Tatillerimi nasıl kurtarabilirim, lütfen yardım

123ok123

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
2 Mayıs 2012
125
0
26
Ankara
Arkadaşlar benim derdim tatillerimi onlar ne zaman musait olsa eşimin ailesiyle geçirmek zorunda olmam. Aslında modern bir aile, hatta fazlasıyla modern. Öyle ki benim ailem fazla geleneksel olmamasına rağmen onlarla bir türlü iletişim kuramadılar. Bugüne kadar hep kültür çatışması yaşandı. Ben 2 yıldır evliyim, ve ilk yıllarımı şehir ve kariyer değişiklikleri, kilo alma vs. yüzünden çok bunalımlı geçirdim. Bu dönemde onlarla gereken mesafeyi koruyamadım. Hatta çok güvenip hep gereğinden fazla samimi oldum. Fakat bu samimiyetimin karşılığını küçümsenme, ailemin küçümsenmesi ne zaman konuşsam sanki birçok konuda atıuyormuşum muamelesi görerek aldım. Bu süre zarfında kaybettiğim özgüvenim daha da yerin altına indi. 2 yıl psikoloğa da gittim ilaç da aldım ve bu sürede kendimi topladım. Bir de farkettim ki kendimi artık korumam araya mesafe koymam gerekiyor. Fakat bu konuda çok zorlanıyorum nolur yardım edin.
Örneğin her pazar yapmamız gereken bir brunch var. Ben brunch sevmiyorum, pazar günlerini eşimle geçirmek istiyorum. Ayrıca diyete başlamam lazım. Diyet yaptığımı onlara söylemek istemiyorum çünkü birçok küçümseyici tavırla karşılaşıyorum. Fakat bırakın brunchlara gitmemeyi, tatilde (ewt bütün tatilleri beraber yapıyoruz -balayında dahil-) bile hasta olup iki gün yatsam biz birşey mi yaptık neden gelmiyor diyorlar eşime. Bir dahaki görüşmede bir gerginlik, bir kaş göz oynama durumları. Yani anlayacağınız ne yaz tatilim var ne hafta sonum. Oğullarını özlüyorlar desem ben ne zaman şehir dışında olsam eşim onlarda kalsa bile onlar onu evde bırakıp gezmeye falan gidiyorlar. Ya da onlar her türlü başbaşa tatillerini yapıyorlar ama döndüklerinde hooopp yine beraberiz. Yani modern aile ama bana köylü kızı muamelesi. Ve ben geçmişte izin verdiğim bu dengeyi şimdi değiştiremiyorum.
Lütfen yardımm..

Gelinlerini sıkan oğullarınsız yapamayan bir aile bence modern değildir
Modernlik brunch yapmakla oluyorsa herkes modern o vakit.

Sakın kendini küçümseme...
Sakın kendini ezdirme...
Sakın kendine ve ailen alt sınıf muamelesi yaptırma...

Dedim birdaha diyorum.
Modernlikle alakası yok bu bahsettiklerinin.
Tam tersi geri kafalı kayınvalidelerin yaptıkları bişey oğullarını habire arayıp hadi gelin gelmediklerinde tekrar
arayıp neden gelmiyorsunuz diye sorgulamalar gelinleri sıkboğaz etmeler...anlayışsız davranmalar...

Modernlik anlayışla olur brunchla mırançla değil.

ay tatlim seni cok iyi anliyorum, ama esine söylemekten baska bir caren yok, esin diyecek karimla basbasa kalmak istiyorum, biz tek basimiza tatil yapacagiz vs diye. Küserlersede küssünler, iki gün surat yaparlar, ücüncü gün yine konusursunuz, ne olacak.
Bendede benzer bir durum oldu sanki, bundan üc sene önce kayinbabam bizi tatile götürmüstü ve cok sevinmistik, uzun zamandir plaj tatili yapamamistik.
Iyide gecti aslinda, yani öyle karisip etmez ama yinede tabii onlara ayak uydurmamiz gerekti, gönlümüzce eglenemedik, ama onlarin sayesinde tatil yapmis olduk iyi oldu, sagolsunlar.
Bende gecen sene tutturdum esime illede onlari tatile götürelim, onlarda bizi götürmüstü diye, cünki bu sefer bizim maddi durumumuz daha iyiydi ve kayinbabamgil biraz sIkIntidaydi.
Beraber gittik tatile, tabii cok sevindiler, bende sevindiklerine sevindim. Bu sefer kayinbabam demezmi birden:
Gelin, seneyede ayarlayinda beraber "suraya" gidelim diye.
Sasirdim tabii, insallah falan dedim, ama resmen beklenti icine girdiler.
Bir kac kez daha tekrarlayinca esimde "biz kendimiz tek gideriz belki baba, bir dur bakalim.." gibi konustu, bozuldu kayinbabam tabii, ama kendi ogluna birsey diyemedi.

Bazen insan birsey yapinca, yaptigi süre boyunca bu "normal" olarak görülüyor demek. Her tatil ordasin, demekki bu sizde normal oldu, mecbur kaliyorsun. Ayni bizim her tatili esimin ailesiyle gecirmemiz gibi olmus, bu sefer sanki bu ebediyen böyle devam edecek gibi bir hava oluyor nerdeyse. Ama sahsen esim birsey demeseydi, ben ne diyebilirdimki?
Bu konuda kimin ailesiyse o konusmasi lazim bence herzaman, sonucta herkes kendi ailesine istedigini söyler, ama gelinden damatdan yanlis anlasilir, istemiyormus gibi olur, sorun olur...

Canım doğru söylüyorsun. Hangi birini anlatsam ne desem ki. O kadar boğuldum ki. Resmen çıkmazdayım. Herşeyi o kadar kibar o kadar anlayış gösteriyormuş gibi yapıyorlar ki. Zaten biz evlenmeden önce de eşimi doldurdular doldurdular eşim ailemden de benden de nefret etti nasıl evlendim nasıl bir delilik bilmiyorum. Evlendikten 6 ay sonra eşim tekrar bana aşık oldu. Şimdi ailemi çok seviyor. Ailesi bu duruma bi dikenlendi başta ama ailem maddi destek vermeye başlayınca birşey diyemediler. Ama bütün bunlar olurken o kadar sevimli görünerek yapılıyor ki bunlar. Bu işi çok güzel beceriyorlar. Fakat ben ailemden açık sözlülük direklilik gördüm dönüp birşey yapamıyorum. Eşim zaten sürekli sinirli bir insan. Ona da birşey diyemiyorum. Çok defa içimden ayrılmayı düşündüm ama devamını düşününce olmuyor insan yutuyor da yutuyor.

Ya arkadaşlar nasıl rahatladım şuraya yazınca, sizden cevaplar alınca anlatamam. BU konuda o kadar yalnız kaldım ki. En azından bir arkadaşımla sohbet ediyor gibi hissediyorum şu an. Ya ben aşırı salak ve saf bir insanım. Bir de ilk evlendiğim zamanlar kafam çok bulanıktı. Ne yaptığımı bilmiyordum. Benim görümcem yurtdışında yaşıyor. Yılda bir geliyor ve ailece görüşemiyorlar. Beni de düğünden önce görmemişti. ( aslında nişanım yine yazın olmuştu ama kaynanam boşver boşver nişanı sen programını değiştirme demiş. Kız nişandan sonra ailesiyle tatil yapacak şekilde ayarlamış yani. O zaman gelin değil miydim şimdi nedense her yaz görümcem geldiğinde gelin olarak yanına tatile gitmek zorunda kalıyorum.)
Neyse ille ben hiç gelinle bir arada olamadım falan birlikte tatil yapalım istemiş ben de balayında onlarla tatile gittim. Bir de o kadar saçma ki, eşimle birlikte yüzüyoruz diyelim eşim ya anneme ayıp olmasın şimdi diyor beni bırakıp annesinin yanına gidiyor. Öyle bir balayı yani ( ama diyorum ya bunlar çok modern insanlar aslında benim yengelerim kapalı diye suratlarına bakmayan, herşeyde benim ailemde cahillik arayan kişiler)
Sonra ertesi yaz birşey diyemedim yine gittim. Bir sürü rahatsız olduğum şey oldu ama ertesi yaz yine gitmek zorunda kaldım. Artık gitmek istemiyorum ama gitmicem desem inat etsem kesin eşimöle aram açılır. Kesin ailesi bana karşı doldurmaya fln başlar. Ve diyorum ya kadın çok ama çok zeki. Ben onun kuyu kazmalarıyla hayatta baş edemem. (

Eşinle açık açık konuşmaktan başka çare yok.
Mesela şu brunch ları ayda bire indirmek,tatilleri birlikte yapmaktan vazgeçmek konusunda bir konuşma yapabilirsin.

Eşinin ailesinin maddi durumu iyi ve brunchla tatillerin masrafını onlar ödüyor sanırım.
Belki eşinin kolayına gidiyordur,senin de gezmekten dolayı mutlu olduğunu düşünüyordur.
Sonuçta kendi ailesi ve insan kendi ailesinden rahatsız olmaz.

Sen de rahatsız oluyorum diye değil,başbaşa kalmak istiyorum şeklinde anlatabilirsin.
Eşine,sürekli senin ailenle gezseniz ne düşünür diye sorabilirsin.

Bu arada,senin ailen nerede ? Aynı şehirde değil mi ?

Canım ailemle farklı şehirlerdeyiz kayınlarımla aynı. Ben İstanbula taşınmayı düşündüm ama biz gidince kayınlarım da oraya gelmeyi düşünüyor bi hayal kırıklığına uğramadım desem yalan olur. Ben ailemin yanına hep tek giderim. Tek gitmeyi de tercih ediyorum çünkü eşim çok çabuk mızmızlanan biri ailem de samimi insanlar bazen iyi niyetle davransalar da eşimi rahatsız edecek şeyler olabiliyor. Tekken daha rahatım o yüzden eşime hiç baskı yapmam gel diye, bazen onun canı ister gelir ama ben teklif etmem bile. Bu yaz konusu da şöye, eşimin ailesinin yazlığı var ve görümcem yılda bir kez eşiyle birlikte direk buraya geliyor. İstiyorlar ki aynı zamanda biz de gidelim ve aile bir arada olsun. Fakat ben her gittiğim yaz çok rahatsız oldum. Birincisi evde hijyen sıfır. Ben titiz bir insanım ve çıldıracak gibi oluyorum. İkincisi ev çok küçük üç aile dipdibe. Kalabalık bir aileden gelmeme rağmen ben bile boğuluyorum. Üçüncüsü kayınvalidemde ciddi olanlardan bulaşıcı bir hastalık var ama dediğim gibi hijyene hiç dikkat edilmiyor hergün sabahlara kadar uyuyamıyorum ya bulaştıysa diye. Dördüncüsü damat yabancı olduğu için hep yabancı dil konuşuluyor. Herkesin anadili gibi bildiği bi dil ama ben o kadar iyi değilim. Dolayısıyla hep masada sığıntı gibi duruyorum. Beşincisi bilmem söylememe gerek var mı, gelinsin herşeyin batıyor. Kilo alıp vermenden kaşını nasıl aldırdığına, göz kalemini nasıl sürdüğüne. Her akşam onlarla yemeğe çıkmak zorunda kalıyoruz. Hep pahalı yerler oluyor. Görümcem onları sıkıştırmamak için çoğu zaman hesaba el atıyor. Biz de atmak zorunda kalıyoruz. Şu anda o kadar fena olmasa da başlarda durumumuz süper değildi. Bize çok pahalı gelmesine rağmen biz de jest yapmaya çalışıyorduk ve aslında biraz zor durumda kalıyorduk. Tüm bunlara rağmen eşim evin ikinci sınıf çocuğu gibi. En çok da o içime batıyor. Biz ağzımızla kuş tutsak hep boşa düşeceğimiz birşeyler oluyor. Dediğim gibi başlarda en çok maddi olarak sıkıştık. Şimdi o kadar sıkışık durumda değiliz ama açıkçası ben soğudum artık. Yaz diyince tüylerim diken diken oluyor. ( bu arada eşimin ailesinden değişik durumlarda maddi destek aldığı oldu. O konuda haklarını yiyeyemem. Her iki çocuklarına da eşit miktarda destek çıkarlar.)

Yaz tatili için onların plan yapmasını beklemeden siz plan yapın.
Eşinize ailesinden değil,yazlık ortamını sevmediğinizden bahsedin.
Kış ayında erken rezervasyondan bir otelde yer ayırttırın mesela eşinizle görüşüp.
Zamanla bunu alışkalık haline getirirseniz,eşinizinde hoşuna gidecektir.

Sen nasıl eşinin ailesine gidiyorsan,eşinin de senin ailene gelmesi lazım.
Eşin,istediği kadar mızmızlansın.Sonuçta sen de onlara gidince memnun olmuyor ama gösteremiyorsun.
Siz,eşinin ailesi gibi yaşamak zorunda değilsiniz.Senin ailen gibi de...
İkiniz,iki ailenin bir sentezisisiniz.
Bir tarafı yoksayamazsınız,yoksaydırma.
Her seferinde olmasa bile 1 kere yalnız gidiyorsan 2. de eşinle gitmeye çalış.Varsın kısa kal ama eşinle git mutlaka.

Kısa kalma tutumunu,eşinin ailesiyle tatillerde de uygulayın.
Hatta aynı şekilde 1 yaz gidip 1 yaz gitmeyin.
Tatiliniz 1 hafta veya 10 günse,gidip 1-2 gece ailesinde kalın.
Sonrasına bir rezervasyon ekleyin.
Mesela evleri Bodrum'da ise,Antalya'ya geçeceğiz deyin.

Hemen ertesine rezervasyon yaptırma güzel fikir. Buna benzer birşeyler deneyebilirim. Ama canım ben ailemin yanına zaten kısa gidiyorum tadını çıkarmak istiyorum. Bir de eşimle uğraşmak istemiyorum açıkçası. Zaten eşim çok çabuk morali bozulan bir insan. Ben hep porselene bebek gibi yüzüme bir gülümseme takmak zorundayım. En ufacık birşeyden morali bozulsa dünya başımıza yıkılıyor. Benim bir de zihinsel engelli bir ağabeyim var. Onun karısı ve çocukları. Yani anlayacağın ailemin yükü çok ağır. Dolayısıyla onların yanındayken de üzüldüğüm şeyler oluyor. Ama en azından orada farklı nefes alıyorum, eşimin yanında ayrı. İkisinin bir araya gelmesi beni çok yoruyor. Dediğim gibi ailemin yanında farklı yönden dinleniyorum, eşimin yanında farklı. Fakat bir de yazın farklı bir ortamda diş sıkmak bana zor geliyor. Dayanmasına dayanırım belki bir hafta ama hastalık kapacam korkusu bir taraftan bırakmıyor(kayınvalidemin bulaşıcı hastalığı var ve hiç dikkat etmiyor. Kendi kullandığı çatalıyla tabağıma birşeyler koyuyor, bulaşıklar yıkanıyormuş gibi yapılıyor ama aslında doğru düzgün yıkanmıyor falan). Ben iki tane seçenek düşünüyorum; şu anda serbest çalışıyorum ve çok mutluyum ama sırf bu baskıdan kurtulmak için işe girmek ya da ikinci seçenek eşime ısrar edip onların yazlığının olduğu yerde otel odası tutmak. Çok pahalı ama en azından sabah kahvaltımı öğle yemeğini kendime göre ayarlarım. Kendi banyom tuvaletim falan olur.

ah ;ben de seni çok iyi anlıyorum.Bunların aynısı benim de başıma geldi.Boşandım ama ben isteyerek değil..zamanla alışırsın inşallah onlara..

Yazlık ortamını sevmediğimi söyledim. Ama hayatta bazı şeylere alışmak lazım diyip kızıyor. Otelde rezervasyon yaptırtsam bile hem oraya gidiyoruz hem yine yazlığa. Artık ben de iki seçenek düşünüyorum. Biraz önce diğer arkadaşa yazdığım gibi. Aslında kendim serbest çalışıyorum ama sırf bu baskıdan kurtulmak için bir yerde işe gireceğim. Ya da eşimden rica edeceğim görümcemin geldiği dönemde yakında bir yerden otel odası tutacağız. Bu çok pahalı bir seçenek ve yine huzursuzluk yaratacak. Diğerinde de tüm hayatım değişmek zorunda kalacak ama son çare olarak bunları düşünüyorum. Aslında bir çocuğum olmasını isterdim. Onlar çocuktan nefret eder ve muhtemelen gitmemem hoş karşılanır o zaman. Hem ben çocuğum olmasını çok istiyorum. Fakat malesef eşimi ikna edemiyorum. Belki de beni en hoşnut edebilecek çözüm bu olur.

bence ilk önce brunchlara katılmamakla işe başlayabilirsiniz.bi gün hasta olun,diğer hafta eşinizin geç saatlere kadar uyumasını sağlayın:) bi anda mesafe koyarsanız dikkat çeker. eşinizle aranızı bozmadan uyanıkça davranın.tabi en önemlisi kiloları verip kendinize güvenin.

canım bir an önce harekete geçmen gerekir yani eşine bağır çağır tatillerinde sana kalsın demiyorum tabiki tatlılıkla bu işleri yoluna koyman gerekli yoksa ömrün boyunca ördek ailesi gibi peşpeşe gezmek zorunda kalırsın benden söylemesi benim eşimin aileside böyle ailesi demeyimde özellikle annesi herşeyi birlikte yapıp bizi de peşinden sürüklemek ister açıkcası bende burda konu açıp öneri alırım ve uygulamaya çallışırım 2 senedir mücadele etmeye çalışıyorum ama seninki kadar abartı durumda değilim mesela balayında onlarla olmanız yada her pazar beraber olmanız inan kötü mesela bu pazar ikinize ait bi plan yap ve eşine söyle sen heryere gidiyorsan eşin senin memnun olduğunu düşünüyor büyük bir ihtimalle sen de bu pazar başbaşa bişeyler yapalım yada evimizde keyif yapalım de böyle böyle pazarlarını kurtarmaya çalış tatillere gelince benim eşimin ailesininde yazlığı var bi yaz gittik bi haftalığına çok iiyi davrandılar ağırladılar haklarını yemem ama annesi dibimizden 1 dakika ayrılmadı havuzda,denizde,karada heryerde beraberdik k.pederim eve dönerdi k.validem bizle kalırdı havuzda abartmıyorum hiç yalnız yüzmedik bi de eşimle ayrı yattık(evin düzeninden dolayı)yani tatil gibi gelmedi hiç bu yaz eşime direk ben yyazlığa gitmek istemiyorum sıkılıyorum hem de dinlenemiyorum dedim bişey demedi ayarladık başka bi yere gittik inan başbaşa daha güzel herşey kalabalığın içinde insan çift olduğunu unutuyor:)sende eşini böyle böyle kandırmaya çalış sıkılıyorum,başbaşa kalmak istiyorum,yazlıkta yemek temizlik vs işler yapılıyor tatil gibi olmuyor falan de ama asla kavga etme canım

bırak istedikleri yerleri oynasın biz beraber çekirdek aile plan yaptık... deyin.....
eşinizle bu konularda tartışmayın ama plan yaptığınızda net takının ve eşiniz ailemde istiyor dediğinde biz çekirdek aile ne zaman olacağız ne zaman ben seninle huzurla bitanem deyip koyun koyuna oturarak gezerek günler geçireceğim deyin...

ah ;ben de seni çok iyi anlıyorum.Bunların aynısı benim de başıma geldi.Boşandım ama ben isteyerek değil..zamanla alışırsın inşallah onlara..

Neden senin isteğin dışında boşanma oldu canım. Muhtemelen hayırlısı olmuştur tabi. Ben açıkçası birşeyleri kestirip atmayı bile göz alacak durumdayım. Ailem hiçbirşey bilmiyor onlara asla anlatmam fakat hissediyor gibiler. Ya da mantıken düşünüyorlardır tabi, bunlar sabah akşam beraberler bu kız sıkılmıyor mudur diye. O yüzden onlar da öyle bir durumda destek olacakları mesajını veriyorlar. Şimdilik eşim beni seviyor. Fakat soğumasını da zamanla göze alabilirim gibi geliyor. Çünkü ben de geldim 30 yaşına. Ne çocuk kabul ediyor, ne kendisi huzurlu ne de bu durumlar yüzünden ben kendim huzur bulabiliyorum. İnanın bana karışanım olmasa ben evli bile olsam kendi dünyamı yaratır bir şekilde mutlu olurum. Sanırım artık biraz kendime odaklanmam gerekiyor. Sorun burada.

1. Oğullarıyla balayına giden aile kesinlikle modern olamaz
2. Kapalı kişilere cahil denmez asıl cahil olan kendileridir (hani demişsiniz ya yengelerim kapalı diye cahil muamelesi yapıyorlar)
3.kilolu olmanız dolayı kesinlikle üzülmeyin inan kilolu olmasaydınız bu defada başka bahaneler bulurlardı
4.eşinizle net bir şekilde konuşun ve tavrınızı koyun inan yazdıklarınızı okurken acaip sinir oldum hıı birde lütfen şu insanlara modern deyip durmayın bence modernliğin m si yok onlarda...

Arkadaşlar, o kadar doğru şeyler söylüyorsunuz ve yazdıklarınızı okumak o kadar beni rahatlatıyor ki. İki yıldır takip ediyorum şu siteyi daha ilk defa buradan bu konuda fikir almak aklıma geldi. Keşke işler çığrından çıkmadan sizden fikir alsaydım. Daha yazacağım sizden fikir alacağım çok ayrıntı var. Ben şimdi yemeğe çıkıyorum (eşimle iş yerindeyiz) döner dönmez heyecanla tekrar burayı açacağım. Şimdiden çok teşekkürler arkadaşlar :))

Daha dönünce yazmaya devam edecem canım ama zaten ben evlendiğimde gereğinden fazla inceydim. Bu süre içerisinde (atipik depresyon dedikleri bir depresyon çeşidi var, psikiyatrist bu teşhisi koymuştu ve ilk belirtisi kilo alımı) ne kadar uğraşırsam uğraşayım yavaş yavaş kilo artışım 20 kilo fazlaya ulaştı. hala large beden giiyiyorum öyle çok abartı değil yani. Ama doktorla işim bitti şu anda sağlığıma kavuştum çok şükür. Şimdi hayatımı toplama zamanım. Kilolalrımla ilgili de regl imin geçmesini bekliyorum. En kısa zamanda başlayacağım diyete de. Fakat dediğin gibi kilo olmasa kaşına gözüne birşey buluyorlar. Ben depresyonumu kimse farketmesin diye etrafa gülücük saçmaktan kendi hayatımın kontrolünü kaybettim. İnşallah bir an önce şu konuyu da hallederim de bir an önce hayatımı düzene sokabilirim canım

Cok dogru canim. Biraz kendi isteklerine de kulak ver. Sen neden evlendin? Mutlu olmak icin. Cocuk yapmayalim, ailenin her dedigi olsun.

Su an cok mutsuz degilsin ama daha mutlu olabilmek icin harekete gec. Oncelikle neden ozguven sahibi degilsin? Temiz kizsin, aklin basin yerinde, fedakarsin, mutlusun, sagliklisin.

Insanlari karsilastirmak icin olcut ahlaktir, kulturdur. Brunch a gitmemekle ise basla. Dedikleri gibi bir defa rahatsizlan, sonraki hafta git, sonra isin ciksin, sonra baska bahane, sonraki hafta git. Boyle boyle ayagin kesilsin. Bir noktada kestirip atadabilirsin, ailenle gitmeye zorlamiosun kocani, her daim birliktesiniz, neden her hafta bruncha gitmeye zorluyor.

Yazlik olayindan ben de nefret ederim. Gunlerce orada kal kal. Aman allahim kabus gibi. Yaz gelmeden once bu konuya da el atalim

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…