2009 Eylül Anneleri

merhaba arkadaşım.benimde öyle bir sıkıntım var..bebeğim henüz 6 günlük.ama çok ağlıyor.göğüs uçlarım nerdeyse yok gibiydi tutmakta zorlandı.göğüsler şişti ve artık hiç alamaz oldu..bu durumda sağıp kaşıkla vermeyi denedim bir kaç gün..ama sarılık başlangıcı vardı kızımda o yüzden çok çabuk yorulup uykuya dalınca dünden beri biberonla veriyorum..allah yardımcımız olsun..bende o ağlayınca dayanamayıp ağlyanlardanım..hele birde cevrende anlayışsın insnlar olunca delirmemek elde değil..özellikle de eşimin ailesi tam bir faciaa.hal böyle olunca süt sağımı da azalıyor..

kızlar selam. ben milupa rezene çayı ve hipp midir nedir onu içiyorum günde 1 bardak. ayrıca petibor falan yiyorum ve su çok içiyorum. allaha şükür sütüm baya iyi. hatta bebiş biraz geç uyansa patlıcak gibi oluyorlar. en az 10 dakika emiyoruz bazen yarım saate bile uzayabiliyor. uykuya dalacak gibi olduğunda çenesini dürtüklüyorum eğer doymamışsa uyanıp devam ediyor. doyuyordur herhalde dimi kızlar ya doymasa uyumaz huzursuzlanır falan. yani sütüm çok şükür ama ya yeterince emmiyorsa diye işkilleniyorum. malum sarılığımızı düşürmemiz de lazım...

ємєℓ;9159906 .!.:
hilalcim bak tahin helvası sut yapıyor ama sadesi tavsiye ederim.....ayrıca hep dedigimiz gibi bol bol su icmek gerek . . .ısırgan ve rezene çayı da sutu artırıyor diyorlar ben içiyorum . . . . .potibor biskuvi de artırıyor dıyorlar . . .ben nar suyu ve ananas suyuda içiyorum %100 olanlardan . . . . .

tahin helvası da yiyorum tahinli pekmez de yiyorum yok yok olmuyor

bizim oglan sarilik olmadi cok sukur
ama beni srekli emmek istiyr bende tedirgin oldumheralde sutum yetmedi diye ama hastaneden ciktiktan 2 gun sonra doktor kontrole cagirmisti, 2 gunde tam 400 gr almis doktor cok fazla dedi
eee bende o kadar emersem alirim yani dedim.
bizim sorunlarimizda gogus uclari ve gece uykusuzluk. silikon uc denedim ama alis pek sevmedi o yuzden kllanmadim tekrar. acsada artik yine de emziriyorum surekli herlade uclar nasirlasip acimaz olacak yakinda :p
uykularimizda duzene girerse iyiyiz cok sukur :)

bende sut icim humana steel tea mi ne varya ondan iciyorum gunde 3 kez felan, cok sukur sutum iyi geliyor, cayin tadi guzel hilkam eger denemediysen bi al ic derim eczaneden

kızlar bugün çocuk doktorumuzdan geldik, çok memnun kaldım 1 saate yakın inceledi, anlattı durdu bebğin nasıl emzirileceğinden nasıl gazını çıkartılacağına kadar....

bebeğim 37+1 de doğduğu için prematüre bebk sınırında doğduğunu ama kilosunun iyi olduğunu söyledi. ve anne sütünden başka hiçbirşey vermeyeceksin dedi.... sütüm yeterli olduğundan tabi, sütüm yetmezse bişey önerecekti mecbur....

gazını yanlış çıkarıyormuşum resmen, bebeği ön tarafımı göğsüme dayadıktan sonra bir elle bebeğin poposundan bebeği oturur vaziyette tutup diğer elle popoya vurulup iki üç kez aynı elle popodan sırta doğru elimizi sıvazlıcakmışız... eve gelir gelmez emzirip denedim iki denemedi gakkkkkk dedi... ben de sırtına vuruyormuşum zavallının, popoya vurulacakmışız....

bir de bebeği sırtı bizim göğsümüze gelecek şekilde tutacağımız zaman bebeğin bir eliyle bacaklarının olduğu yerden diğer eliyle de boynun altından hafifçe tutacağız yani mideden değil kesinlikle.......

bunun dışında bana emzirmede en az 4 lt su ve en az 3 bardak süt içceksin dedi... göğüs ucu temizleyicisi verdi... göğsümün hiç yara olmadığını söyledim, o da bebişin ağzında pamukçuk olursa o ilerde göğsünü yara yapabilir dedi.. yani pamukçuk memeyi yara yapıyormuş... bebeğin ağzını karbonatla temizle dedi....

sebamedin ürünlerini söyledi, banyo köpüğü ile bebek yıkanacakmış, pişik önleyici kremi ile kremlenecekmiş, arada bir de pişik kremi de pişik olmasa bile sürülebilirmiş, içinde çinko içerdiği için. (sebamedin pişik kremi ile pişik önleyici kremi birbirinden farklı) eğer pişik olursa bepanten pomad bir katman gibi sürülecekmiş....

bunun dışında kalça ve işitme testi için başka doktorlara sevketti... kalça için radyoloğa değil ortopediste gidilmesi gerektiğini çünkü ortopedistlerin bu işin çözümünü de birlikte sunacağını söyledi...

10 günde yaklaşık 300 ila 400 gram arası birşey almışız... anne sütüne çok iyi bakacaksın dedi, beslenme planı verdi, kıyafetleri ile tarttı sonra kıyafetlerini yaklaşık düştü... bebek 10 günlük olduğundan bu kontrolde üzerini çıkarmayalım dedi... 27 sine tekrar gitcem o zaman kıyafetsz tartacak... günde 30 gram alması gerekiyo dedi.. kakasının rengine baktı altını açıp altın sa rısı ve partiküllü olması tam anne stüt içen bebeklerinin kakasının rengiymiş...

bebeği şu saatte uyandır şu kadar uyusun falan demedi, bebek uynadıkça meme istedikçe emzireceksin dedi... bebeği fazla ağlatmayacaksın dedi, her mem istediğinde ver dedi... ilk önce bir göğüsü iyice boşalttın diğerine geçtin dedi... diğer göğüs boşalmadan uyudu mesela dedi... o zaman bir sonraki emzirmede boşalmayan memeden başlıcaksın onu boşaltıp diğerine geçeceksin ve bu sırayı unutmayacaksın dedi... yoksa göğüsler tam dolmazmış....

mutlaka kafasına bir şapka ve ayayklar sıcak tutlacakmış... yeni doğanlar bu iki yerden soğuğu kaparmış....

bize beslenme kitapçıkları, arabamıza bebek stickerları falan verdi, çok tatlı bir bayandı.... rüzgarımızın doktorunu bulduk yani :)

gulaycim nabersin
yine guzel guzel anlatmissin herseyi saolasin :)

biz henuz cocuk doktorumuza karar vermedik dun dogum yaptugum hastanenin doktoruna goturduk kontrol icin cok sukur sarilik yok, kilosu da iyi masallah, sutun yetiyor emzirmeye devam dedi
ah ah bende oyle yapiyorum ama gogus uclarim cok aciyor simdi zeytinyagi surdum insallah iyi gelir
valla topigin tek normal dogurani sen oldun sanirim, bende cok istedim ama kosmet deilmis napalim
en azindan sanci nedir onu yasamis oldum, bu sayede de bebegin cigerlerinde su olmadi ve sutum cabucak geldi
ama sezeryan hakkaten cok zormus, beni 2. cocuk konusunda iyi dusunmeye tesvik etti,ameliyat kismi cok kolay zaten epiduraldi ayiktim bebisimi gordum felan, 5 dk da cikartiyorlar bbegi ama sonrasi cok zor
kolunda serumlar, ameliyat yeri aciyor yatmak zorundasin ama bebegimi de emzirmek sarilmk istiyorum sirf bu yuzden kollarimdaki damar yollari kac kez tikandi yenisini actilar
neyse hepsini atlattik cok sukur, sonucu guzel oldu ya gerisi bos zaten
allah bizi kuzucuklarimizdan ayrimasin
insallah halledebilirsem fotograflarinida eklicem alisin

Selam kızlar.
2gündür fena halde hastayım. Geçen gece sağ göğsümde başlayan ağrı ve taşlaşma sonucu baya acı çektim. Sıcak suyla memeye kompres yaptık ve sağdım. Biraz onun yardımı birazda kızımın emmesiyle normale döndü göğsüm. Ama kız etkilendi sanırım bu durumdan :KK43: dün baya huzursuzdu. Tam o geçti derken, bu sabaha karşı mide bulantısı ve gaz sancısıyla uyandım. Hiç böyle birşey yaşamamıştım. Resmen yerde süründüm kızlar. Kızı annemlere bırakıp Acile gittik hemen. Ağrı ve bulantı kesici yaptılar. eve geldik ishal üstüne ishal :KK43: akşamki yediğim yemek dokunmuş. sadece ben değil evdeki herkes kötü olmuş. ama en ağır geçiren ben oldum. Allaha şükür bebeğimde birşey yok. Ona geçseydi çok üzülürdüm.

Selam kızlar.
2gündür fena halde hastayım. Geçen gece sağ göğsümde başlayan ağrı ve taşlaşma sonucu baya acı çektim. Sıcak suyla memeye kompres yaptık ve sağdım. Biraz onun yardımı birazda kızımın emmesiyle normale döndü göğsüm. Ama kız etkilendi sanırım bu durumdan :KK43: dün baya huzursuzdu. Tam o geçti derken, bu sabaha karşı mide bulantısı ve gaz sancısıyla uyandım. Hiç böyle birşey yaşamamıştım. Resmen yerde süründüm kızlar. Kızı annemlere bırakıp Acile gittik hemen. Ağrı ve bulantı kesici yaptılar. eve geldik ishal üstüne ishal :KK43: akşamki yediğim yemek dokunmuş. sadece ben değil evdeki herkes kötü olmuş. ama en ağır geçiren ben oldum. Allaha şükür bebeğimde birşey yok. Ona geçseydi çok üzülürdüm.

canım benim çok geçmiş olsun yaaaa. iyi aman çileğine geçmemiş en azından. ne dokundu ki o kadar tatlım ya?

bende sut icim humana steel tea mi ne varya ondan iciyorum gunde 3 kez felan, cok sukur sutum iyi geliyor, cayin tadi guzel hilkam eger denemediysen bi al ic derim eczaneden

ah canım onu ben bebek doğmadan önce içmeye başlamıştım o da işe yaramıyor
Bugün biz de dra gittik sarılığımız baya düşmüş teste bile gerek yok atlatmış dedi.Benim bebeğim mama yediği için kakasını yapamıyormuş.Sütün yoksa daha sık emzir dedi.Yine de doymuyorsa emzirdikten sonra mama ver emzirmeyi hiç atlama dedi.Bakalım oburumu nasıl doyurucam ben.

Son düzenleme:
Selam kızlar.

Çok geçmiş olsun

ebrucum iyiym tatlım, ben de rüzgarın resimlerini yükleyemedim, evdeki bilgisayar sorun çıkartıyo, alişin de resimlerini bekliyorum... çocuk doktoru işini hallettik Allah'tan, kadın doğum doktorunu seçmekten daha zor, bu doktor bana çok cesaret verdi her konuda, çok ttalı bi bayan...

ebrucum mis kokulularımızı aldık ya kucağımıza, artık gerisi boş... normal doğumda da dikiş mevzusu biraz sıkıntılı, üzeirne oturamıyorsun, birazcık ağrı yapıyo falan... ama geri kalan herşey çok kolay, ben 3. gün dışarı çıkıp alışverişimi yaptım, yani o derece iyiydim...

ebrucum şuan iyiyz ya dediğim gibi bebeklerimiz de kucağımızda Allah'a şükür... şimdi artık onları en iyi şekilde büyütmek de sıra... bu arada ebrucum merak ettim hani aliş doğunca doktor kilosu konusunda yorum yaptı mı, hep iri bebek olacak diyodu ya... birşey dedi mi... ben de doğuma girerken bebek 3200 den fazlaydı ultrasonda 2590 doğdu, bundan sonraki doğumlarımda (he he :) ) ultrason değerlerine asla takılmıcam.. bebek doğmadan önce her ultrasondan sonra yok azdı yok fazlaydı diye ne çok kafama takmışım diye düşünüyorum, bunların hepsi boşmuş.... şimdi 2590 doğdu bizim kız, maşallah çok da sağlıklı, boşu boşuna strese girmişim... önemli olan sağlığıymış....

artık anne olduk, olgunlaştığımı hissediyorum, burada bu satırları yazarken bile aklım kızımda, gözüm odasının kapısında, kulağım sesinde....

özgecim büyük geçmiş olsun, dinlen canım bol bol, sen güçlü ol ki bebek de güçlü olsun... yediklerimiz dediğin gibi bebeğe geçtiği için çok önemli, ama ne kadar dikkat etsek bana da önceden dokunmayan şeyler şimdi gaz falan yapıyor... doğum sonrası metabolizmamız sanırım çok değişti...

KIZLAR ben sütüm artsın diye çok çaba vermiyorum açıkcası, sütümün çok olmasından sütümün kaliteli olması daha önemli değilmi... sadece su içerek belki deli gibi sütüm olabilir ama önemli olan her gıdadan alıp sütümüzün kalitesini arttırmak, sonuçta biz ne yersek sütümüzün besinsel değerleri de onlardan oluşuyo.... yani aslında sütün çok olmasından daha çok sütün kalitesine bakmak lazım... bebeği besleyen de o oluyo sonuçta..

gunaydin kizlar
ozgecim cok cok gecmis olsun, bu zamanlarda kendimize cok dkkat etmemiz lazim
ayaginda corap tutmayan ben corap ustu terlikle geziyorum evde usutmiim de gaz olmasin diye valla
benim tek derdim gogus uclarim of onlarda bir gecse hersey cok guzel olacak

gulaycim doktor sadece biraz yanlis olcmusuz dedi :p zaten ben dogumda bebegimi gordugumde ilk tepkim aaa cok kucuk oldu :p aman bosverdim gitti, doktorumun ilgi alakasindan cok memnun kaldim dogum sirasinda ve sonrasinda
saolsun evden araip soruyor hala nasilsin bi sikintin var mi diye

bizim aliste 3147 gr dogdu astaneden cikarken 2800 e kadar dustu
ama evde 2 gunde 380 gr alip doum kilosunu gecmis, doktor cok almis sutun iyi demek ki dedi
ama benim bir gogsumde daha cok sut var, surekli esit emzirmeme, her seferinde farkli gogusten emzirmeme ragmen bole bisey oldu sizde de var mi bi sorun yaratir mi?

bircan ve meryemden hic haberim yok kizlar nasillar, dogum yaptilar mi yazarsaniz gun icerisinde okuyabilirim belki

ebrucum bende de aynı durum var, sol göğsüm sağ göğsümün yarısı, dünden beri aynı durum var... ve sol göğsümden daha çok emzirmeye başladım dolsun diye ama nafile, maşşalh sütün çok iyi yarıyor demekki alişe, bakalım benim sütümün de yarayıp yaramadığını ayın 28 inde anlıcaz, o zaman kıyafetsiz tartılacak....

meryem de bircan da sezeryanla doğum yaptılar tatlım... bircanın bebiş yanlış hatırlamıyorsaam 3700 doğmuştu...

kızlar bugun ikinci hepatit asımız vardı saglık ocagına gittik ve olduk . . . . .yavrum bir agladı sormayın . . ..4.400 olmus kilosu da :) bir ay sonra verem ve 5 li asımız var artık

mrb kızlar biz carsamba günü cıktık hastaneden.iyi beslenemezse tekrar sarılık olma ihtimali varmış.bende dün mama verdim.annem verme alışır diyor.ama aç kalmasını istemiyorum ve stres yapıyorum.tabi streste süt oluşmasına olumsuz etki yapıyor.dr iki memenide 15erdk emzir sonra mama ver mamayı alıyorsa sütün yetersiz geliyordur dedi.bizim kız mamayı cok büyük iştahla yedi.daha sonra emzirmeden sütü sağdım iki gögüsten 30cc anca süt cıktı.hastanede cok yorulmuştum oda etkilemiş olabilir diyorlar benimde kafam karısık.

hilka sütü arttıran yiyecekleri arastırdım.kuru maya (hamurişlerine koyulan)süt yapıyormuş.içeceklerin içine koyup içmeyi dene kötü bir tadı varmış.ama deniyicem.vitamalt diye bir içecek var ben içemedim tadından ama tekrar alıp zorluycam.tabi dinlenmekte işe yarıyormuş.uzun zamandan sonra bugün dinlenicem.

biz bugün ilk banyomuzu yaptık.göbek erken düştü ama hastaneye yattığı için dünde yine kontrole gittiğimiz için yaptıramamıştık.kızım mis gibi kokuyor.

hastanede verilen emzirme seminerinde lansinoh gibi kremlerin ucu yumuşatma etkisi varmış.oluşan yaraları tedavide etkili krem iseGARMASTAN POMAT cok etkiliymiş.gögüs ucu tahriş olanlara duyrulur.

ebrucum bende de aynı durum var, sol göğsüm sağ göğsümün yarısı, dünden beri aynı durum var... ve sol göğsümden daha çok emzirmeye başladım dolsun diye ama nafile, maşşalh sütün çok iyi yarıyor demekki alişe, bakalım benim sütümün de yarayıp yaramadığını ayın 28 inde anlıcaz, o zaman kıyafetsiz tartılacak....

meryem de bircan da sezeryanla doğum yaptılar tatlım... bircanın bebiş yanlış hatırlamıyorsaam 3700 doğmuştu...

canım bildiğim kadarıyla sende normal doğum yapmıştın, dikişlerin nasıl bakımını nasıl yapıyorsun, 7-10 günde dikişler atar dediler ama benim 15. günüm hala dikişler yerinde,
3 eylülde doğum yaptım,

Emzirme pozisyonları

Bebeğinizi emzirirken onu hangi pozisyonlarda tutmanız gerektiğini biliyor musunuz?

Anne ve bebeğin uygun pozisyonu ve bebeğin memeyi doğru kavraması önemlidir, bu göğüs ucu çatlağı oluşmasını ve yetersiz süt üretimin engeller. Birçok anne, koltukta, kanepede, sallanan iskemlede oturarak veya bazen de yatağa uzanarak rahat eder. Özellikle ilk günlerde annelerin düz bir kucak oluşturabilmek için ya ayaklarını kaldırması, ya da bir yastıktan destek alması gerekebilir. Bazı anneler, bebeklerini memelerinin hizasına kadar yükseltir ve orada tutarlar; bazıları ise en doğal emzirme pozisyonu olan duruşta, bebeklerini vücutlarına çaprazlamasına getirerek kendilerine yaslarlar. En sıkça rastlanan emzirme pozisyonları ya kucağın üstüne çaprazlama tutuş, ya da bebeğin ayaklarının annenin arkasına doğru uzandığı duruştur.​

Kucakta çaprazlama (beşik tutuşu)
Bebeğinizin başını ya dirsek içinize, ya da kolunuzun iç kısmına yerleştirirsiniz. Bütün vücudu size dönüktür. Kolunuzu bebeğinizin sırtına yaslayarak destek alır ve elinizle de bebeğinizin kalçasını veya arkasını tutarsınız.​

Çaprazlama (beşik tutuşu)
Emzirdiğiniz memenizin diğer tarafındaki kolunuzla, bebeğinizi göğüs hizanıza kadar yükseltir ve orada tutarsınız. Dirseğiniz bebeğinizin altını tutar ve kolunuz da bebeğinizin sırtına destek verir. Avuç içinizle, bebeğinizin sırtını tutarsınız ve parmaklarınızla da boynunu tutarsınız. İşaret parmağınızla kulağının altından, başının alt kısmına destek verirsiniz.​

Ayakları arkada rugby tipi, tutma ve sabitleme pozisyonu
Kolunuzu yarım ay gibi kıvırırsınız - bebek yan yatar, vücudunu kendi yanınız ve kıvrık kolunuz arasına yerleştirirsiniz. Bebeğinizin omuzları, boynu ve başının alt kısmı sizin elinizden destek alır; gerekirse diğer elinizle de emzirdiğiniz memenizi böylece tutabilirsiniz. .​

Her pozisyonda da dikkat etmeniz gereken en önemli husus, bebeğinizin başının ve vücudunun daima memenize çevrili olmasıdır. Meme ucunu ağzına ilk kez vereceğiniz zaman, ilk yapmanız gereken, memeye önce çenesini yaslamasını sağlamaktır. Böylece, ağzının damak kısmıyla meme ucunu ağzına alabilecek ve ağzını tamamen açabilecektir. Bebeğinizin, meme ucunuzdaki Areola kısmının (koyu renkli bölüm) büyük bölümünü ağzına alabilmiş olmasına özellikle dikkat edin. Böylece çok daha rahat emecek ve çok daha fazla süt alabilecektir. Meme ucunun, bebeğin ağzının derinine girmesini ve böylece damağı ile meme ucunda tahrişi önlemesini sağlayan düzgün pozisyonlar, emzirme esnasında oluşabilecek bütün ağrı ve sancıları azaltır ve bebeğin yeterli miktarda süt almasını sağlar.​

Emzirirken ne yemeli, ne yememeli?

Hem bebeğin gelişimi, hem annenin sağlığı için emzirirken beslenmeye dikkat!

Anne sütü, bebeklerin sağlığı ve bağışıklık sistemlerinin güçlenmesi için büyük önem taşıyor. Anne sütü ile beslenen çocuklarda başta enfeksiyon hastalıkları olmak üzere birçok hastalığın ve alerjilerin görülme sıklığı azalmakla birlikte beyin ve zeka gelişimi daha iyi oluyor. Bu nedenle emzirme sürecinde beslenmeye dikkat etmek gerekiyor.​

Nelere dikkat etmeli?

• Dengeli beslenmek, günde 6 öğün beslenmek ve bu öğünleri atlamamak
  • Günde yaklaşık 4 litre sıvı almak. Çünkü sıvı tüketimi süt üretimi artırır.
  • Taze meyve suyu, süt gibi besleyici içecekler tüketmek
  • Hamilelik sırasında alınmış olan prenatal vitaminlere emzirme sürecinde de devam etmek
  • Bir emzirme rutini oluşturmaya çalışmamak gerekir. Çünkü bebekler zaten 6 veya 8 haftada kendi rutinlerini oluşturuyorlar.
Nasıl beslenmeli?

• Bol miktarda meyve ve sebze (Günde en az beş porsiyon hedeflenebilir)
  • Enerji, süt üretimi için çok önemlidir. Bu nedenle enerji vermesi için bol miktarda ekmek, pirinç ve patates gibi nişastalı yiyecekler tüketilmesi gerekir.​
  • Bazı kadınlarda bebeğin doğumundan sonra bağırsak ve kabızlık sorunları görülür. Lif bu gibi durumlarda çok gereklidir. Kahverengi ekmek, makarna, pirinç, bakliyat, meyve ve sebzelerde lif bulunduğunu hatırlatalım.​
  • Yağsız et ve tavuk, balık (biri yağlı balık olmak üzere haftada en az iki kez balık), yumurta ve fasulye, mercimek türü bakliyat gibi protein kaynaklarını almak gerekir.​
  • Süt, peynir ve yoğurt gibi kalsiyum içeren süt ürünleri çok önemlidir. Kalsiyum alımı, hızlı gelişen kemikleri beslediği için hamilelikte olduğu kadar emzirirken de çok önemli olduğunu unutmayın.​
Hangi yiyeceklerden uzak durmalı?

• Haftada iki orta boy teneke kutu ton balığından fazla yemek doğru değildir. Çünkü bu balıklarda bulunan cıvanın bir miktarı sütünüze karışır ve yüksek miktarda cıva bebeklerin sinir sisteminin gelişmesine zarar verebilir.
  • Emzirdiğiniz süre içinde başka her türlü yiyeceği normal miktarda yiyebilirsiniz. Ancak ailenizde alerji gibi sorunlar olmuşsa dikkat etmek gerekir.​
  • Katkı maddeli ürünlerden kesinlikle uzak durulmalı.​
  • Fazla baharat ve şarküteri bebeklerde gaz yaptığından sakınılması gereken besinlerdir.​
  • Brokoli, soğan, lahana, yeşil biber gibi gaz yapan yiyeceklerden de sakınılması bebeğin gaz problemi açısından çok önemli.​
  • Genel kuralı unutmayın: sizi etkileyen bir yiyecek, büyük olasılıkla bebeğinizi de etkiler.​

Emzirirken yaşanan problemler

Bebeğinizi emzirmeye başladığınız dönemde şişme, sızıntı, ağrı ve mastisis gibi sorunlarla başa çıkmanın yolları…

Bebek sahibi olmak her bakımdan bütün hayatınızı değiştirebilir. Sadece doğum deneyiminden dolayı duyduğunuz yorgunluk hissi değildir bu; artık minicik bir varlığın da sorumluluğunu almış olmaktır size farklı duygular tattıran. Bu varlık sürekli size ihtiyaç duymakta ve çok fazla vaktinizi almaktadır. Aslında doğa, bu geçiş dönemine bizi hazırlar: Öylesine aşık oluruz ki bu minik ve güzel bebeğimize, onları beslemek ve büyütmek için gerekli olan bütün zamanımızı ve enerjimizi onlara büyük bir istekle ve keyifle veririz. Ancak bu süreçte bilmemiz ve dikkat etmemiz gereken bazı konular vardır…

Memenin dolması ve şişmesi
Emzirmeye başladıktan üç-beş gün içerisinde, bazı annelerin göğüslerine çok fazla miktarda süt dolar ve geçici olarak yoğun bir doluluk hissederler. Bu dönemde bebeği sıkça emzirmek faydalıdır, ancak arada anne biraz süt çekebilir (bir iki çay kaşığı kadar) ve böylece bebek daha rahat memeyi emer. Bir bez içinde dondurulmuş bezelyeler gibi bir takım soğuk nesneleri memeye yaslamak da bu doluluğun yarattığı rahatsızlık hissini azaltır; bu emzirmeler arasında yapılabilir. Ayrıca lahana yapraklarının sutyen içine yerleştirilmesi de faydalıdır. Bunun nedeni, memeye giden kan damarlarında artan kan miktarını dengelemektir. Bazı anneler, memeyi sıcak tutmanın da onları rahatlattığını ifade etmişlerdir. Ne yöntem seçerseniz seçin, eğer ısı uygulaması yapacaksanız (örneğin ılık duş veya beze sarılmış sıcak su şişesi), bunu mutlaka emzirmeden birkaç dakika önce yapınız.

Sızıntı
Bazen, memeye gelen süt miktarı kendini düzenlerken bile, emzirmeler arasında fazla süt memeden dışarı doğru sızar. Bu durumda elinizle memeye basınç yaparak, meme ucu petlerini kullanabilirsiniz. Bu ürünleri kullanarak, sizi utandıracak sızıntı durumlarından kurtulabilirsiniz. Bu petler, sıvıyı yakalar, memedeki nemden meme ucunu uzak tutar ve korur ve böylece tahrişi önler.

Mastitis
Eğer göğsünüzün üstünde kırmızı bir leke veya tahriş olmuş kızarık bir bölge görürseniz (görünürde bir şişlik olabilir veya olmayabilir) dinlenmeniz gerekebilir. Bebeği sıkça emzirmeniz, bölgeye ısı uygulamanız da yardımcı olacaktır. Birçok anne, çene altından memeye kadar olan bölgeye masaj yaparak ve bebeğin burnunu ve çenesini ağrıyan yere dönük emzirerek de rahatlar. Emzirme bittikten sonra memeyi tamamen boşaltmak amacıyla ağrıyan ve kızarık memeden süt çekmek de iyileşmeyi hızlandıracaktır.

Bazen meme ucundaki bir süt kanalı tıkanır; bu durumda bölgeye ısı uygulamak faydalı olacaktır. Eğer 24 saatlik dinlenmeden sonra, emzirme ve ısı uygulamadan sonra halen rahatsızlık hissiniz devam ediyorsa, hatta ateşiniz varsa, mutlaka bir doktora görünmeniz gerekecektir. Antibiyotik tedavisi bu durumda gerekebilir. Antibiyotik alan bazı annelere doktor ayrıca, acidophilus bifidus da önerir. Bu bir probiyotik destektir ve vücuda kaybolan iyi bakterileri yeniden sağlar. Eğer bu dönemde düzenli olarak Mastitis sorunu yaşarsanız, buna neyin yol açtığını öğrenmenizde fayda vardır. Belki esas neden dar bir sutyen, omuza atılan ağır bir çanta ve bir sırt çantasıdır…

Ağrılı Meme Uçları
Annelerin yeni emzirmeye başladıkları dönemde, hem bebeğin, hem de annenin emzirme olayını yeni öğrendiği bir süreç vardır. Bu süreçte bazen anneler meme ucu ağrısı yaşarlar. Bu genellikle bebeğin ve annenin doğru pozisyonda emzirme yaşamadıklarından dolayıdır. Bebeğin ağzına meme ucunun hemen hemen tamamını alabilmesi ve böylece meme ucunu, ağzının arka kısmıyla koruyabilmesi gerekir.

Mantar (Thrush)
Thrush, nemli ve karanlık yerlerde üreyen bir mantar türüdür. Bu yerler göğüs uçları, ağız veya bebeğin bez bölgesi olabilir. Bu mantar türünün başlıca belirtileri, sancı, tahriş, kızarıklık, kaşıntı, göğüs uçlarının pul pul dökülmesi veya parlaması, hatta göğüs ucunda beyaz renkli mantarsı dokunun gelişmesidir. Bebeğinizde de parlak bir tükürük, yanaklarında veya dilinin üstünde beyazlıklar veya göğüs üstündeyken sıkıntılı bir hal olabilir. Öte yandan, hiçbir belirti de olmayabilir. Emzirme süresinde sancı olabilir, pozisyon değiştirilse bile sancı devam edebilir. Siz, emzirmeden sonra bile sancı hissetmeye devam edebilirsiniz. Bu sancı bazen yanma şeklinde olabilir, bazen de sanki meme ucuna camla çizik atılıyor gibi hissedilebilir. Bu konuda alınacak en önemli tedbir meme ucunu sağlam ve hijyen tutmaktır.

Annenin, şeker yememesi, hamurlu ve mayalı besinlerden uzak durması da öğütlenir. Ellerin sürekli temiz ve hijyen konumda tutulması son derece önemlidir. Kısa ve sık aralıklarla emzirmek ve daha acıyan memeden daha çok emzirmek de faydalıdır. Eğer bebeğiniz parmak emiyorsa, ellerini sık sık yıkamalısınız. Ayrıca ağzına götürdüğü ve yirmi dakika ya da daha fazla ağzında tuttuğu her nesneyi de kaynatmanız gerekir. Kullanılan sutyenler, havlular 50 derece üstünde bir ısıyla yıkanmalı ve/ya ütülenmelidir. Tek kullanımlık meme pedleri hemen atılmalı, bez meme pedleri ise her emzirmeden sonra mutlaka yıkanmalıdır.​

X