• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

öğretmenliğime bir şey olur mu?

• Konu Sahibi Konu Sahibi ahso
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
Lise uzaktan öyle duruyor, okuldan uzaklaştırma veriyoruz, il ya da ilçe milli eğitim onay vermiyor, al dosyayı bi daha otur incele, öğrencidir ne yapsa yeridir diyor.Okuldan atmak zaten imkansız, ya adam edeceksin ya adam edeceksin diyor.Bizzat milli eğitim müdürü ve şube müdürleri okulları tek tek gezip arkadaşlar devamsızlıktan falan kalanları, dersleri zayıf olanları geçireceksiniz, aksi takdirde bu öğrencileri değil, sizleri başarısız öğretmen kabul ederim diyor.Soruşturma yiyenlerimiz var çok öğrenciye zayıf vermiş diye, hedefimiz tek firesiz hepsini ya mezun edecez ya edecez

Yanlış bir tutum maalesef, öğretmenleri çok zor durumda bırakıyorlar, istatistiklerde eğitim seviyesi oranı yüksek görünsün diye yapılan tüm hatalar öğretmenlere mal ediliyor ve ne yazıktır ki bir kısım öğrenci hakkıyla mezun olurken, bir kısmı sıfır bilgiyle aynı diplomayı alıyor.
Lise bitirip parmak hesabı yapan okuması ilkokul düzeyinde olan öğrenciler biliyorum.

Son düzenleme:
İşte bazı şeyler de öğretmenin zoruyla olacak değil. Aile ve çevrenin de etkisiyle öğrenci bazen kaybedilmiş oluyor. Umut gördüklerinizle eminim uğraşıyor, çabalıyorsunuzdur ama bazı öğrencilerin de geri dönüşü olmuyor. Bizim zamanımızda da vardı. Ama şimdiki sistem çok falsolu, öğretmenin tüm yetkileri elinden alınmış, öğretmenler çıldıracak duruma gelmiş, çok zor. Okulda disiplin, sorumluluk sahibi olabilmek öğretil(e)miyorsa, aile zaten falsoluysa bu çocuk ileride hayata atıldığında kim bilir ne halde olacak? Üzücü gerçekten.
İllaki bir yetişkinin etkisi var. Çocukların tüm hataları bizim yüzümüzden. Sende mesleğin gereği karşılaşıyorsundur.

Hababam sınıfının bir sahnesini hiç unutmam genç edebiyat öğretmeni tüm sınıfı disipline verir ve aileleri okula çağırır aileleri gördükten sonra evrakları yırtar ve onların hiç bir suçu yok der.

hangi kanun bu, link veerebilir misiniz?
Baktim sizin icin ama detayli ve guzel sekilde anlatan bi sayfa bulamadim internet üzerinde.. Ben de hukukçu yakinlarimdan ogrenmis, milli egitim kanun ve yonetmeliklerinde okumuştum.. Isterseniz siz de "tedip hakkı" seklinde bir bakın..
Ogrenciye karsi küfür icin izin veren bi kanundan bahsetmiyoruz elbette; otorite ve disiplin icin gerekli durumlarda ogretmenin azar yetkisi.. Sanirim askeri yonetim birimlerinde de gecerli bu kanun..

Nöbetimde öğrenciye sınıfına gir zil çaldı dedim bana yumruğunu kaldırdı hadi bidaha uyarsana beni dedi. Bikere de veli arkadaşlarını toplamış okulu basmıştı dövmek için. Beni değil zümremi. Okullar sizin gençliğinizdeki gibi değil kk ailesi haberiniz olsun

Herkes çok iyi anne baba, çok iyi çocuk yetiştirmiş, herkesin çocuğu çok akıllı uslu, öyle demeyin. Hem ne varmış yumruğunu kaldırdıysa? Bir daha sınıfına gir çocuğum derken iki kere düşünürsünüz artık. Hem sizin ne haddinize sınıfına gir demek? Kendisi karar verir girip girmeyeceğine. O bir yetişkin, onu bu şekilde rencide edemezsiniz. Bakın, gitti çocuğun psikolojisi. Travma geçirdi, inşallah şikayet etmiştir sizi de aklınız başınıza gelmiştir. Sizin gibi hadsiz öğretmenleri meslekten men etmek lazım!

Konu üzerine sayfalar dolusu yazılmış. Sahi her şey çok kolay işliyor zannedenleriniz var, şaşırdım. Pembe bir baloncuk içinde yaşıyorsunuz herhalde.

Annemlerin evinin önünde bir lise bir de İlköğretim okulu var.
O çocukların okul sonrası bahce duvarlarına spreylerle yazdıklarını okusanız kanınız donar. Kaç kere sildiler, bizler okul çevresinden görüp müdahale ettik, küfür yedik. O kız öğrencilerin okul arkadaşları tarafından teneffüste uğradığı tacizler ve daha neler... Değil "Gerizekalı" deyip çekilmek, kendi çocuğunuza yapılsa karşınızdaki çocuk demez tekme tokat dalarsınız.

Hayır hatta "Gerizekali" lafını kınayan arkadaşlardan birini bir başka konudan hatırlıyorum. Doktor meslektaşının hastayı azarlamasına "o kadar sene okumuş doktor olmuş saygı duyun o kadarcık olur" minvalde yorum yapmıştı. Şaka gibisiniz.

Sabır bu, tükendiği an olur, hiçbir öğrencinin diğer öğrencilerin vaktinden çalmaya hakki yok. Yok öğretmen yola getirsinmiş, yok her çocuğu kazanacakmış göreviymiş... Diğer çocuklar durup bu arkadaşların keyfini mi bekleyecek?

Bence bu tip öğrenciler ayiklanmali. Anneleri babaları, ailesi yerinde incelenmeli. Pek çok konuda öğretmenlere muhalif biriyim ama bu konuda sonuna kadar hak veriyorum, okullar sizin son gittiğiniz gibi kalmadı maalesef.

Inceleyebildim biraz.
Okuduguma gore Kohlberg 14 yasina kadar ahlak gelisiminin son evresi olan gelenek sonrasi doneme ulasilmayacagini, hatta yetiskinlerinin cogunun da bu doneme ulasamadigini savunmus.
Burada soz edilen cocuklar 13 yasinda.
Bireysel farkliliklara gore kimi gelenek oncesi donemde, kimi de geleneksel donemin icinde.
Yani onlar icin eylemlerinin sonucunun nereye varacagi onemli degil.
Onemli olan ogretmenlerinin "gerizekali" demis olmasi.
Hakli-haksiz ya da tahrik edici unsur ayrimini yapamiyorlar.
Hatta bu sekilde bakildiginda hak bile verilebilir cocuklara.
Tabi ki bu bir kuram. Ahlak felsefesi ya da psikolojisi uzerine arastirmam olmadi bugune kadar.
Bircok baska psikolog ve filozof cok baska, belki de zit seyler soylemislerdir.
Hicbir sekilde ogretmeni hakli bulamiyorum.
En yakin arkadasim da olsa ona soyleyecegim cumle "Sinirlenmissin farkindayim, ama tavrin cok yanlis. Bu yalnizca sana zarar verir." olacaktir.
Kohlberg konusu uzerine soyleyeceginiz seyler ya da farkli acidan baktiginiz bir nokta varsa duymak isterim:)
Ben çocuklar için dememiştim aslında, sizin için demiştim. Yanlış yanlıştır ne sebeple yapılırsa yapılsın demişsiniz. İnsanla uğraşınca işler pek öyle olmuyor. Davranışın sebebine de bakıyorsun ve anlamaya çalışıyorsun, evet yine yanlış ama belki o kadar tepki vermeyebiliyorsun hatta üzülüyorsun.
Ben de öğretmeni haklı bulmuyorum ama öğretmen olunca insani vasıflarını da terketmiyorsun, sinirlenebiliyor, üzülebiliyorsun. Yaygara kopartacak, yapamıyorsa istifa etsin denecek kadar bir şey göremedim. Gerçekten sabrı zorlayan bir meslek, cuma günü bir arkadaşım dayanamayıp istifasını verdi.

Hayır hatta "Gerizekali" lafını kınayan arkadaşlardan birini bir başka konudan hatırlıyorum. Doktor meslektaşının hastayı azarlamasına "o kadar sene okumuş doktor olmuş saygı duyun o kadarcık olur" minvalde yorum yapmıştı. Şaka gibisiniz.

bu kastettiğiniz ortaya attığınız iddiadaki doktor ben miyim bilmem. herkesin görebildiği bir yazıda gıyabında konuşmak ilginç bir sataşma taktiği imiş. bak alıntılama yapmadım o üstüne alırsa benim suçum değil masumiyeti :) hadi yedik.

birine hakaret etmekle kızmayı bir tutuyorsanız siz şaka gibisiniz. bunlar subjektif yorum olamazlar. bir insan diğerine hakaret etti mi bu kanuni bir suçtur. ama kızma azarlama kanuni bir suç oluşturmaz, ki bunu zaten öğretmenler çok yapar bazen gereklidir de.

bir doktor hastasına gerizekalı gerzek dese burda bacağından sallandırırsınız ama konu öğretmen olunca sabrı çok zorlanıyor diye arka çıkılıp meslek dayanışması yapılması çoook üzücü.

ben de evde küfürlerinden hakaretlerinden bıktığım öğretmen ablamı istisna sanıyordum anlaşılan öğretmen tayfasında bunlar mazur görülecek çiğlikte bir ortam oluşmuş. bize o eğitimleri veren saygı duyulası eli öpülesi eski öğretmenler o güzel emekliliklerini alıp gitmişler. öğretmenin hakaret edenine öğretmenin sorumsuzuna kalmışız. yazık.

bakalım bunların sonuçlarını bu çocuklar yetişkin olduğunda daha da iyi göreceğiz zaten eğitim sistemi de malum.

tabi hala kendini paralayan bu hakaretleri yanlış bulan pırlanta gibi öğretmenler de var biliyorum. onlar yeterince motive olamıyorlar da olabilirler ama bilsinler ki ben ve benim gibiler sizi çok takdir ediyor ve saygı duyuyor. sizin yetiştirdiğiniz öğrenciler de benim gibi her daim objektif ve doğrunun yanında olmaya toplumu düzeltmek için elinden geleni yapmaya devam edecekler sağolun var olun.

bu kastettiğiniz ortaya attığınız iddiadaki doktor ben miyim bilmem. herkesin görebildiği bir yazıda gıyabında konuşmak ilginç bir sataşma taktiği imiş. bak alıntılama yapmadım o üstüne alırsa benim suçum değil masumiyeti :) hadi yedik.

Şu hitap, sizi ve hakaret hakkındaki pek kıymetli(!) açıklamalarınızı kale almamam için yeterli.
İyi forumlar.

Konu üzerine sayfalar dolusu yazılmış. Sahi her şey çok kolay işliyor zannedenleriniz var, şaşırdım. Pembe bir baloncuk içinde yaşıyorsunuz herhalde.

Annemlerin evinin önünde bir lise bir de İlköğretim okulu var.
O çocukların okul sonrası bahce duvarlarına spreylerle yazdıklarını okusanız kanınız donar. Kaç kere sildiler, bizler okul çevresinden görüp müdahale ettik, küfür yedik. O kız öğrencilerin okul arkadaşları tarafından teneffüste uğradığı tacizler ve daha neler... Değil "Gerizekalı" deyip çekilmek, kendi çocuğunuza yapılsa karşınızdaki çocuk demez tekme tokat dalarsınız.

Sabır bu, tükendiği an olur, hiçbir öğrencinin diğer öğrencilerin vaktinden çalmaya hakki yok. Yok öğretmen yola getirsinmiş, yok her çocuğu kazanacakmış göreviymiş... Diğer çocuklar durup bu arkadaşların keyfini mi bekleyecek?

Bence bu tip öğrenciler ayiklanmali. Anneleri babaları, ailesi yerinde incelenmeli. Pek çok konuda öğretmenlere muhalif biriyim ama bu konuda sonuna kadar hak veriyorum, okullar sizin son gittiğiniz gibi kalmadı maalesef.
Oyle mi yazmis hakkaten doktorlar konusu olunca :KK53:

Oyle mi yazmis hakkaten doktorlar konusu olunca :KK53:

Boş verin konu polemiğe dönmesin.
Demek istediğim aslında çok net; sabrın tükendiği anlar olur, insanız yani ne yapalım. Bir cümleye bakıp, kişinin nasıl bir eğitimci olduğuna kadar ağır eleştiriler getirilmesi haksızlık. Tıpkı doktorun bir sözüne bakıp ona "Ne biçim doktorsun, tüh sana yazıklar olsun!" demenin de bir o kadar haksızlık olduğu gibi.

Bir öğretmen olarak asla dilimizi kötü kelimelere alıştırmamalıyız. Gerçekten zor meslek insanın sabrını zorlayan okullar var. Ben de mesleğimde az yıllıklı degilim 12 sene oldu dile kolay ne öğrenciler önümden geçti. Bazen o sinirlendiren öfkelendiren adam olacak mı diye endişelendiklerim okul bitipte herhangi bir yerde öğretmenim tanıdınız mı beni deyince diyorum evet bu değiyor meslek. Öğretmenlik peygamber mesleği sabırda işimizin bir gereği. Öğretmenliğine birşey olmaz ama tavsiyem sınıfta olan her durumu raporlandırın. Çocuk dersin işlenişine mi engel oluyor tutun tutanağınızı baskasını mı rahatsız etti hemen kaydedin. Sonra sorduklarında elinizde delil bulunsun. Ayrıca önemli olaylarda o tutanaklarınızı davranış değerlendirme kuruluna verin ve işlem başlatın. Kurallar belli ceza alır ve bu kendini düzeltmesi için bir uyarıdır. O sizin arkanızdan iş çeviren öğretmen de çok tehlikeliymiş. Ben öğretmenlerin bir birlik içerisinde olmasını isterim hep arkadan iş çevirmekte nedir?

Şu hitap, sizi ve hakaret hakkındaki pek kıymetli(!) açıklamalarınızı kale almamam için yeterli.
İyi forumlar.

a şaşırmadım :) zira sizin tarzınız gıyabında kale almak üzerine. :)

hakaret etmeyen bir üslubum olduğu için yaptığınızı açık açık yazıp faka bastırdığım için beğenmemişsinizdir hitabımı doğaldır. :)

Rica ediyorum polemiğe girmeyiniz.

Yaptığın doğru mu yanlış mı şimdi bu meseleye girip kafa yormayacağım ama zamanında öğretmenlerimiz bizede çok şeyler dedi hiç birine bir şey olmadı sanada olmaz heralde :D

Meslek lisesinde calışan bir öğretmen olarak şunu söyleyebilirim burda ahkam kesenlerin çoğu bir ders bile sabredemez. Öğrenci ne mudurden ne de disiplin cezası almaktan korkuyor. Şu ana kadar saygı anlamında çok sıkıntı yaşamadım bunun en önemli sebebi öğrencilere kendimi sevdirmem. Buna rağmen bazı sınıflarda beni zorlayan iki üç öğrenci yok değil. Peygamber sabrı olması gerekiyor. Bu iki üç öğrenci beni sevdiklerini söyledikleri halde dersi canı istediklerinde dinleyip canı istemediginde dinlemiyor. Sınıftaki diger ogrencileri de etkiliyor bu durum. Müdüre göndermek de çözüm değil. Her öğrenci kazanılmaz bunu anladım ama çoğu öğrencim bana saygı duyuyor . Meslektaşımın yaptığı doğru değil ama kimbilir neler yaptılar bu zamana kadar?
Biz de insanız robot değiliz. Dışardan ahkam kesmek kadar kolay değil öğretmenlik.

Memur iseniz yüz kızartıcı bir suç olmadıkça atilmazsiniz. Sadece uyarı alırsınız. Valla bu zamanda öğretmen öğrenci yer değiştirmiş. Bizim birinci sınıflar bile çok fena. Çocuklara kötülük oluyor bu kadar tolerans. Korkmayın uyaridan öteye gitmez. O öğretmen sizi germek strese sokmak ve sindirmek istiyor sabırlı olun eline fırsat vermeyin.

Çocuklara hakaret etmeseydin sen de.. diyecek olanlar yorum yapmasın rica edicem..
Hakaret etmeseydin sende çocuklara.
Dedim.
Canım ister derim, istemez demem.
Yine canım çekti bi daha dicem. Sende hakaret etmeseydinnn ohhh olsun.
Bak yine dedim.
Konuyu açıp sonrada şunu deme bunu demecilere gıcık oluyorum.
Son olarak hakaret etmeseydin sende çocuklara.

Öğretmenliğinize ne olur bilmem ama siz sizi zorlayan her öğrencinize hakaret edecekseniz bunun neresindedir öğretmenlik?

Canım sen bakma öyle hakaret etmeseydin diyenlere, hatta zorlamı yaptırıyorlar yapamıyorsan yapma bu işi de diyecekler,vicdanın nasıl rahat ediyor diye atıp tutacaklar. Boşver sen öyle diyenleri. Onlar öğretmenlikten anlamadıkları için boş boş konuşuyorlar. Gitsinler bi gün öğretmenlik yapsınlar bakalım yapabiliyorlar mı. Arkalarına bakmadan kaçarlar.

Sürekli her konuşmasında öğrenciyi rencide eden hakaret eden öğretmenlerden bahsetmiyorum, onlar direk atılmalı bence meslekten. Ama insanın bazen o kadar sabır katsayısı taşıyor ki, uzaktan konuşması çok kolay gelir. İçine girince anlaşılır ne demek istediğimiz.

İki çocuğa hakaret ettin diye öğretmenliğine bişey olmaz hiç merak etme. Hiçbir ceza almazsın.Ama bu meslekte yeniysen şunu öğrenmen lazım kesinlikle. Hiç kimseye güvenme,her zaman arkanı kolla. Sonradan çok üzülürsün. Kolaylıklar diliyorum.

Lise ögrencisinin telefonu ders esnasinda,ben konu anlatirken defalarca çalıyor,bütün ikazlarıma rağmen o telefonu sessize aldıramıyorum,önümde birbirlerine sudan sebepler yüzünden ana avrat küfrediyorlar sesimi çıkaramıyorum,ders esnasında birbirlerine meydan okuyup ,birbirlerinin üstlerine yürüyorlar,durun ne yapıyorsunuz???ayıp degilmi yavrum evladim,sorun neyse beraber konuşalim diyorum,sen karışma hoca diyorlar,tutanak tutacagim beni zorlamayın diyorum,onlarca tutanagımız var hiçbişey olmadi bir de sen tut nolacak ki hoca deyip gülüyorlar,adamı kopya çekerken yakalıyorum bana kağıdı buruşturup atıp gidiyor....Yavrum defterin kalemin nerde,tahtaya yazdiklarimi sende not al istersen diyorum,ben kalem defter getirmeyi sevmiyorum,not falanda almayacam bi sıkıntı mı var hoca diyolar!,ders sırasında yarın eşofmanlarınızı giyinde gelin maç yapacaz diyor birisi bağırarak,ordan digeri diyor ki ben pijamalarimi giyecem,digeri cevap veriyor sen üçgen külodunu giyde gel,o sana daha çok yakışıyor....Hayvan sesleri çıkarıyorlar,oglum siz eşşek veya köpek degilsiniz yapmayin diyorum,sen bize ne hakla hakaret edersin hoca diyorlar,tenefuste koştururken bana çarpıyorlar yere düşüyorum,hepsi benim iki katım,hamileyim bu arada,sinirle birer tane kafalarına yapıştırıyorum,nasıl bize el sürersin diye şikayete gidiyorlar.....parmak kaldırıp söz hakkı alarak konuşun diyorum yeni icat çıkarma diyorlar....Daha sayayim mi?????hicbir yaptirim gucumuz yok,sınıfta birakmayi resmen yasakladilar ögrenci agzınada tükürse geçireceksin,sistem tıkandı,sonumuz felaket....yarının edepsiz, ahlaksiz, terbiyesiz ,kural tanımaz,hak hukuk gözetmez,saygısız ve gerçekten zeka tutulmasi yaşıyan nesli geliyor ,hazır olun

Sabırlı, cefakar,şefkatli, merhametli öğretmen şöyle yapmalı böyle yapmalı diye atıp tutan ,tuzu kuru olup laf olsun diye konuşan arkadaşlar neden yazdıklarımı okumuyorsunuz? Neden bana da bir çözüm üretmiyorsunuz?Nesil elden gidiyor diyorum, geleceğin hırsızı,suçlusu,katili olacak bunlar diyorum, sizlerin canınıza,evlatlarınıza, malınıza saldırdıklarında mı aklınız başınıza gelecek?

Birazcık bize, arkadaşlarına saygısı olan öğrenciyi baş tacı etmeye bizler zaten dünden hazırız... Çocuklarınızın düşmanı değiliz, böyle ilk okuldan, orta okuldan kural tanımaz oluyorlar, liseye geçince biz hiç birşey yapamıyoruz, kilitlenip kalıyoruz
Bu konuda yetkili mercii olsam böyle öğrencileri, belirlenmiş okullara gönderilmesi hakkında çalışma yapardım. Şikayetleri, tutanakları inceleyecek bir denetici kurul oluştururdum. Birden çok olacak tabi kurul bölge bölge ayrılacaklar. Geniş kapsamlı araştırma sonucunda eğitim seviyesi bu öğrencilere uygun olarak oluşturulmuş okullara gönderilmelerini sağlardım. Oradaki öğretmenler de erkek olacak ve normal öğretmenin aldığı maaşın 3 katı maalş alacak mesela. Yoksa hoca bulunmazdı bu okullara bence.
Veli, çocuğu bu okullardan birine gönderilmesi zorunlu kılınınca feryat figan olacaktır zaten. Çocuğumun geleceği elinden alınıyor diye. sonra aile eğitimini veremeyen veliler düşünecekti, neymiş sınırsız özgürlük ve terbiye vermemek anlayacaklardı. Gitsin özgüvenlerini bu okullarda şişirsinler diye düşünüyorum.
Bu çocuklar zeki olsa ne olur olmasa ne olur. Tıp okuyor, uyuşturucudan komaya giriyor. Olmasın doktor. Hakim oluyor rüşvetten meslekten atılıyor, olmasın hakim. Yani her şey bilgi ve zeka değil. Davranışı uygun olmayan yallah posta. Çok mu katıyım acaba.

Back