• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Maddi olarak sevgilime çok mu yükleniyorum?

Aileden aileye, hatta memleketten memlekete değişen bir olay bu.
Biz iki memlekette de salon tuttuk, aileden kimse altınlarımıza ellemedi bize teslim ettiler. Sadece düğün giderlerini ödedik.
Ama burda bi öğretmen arkadaş evlendi. Bizimkini duyunca çok şaşırdı. Kendisi takı bile istemiyordu takınca tekrar götürüyorsun diye. Milletten takı istemiyorlardı yani.
Ama bazı yörelerde mutlaka bir taraf faha önceden takmışsa öbürü de takar. Maddi durumu çok kötüyse bir düşüğünü takar ama mutlaka takar. Belli ki konu sahibi de o tarz bir kültüre sahip. Yani kına olsun düğün olsun bir kere salon tutmaları lazım takıyı almaları için
Ailesi her düğüne gidip altın taktıysa o altınların kesin geri geleceğini biliyorsa dediğin doğru ama konu sahibinin anlattıklarına göre çevreleri pek zengin gelmedi bana.

Takmaya niyeti olan nikahta da takar. Çevreniz çok zengin değilse altın için düğün işine girmeyin önüne gelene çeyrek takmak eskidenmiş.Ekside kalırsınız ben söyleyim. Kız tarafında nikah yapıp geçin bence.

Altın borç işi çok yaş kimse vermek istemez kayın tarafına. Düğün yaptı ondan veriyoruz olmaz adı, adı soğuk bir kere düğünde takılan altınları vermenin.
Benim iş arkadaşım evlendi. Düğününe gidemedim çocuğum küçük diye. Daha düğün olmadan evine beğendiği bir parçanın takımını aldım. Bir de gram altın aldım. Maalesef gelemeyeceğim deyip düğünden 1-2 hafta önce verdim

Babanız evin eşyasını almak zorunda değil farkında mısınız siz aile oluyorsunuz o değil adam zaten borç içinde ya siz karşılayın nişanlınizla yada adamı zorda bırakmayın cidden şımarık gibi görünüyorsunuz böyle

Konu sahibi aklını başına al evlilik öyle kolay bir şey değil ve düğün altınını asla borç verme. Aynısını karşı taraf yapsa ne olacak. Baban emekli olsa ne olacak maaşı düşecek çalışacak deme benim babam da çalışıyordu kalp krizi geçirdi. 20 bin alsa borç mu ödeyecek başka kardeşin hiç mi yok. Bu altın borcu yüzünden hem evliliğinde hem ailenle huzurun kalmaz. Ayrıca o takılan da bir yerde borç. Sen de onları takana geri takıyorsun. Harcarken tatlı ama geri takmak zorluyor

Bir de en ufak tartışmada en ufak bir alışverişte ulan babanın evinden aç açıkta geldin ben olmasam evde kalırdın sayemde evlenebildin diyecek. Sanki kaç kaç varmış gibi işgüç yok babanın eli sıkışık mı evleniyor çok ilginç
evlenir evlenir de tüm adetler de uygulanmaz ya
para yok, pul yok, verdigi altinlari geri alacak. peki neden
Babam sevgilimin nişan kıyafetleri saat damatlık tabiki bunları karşilicak
nişan kiyafetlerini, saati bilmemneyi baba alacak. saat cok mu gerekli mesela? sirf soranlara "saat taktik" desinler diye.
erkegin nisanligi ne damatligi ne? takim elbise degil mi ikisi de yani ne gerek var sanki ikisi arasinda fark var. alsin bir tane - kravati mendili degistirip giysin. benim hayatimdaki insanla düz nikah - belki belediyede kokteyl yapacağız çünkü evet / evet neyimize yetmiyor yani. bir gece icin 500.000i gözden çıkaracak ekonomimiz olsa sahil düğünü yapar miydik? yapardik heralde. ama yokken neden kendimizi kısıp 300.000e cirkin salon düğünü yapalim ki?
"akrabalar nikah olursa takmazmis"
iyi de bu ekonomide akrabalar düğün olsa da takmıyor ki. ben daha birkac ay once dugune katildim. ustelik kizin babasini yerel yonetimde taninan biriymiş. nikahini belediye baskani kiydi, sahidi eski belediye baskani ve bilmemne odasi baskani falandi. gelen konuklarin çoğu kerli ferli adamlardı. aileler haric neredeyse kimse altin takmadi. biz para taktigimiz icin en son bitmeye yakin girdik sıraya, gelinde kalin kalin yakin akrabanin taktigi bilezikler vardi onun disinda da tonla para. yarim altin hak getire - elle sayacagin kadar az gram - ceyrek vardi.
yani insanlar altin taksin diye yapilan düğünün masrafini bile karsilamayabilir takilanlar. zaten aileye borcu olan borcunu takar. nikah da olsa dugun de olsa takar. ama kalanlar tl takar, üzgünüm yani tr gercegi:)

*anadoluda dugun salonlari pahali degil denmis ama ben karadeniz piyasasini biliyorum, istanbulla yarisiyor. hic ucuz degil - ki karadeniz insani cok onem vermez düğüne, adete, estetige. salona onca para verene kadar evinin bahcesinde keskek dagitmayi tercih ediyor cogu. ucuz degil kesinlikle salonlar.
ama ev alisverisinde yarı yarıya destek olamıyor borç harçla 100 bin tl verebilirim dedi
yuzbine bosh olmaz regal olur uygun fiyatli camasir makinasi buzdolabi  alinir, kucuk ev aletleri alinir. kalaniyla da tabak canak catal kasik vs alinir.
durumu toparlayana kadar bulasik makinasi alinmayabilir. ya da tvye onca para verene kadar projeksiyon cihazi alinabilir.
* ekonomiden haberim var, agustosta eylulde ben de ev dizdim ne yüz bini - halısından kurutma makinasina, onca dolaba toplam 100 bin bile vermedik - ki yanina yaklasmadik bile:)
paramız yok mu - paramiz yok gibi ev dizdik.
yarin bir gun coluk cocuga karışırız kendi evimizi aliriz ona her şeyin en kalitesini en guzelini aliriz. sirf heves edip kiralik eve en guzel mobilyalari almak sacmalik. zaten moda cabucak degisiyor. bugun buyuk eve göre mobilya dizersin 3 -5 seneye kalmaz ev sahibin seni cikartip birkac katina kiraya vermek icin türlü is cevirir cikarsin - yeni evin o kadar büyük olmaz esyalarin eve uymaz vs. hem eskidendi bir al, ömür boyu kullan hikayesi
15 sene önceki pembik gelin koltuklari bugun kimde var? utaniyor insan modasi gecince pembe koltukta oturmaya. sonra 10 sene öncenin chester koltuk modasi, gold modasi... simdi her yerde bembeyaz- bej hastane odasi sapsade gibi evler... bunlarin hepsi moda. bir an yer gok o oluyor herkes alinca insana guzel gibi geliyor. ama sonra bir anda demode oluyor - keko duruyor - utanıyorsun :)
o yüzden ennnnn pahalisini alip 30 sene oturana kadar (hos benim ailemin 30 sene once aldigi koltuklarin ahsap kismi gerçek agac, dosemesini degsitire degistire kullaniyoruz bir 130 sene daha gider ama yeni nesil seylerde neyin pahalisi kaliteli ki? ahsaplari bile mdf) al uygun fiyatlisini, 8-10 yilda bir spotcuya sat yenisini al:)
ne bileyim tabii ki heves edilir ama keske daha guzel seylere heves edilse.
daha once de yazmistim. ulkenin buyuk cogunlugu maddi durumunu farkinda degil. marketten etikete bakmadan alisveris yapabiliyor, zaradan kiyafet alip cikabiliyor, bazen tatile gidebiliyor diye herkes kendini zengin zannediyor. neredeyse kimsenin orta alt ekonomiye mensup oldugundan haberi yok.
konu sahibi de sanki icmeye ayranı varmis gibi her seyi ennn layikiyla yapmaya heves etmis. oysa en sonunda bitmek bilmez taksitler yüzünden- babasinin aldigi borc yuzunden - yettiremedigi masraflar yüzünden kocasiyla cicim aylarinda boğuşacak olan o.

* her seyi layikiyla yapmak istiyorsa cok degil bir sene daha ertelesin, hem sinava rahatca calissin hem sinavdan sonra atanana kadar ise girsin, birikim yapsin.
o arada babasi da emekli olur tazminatini alir - esi ve aielsi de kendini biraz daha hazirlar. Gayet güzel bir eve girer guzel esyalarini dizerler. babasi da damadina 2 ayri takim bir de saat alir 😅

Ancak sevgilim esnaf çocuğu babası işleri ona bırakmış
Sevgilinizin bir işi yok ailesinin işini devralmış. Artık dükkan senin biz kuruş bile istemiyoruz demiyorlar değil mi, o ailenin ev giderleri de o işyerinden karşılanıyor. Yarın bir gün evlendikten sonra anlaşmazlık yaşanırsa alıverirler o işyerini. Sevgiliniz kafasına göre babasının işyerinin geliri gideriyle oynayamaz. Üç beş harcamaya ses etmezler ama gelir gider dengesi bozulunca karışıverirler. Kendiniz yazdınız hiç borçlu kalmamışlar diye.

Evlenince atanma garantiniz var mı, atanamazsanız ne olacak? Hep daldaki kuşa göre planlar hayaller. Kusura bakmayın da aniden düğün yapma hevesine kapılanların cebinde parası olmak zorunda. Ev almış adamın gözüne uyku girmiyordur tamamını ödeyebilir miyim diye elli kere hesap yaparken yha biz hemen evlencez deme hakkınız yok. Hem de 2 düğün birden. Siz akrabalarınız dışında davetli bulun da altın takmaları sürpriz olsun. Hem çalışmayıp kuruş katkı sağlamayın hem de babanız ve müstakbel eşinizi çirkin para hesapları yaptırın. Bu kadar borcun içindeki adamdan 100 bin TL yi alacağınıza 4-5 ay bir yerde çalışsanız fazlası geçer elinize.

Biraz inisiyatif alın ve babanızı zor durumlara düşürmeyin. Hayır biz bu sene evlenemeyiz, hem benim işim gelirim yok hem de babam ev aldı bir sürü borca girdi, seneye emekli olsun yükü azalsın o zaman evlenebiliriz diyin. O borç sizin aranızda kalmaz mutlaka duyulur. Çok iyi çok iyi dediğiniz aynı evin içinde yaşamadan anlaşılmıyor. Cebinizde beş kuruş paranız yok babanızın sırtına binmişsiniz, babanız da hiç olmaması gereken bir beklenti içinde.

Hepsini geçtim bu zamanda 2 düğün yapabilmek maşallah
Aynı şeyi damat babası istese burda hepimiz hayır verme derdik bir farkı yok. Baban ödeyemese o borcun altına girmezdi. Sen de daha çalışmıyorken evlenmek konusunda babana güvenmen hiç olgunca değil. Kendi paranızla yapın düğünden gelen takılarla da borcu kapatın senin de mahcubiyetin bitsin. Ayrıca evlenince tüm maaşım senin diyerek falan saflık yapma

Benim babam emekli adam kendi yağında kavrulan. Yıllarca atanma bekledim olmadı bende özel sektörde çalışarak kendi eşyalarımı aldım taksite girdim öyle aldım işten çıkarken zor bela aldığım tazminatla da dügün yaptım kendi memleketim de babam kuruş harcamadı siz de atama beklerken çalışabilirsiniz 3/5 kazanana kadar hemen de evlenmeyiverirsiniZ. İlerde evlenınce bi tarafın diğer tarafa yaptığı jestler laf oluyo hiç gerek yok

Benim babam emekli adam kendi yağında kavrulan. Yıllarca atanma bekledim olmadı bende özel sektörde çalışarak kendi eşyalarımı aldım taksite girdim öyle aldım işten çıkarken zor bela aldığım tazminatla da dügün yaptım kendi memleketim de babam kuruş harcamadı siz de atama beklerken çalışabilirsiniz 3/5 kazanana kadar hemen de evlenmeyiverirsiniZ. İlerde evlenınce bi tarafın diğer tarafa yaptığı jestler laf oluyo hiç gerek yok

Sevgilisi de konu sahibi de beklemek istemiyorlar 😌
Ama sıkışmak da istemiyorlar. Düğün de istiyorlar.
Baba neden altınları borç olarak alıyor anlamadım.
Siz yapın düğünü bende para yok. Elim bollaşınca size yapamadığım desteği yaparım ileride dese düğün takılarını istemekten daha temiz hareket olurdu.

Sevgilisi de konu sahibi de beklemek istemiyorlar 😌
Ama sıkışmak da istemiyorlar. Düğün de istiyorlar.
Baba neden altınları borç olarak alıyor anlamadım.
Siz yapın düğünü bende para yok. Elim bollaşınca size yapamadığım desteği yaparım ileride dese düğün takılarını istemekten daha temiz hareket olurdu.
Altınlar konusunda babanın başka bir planı var gibi,yoksa düğünü kendiniz yapın demek daha mantıklı

Babam hazirliksiz yakalandi nedir ya 🥴
Boyle seylere hazirlik yapilir
Ortada gebelik ya da hasta yatan birinin muruvet gorme istegi yoksa neden kostura kostura evleniyorsunuz illa

Saçmalama aramızda borç mu olur aile oluyoruz diyor kabul etmiyor
Ne siz altınları isteyin mahçup olun ne de düğüne masraf yapın, ben her şeyi elimden yettiğimce yaparım demiyor da bunu diyor. Evinizin hayrını görün, borcunu hafifletin yeter demiyor. Asıl aile olmak budur. Kafaya koymuşlar o düğün pardon düğünler olacak. Sonrasında da damat höt dese susup oturacak baba kız. Altınları isteyip seneye emeklilik tazminatıyla ödeyeceğine seneye evlenirseniz destek olurum demeyen baba da soru işareti. Bizim durumumuz bu şartlarımız bu, bekleyin seneye hepimizin kafası rahat eli bollaşmışken yapalım düğünü demiyor şunlar bunlar gelir altın toplarız diyor. Siz niye olur da atanırsanız bütün maaşım senin diyorsunuz?

Siz nasıl çalışmadan rahat rahat evde oturacaksınız? En azından kaşık seti, tabak tava tenceredir bunları da mı babanız alsın? Bu altın alışverişi kayınvalide kayınpederin kulağına giderse babanızı ne duruma düşüreceğinizin farkında mısınız?

Back
X