Ben gastronomi - aşçılık kursuna yazıldım.Uzun yıllar aklımda olan bir şeydi.Para biriktirdim bunun için.
Öncelikle, 26 yaşındayım.
İsmini vermek istemeyeceğim bir yere yazıldım..
Minimum 6 ay sürüyor.
Sınıfta 25-27 kişiyiz.
Hocamız (erkek) kendisi 49-50 yaşında.
Kursta çok sevilen biri senelerdir burda zaten.
Dersin ilk günü sınıfta dediki ;
'' eşimden ayrıldım,canım çok sıkkın.. elimde olsa ertelerdim bu kursu.. neyse tanışalım'' dedi özgeçmişini vs anlattı.
Dersin ilk günü, o kadar kişi arasından durduk yere beni seçti.Ve ders ile alakasız, yani gastronomiden tamamen bağımsız hatta çok çok zıt bir konuda, bana bir soru sordu.
Arabalarla ile ilgili çok alaksız bir soru.
ben bilmiyorum dediğimde ( çünkü ehliyetim yok hiç ilgimde yok )
Bana direkt olarak ödev verdi bunu yarına araştır gel dedi.Ve sert bir mizaç ile alaycı bir tonuda vardı ..Ben bilmiyorum dediğimde ehliyetim yok dediğimde bazıları güldü hatta.
Sonra sınıfı tanımak istedi tek tek.Sınıfta 10 kişi kadar erkek bu arada.
Herkesi tek tek dinledi, en az 15 dk kadar,Öyle ki çok detaylı sorular sordu.Gündüz ne yemek yapıp yediklerini dahi sordu.Herkese, ve herkese çok ama çok kibar.
Hatta bazı kızlara hep iltifat etti.Çok güzelsin, harikasın..Gibi..
Neyse sıra bana geldi, tam kendimi tanıtırken, lafımı kesti ve kambur durduğumu söyledi aksine ben dik duran biriyim,boyumda uzun,kambur durunca ağrı yapıyor..doktorum özellikle dik dur dedi.. sınıftaki bir kaç kişi ‘’ hayır hocam, dik duruyor hemde baya dik ‘’ dedi.
Ben iyice düzelttim kendimi ve inatla bu durumdan rahatsız oldugunu söyledi ve çok ciddi bir şekilde.
''Ben böyle işleyemem seninle bu dersi..'' dedi..
Neyse , ben kendimi tanıtamadım bile.
Herkesi 15 dk dinledi beni 3 dk falan.
Neyse o ders baya rahatsız ediciydi benim için.
Sonra , yemekler ile ilgili çok Girik bir soru sordu.Sınıfta herkes ‘’ bilmiyorum’’ falan diye mırıldandı.Yine o kadar kişi arasından bana sordu.
Bende ‘bilmiyorum ‘ dedim ve bana ;
‘’ hani çok seviyordun mutfağı ? ‘’
dedi laf soktu ve bunu alaycı söyledi.Sınıf yine güldü.
Bu arada sınıfın yaş ortalaması 25-32 yaş gibi .. Ben 26 yım.
Sonra neyse, bana geldi yine dediki ;
‘’ sen evde ne yemekler yapıyorsun.Genelde pasta- kek-tatlı türü oldugunu ‘’ söyledim ve oda, alay ederek ;
‘’ bak bak.. pastaymış, pasta yapan kendini yetenekli sanıyor ‘’
Dedi.
Sınıf yine güldü.
Ertesi akşam, yine derse gittim ama inanın hiç istemeyerek.Evimden de baya uzakta, yolda bir çok kez geri dönmeyi düşündüm.
Sonra o ders,başlarda normal gitti ders ,bana iyiydi yani..
Sonra ödev vermiştim sana anlat bakalım dedi
Allah aşkınıza, gastronomi sınıfında arabanın işletilmesi, yani motor, akü falan ne alaka..Yinede çalıştım sıraladım hepsini.. bana ne dedi biliyor musunuz ?
‘’ bu kadar mı ? Arabanın lastiği nasıl değiştirilir bunu söylemedin çalış gel’’
Dedi.Ve bunu çok ama çok ciddi söylüyor gülerek degil, millete gülüyor bana gelince yüzü değişiyor.
Sınıf gülüyor hala.Yuh dedim artık içimden..
neyse ben moralim aşırı bozuk eve geçtim kurstan yine ve sınıfta bıraktığım ilk intiba kötü olcak diye üzülüyordum.
Ablamda evde anlıyor haimi..soruyor neyin var diye..
Sonra ki ders, uygulamalı derslere geçtik. Sınıftaki kızlar o kadar kötüydü ki, hele bir tanesi felaketti ama hoca yanına gitti ve ;
‘’ olsun çekinme, bak ne güzel yapıyorsun korkma bebeğim, çekinme ‘’
Falan dedi.Bana ne dedi biliyor musunuz ?
‘’ Ne biçim bıçak tutma şekli lan o ? Sen kimsin ki bıçağı öyle tutup mutfağa giriyorsun ? Buraya eğitime geldin, görende (ünlü bir şef ismi verdi ) o sancak. Köy evinde mi büyüdün lan sen ? ‘’
Dedi.Aynen bu üslupla ve bağırdı hemde çok , dışarıdan mutfak dışından sesi duyulmuştur.. ben zaten heyecanlıydım ellerim titriyordu, ağlamamak için kendimi zor tuttum.Elimi kestiğim için yara bandıda vardı zorlanıyordum zaten tam parmak boğumu, ağlamamak için sıktım yani kendimi.
Bir kız dediki ;
‘’ sen gayet düzgün tarif ettin ‘’
dedi hatta ki kötü bile olsam bu mu yani ?
İlk günden beridir ne bu nefret ?
En ufak bir saygısızlık dahi yapmadım bakın en ufak.Ben sessiz sakin çekingen biriyimdir, bir şey demeden önce 2 kez tartar düşünürüm, egolu özgüvenli asla değilim.
Lafını bölmedim,saygısızlık yapmadım…
Ben bu şekilde devam edemem ama ödeme yaptım.Nasıl çıkıcam burdan ?
inanın ağlıyorum devamlı evde.Özel hayatım zaten kötü kafam dağılsın dedim, iyice moralim bozuldu..Herkese aynı davransa hadi dicem adam disiplinli.. ..Mesela sınıfta bir kız var, onun anneside önceden eğitim almış bu kursta hoca tanıyor.. kız '' ben hazırlanmadım, dediklerinizi okumadım.. '' falan diyor adam diyorki '' sorun degil, idare ederiz derste toparlarız... '' falan.. Ve gülümsüyor kıza gidip sarılıyor falan.
Zaten kurs akşamüstü 6 gibi başlıyor herkes gündüz çalıştığı için bende dahil..hava kararınca çıkıyorum, eve dönüşüm inanın zor, bu kadar sıkıntıya değer mi ? Sinirlerim bozuldu.Hocayı tanısanız hak verirsiniz.
Diğer kızlara iltifatlar bana ise böyle.
Sınıftakilerle de aram iyi, hani bende bir iticilik olsa onlarla yakın olmazdım.2 kişi ile arkadaş olduk haftasonu hatta buluştuk sohbetler ettik.. onlarda diyor hoca sana çok sert senin bir yanlışın da olmadı diye….
Hatta sınıfta herkesle arası iyi olan tek kiş benim, samimi bir insanımdır.