2. Çocukmu? Kariyer mi?

organiksebze

Kullanıcı üyeliğini pasifleştirmiştir.
Üyelik İptali
Kayıtlı Üye
28 Şubat 2022
92
300
Herkese selamlar, sizinle uzun süredir aklıma takılan bi konuyu paylaşmak istiyorum.

Evliyim, 3 buçuk yaşında bir kızım var. Atanamayan bir Tarih öğretmeniyim.Bölümümün Atamaları diğer bölümlere nazaran az malum. O yüzden kpss ye yüklenmedim hiç. Birde atansam bile eşim burda memur, ayrı şehirlerde çocukla yeni bi serüvene atılma fikri bana cazip gelmedi.
Nişanlılık sürecinde bir yıllık özel kurumda çalışma deneyimim oldu. Özel kurumun zorluklarını biliyorum yani, ama evlilikle sorumluluklarım arttı. Elbette eşimde yardımcı olur ama yinede zorlanırmıyım diye düşünüyorum bi yandan özel sektörde.
Maddi açıdan ben çalışmasam da 2. Bi çocuğu kaldıracak ekonomiye sahibiz.
Ama bi yanım öğretmenlik yapmaktan yana mesleğimi de seviyorum.

Kızımda ara ara bi kardeşim olsa diyor, oyun arkadaşı istiyor kendine . Tabi bende 2. Bi çocuk istiyorum ama 2. Bi çocuk demek 3 yıl daha çalışamamam demek. Doğacak çocuğumlada kızım kadar evde birebir zaman geçirmek isterim. Yaşım 29, 3 yıl sonra tekrar lise konularına hakim olup özel kurumun beklentisini karşılayacak enerjim kalırmı bilmiyorum.
Sorum şu; çocuk fikrini erteleyip özel bi kurumda öğretmenlik yapıp kızımı kreşe vermek mi? Yoksa kariyer planını erteleyip özel kurumda çalışmaktan vazgeçmekmi?
Farklı önerilere de açığım

Yani bu tamamen sizin aile dinamiklerinize bağlı. Ben kardeş düşüncesine pek sıcak bakan biri olmadığım için (kendim de kardeşin hayrını görmedim ailemden de çok örneğini gördüğümden psikolojik olarak çok uzağım) kariyerimi de sevdiğim için kendi açımdan bu şekilde devam ederim. Ama siz diyorsanız ki ben çocuk istiyorum hazırım bedensel ve ruhen, maddi manevi biz bunu yaparız, ben evde kalmaya hazırım derseniz yapın tabiki. Ama şu da var ki özel sektörde tarih öğretmeni olarak bence o kadar uzun ara sonrası işe dönüş şansınız düşük olur, malesef maaşlar da ortada. İş arkadaşımın karısı çalışırken masrafım maaşımdan fazla dedi istifa etti kolejden. Özel ders falan verebilirsiniz belki eşit ağırlık veya sözel öğrencilerine. Ama çocuk yapacaksanız da arayı çok açmayın, çocukların yaş arası fazla olunca o aradaki ilişki o beklediğiniz tarzda olmaz.

İkinci çocuk günümüz şartlarında bana lüks gibi geliyor. Ben kendim de tek çocuğum, hiç keşke kardeşim olsaydı diye düşünmedim. Siz istiyor musunuz ikinci çocuğu bunun kararını verin kesin olarak.

Tek maaşla o da memur maaşı geçinmek kolay değil. Tamam geçiniyoruz ve geçiniriz de demişsiniz ama neden daha iyi bir hayat standardına ulaşmak varken mevcutla yetinesiniz? Kızınızın kreşe gitmesi akranlarıyla bir arada zaman geçirmesi onun da yararına olur, bence tekrar çocuk yapsanız da yapmasanız da kreşe gönderin kızınızı.

Nerden baksanız 8 sene çalışmamış olacaksınız. Özelde iş bulmanız da çok düşük bir ihtimal olur hali hazırda çalışan işe hakim insanlar varken 8 yıl ara vermiş öncesinde de sadece 1 sene tecrübesi olan birinin rahat iş bulabileceğini düşünmüyorum. Öncesinde de pek aktif bir çalışma hayatınız, kariyer hevesiniz yokmuş zaten. Kesin çocuk yapma kararı verirseniz sadece önerim geciktirmeyin

Üç sene önce durumlar nasıldı bilmiyorum ancak yeni anne olmuş biri olarak size şunu söyleyebilirim ki o maddi durumlar bence baya değişmiştir. Benim hamilelik dönemim ile şimdi arasında bile dağlar kadar fark var. O yüzden güncel fiyatlara bir bakin derim. Çünkü küçük çocuğun ihtiyaçları eğitimcisiniz biliyorsunuzdur gerçi giderek artacak. Bir de bebek zorlanabilirsiniz.

Maddi olarak sorun kesinlikle yok derseniz, bence çocuğun istemesinden ziyade siz istiyor musunuz o önemli olan kriter. Çocuktur elbette kardeş ister ama dediğiniz gibi kritik bir yaştasınız işe dönüşünüz sonra nasıl olur iyice değerlendirin derim.

Hep olumsuz pompalamak istemem tabi istiyorsanız ve iki çocuğu manevi maddi yeterim diyorsanız neden olmasın.

Kızınızın isteği ile değil de siz ve eşinizin isteğine göre davranın derim, kızınızı kreşe verebilirsiniz orada da arkadaş edinebilir eğer evde yanlız hissediyorsa kedi köpek sahiplenebilirsiniz ona da arkadaş olur. Benim fikrim kariyerden yana, ekonomik açıdan 2. cocukla bile geçinebiliyorsanız dahi iyi bir yaşam standartları varken orta gelire düşmeye bence gerek yok. Eğer gerçekten kariyer istiyorsanız fazla gecikmeden başlayın diğer türlü bir daha şansınız pek olmayacak gibi duruyor. Hem kızınızı daha da iyi şartlarda büyütürsünüz tek cocuk olduğu için, bu devirde pek mantıklı gelmiyor bana 2. cocuk

Evet zaten özel sektörden yüksek maddi getiri beklemek artık abes oluyor maalesef ki. Ben mesleki açıdan tecrübem artısın ve sevdiğim işle meşgul olayım diye istiyorum sadece. Teşekkürler diğer önerileriniz için, onlarıda değerlendireceğim

Son düzenleme:
Kreş konusunda sizinle hemfikirim çalışsamda çalışmasamda kreş düşünüyorum kızım için mutlaka önümüzdeki yıl. Önceliğim kızım ve ona sunacağımız hayat şartları olacak karar alırken. Teşekkür ederim önerileriniz için

Ahh haklısınız hangi açıdan baksan dibe çeken ülke şartları insanın gelecek planlamasını, hayallerini bile bitme noktasına getiriyor

Sadece memur maaşıyla zor elbette, biraz kira gelirimizde var. Ama tabiki Yinede geleceğe dair acabalarım bitmiyor. Gün geçtikçe ülkede yaşam zorlaşırken gözü kapalı kararlar vermekte istemem. Sanırım şimdilik planlarım düşünmekten ibaret kalacak :)

Ahh haklısınız hangi açıdan baksan dibe çeken ülke şartları insanın gelecek planlamasını, hayallerini bile bitme noktasına getiriyor

İkinci çocuk hayalinizse biraz daha ihtiyaçlarınızdan fedakarlık yapıp tabiki evlat sahibi olmalısınız. Ne olur en kötü çocuğu tam donanımlı kreşe göndermezsiniz yarım gün kreşine gönderirsiniz. Yılda iki kere tatil yapmazsınız bir kereye düşürürsünüz.

Açılın ben tecrübeliyim
şimdi şöyle ki birden fazla çocuk istiyorsanız eğer arasıni az tutun çocuklar birbiriyle arkadaş gibi büyüyorlar ve çok büyük kolaylık oluyor
nitekim benim ilk iki kızımın arası çok az 3. kızım daha fazla arayla doğdu ve ben inanın ilk iki kızımı daha kolay büyüttüm çünkü 3. kızım tek kaldı
bir diğer konuda şu 3. kızimi 35 yaşında doğurdum gerçekten enerjim çok azalmıştı çoğu yerde çok zorlandım ilk kızımı 25 yaşında ikincisini 28 yaşında doğurdum onlar da bu kadar yorulmamıştım
bana kalırsa birden fazla çocuk olmalı yaş aralığı az olmalı annenin yaşı da bence 30'u çok geçmemeli diyorum ben

Evet çoğu kişi yaşı hatırlatıyor.Tüm ihtimalleri düşünmekten şimdiden enerjim bitti gibi Teşekkür ederim önerilerniz için

Sırf çocuğunuz istiyor diye kardeş yapılmaz. Çocuk bu, simdi oyun arkadaşı ister, ilerde ergenlikte kardesine kizar niye tek çocuk değilim ki der,o zaman kardeşini atacak misiniz? :) siz iki çocuğa maddi manevi yetebilecek misiniz , eşiniz de sizin kadar sorumluluk almaya hazır mi, bunlar önemli. Ülke bu haldeyken, önümüzu asla goremiyorken bence 2.cocuk, hatta tek çocuk bile deli cesareti istiyor. Yasinizda bir şey yok, vaktimiz var, bence çok iyi düşünün. Hadi bakalim bir deneyelim kervan yolda duzulur diyemeyecegimiz bir şey çünkü çocuk sahibi olmak

1. Kariyer yapmak ve cocuk yapmak: bu iki oldu birbirinle nasil mukayese edilir ki? Hayatin bambaska noktalari bunlar
2. Cocuk istedi diye kardes yapilir Mi? Bence Anne Baba isterse cocuk yapilir
3. Ben zaten calisma istegin pek olmadigi gorusundeyim. Eger kariyer hedefin olsa, kpss ozel okul vs bahanelerini dillendirmez, amacin icin ne gerekirse yapardin
4. Sen buraya konu acarken, zaten kararini vermissin
Not: illa da herkes kariyer yapmali vs gibi bir durumdan bahsetmedigimi onemle belirtmek isterim

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…