Merhabalar.
16 aylık bir fındığın annesiyim. 3 ay sonra işe başlamak zorundayım. Ve çok iyi bir kreş buldum. Evde bakıcı istemiyorum. Annemle çok yakın oturuyoruz annem bakmaya gönüllü ama kızım çok hareketli annemi çok yorar o yüzden doğrudan kreşe vermek istiyorum.
Kızım başladığında 19 aylık olacak. Çocuğunu kreşe erken yazdıran var mı? Artısı eksisi nedir?
telefondan yazdım son mesajları, simdi bilgisayardan toplu bir seyler yazayım dedim. bizim toplumumuzda bakici ve kreş meselesi tabu olmuş. çocuğuna bakmayan anneler de ayıplanıyor. 3 yas meselesi tamamen turk toplumuna özgü kafadan uydurma bir sinir. her çocuğun durumu, karakteri, imkanları farklıdır. ben kreş de denedim, nenelr de baktı, bakici da denedim. bence tek bir doğru yok. annene babaanne bakması guzel bir şey ama kesinlikle çocuğun gelişimine bir katkisi yok bence. zaten bakacağım deyip sonra canları cikiyor, kaldiramiyorlar. ayrica tv çizgi film izletiyorlar, ya da ev gezmelerine gidiyorlar. bir cocuk icin en ideal bakma ortamı, primer bakim verenle olup. düzenli yemek ve uyku saatleri olması, boş zamanlarında da kendi yasiti cocuklarla vakit geçirmesidir. mesela anneanne babaanne bakar, parka cikarir, komsu çocuklarıyla oynatır vs. bu durumda kesinlikle bakici veya kreşe gerek yok. cocuk icin en kral ortam bence. ama bunu yapan/yapmak isteyen/yapmaya gucu yeten nene var mi? bence çok az. cogu yapmıyor. ayni sekilde evde bakan anneler de oyle. cocuk aksama kadar evde olacaksa, disari parka, yürüyüşe çıkmayacaksa, yasit cocuklarla oynayamayacaksa, annesinin dibinde olsa bile o çocuğun gelişimi eksik kalıyor
yukarıda yazdigim gibi bir bakici bulursanız, bence çok guzel bir cozum olur. ama anneniz ben bakayım vs derken muhtemelen bakici bulsanız küser vs.
kres kararı icin ise iyi araştırma yapmanız gerek, öncelikle kres kaliteli ve düzeni olan bir yer olmali. ayrica sizin çok fazla araba kullanmak zorunda olmayacaginiz bir yer olmalı, yoksa çok yorulursunuz. kreş de verilen yemeklere bakin mesela, paketli gıda, bisküvi vs veriyorlar mi? öğünleri dengeli ve saglikli mi? bir sinifta kaç tane cocuk var? başlarında kaç ogretmen duruyor? ders programı nasıl?
cocuk ilk hafta belki biraz ağlar, ama kreş isini bilen ve cocuklara yaklasimi iyi olan bir yerse çocuğu adapte eder. mesela benim çocuğumu ilk verdigimde basına bir ogretmen verip butun okulu gezdirdiler, cocuk okulu keşfetti, ikinci gun sınıfta istediği yerde durmasına izin verdiler, ucuncu gun ise kuralları anlatıp ona gore davranmasını beklediler.
her çocuğun hapisi farklıdır, gelişimi de farklıdır. yani sizin çocuğunuz utangac ve yasitlarina gore daha celimsiz bir cocuksa, kreşe gittiğinde anksiyetesi fazla olabilir ve problem yasayabilir. belki oyle bir cocuk icin evde bakim daha uygundur.
ama baska bir cocuk sürekli aktivite ister, elinden her is gelir, isteklerini anlatır, bence oyle bir çocuğu eve hapsetmek aslanda kutuluk oluyor. ama dediğim gibi evde kalacak, ama bir yandan da yasitlariyla sosyallik yasayacaksa, o zaman kreşe de gerek yok. ama o imkanı olan çok az cocuk var.
Ayrica çocuğunuz okula başladıktan sonra hali tavrından da anlayabilirsiniz bazı seyleri. her sabah okula gitmek istiyorum diye seviniyorsa, ogretmenini gördüğünde kucakliyorsa, her gun extra beceri kazandigini goruyorsaniz, zaten dogru karari vermissiniz demektir.
ben sizin yerinizde olsaydim,krese iyi ise, kreşe tam gun gönderir, hafta 2-3 gun saat 3 gibi anneannealip kendi evine gotursun isterdim (sizin 5-6 gibi cikacaginizi varsayıyorum). kreşlerde en çok aktivite sabah yapılır, 8-9 arası kahvaltı, oyun, herkesin gelmesini bekleme 9-11 gibi aktiviteler, sonra öğlen yemeği uyku vs. yani sabah zaten erken gitmesi gerekiyor. cocuklari en çok zorlayan 3ten sonra anne babayi bekleme evresi bence. gerci benimkiler erken gidince niye geldin biz daha oynayacaktık diyorlar :)