Yeğenim otizm olabilir ni ?

Otizmli olsun ya da olmasın siz söyleyin. Kötü bir durumda en azından erken teşhis almasına ve hızlıca tedavisine başlamasına yardımınız olur. Siz söylemeseniz kendi kendilerine akıllarına getiremeyecek gibi duruyorlar?
Aynı yaşta erkek çocuk tanıdığımız var. Sürekli fırındaki kek kalıbını, tencereyi tavayı çıkarıp içine küçük arabadır, ıvır zıvırdır onları koyuyor. Aynı örneği verdiniz diye yazayım dedim. Kreşe gidiyor gelince kreşte yediğini içtiğini anlatıyor. Karşına alsan sohbet edersin yani gelişimi bu şekilde.

Çocuğa ismiyle seslenince dönüp bakıyor mu ya da annesini babasını biliyor mu? Anlattığınıza göre otizmli gibi. Ben olsam hafif suphelensem bile korkuturdum ki mutlaka gitsinler doktora diye. Eğer geç kalinirsa daha zor olacak hem ailesi için hem cocuk için.
Bizim bir akrabanın çocuğu otizmli ama babası kabul etmiyordu ve doktora götürüyordu sonra adamın kız kardeşleri yani çocuğun halalarının zoruyla düzenli götürmeye başladı.
Anne babasını biliyor tabi ama komutları dinlemiyor ismini de pek takmıyor. Konuşacağım haftaiçi.

Ah be güzelim yengenle aran iyi olsa söyler uyarırsın ama çok dikkatli olman lazım.

Ben olsam sanki arkadaşımın çocuğundan bahseder gibi yapardım abime. Benzer özellikler otizm tanısı almış. Ay dikkatli olmak lazım filan derdim sanırım. Belki sonrasında derdim sizde bir çocuk psikiyatriye mi gitseniz ne olur olmaz. Yeğenim çok akıllı ama tedbir almakta fayda var filan dersin.

Çünkü yengen yanlış anlama potansiyeli var.
Canım yengemle konuşmam ya o ayrı tedavi görüyor zaten iyi değil. Abimle konuşucam. Geç olursa daha problem olucak.

Çocuk çok fazla ekrana maruz kaldı mı uyaran eksikliği de olabilir. İsmini söylediğinde bakıyor mu ? Anaokulunda çalıştığım zamanlarda otizmli öğrencimiz vardı kendi etrafında dönme gibi hareketler yaşardı ayrıca yaşıtı bir çocuk yanına gidince bile asla tepki vermez ilgilenmezdi bu tarz durumlar da var mı yeğeninizde? Erken tanı önemli başka bir doktora daha göstermeliler
Evet ilgilenmiyor. Kafa sallıyor sürekli oraya buraya dönüp duruyor.

Otizmli olsun ya da olmasın siz söyleyin. Kötü bir durumda en azından erken teşhis almasına ve hızlıca tedavisine başlamasına yardımınız olur. Siz söylemeseniz kendi kendilerine akıllarına getiremeyecek gibi duruyorlar?
Aynı yaşta erkek çocuk tanıdığımız var. Sürekli fırındaki kek kalıbını, tencereyi tavayı çıkarıp içine küçük arabadır, ıvır zıvırdır onları koyuyor. Aynı örneği verdiniz diye yazayım dedim. Kreşe gidiyor gelince kreşte yediğini içtiğini anlatıyor. Karşına alsan sohbet edersin yani gelişimi bu şekilde.
O kadarını inanın beklemiyorum tek büyüyor ama geçen sene geldiğinde oynayalımda anne babası rahat yesin diye döktüm herşeyi. Gel halacım dedim kafa salladı ıı ıı yaptı kalktı dikkatini vermiyor hiçbirşeye.

O kadarını inanın beklemiyorum tek büyüyor ama geçen sene geldiğinde oynayalımda anne babası rahat yesin diye döktüm herşeyi. Gel halacım dedim kafa salladı ıı ıı yaptı kalktı dikkatini vermiyor hiçbirşeye.
Bu arada ailenizde hiç otizm var mı? Ya da yengenizin ailesinde bildiğiniz var mı?

Ben bir yerde okumuştum birincil bakım veren eğer depresyon gibi ağır psikolojik hastalıklar yaşıyorsa çocuklarda böyle tepkiler olabiliyormuş . Öfke krizleri ve iyice ihmal edilip tablet verilmesi de sıkıntı çıkarabilir . Benim kızım da asla telefonla konuşmak istemiyor iki dk cevap verir 2.5 yaşında bu tek başına bir şey değil ama çocuğun belki otizmden başka ihmalden sıkıntıları olabilir . Anne baba olarak acilen kendilerini toparlamalari lazım .

Eski bir arkadasimin oglu ayni bu anlattiginiz gibiydi 4 yasinda aniden konusmaya ve yasitlari gibi davranmsya basladi. Ama ihmalede gelmez. Bu sadece otizm degil, dehb de olabilir, travmatik bir seyde olabilir bir cok seyden olabilir. Bu arada anne hamileyken covid asisi vurundu mu? Son calismalarda erkek bebek gebeliklerinde covid asisi vurulan kadinlarin cok buyuk oraninda cocuklarinda otizm ortaya ciktigi saptanmis. Yani bunu bir uzmanin degerlendirmesi lazim. Buradan ne desek bos. Ancak sunu diyeyim normalde hic bir sorunu olmayan bir cocuk sirf ekrana bakti diye o kadar etkilenmiyor cunku etrafimda cok fazla ekrana bakitanda var hic bakitmayanda var hicbirinin cocugunun bir biri ile tutar yani yok. Ekrana baglayabilecegim tutarli bir davranis degisikligi yok yani. Bence ekran degil ekrana bakitilan cocuklarin ayni zamanda ilgisiz kalmasi yapiyor ne yapiyorsa. Bu arada baska bir arkadasimin yegenide zeka geriligi+ otizm tanisi aldi ama meger ilgisizliktan gelismemis cocuk annesi kayinvalidesine hizmet etmekten cocukla ilgilenmemis cunku. Doktorun talimatlarina gore yasamaya basladiktan sonra 6 ay icinde cocuk yasitlarina yetisti su an tamamen normal. Gercekten karmasik ve uzmanlarin bile yanilabildigi durumlar, ilgi cok onemli. Bir cocuk bu sekilde etiketlenecekse bu siradan bir doktor ya da cevre ile degil gercekten cok cok uzmanlasmis birinin teshisi ile olmali diye dusunuyorum. Ihmale gelmez.
Çok doğru söylüyorsunuz. Ekran değil ilgi önemli olan. Kızıma arkadan muzik açıp söylüyorum konuşmaya çalışıyor gülüyor mutlu oluyor. Doğduğundan beri konuşuyorum. Şimdi insanların ağzına bakıyor konuşsunlar diye. Ekran açıksa bile bakmıyor oyun oynuyor. geçen babası açmış ekrandakilerle komuşmaya çalışıyor. Eşim bişey olmaz desede korktum kapattım. En azından 2 yaşına kadar dikkat edeyim.
Yengemde yalnız orda napsın kadın bilmiyorum ki nasıl yapıyor. Abimle konuşayım erkenden varsa bieşy dikkat etsinler. Doktorlar farketmezmiydi olsaydı ?

Ben bir yerde okumuştum birincil bakım veren eğer depresyon gibi ağır psikolojik hastalıklar yaşıyorsa çocuklarda böyle tepkiler olabiliyormuş . Öfke krizleri ve iyice ihmal edilip tablet verilmesi de sıkıntı çıkarabilir . Benim kızım da asla telefonla konuşmak istemiyor iki dk cevap verir 2.5 yaşında bu tek başına bir şey değil ama çocuğun belki otizmden başka ihmalden sıkıntıları olabilir . Anne baba olarak acilen kendilerini toparlamalari lazım .
Canım 2 dakka cevap vermeyi bırak gözümüze bile bakmıyor yüzyüzeyken. İletişim yok dikkat dağınık. Gel halam otur oyun oynayalım ayy ne varmış diyorum bakmıyor. Normal mi bilmiyorum ki.

Canım 2 dakka cevap vermeyi bırak gözümüze bile bakmıyor yüzyüzeyken. İletişim yok dikkat dağınık. Gel halam otur oyun oynayalım ayy ne varmış diyorum bakmıyor. Normal mi bilmiyorum ki.
Normalde sohbet etmesi basit oyunlar oynaması lazım .

Söylemem yanlış olur mu ? Yengem çok ekran izlettim ondan herhalde dedi kendini kötü hissetmesin diye konuşur erkek çocuğu falan dedim üzülmesin diye ama nasılsın halam dediğimizde cevap bile vermiyor. Komutları da dinlemiyor algılamıyor. Çocuk tabiki dinlemez ama ben çok severim çocukları oynarım tüm tencere tavamı döktüm oyalamak için kafasını salladı suratıma bakmadı. Babasıylada oynamıyor.
Kötülüğünü istemiyorsun öz halasısın üstelik sen de bir annesin. Uyarmak hakkın diye düşünüyorum. Acaba önce babayla mı konuşsan ne de olsa kardeşin daha rahat olursun onunla konuşup yengeme de çekindim falan dersin 🙏🏻

İnşallah.
Kesinlikle sohbet edin abinizle elbette.
Yiyeninizin hayatı yaşaması için edin.

Bu arada Annesi sürekli oyun öğrensin özel doktordan ve devlete bağlı rehabilitasyon merkezinden.
Zaten ilk işi tespit ettirip, bir rapor çıkarmak olacak, sonrasında RAM (Rehberlik Araştırma Merkezi) raporu çıkartacak.
Sonra devlet rehabilitasyon desteği alacak haftada 2 saat (2 ayrı günde)
Ama bununla kalmasınlar haftada 2 saat ayrı günlerde muhakkak özel eğitim pediatristine gitsinler ve geliştirici oyunları orada birlikte odaya girip öğrensin ve evde tekrarlasın.

Bakın Rus yazar Tolstoy özel çocuktur. Sürekli okuldan başarısızlık ve uyumsuzlukla suçlanan bir çocuktur.
Ve der ki: Hayatımın 1-5 arası dönemimde öğrendiğimi 5-35 arasında öğrendiklerime değişmem.

Uzmanlar 7 yaşına kadar olan sürecin çok ama çok önemli olduğunu ve herşeyin buna bağlı olduğunu ifade ediyorlar.🙏
İnşallah iyi bir anne olabilirim 🥹 kim tespit edicek rapor çıkarıcak ?

Direkt otizm yada otizm değil demek yanlış olur belirtiler otizm gibi dursada uyaran eksikliği ve dehb gibi de görünüyor. Bunun tanısını ancak uzman koyabilir. 3 yaşında kızım var ekrana çok az maruz kalıyor genellikle etkinlikler ile günü geçiriyoruz ancak yaş itibariyle ofkeli oldugu zamanlar olabiliyor. Bir doktorun yazısına denk gelmiştim fazla ekrana maruz kalmak çocukları öfkeli bir ruh haline sürüklediğini ve konuşma konusunda gerilemeye sebebiyet verdiğini söylüyordu. Çok yakınınız lütfen uyarın en kısa sürede bir uzman doktor yardımı almaları gerekiyor. Ne olur ne olmaz baştan önlem alınması faydalı olur.

Hemşire uyarmış, devlete de götürmüşler , yengeniz de çok ekrana maruz kaldı ondan oldu demiş,farkındalar yani bir şeylerin ters gittiğinin.

Yengenizle aranız iyi değil zaten, bence abinizi arayıp merak ettim bir gelişme var mı gibi yaklaşın direkt akıl verir gibi değil de , sağlıkçı olabilirsiniz ama sizden herhangi bir yardım talepleri olmamış.

Back
X