabakasının desteklenmesini sağlayan bir hormondur. Erken gebelikte eğer yumurtalıktan bu hormonu salgılayan kısım (korpus luteum) çıkartılırsa gebelik düşük ile sonuçlanır. Adet siklusunun ikinci yarısında progesteronun yetersiz salgılanması Luetal Faz yetmezliği olarak adlandırılır. Ancak bu durumun tanısı ve tedavi gerektirip gerektirmediği konusunda şüpheler vardır ve bilimsel alanda fikir birliği sağlanamamıştır.

Özellikle tekrarlayan düşüklerde kan progesteron düzeylerinin düşük bulunması dışarıdan verilecek progesteron desteği ile gebeliğin devam ettirilebileceği fikrini doğurmuştur. Geçmişte kabul gören bu tedavi yaklaşımı yapılan araştırmalar sonucu geçerliliğini yitirmiştir.

Oysa hala daha özelllikle ükemizde gebelik sırasında erken dönemde kanama ortaya çıktığında progesteron vermek doktorlar arasında yaygın bir uygulamadır. Bu uygulamanın hiçbir bilimsel geçerliliği yoktur.

Gebeliğin seyri sırasında kanama ortaya çıktığında eğer ultrasonda canlı yani kalp atışları olan bir embryo görülebiliyorsa bu gebeliğin düşük olmaksızın devam etme olasılığı %90-96 arasında değişmektedir.

Bebek kalp atımı saptandığında haftalara göre gebeliğin devam etme olasılığı şu şekildedir.

Gebelik haftası Kanama varsa Kanama yoksa
< 6 hafta %67 %84
7-9 hafta %90 %95
9-11 hafta %96 %98

Bir başka deyişle 7 haftada kanama görülür ve düşük tehdidi ortaya çıkarsa bu gebelik %90 sorunsuz devam edecektir. Kanamayı görür görmez progesteron başlamak bu oranı daha da arttırmaz.

Erken gebelikte kan progesteronun düşük olması bir sebepten çok sonuçtur. Yani bu gebelik progesteron azlığından dolayı kötü değildir. Gebelik başarısız olduğu için progesteron düşüktür.

Düşüklerin önlenmesi amacıyla progesteron kullanımı ile ilgili son 30 yıl içinde yapılmış olan araştırmaların sonuçlarını bir arada değerlendiren bir çalışmada bu tedavi yaklaşımın gebeliğin seyri üzerinde herhangi bir olumlu etkisinin olmadığı gösterilmiştir. Üstelik sentetik progesteron kullanımının yenidoğanlarda solunum sıkıntısına ve erkek bebeklerde hipospadias adı verilen ve penis deliğinin tam uçta değil penis üzerinde başka bir bölgede olması şeklinde açıklanabilecek bir anomaliye neden olabileceğini düşündüren bulgular vardır. Doğal progesteronlarda ise bu tür bir etki gözlenmemiştir

İngiliz Kraliyet Jinekoloji ve Obstetrik Birliği, tekrarlayan düşükler ile ilgili Mayıs 2003'de yayınladığı kılavuzda düşüğü önlemek amacı ile progesteron kullanımının hiçbir olumlu etkisinin olmadığını belirtmekte, ve bu uygulamanın sürdürülmesi için elde hiçbir bilimsel kanıtın olmadığını bildirmektedir. Tüp bebek uygulamaları ise farklı bir durum arz etmektedir ve bu önerilerin dışındadır.

Bununla birlikte son yapılan araştırmalar progesteronun düşükleri önlememekle birlikte erken doğumun engellenmesinde önemli rol oynayabileceğini göstermektedir.

Sonuç
Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) aspirini gebelik sırasında düşük dozlarda (günlük 150 miligramın altında) C, standart dozlarda ise D kategorisine sokmaktadır. Progesteron ise B kategorisindedir.

Gebelikte hiçbir ilaç yarar potasiyeli zarar potansiyelinden fazla olmadıkça, bir başka deyişle mecbur olmadıkça kullanılmamalıdır.

Günümüzde klinik çalışmalarımız sırasında hiçbir öyküsü ya da risk faktörü olmadığı halde hamilelere "düşük yapma ya da prekelempsi gelişmesin" diye aspirin ya da progesteron başlandığına şahit oluyoruz. Bundan daha sık karşılaştığımız bir uygulama ise hafif bir kanama varlığında bile progesteron verilmesi. Oysa ultrasonda bebeğin kalp atımlarının görülmesi %90-96 bu gebeliğin kanamaya rağmen düşük ile sonuçlanmayacağını bize gösteriyor.

Peki doktorlar neden hala daha gerek olmadığı durumlarda bile bu ilaçları reçete etmeye devam ediyorlar?

Bugüne kadar yapılmış olan çalışmaların söz edilen ilaçların bazı olası yararlarını saptayamadığını düşünüyor ve progesteron ve aspirin kullanımından doğacak olan riskin az olmasına güveniyor olabilirler.
Elde hastaya öneribilecek tedavi alternatifi olmadığı için bu şekilde davranarak kendilerini rahatlatıyor olabilirler.
Bilimsel yayınları izlemedikleri ve kanıta dayalı tıp yaklaşımlarından habersiz oldukları için geleneksel uygulamalarını devam ettiriyor olabilirler.
Hastaların yapılacak birşeyler olmalı baskısına veya düşük sonrası yaşadıkları depresyonun sonucunda birşeylerin işe yarayabileceği ümidine yenik düşüyor olabilirler.
Nedeni ne olursa olsun bilimsellikten uzak bu tedavi yaklaşımları Hipokrat'tan beri tıbbın temel felsefesi olan "önce zarar verme" ilkesine tamamen ters uygulamalardır.

Dr. Alper Mumcu

kızlar böyle bi yazı buldum paylaşayım dedim....

kızlar aslında bu yazı aynı zamanda düşük riskinin ilk üç ayda en yüksek seviyede olmasına rağmen aslında korktuğumuz kadar yüksek olmadığını gösteriyor bize demi :64::64::64:

herkese günaydın kızlar. Bende günlk tutmak istiyom ama önce bebeğimin kalp atışını duymak istiyorum:18:yoksa günlüğüm hazır rafta bekliyo inşallah yakında başlarım:66:

3 gündür bulantılar bendede var cnm evt gerçekten zor bi durum bir an önce geçsin inşallah bu arada sendede hiç olmasın :)
günlük tutmayı bende düşünüyorum hatta dün aklımdan geçti kırtasiyeye uğruyayım diye ..ben ilk idrar testimide atmadım saklamayı düşünüyorum :)

aminnn inş..... bende saklıyorum..belli bir sebebi yok aslında ama genede atmaya kıyamadım..... :)))

günaydın cnm 3 günden beri bulantılarım oldu :43: hep yattım gelemedim ama şimdi iyiyim biraz geçmişi bakim gelim :16:

çok geçmiş olsun.....

günaydın kızlar

bende kasım annesi olucam Allahım kısmet ederse, dün kalp atışlarını duyduk fındıkımın:16:

hayırlı uğurlu olsun....inş güzel haberlerini alırısnız....

aminnn inş..... bende saklıyorum..belli bir sebebi yok aslında ama genede atmaya kıyamadım..... :)))

canımm ben sadece ilkini değil sonraları tekrar yapmıştımonlarıda saklıyorum :60: 2-3 tane daha sanki ikinci çizgiyi görünce bebeğimi görmüş oluyodum :60::60:
neyseki artık yapmıyorum :60: ama gene yapabilirim :64::64:

canımm ben sadece ilkini değil sonraları tekrar yapmıştımonlarıda saklıyorum :60: 2-3 tane daha sanki ikinci çizgiyi görünce bebeğimi görmüş oluyodum :60::60:
neyseki artık yapmıyorum :60: ama gene yapabilirim :64::64:

hadi canım...daha sonra tekrarmı yaptın..... inanmıyorum çok komiksin......:52::52::27::27:

:) hamısler benımde 1 kac gundur mıde bulantım basladı ama cok kotu cıkartmıyorum ama bısey yemek ıstemıyorum bı dunya kuru yemıs aldık yuzune bıle bakmıyorum o yuzden dua edınde bulantınız olmasın kı herseyden yıyebılesınız kı bebıslere gıtsın hepsı :56::56::56::56::56::56

Son düzenleme:
:) hamısler benımde 1 kac gundur mıde bulantım basladı ama cok kotu cıkartmıyorum ama bısey yemek ıstemıyorum bı dunya kuru yemıs aldık yuzune bıle bakmıyorum o yuzden dua edınde bulantınız olmasın kı herseyden yıyebılesınız kı bebıslere gıtsın hepsı :56::56::56::56::56::56:http://www.kadinlarkulubu.com/images/smilies/a015.gif

ayy cnm benim aynen bende öleyim yaa yediklerimi hazmetmiyo midem bişey yiyemiyorum annemlerdeyim ben babam evi doldurdu sütler kuruyemişler ben malesef yüzüne bile bakmıyorum hemen midem kalkıyo annem yemek pişirirken evden yolluyo beni zor bir durum bende çıkarmıyorum ama kötü bişey ya bulantı mide rahatsızlığı rabbim herkezin hamileliğini kolay geçirsin dilerim rabbimde :43:

Back
X