- 4 Ekim 2012
- 16.220
- 31.633
-
- Konu Sahibi cikolataulkesi
İstanbul kadar nüfusu olan Avrupa ülkelerinin bizden öğreneceği çok şey var, bu ekonomide ayakta kalabilmeyi bence buraya gelseler asla başaramazlarO kadar doğru ki
O kadar doğru ki
öyle 70-80 nesli lise mezunu annelerimizden örneğe gerek yok hemen daha yakın zamana gidelim. Soru sahibi ve burdaki taşra ünisi övenler sayesinde yapılan araştırma ve grafiklere baktım. 2007'de Türkiye'de eğitim sisteminin kalitesi dünya ortalaması civarında imiş. 137 ülke arasında 70. sıradayken
2017 yılından sonra 31 sıra geriye, 101. sıraya düşmüşüz. 2007'de bizden geride olan Mali ve Pakistan gibi ülkelerde bugün eğitim sistemi kalitesi daha yüksek!
2007 itibariyle düzinelerce üniversite açılmaya başlanmış. Bu üniversitelerin nasıl bir kalitesi olacağına bakılmaksızın herkese yüksek eğitim vaadiyle plansız programsız içi gittikçe boşalan bir akademik yapı yaratılmış. Müfredat değişimi bile o kadar hızlı ki öğretmenler bile ayak uydurmakta zorlanıyor.
Bir diğer konu maaş beklentisi, yaşam standartları ya hu Avrupa’nın neresine giderseniz gidin öğretmen maaşı zaten üç aşağı beş yukarı aynı seviyede. Konu sahibinin annesi maaştan girerek zaten karşı tarafın kültür eğitim seviyesinin çok önemli olmadığını kendi belirtmiş burda. Eğer gerçekten dert maaş para beklentisiyse burda cahil olarak yaftaladığımız arkadaşın, öğretmen olan şahsa göre dünyanın her yerinde daha fazla kazanacağıı açık. Yukarda da söylemiştim süresi yeni dolan TS2023 vizesiyle sadece Türkler ve Suriyeliler Kanada’ya boyacı,halıcı,kuaför, tamirci,kaynak ustaları alındı. Bu insanlar adaptasyonlarını çoktan sağladılar bile… Yine Türklere fırsat kart çıkaracaklar çok fazla ara elemana ihtiyaçları var çünkü. Kanada kapatıyor, Almanya açıyor vs
Bahsettiğiniz kast sistemini yaratanlar kendi anne babalarını ve eğitim seviyelerini pek görmüyorlar muhtemelen. Çok sevdiğim bir profun iki kuşak önceniz üniversite okumamışsa sizden entelektüel olmaz sözü yüzünden linçlendiğini biliyorum.
Aynı şekilde okurken Avrupa’ya work&travel, erasmus gibi programlarla gidenler bilirler ki hiçbir şekilde sınıf farkını ilişkilerinde gözetmezler. Benim okurken oda kiraladığım İtalyan adam elektirik mühendisiyken karısı kargoculuk yapıyordu, hiç üniversite okumamış. Fakat baktığınızda kültür olarak bizden en az 100 yıl ilerdeler. En alt tabaka İtalyan bile sanatın herhangi bir dalıyla ilgilenir çünkü…
Ben en çok sevgi, aşk gibi kavramların girdiği yerde maaşı kaçmış, cahil miymiş, gelecekte bundan en fazla olsa olsa ne olur gibi muhabbetleri sığ buluyorum ve hiçbir okumuş eğitimli insana yakıştıramıyorum.
Sözün özü bizim toplumun Avrupa’dan öğreneceği çok şey var ama önce samimiyet
Türkiye’nin şu an içinde bulunduğu ekonomik krizin kat be katını büyük buhran zamanında tüm Avrupa olarak yaşadılar yalnız. Elbette şu an onlar buraya gelseler çok zor ayakta kalırlar çünkü insanın konfor anlayışı elinden alındığı zaman en başta isyan eder. Sosyal devlet anlayışı ve bireyselleşme en büyük nimet. Bizi de bugün Afganistan’a atsalar herhalde ayakta kalamayız değil mi?İstanbul kadar nüfusu olan Avrupa ülkelerinin bizden öğreneceği çok şey var, bu ekonomide ayakta kalabilmeyi bence buraya gelseler asla başaramazlarpara her şey değil ama ülkemizdeki birçok insan ister istemez her şey olduğunu düşünüyor durumlar böyleyken. Artı üniversitelerimiz x sırada, liselerde her sene bir şeyler değişiyor öğretmenler bezmiş durumda. Eee kimse gitmesin mi yani… ön sayfalarda da yazdım, kapatalım o zaman bütün kurumları. Bu çözüm değil ve bu sistemin içine girmeyenleri girenlerden daha donanımlı yaptığına dair bir done yok
Bahsettiğiniz ülkeler örneğin teröre ve eğitime bizim kadar kaynak ayırmak zorunda değiller. Eğitim dahil bizi her alanda maalesef ekonomi bakanlığı yönetiyor. Evet haklarımız bize tarih boyunca üst kademedekiler tarafından verilmiştir, halkın kendi kendine edindiği pek bir şey yok. Sözde ünileri desteklemiyorum, bunlar açıldığı yerlerde esnaf kalkınsın ve işsiz yüzdesi azalsın diye yapıldı. Yani sebepler ekonomiye dayalı. Yurtdışında mı yaşıyorsunuz…Türkiye’nin şu an içinde bulunduğu ekonomik krizin kat be katını büyük buhran zamanında tüm Avrupa olarak yaşadılar yalnız. Elbette şu an onlar buraya gelseler çok zor ayakta kalırlar çünkü insanın konfor anlayışı elinden alındığı zaman en başta isyan eder. Sosyal devlet anlayışı ve bireyselleşme en büyük nimet. Bizi de bugün Afganistan’a atsalar herhalde ayakta kalamayız değil mi?
Fakat arada bir fark var; onlar çoğu hakkını oturdukları yerden almadılar en basiti kadın haklarını dahi can vere vere aldılar. Bizim gibi Orta Doğu toplumlarında ayaklanmaya hak adalet çağrısına bile en başta alt sınıf karşı çıkar.
Diğer mevzu uluslararası üni sıralaması konusunu anlamamışsınız. Her yere üniversite tabelası dikmekle eğitimin kalitesinin nasıl düşürüldüğü arasında pozitif bir korelasyon örneğiydi sadece. Evet gereksiz liseden hallice bahsettiğim sözde üniler kapatılsa ülke pek bir şey kaybetmez. Onun dışında kimse burda üniversiteler boştur, kimse okumasın demiyor. Umarım yeterince anlaşılmıştır
Bütçe olarak evet savunmaya her yıl fazla miktar ayrılıyor ama eğitime değil.Bahsettiğiniz ülkeler örneğin teröre ve eğitime bizim kadar kaynak ayırmak zorunda değiller. Eğitim dahil bizi her alanda maalesef ekonomi bakanlığı yönetiyor. Evet haklarımız bize tarih boyunca üst kademedekiler tarafından verilmiştir, halkın kendi kendine edindiği pek bir şey yok. Sözde ünileri desteklemiyorum, bunlar açıldığı yerlerde esnaf kalkınsın ve işsiz yüzdesi azalsın diye yapıldı. Yani sebepler ekonomiye dayalı. Yurtdışında mı yaşıyorsunuz…
Bir ayağınızı yurtdışına atarken ülke gerçeklerini unutmayın. İstanbul kadar ülkeler derken şunu kastediyorum. Orada yetişilmesi gereken kalem sayısıyla bizdeki aynı mı…Üç tane mülteciye dil dersi verilen yerleri gösterdiler bize Barcelona’da. Halbuki bizim halk eğitimlerin hizmetlerinin yanında devede kulak. Ama onlar için önemli… eğitime bu manada da ödenek ayrılıyor sadece örgün eğitimden bahsetmiyorum.o yüzden yurtdışı karşılaştırmalarını ciddiye alamıyorumBütçe olarak evet savunmaya her yıl fazla miktar ayrılıyor ama eğitime değil.
Onun dışında diğer yazdıklarınızda hemfikiriz. Biraz da ‘gizli işsizlik’ tanımının büyük çoğunluğunu oluşturuyor bahsettiğimiz üniler.
Yaşamıyorum sadece işimiz gereği bir ayağımız hep yurtdışında…
Kime laf anlattığının farkında mısın?Cahilliğin zıttı çok para kazanmak değildir. Sayfalarca da yazdık bunu.
Keşke okusanız.
Fakat arada bir fark var; onlar çoğu hakkını oturdukları yerden almadılar en basiti kadın haklarını dahi can vere vere aldılar.
İyi de ben zaten o ülke gerçeklerinin içinde yaşıyorum farkındaysanız :)) Türkiye’de mülteci değil sığınmacıların masrafları zaten Avrupa tarafından karşılanıyor. Evet o İst kadar ülkeler dediğiniz yerlerde örneğin Kanada şu an kaçak/sığınmacı yuvası oldu. Uzağa gitmeden Almanya’da basına yansımayan dönem dönem isyanlar oluyor. Sebebi kaçaklar tarafından yapılan çocuk/kadın istismarları vb… Avrupa dediğiniz yer şu an kaçaklardan geçilmiyor bu konuda Türkiye’den aman aman bir farkı yok anlayacağınız. Hatta bu sebepten Kanada/Fransa/Almanya gibi ülkeler bir an evvel sosyal puanlama gelsin mi gelmesin mi tartışması gündemlerinde…Bir ayağınızı yurtdışına atarken ülke gerçeklerini unutmayın. İstanbul kadar ülkeler derken onu kastediyorum. Orada yetişilmesi gereken kalem sayısıyla bizdeki aynı mı…Üç tane mülteciye dil dersi verilen yerleri gösterdiler bize Barcelona’da. Halbuki bizim halk eğitimlerin hizmetlerinin yanında devede kulak. Ama onlar için önemli… eğitime bu manada da ödenek ayrılıyor sadece örgün eğitimden bahsetmiyorum.o yüzden yurtdışı karşılaştırmalarını ciddiye alamıyorum
Ben bu düşüşün sebebini açıkladım zaten. Artı zorunlu eğitim geldiğinden beri ortaokul ve liselerin seviyesi de düştü zaten. Yani lise mezununun üni mezunundan daha tercih edilebilir olma sebebi ne olabilir… üniversiteleri beğenmeyip liseleri yeterli görme sebebiniz nedir? Bir üstünü okumayan kişinin yeterli olması için bir şeyler yapması gerekir. Sanayide bu kazançla bu gerçekleşmiş olabilir mi? Ha iki senelik sevgililik yürüdüyse zaten konu sahibi de çok entelektüel değildir dersiniz ona katılırımYapılan kıyas ciddiye alıp almamanız için değil bilimsel bir araştırmadan örnek 2007’den itibaren düzinelerce açılan üniversitelerin eğitimde düşüşe neden olmasıyla ilgili bir araştırmadan örnek
Sabah kahvemi içmemiştim henüz napayımKime laf anlattığının farkında mısın?
Liseden bozma üni derken yeterince açıklamıştım aslında…Ben bu düşüşün sebebini açıkladım zaten. Artı zorunlu eğitim geldiğinden beri ortaokul ve liselerin seviyesi de düştü zaten. Yani lise mezununun üni mezunundan daha tercih edilebilir olma sebebi ne olabilir… üniversiteleri beğenmeyip liseleri yeterli görme sebebiniz nedir? Bir üstünü okumayan kişinin yeterli olması için bir şeyler yapması gerekir. Sanayide bu kazançla bu gerçekleşmiş olabilir mi? Ha iki senelik sevgililik yürüdüyse zaten konu sahibi de çok entelektüel değildir dersiniz ona katılırım
Liseden bozma olunca sınavsız mı giriliyor oraya. Öbürü buna bile tenezzül etmemiş o ne olacak… okuduğu kitap Cin Alidir belki o kadarına hakim değiliz ki…Liseden bozma üni derken yeterince açıklamıştım aslında…
Yorumları tam okusaydınız görürdünüz bana göre iki yılı aşkın ilişkiyi sözde çarpım tablosunu bilmediğini iddia eden biriyle yürütebildiyse her anlamda denktirler birbirlerine de dedim. Hatta üni mezunu olmasına rağmen kendisinin nice yazım yanlışı yapıp çırak sevgilisinin asla yapmadığını ve kitap okuduğunu belirtmesiyle birlikte sevgilisinin dalga geçmiş olabileceğini bile yazdımçünkü komik geliyor bu durum
Yok cin ali değilmişLiseden bozma olunca sınavsız mı giriliyor oraya. Öbürü buna bile tenezzül etmemiş o ne olacak… okuduğu kitap Cin Alidir belki o kadarına hakim değiliz ki…
Genel hatlarıyla okudum. Az önce konu sahibinin seviyesini beğenmiyordunuz şimdi sevgilisinin kitap tercihleriyle ilgili fikrini ciddiye mi alıyorsunuzYok cin ali değilmişTürkiye’nin politik düzlemini ele alan komplo teorileriyle bilimsel olarak soslanmış/kurgulanmış bir kitap “Yaklaşan Kasırga”
O kadarına hakim olmak için istersen konu sahibesinin yaptığı yorumları tam okuyun sonrasında yorum yapın yoksa böyle içi boş oluyor.
konu sahibinin seviyesine direkt olarak bir yorum yapmadım yalnız gereksiz uzatma derdindeyseniz orda ben yokum maalesef.Genel hatlarıyla okudum. Az önce konu sahibinin seviyesini beğenmiyordunuz şimdi sevgilisinin kitap tercihleriyle ilgili fikrini ciddiye mi alıyorsunuz
Cevap veremeyince çirkinleşmeyin lütfen.konu sahibinin seviyesine direkt olarak bir yorum yapmadım yalnız gereksiz uzatma derdindeyseniz orda ben yokum maalesef.
O kadar saçma yerden algılamışsınız ki yazıları amacınız içi boş tartışma mı?
Siz önce karşıdakinin yorumlarını tam okuyun sonra bana karşı ahkam kesersiniz olur mu?
Kadın, sevgilisinin çarpım tablosunu bilmediğini, asla yazım yanlışı yapmadığını ve Levent Gültekin kalitesinde yazarları takip ettiğini kendisi dile getiriyor. Buraya kadar her şey tamam değil mi?
Benim bunu ciddiye alıp almamamla konunun ne alakası olabilir
Cevap veremedim mi?Cevap veremeyince çirkinleşmeyin lütfen.
Kadin maddi olarakta adamı küçük goruyo neymiş 17 kazaniyomus annem memur bul diyomuş bende ona cevap verdimCahilliğin zıttı çok para kazanmak değildir. Sayfalarca da yazdık bunu.
Keşke okusanız.
Hayır siz laps diye ilkokul mezunu amcalarınızın zenginliğini marifet görüp yazmaya gelmişsiniz.Kadin maddi olarakta adamı küçük goruyo neymiş 17 kazaniyomus annem memur bul diyomuş bende ona cevap verdim