• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Yeğenim otizm olabilir ni ?

Çocuk aşırı sosyalite eksikliğinde ve davranışları çok sıradışı.
Çocukla oyun eğitimlerine acilen başlanmalı!
Yoksa ilerisi için çok geç olabilir. Ve sizde üzülerek söylüyorum bunu söylememenin üzüntüsünü ağır birşekilde pişmanlıkla yaşarsınız.
Anne çocukla gece gündüz oyun terapisi ile ilgilenecek.
Sakin Sinirlenmeden yoksa ilerleyen dönemlerde hiç bir komutu almaz ve bu dünyadan kopar.
Abime nasıl söyleyeceğim otizm olabilir tarzında mı🥹

Benimde kızım var 5 aylık. İnşallah uzak tutabilirim ekrandan🥹
Tutmak bizim elimizde ama
Zor ama yapmak da zorundayız.
Çocukların en önemli yaş dönemi ilk altı sene. İlk altı senede ekranla büyüyen çocuk sonrasında da çok zeki çok algısı yüksek bir çocuk olamaz.

Söylemem yanlış olur mu ? Yengem çok ekran izlettim ondan herhalde dedi kendini kötü hissetmesin diye konuşur erkek çocuğu falan dedim üzülmesin diye ama nasılsın halam dediğimizde cevap bile vermiyor. Komutları da dinlemiyor algılamıyor. Çocuk tabiki dinlemez ama ben çok severim çocukları oynarım tüm tencere tavamı döktüm oyalamak için kafasını salladı suratıma bakmadı. Babasıylada oynamıyor.

Bence konus konu sah'bes'\ gormezdne gelerek o cocuga yardimci olamazsin.

Direkt konuya giricem, çünkü ortada bir çocuğun ömür boyu sürecek olduğu yaşantı ve ebeveynlerinin eğer hemen başlamazlarsa çok çok zorlanacakları bir hayat var!

"Abi yiğenim diğer çocuklardan çok farklı.
Uzmanlar diyor ki bu tür çocuklar için: "7 yaşına kadar gerekli eğitimi verdiniz öğrettiniz öğrettiniz, yoksa çocuk çok başka ve dünyadan kopuk yaşar." diyeceksiniz.

Onlar İçin Farkındayım Yol Uzun Ve Zorlu, Ama Sonucu Harika İnanın
Bu çocuğu yeniden kodlamak zorundalar.

Tutmak bizim elimizde ama
Zor ama yapmak da zorundayız.
Çocukların en önemli yaş dönemi ilk altı sene. İlk altı senede ekranla büyüyen çocuk sonrasında da çok zeki çok algısı yüksek bir çocuk olamaz.
İnşallah yapabilirim canım. Şimdiden bana çizgi film açsana işini yap diyorlar🥹

Endişelenmekte haklısınız gibi görünüyor. En iyisi çocuk psikiyatri götürmek orada gerek görürlerse psikolog eşliğinde takip edilir. Saglikli dünyaya gelen bir çocuk bile ekrana maruz kalırsa sorun yaşar bu kesinleşmiş bir durum. Sizin uzaktan gördükleriniz bile birseylerin ters gittigi anlamina geliyor. Yıllardır özel egitimin içindeyim bazen öyle bir çocukla karşılaşıyorum ki ailesi kesinlikle kabul etmiyor çocuk bu yapar düzelir mantığındalar ama cocuk bariz bağırıyor bende gelişim farkliligi var diye. Uzaktan biz gorurken ailesi nasil gormez??

Otizm malesef cok yayginlasti. Kimisi hafif silik otizm, kimisi ilerlemiş oluyor. Bu yolda malesef zor ve meşakkatli bir yol. Cocuklarin b12, demir, d vitamin takip önemli.

Fosfotidilserin ve liporin, balik yagi takviyesi cok onemli. Otizm yaninda dehp yada durtusellikte cikiyor. Sadece cocuk degil aileler de gerektiginde destek almalilar.

Çocukta hassasiyet varsa koku, duyu, dokunsal gibi duyu terapisi öneririm.

Sizim en zor yani anne hassas biri ve destek alan biri. Cocuk onunla ilgileneni ornek alir. Ona yol gösteren biri lazim. Sabirli, azimli, sakin cunku topluma girdigi zaman hem cocugunu hem diger etkenleri idare etmesi gerek. Ev icinde düzen, kurallar olmasi gerek bu boyle uzar gider. Anne bunlari yapabilecek biri mi? Allah yardimciniz olsun. İnşallah korktuğunuz gibi değildir. Eger öyleyse zaten doğuştan değilde, anne babadan kaynakli olma durumu da var.

Eski bir arkadasimin oglu ayni bu anlattiginiz gibiydi 4 yasinda aniden konusmaya ve yasitlari gibi davranmsya basladi. Ama ihmalede gelmez. Bu sadece otizm degil, dehb de olabilir, travmatik bir seyde olabilir bir cok seyden olabilir. Bu arada anne hamileyken covid asisi vurundu mu? Son calismalarda erkek bebek gebeliklerinde covid asisi vurulan kadinlarin cok buyuk oraninda cocuklarinda otizm ortaya ciktigi saptanmis. Yani bunu bir uzmanin degerlendirmesi lazim. Buradan ne desek bos. Ancak sunu diyeyim normalde hic bir sorunu olmayan bir cocuk sirf ekrana bakti diye o kadar etkilenmiyor cunku etrafimda cok fazla ekrana bakitanda var hic bakitmayanda var hicbirinin cocugunun bir biri ile tutar yani yok. Ekrana baglayabilecegim tutarli bir davranis degisikligi yok yani. Bence ekran degil ekrana bakitilan cocuklarin ayni zamanda ilgisiz kalmasi yapiyor ne yapiyorsa. Bu arada baska bir arkadasimin yegenide zeka geriligi+ otizm tanisi aldi ama meger ilgisizliktan gelismemis cocuk annesi kayinvalidesine hizmet etmekten cocukla ilgilenmemis cunku. Doktorun talimatlarina gore yasamaya basladiktan sonra 6 ay icinde cocuk yasitlarina yetisti su an tamamen normal. Gercekten karmasik ve uzmanlarin bile yanilabildigi durumlar, ilgi cok onemli. Bir cocuk bu sekilde etiketlenecekse bu siradan bir doktor ya da cevre ile degil gercekten cok cok uzmanlasmis birinin teshisi ile olmali diye dusunuyorum. Ihmale gelmez.

Direkt konuya giricem, çünkü ortada bir çocuğun ömür boyu sürecek olduğu yaşantı ve ebeveynlerinin eğer hemen başlamazlarsa çok çok zorlanacakları bir hayat var!

Uzmanlar diyor ki bu tür çocuklar için: "7 yaşına kadar gerekli eğitimi verdiniz öğrettiniz öğrettiniz, yoksa çocuk çok başka ve dünyadan kopuk yaşar." diyeceksiniz.

İnşallah bende evladımı güzel yetiştirebilirim. İstifa ettim bunun için 🥲 sohbet ederim abimle inşallah düzelir toparlanır.

İnşallah bende evladımı güzel yetiştirebilirim. İstifa ettim bunun için 🥲 sohbet ederim abimle inşallah düzelir toparlanır.
İnşallah.
Kesinlikle sohbet edin abinizle elbette.
Yiyeninizin hayatı yaşaması için edin.

Bu arada Annesi sürekli oyun öğrensin özel doktordan ve devlete bağlı rehabilitasyon merkezinden.
Zaten ilk işi tespit ettirip, bir rapor çıkarmak olacak, sonrasında RAM (Rehberlik Araştırma Merkezi) raporu çıkartacak.
Sonra devlet rehabilitasyon desteği alacak haftada 2 saat (2 ayrı günde)
Ama bununla kalmasınlar haftada 2 saat ayrı günlerde muhakkak özel eğitim pediatristine gitsinler ve geliştirici oyunları orada birlikte odaya girip öğrensin ve evde tekrarlasın.

Bakın Rus yazar Tolstoy özel çocuktur. Sürekli okuldan başarısızlık ve uyumsuzlukla suçlanan bir çocuktur.
Ve der ki: Hayatımın 1-5 arası dönemimde öğrendiğimi 5-35 arasında öğrendiklerime değişmem.

Uzmanlar 7 yaşına kadar olan sürecin çok ama çok önemli olduğunu ve herşeyin buna bağlı olduğunu ifade ediyorlar.🙏

Var mı öneriniz ?
Kendi bebeğin için soruyorsan o zaten daha çok küçük. Onun gün içindeki düzenine göre diğer işlerini olduğu kadar yaparsın. Kafanda ekran olmazsa ona göre bir rutin oluşuyor. Çocuk büyüdükçe onunla ilgilenip, oynama sürelerin, dışarıya çıkarman hepsi aslında ekrandan uzak devam etmeye yardımcı oluyor. Çocukta ona uyum sağlıyor. Her zorlukta çizgi film izlesin, oyun oynasın diye ekranı kurtarıcı olarak görürsen ondan vazgeçmesi zor olur asıl. Benim çocuklar 9 ve 6 yaşlarındalar. Ekranları yaşlarına göre yine sınırlı. Ben çok artısı olduğunu düşünüyorum böyle büyümelerinin, kendilerince bir sürü uğraşları oluyor, ekran hayatlarında çok olsa onlar olmazdı. Her çocuk gibi kendi hallerine kalsalar saatlerce oyun oynayabilirler ama başından beri ekran hayatlarında büyük bir yer etmedigi yerine başka şeyler koyabiliyorlar.

Otizm için böyle yorum yapılmaz ki uzmanlar bile çok yönlü inceler tanı koyar. 2 çocuğumda telefondan nefret ederdi otizm değiller

2.5 yaşında göz teması kurmuyorsa bu önemli bı konu yada ismine tepki vermiyorsa.bu ikisi üzerinde dursunlar.

Ah be güzelim yengenle aran iyi olsa söyler uyarırsın ama çok dikkatli olman lazım.

Ben olsam sanki arkadaşımın çocuğundan bahseder gibi yapardım abime. Benzer özellikler otizm tanısı almış. Ay dikkatli olmak lazım filan derdim sanırım. Belki sonrasında derdim sizde bir çocuk psikiyatriye mi gitseniz ne olur olmaz. Yeğenim çok akıllı ama tedbir almakta fayda var filan dersin.

Çünkü yengen yanlış anlama potansiyeli var.

Çocuğa ismiyle seslenince dönüp bakıyor mu ya da annesini babasını biliyor mu? Anlattığınıza göre otizmli gibi. Ben olsam hafif suphelensem bile korkuturdum ki mutlaka gitsinler doktora diye. Eğer geç kalinirsa daha zor olacak hem ailesi için hem cocuk için.
Bizim bir akrabanın çocuğu otizmli ama babası kabul etmiyordu ve doktora götürüyordu sonra adamın kız kardeşleri yani çocuğun halalarının zoruyla düzenli götürmeye başladı.

Endişelenmekte haklısınız gibi görünüyor. En iyisi çocuk psikiyatri götürmek orada gerek görürlerse psikolog eşliğinde takip edilir. Saglikli dünyaya gelen bir çocuk bile ekrana maruz kalırsa sorun yaşar bu kesinleşmiş bir durum. Sizin uzaktan gördükleriniz bile birseylerin ters gittigi anlamina geliyor. Yıllardır özel egitimin içindeyim bazen öyle bir çocukla karşılaşıyorum ki ailesi kesinlikle kabul etmiyor çocuk bu yapar düzelir mantığındalar ama cocuk bariz bağırıyor bende gelişim farkliligi var diye. Uzaktan biz gorurken ailesi nasil gormez??

Otizm malesef cok yayginlasti. Kimisi hafif silik otizm, kimisi ilerlemiş oluyor. Bu yolda malesef zor ve meşakkatli bir yol. Cocuklarin b12, demir, d vitamin takip önemli.

Fosfotidilserin ve liporin, balik yagi takviyesi cok onemli. Otizm yaninda dehp yada durtusellikte cikiyor. Sadece cocuk degil aileler de gerektiginde destek almalilar.

Çocukta hassasiyet varsa koku, duyu, dokunsal gibi duyu terapisi öneririm.

Sizim en zor yani anne hassas biri ve destek alan biri. Cocuk onunla ilgileneni ornek alir. Ona yol gösteren biri lazim. Sabirli, azimli, sakin cunku topluma girdigi zaman hem cocugunu hem diger etkenleri idare etmesi gerek. Ev icinde düzen, kurallar olmasi gerek bu boyle uzar gider. Anne bunlari yapabilecek biri mi? Allah yardimciniz olsun. İnşallah korktuğunuz gibi değildir. Eger öyleyse zaten doğuştan değilde, anne babadan kaynakli olma durumu da var.
emek verip yazmışsınız teşekkür ederim. Ben uzaktan bu kadarını gördüm detayını bilmiyorum en belirgini ikili iletişim kurmaması. Durumumuz olmamasına rağmen kızımı özele götürüyoruz. Yazdıkları demir daha farklı d vitamini daha farklı. İhmale gelmez çünkü biliyorum. Devletteki doktorlarımız çok yoğunlar. Sağlık ocağında ki hemşirw kızmış bu çocuk kendini ifade edemiyor şakır şakır konuşması lazım doktora götürün diye. Ben geçen sene farketmiştim annem kızdı bana abartma bişey yok çocukta söyleme dedi. Şimdide çevreden duymuş abine söyle varsa tedavi edilsin diyor.

Selam kızlar. Benim uzakta yaşayan 2 buçuk yaşında yeğenim var erkek. Yılda 1 kere görüyorum o yüzden sizlere danışmak istediğim bir konu var ilerde vicdan yapmak istemiyorum. Geçen sene buraya geldiklerinde dikkatimi çekti asla iletişim kurmuyor dinlemiyor göz teması kurmuyor öfke nöbetleri var ve oyuncaklarla oynamıyor. Benim bilgim yok yeni anne oldum 5 aylık kızım var Rabbim korusun evlatlarımızı başına gelen annelerimize sabır evlatlarına şifa diliyorum. O zamanlar küçük olduğu için normal gelsede haddime düşmez diye pek önemsemedim. Lakin yeğenim 2 buçuk yaşında 1 kere telefonda 10 sn görüştünüz mü diyin yok bakmıyor çocuk. Halacımm nasılsınn diyorum cevap vermiyor. Öfke nöbetleri de var. Her çocukta olur diye hiç aklıma gelmedi ama abim hemşirenin aşı sırasında “ bu çocuk ııı ııı diyor konuşmuyor doktora götürün” dediğini anlatınca vicdan yaptım keşke öncesinde mi söyleseydim diye. Sağlıkçıyım ben. Kliniğimizde psikolog ile de çalıştık.
Devlete götürmüşler ekranı kes demiş ama bu yeterli mi ? Kafasını duvara vurup vurup duruyor görüntülü görüşürken halamm bakk gel napıyorsunn diyorum yok. Yalnızlar orda onun etkisi diye düşünüyorum ama otizmle ilgili olursa ya geç kalırlarsa ? Haddime düşmez diye yengeme hep çocuktur öfkelenir vurur oynar konuşur yenge normal dedim ama bu seferde böyle bi durum varsa söylemediğim için sıkıntılı olurmu ? Ben sadece gelen çocuk hastaları hatırlıyorum bilgim yok abime söylesem canları sıkılır mı evham yapıyorsam boşuna üzmüş olurum hassas bir konu çünkü. Ne yapmalıyım ?
Çocuk çok fazla ekrana maruz kaldı mı uyaran eksikliği de olabilir. İsmini söylediğinde bakıyor mu ? Anaokulunda çalıştığım zamanlarda otizmli öğrencimiz vardı kendi etrafında dönme gibi hareketler yaşardı ayrıca yaşıtı bir çocuk yanına gidince bile asla tepki vermez ilgilenmezdi bu tarz durumlar da var mı yeğeninizde? Erken tanı önemli başka bir doktora daha göstermeliler

Back