Narsistmiş! 😱

Benim ailemde çevremde öyleydi. Annem babama anlatınca annem ağladı, yaptıklarının bir kısmı babama çok benziyormuş bilseydim çeker seni alırdım kızım niye anlatmadın dedi, boşandıktan sonra açılmıştım anneme.

Çevreme anlatma gereği bile duymadım, beni suçlayan, karşı tarafla işbirliği yapan kişilerle görüşmüyorum.

Merhaba, ben de geçen hafta 6 yıllık ilişkimi noktalama kararı aldım. Aynı gün de sizin konunuza denk geldim ağlaya ağlaya okudum. Evli olmadığıma şükrediyorum. Narsist olduğunu çok uzun zaman önce fark etmiştim ve bunu ona da söyledim. Bana ne cevap verse beğenirsiniz? "O zaman sen de şizofrensin." Yaptığı şeyleri beni ne kadar üzdüğünü seven isteyen insanın yapabileceği şeyler olmadığını anlattım hepsini uydurmuşum. İnternet geçmişime bakmış gece gündüz narsizm makaleleri okuyorum. Onları okuyacağına kendini tedavi et dedi hayal dünyasında yaşıyorsun dedi. Ben de oturdum aynen sizin gibi neden ondan kurtulmam gerektiğini birer birer yazdım ve cesaretimi topladım. Ayrıldım. İzninizle kendi listemi yapmak istiyorum örnek olaylarla.

1) Daha 3 kuruş üniversite kredisi alırken bile ailesi zengin olduğu halde paramı yönetmeye çalıştı ve 18 yaşında aptal gibi çocuk gibi buna izin verdim. Şimdi çalışıyorum hala aynısını yapmaya çalışıyordu benim 3 katım maaş aldığı halde.

2) İstekleri imkansız olsa ve hayati sonuçlara yol açsa bile mutlaka mantıklıdır ve yapılması gerekiyordur. Ona hayır deme lüksünüz yok.

3) Reddedildiği, eleştirildiği, isteklerinin yerine getirilmediği zaman afedersiniz çırılçıplak Bi yere kapatmış aç susuz bırakmışsınız gibi davranır. Sizi dünyanın en vicdansız kadını gibi hissettirir. Özür dilemek, sakin ol demek, bu kadar kırılacağını düşünmedim demek ona hakarettir daha da delirir. Af dilediğinizi göstermeniz için kulu köpeği olmanız lazım. Bunu asla mecazi anlamda da beklemez ciddi ciddi köpek gibi davranmanız lazım. (bunu anlamanız için "NARSİSTİK İNCİNME" diye arayabilirsiniz benim aydınlanmamı sağladı)

4) Asla özür dilemez hatasını kabul etmez. Eğer içten içe hatalı olduğunu düşünüyorsa konuyu kapatmaya çalışır salak gibi sırıtır. Burdan anlarsınız bile bile size işkence etmek için özür dilemediğini. Hatasını kabul etmesini üsteleyerek beklerseniz ısrar ederseniz yine afedersiniz annesine küfür etmişsiniz gibi ortalığı ayağa kaldırır ne kadar uzattın diye.

5) Arkadaşlarınızı, ailenizi, mesai arkadaşlarınızı her zaman kötüler. Ona bağımlı olmanızı ister. Bir işinizi kendi başınıza yada ondan başkasının yardımıyla çözdüğünüz zaman günlerce surat asar ne olduğunu bile anlamazsınız. Asla onla görüşme, ondan yardım alma, onla derdini paylaşma demez. Sen bundan yardım aldın da minnet bekler, sen buna derdini anlattın da gider başkasına anlatır gibi manipülatif cümleler kurar.

6) Aslında ne kadar yetenekli, becerikli ve kendi kendine yeten bir kadın olduğunuzu bildiği halde sürekli tersi olduğunuz konusunda eleştiriler yapmaya çalışır. Bir işi hallettiğiniz zaman da yine manipülatif bir biçimde "şaşırdım valla nasıl yaptın biliyor muydun önceden bir yerde mi izlemiştin daha önce yapmış mıydın" gibi konuşmalara girer.

7) Ailesi çok değerlidir asla tek bir parçalarını bile eleştiremezsiniz. Örnek veriyorum annesi saçını boyatsa ve annenin saçlarını beğenmedim deme boşluğuna düşseniz vay halinize. Sen benim anneme nasıl böyle dersin şöyle dersin gibi laflar başlar.

8) Her zaman sizin ailenizi değersiz bulur sizi onlardan uzaklaştırmaya çalışır. Çok üzgün olduğunuz ve ailenizle ilgili kalbinizi açtığınız zamanları size karşı her zaman kullanır. "sen kendi ailene bak, senin baban da böyle" gibi cümlelerle.

9) En ufak tartışmada sizi ayrılıp başkası ile olmakla tehdit eder. Sen beğenmedin ama beğenecek çok, istemedin ama koşa koşa gelecek insan çok gibi mide bulandırıcı konuşur.

10) Tüm insanların ona saygı göstermesi gerektiğini düşünür. Herkesten farklı olduğunu düşünür. Bunun bir ilerisi olarak itaat bile bekler. Ağzından sık sık başbakan olmak, dünya lideri olmak, dünyayı yönetmek gibi çocukça hayaller duyabilirsiniz.

11) Sürekli hayallerinizi sömürür ve onları değersizleştirir. Sizi onlardan vazgeçiren olmayı istemez. Zaman geçtikçe size "zaten o kadar istemiyordun, sen sevmezsin ki, yapamazsın ki" gibi konuşmalar yaptığını bile görebilirsiniz.

12) Aldatmaya meyillidir. Fiziksel ve kalben bir şey yapmadığından emin olursunuz ama kafasında sizi kimlerle aldattığını, çevresindeki hangi kadınlarla sizi karşılaşılaştırdığını tahmin edemezsiniz. Çünkü doyumsuzdur dünyanın en güzel kadınıyla beraber olması gerektiğini düşünür. (Hatta size ufak bir şey anlatayım. Bi ara buluşacaktık. Ben yeni kıyafetler, yeni saç stili falan derken çok özenmişim. Karşıdan ve biraz uzaktan onu gördüm ve gülümsedim. O da bana gülümsedi ve saçını başını düzeltti duruşunu düzeltti. İzlendiğini fark eden birine dönüştü yani. Sonra yanına yaklaştım kafasını eğdi dibine geldim hala kafası önünde. Aşkım görmüyor musun dedim. Kıpkırmızı olmuş ve sesi titriyor. Görmedim seni farkında değilim dedi geveledi. Anlayacağınız beni benimle aldattı ayak üstü.)

13) Tüm bu karaktersizliklerin üstüne sürekli aklınızda başkası olduğunu düşünür ve sizi bunla suçlar. Kendinize en ufak bir özen gösterseniz "hayırdır kime hazırlanıyorum" imalarıyla karşılaşırsınız.

14) Sizden özür dilediği zaman sakın mutlu olmayın. Çünkü iki gün sonra havadan bir tartışma çıkarıp özür dilediği mevzuyu açıp "üzerine bir de kırılmışsın özür bekliyorsun, senin bu konuda kırılmaya hakkın yok" der Bi güzel hıncını alır sizden.

Çok çok uzattım ayrıldım ama kurtulamadım. Hala beni rahatsız ediyor ayrıl sen bilirsin diyor devamında da zaten belliydi birini bulduğun hemen git tanış konuş gibi konuşarak midemi bulandırıyor.
Yazsam roman olur ama ben onla birlikte babamın ve abimin de narsist olduğunu fark ettim. Gidip anneme sarıldım. Biz dünyayı görüyoruz öğreniyoruz da onlar çocuk yaşta bir evde nasıl başa çıksınlar içim parçalandı.

Bütün kanallardan engellesenize ruh hastasını size ulaşamasin?

Bunlarin birebir aynisini 6 ayda yaşadim ben de. Sevgiliyken nişanliyken annesinin kendine düşkünlügü dısında bir şey farkettirmedi hiç. Evlendigimiz hafta yavaş yavaş gercek yüzüyle taniştim ama ciddiye almadim basit şeylerdi çünki sonrasinda ise tam bir işkence oldu. Fiziksel şiddete maruz kalmadim hiç ama psikolojik şiddetin en alasiyla taniştim. Ustalikla yavaş yavaş başladi ve dozunu attirarak devam etti . Bir ara iş arkadaşlarimla dahi sadece iş ortaminda görüşebildigimi ve herkesten uzaklaştirildigimi fark ettim . Görüstügüm insanlar kendi ailesiydi sadece arada bir de kendi ailemle bir araya geliyordum. Yalnizlaştim resmen. Sonra kendi de yalniz birakmaya başladi ve tamamen yalniz kaldim.

Meslegimi kücümser arkadaslarimi kötüler , bu akilla nasil üniverste okudun tesadüfen mi okulu bitirip atandin şüphe ediyorum diyerek aşagilardi hep. Annesi hep mükemmeldi en kücük elestiriye bile tahammulu yoktu . Ona göre her yaptigim hataliydi ve hep suçluydum ama o da annesi de hep melekti. Rest çektigimde özür diler hatasini kabul eder affedince kaldigi yerden devam ederdi saçmaliklarin degişmezdi. Ama hep kendini degistirdigini ayni hatalari yapmadigini söylerdi oysa somut bir örnegi yoktu söylediklerinin. En kücük istegini bile yapilmazsa sonucu ölüm olacakmiş konusur yapmadigimda kiyamet kopardi. Ve savunmasi kocanin istedigi bir şey sana nasil önemsiz gelir derdi. Şimdi boşaniyoruz ve hala ben suçluyum boşanmamizdan da ben sorumluyum ona göre.

Aynılarını yaşıyorum. Ama bu aralar iyice aydınlandım bu konu sayesinde. Bu aralar iyice başım dik dolaşıyorum olumsuz eleştirilerini umursamıyorum eskisi gibi (arada tabi atakları oluyo moralimi bozmak için) ve bana yaranma peşinde. Manyakmidir nedir ağzına ettikçe peşimde dolaşıyo bundan hoşlanıyorlar demekki. 5 senedir boşuna gönlünü hoş tutmaya çalışmışım

Narsistlerin çekimine kapilanlarin öyküsünde genelde bir narsist ebeveyn çikiyor şasirmadim. Benim de babamda var benzer özellikler. Onun annesi de ayni kendisi gibi .

Bütün kanallardan engellesenize ruh hastasını size ulaşamasin?

İnanın engelledikçe yeni bir yöntem buluyor sadece iletişim kanalları değil. En son çiçek yollayıp nota yazdırmış tüm derdini. Hayır gidip desem ben vazgeçtim geri döndüm. Bu sefer de önce kendini affettir diyecek. Kafası basmıyor ki ne istediğini bile bilmiyor

Olabildiğince engellemeye çalışın çiçek mi gönderdi kabuk etmeyin geri gönderin mesela biliyorum bunların ne kadar yapışkan olduğunu. Ama size ulastikca aklınızı çekebilir yaptığı herşey şov, manipülasyon unutmayin

Narsistlerin çekimine kapilanlarin öyküsünde genelde bir narsist ebeveyn çikiyor şasirmadim. Benim de babamda var benzer özellikler. Onun annesi de ayni kendisi gibi .

zaten bunu yaşamak anlamak atlatmak için karşımıza çıkıyorlar, bilinçaltında onları biz çekiyoruz.

tabi bu hiç de kolay olmuyor. yaşamak anlamak iyileşmek gerçekten zor bir süreç.

zaten bunu yaşamak anlamak atlatmak için karşımıza çıkıyorlar, bilinçaltında onları biz çekiyoruz.

tabi bu hiç de kolay olmuyor. yaşamak anlamak iyileşmek gerçekten zor bir süreç.
Ben babamla benzer özelliklerini gördügumden ve ilk baslarda basit seyler oldugundan önemsememiştim normal sanmistim. Ve babamla uzlasabiliyordum en azindan beni kendime birakiyordu ama es kisisi beni kendim olmaktan cikarmaya kendine itaat ettirmeye calisti hep . Ve bir defasinda bana itaat edeceksin bile demisti.

Yasadikca anormalligi farkettim o gunden beri ne oldugunu anlamaya calisirken narsizm ozelliklerine rastlayip arastiriyordum, önceleri degildir dedim hepsi benzemiyordu . Yasanan benzer öykuleri gordukce anladim bu da narsist. Ve asla cift terapisine goturemedim iyi oldugunu benim hasta oldugumu tedaviye ihtiyacim oldugunu söyledi durdu. Sorun cikaran benmişim onun sorunu yokmus.

Zamanla iyilesecegiz elbette neyse ki ben bu siddeti 6 aydir cekiyorum ve erken fark ettim . Uzun yillar yasayanlarin psikolojisini dusunemiyorum bile.

Ben 6 yıl yaşadım, başta kendini çok iyi sakladı ama tabi ki fire verdi ama ben deneyimsizdim ve anlamadım, bir de tabi baba etkisi. Annemle babamın ilişkisinde kızdığım ne varsa yaşadım neredeyse.

Benimki işkolik olduğundan çok görüşemiyorduk, annesine vermişti yetkiyi o da arkamdan uğraşıyordu, psikolojik baskı yapıyorlardı, neyse şükür bitti kurtuldum.

Bnm çevrem ve eşimin çevresi narşistlerle kaplı o yüzden herkese normal geliyo davranışları. Bn artık aydınlandığım için psikolojimi bozmadan eşimi yönetebiliyorum. Ama gelecekte başıma ne gelir kestiremediğim için kendimi maddi ve manevi geliştiriyorum. Kızlarımıda ayni şekilde. Bu aralar baya huzurluyum. Anı yaşıyorum. Derslerimi çalışıyorum kafama bşy takmıyorum. Beni üzmesine izin vermiyorum. Beni eskisi gibi avucunun içine alamadığını anladığında kendine yeni avlar arayacak bunu da biliyorum ama umurumda değil kendi ayaklarımın üzerinde durmama az kaldı. En ufak yanlışını yakaladığımda tekmeyi basmak kolay olacak

Nasil baş ediyorsunuz peki ? Narsistler genelde her istedigini yaptiginizda rahat birakiyor az da olsa. Benimki öyle mesela. Ne derse yaptigimda daha fazlasini ister ama o süreçte nefes alirim biraz rahatlarim. Ama en kücük saçma bir istegine bile itiraz etsem kiyamet kopar. Bu gizli ve pasif agresif narsist özellikleri gosteriyor. Sürekli istekleri yapilip pohpohlandiginda iyi anlayisli eş oluyor basit bir istegine itirazda ya da dusuncelerini onaylamadigimda ise canavara dönüyor.

Ben de kalsaydim bu iliskide annemle babamin iliskisine dönecekti zaten. Anneme anlattigim her seyde baban da ayni seni anlamaz derdi . Ben daha önce de ayrilmak istedim herkes bir olup baristirdi . Şimdi ise tamamen bitti . Benim kv ve eş kişisi ortak çalisiyor onlar planliyor ben planin parcasi oluyordum ikisi de beni yönetmeye çalisiyordu. Ne zaman itiraz ettim o zaman ikisi de beni düşman ilan ettiler ve beni itaat etmeye zorladilar. Bir ara toparladim her sey yolundaydi kv ile arayi açmistik esimle de sorun kalmamisti idare ediyordum , sonunda kv beni yönetemeyecegini oglunun da bana yöneldigini anlayip evimizi yanina istedi ve ipler koptu. Aile apartmanina tasinmak demek hayatimi kv nin eline vermek demekti . Ya tasinirsin ya bosaniriz tehtidi sonucunda bosaniyoruz işte.

Ne mi yapıyorum sürekli seni çok seviyorum vs diyorum. Fikirlerini onaylıyorum çok diyaloğa girmiyorum. Yapmak istediğim şeyleri onay vermesede gizliden hallediyorum. Beni ezmeye çalıştığında egonu tatmin etmek için beni kullanma yemiyorum artık diyorum. Ve bana daha temkinli konuşuyo artık. Ailesi hakkında olumlu olumsuz hiçbir soru sormuyorum yorum yapmıyorum. Aynı sekilde kendi ailem hakkında bsy anlatmiyorum ve olumsuz bi yorum yapmasina müsaade etmiyorum. Gerçi artık olaylar konusunda pekte muhabbet ettiğimiz soylenemez. Yalnız kalınca film kahve vs. geçip gidiyo zaman. Ondan bi beklenti içine girmiyorum. Tabi cinsellik olmazsa olmazı onu ihmal etmiyorum ama bu bnmde olmazsa olmazım görev gibi yapmıyorum yani. Şimdilik böyle yuvarlanıp gidiyoruz. Bnm en büyük sansım ailesinden uzak şehirde olmamız çünkü her narşist gibi ailesinin yanında 180 derece değişiyo.

Işte ben de bunlari yaptigimda sesi cikmiyor. Ben de böyle idare ettim annesi ile cok az gorusmeye basladik ama annesi ile kopuk kalinca kv dayanamadi evinin ust katina istedi bizi be kabul etmeyince bahanelerle oglunu yanina cagirdi ve esimi de ikna etti zaten ipleri de bu durum kopardi ya tasiniriz ya bosaniriz noktasina geldik sonunda . Beni birakti annesiyle yasamaya basladi ve evden kovdugumu o yuzden orda kaldigini idda ediyor kovmadigim eve gelmedigi icin kavga ettigimiz halde. Ayni yöntemi uygulamisiz lakin kv yakin olunca sonuc bu oldu. Zaten er gec bitecekti erken olmasi daha iyidir.

Eşinize olan sevginizi onun narsistliği bitirmedi mi

benim eşim de evlendiğimiz yıl bir iki küçük tartışma yasayinca sen benim her dediğime tamam dersen bizim hiçbir sorunumuz olmaz demişti. Annem hırçın karakter babamı hiç dinlemez evde hep kavga kusluk olurdu beni de kuserek cezalandırır dı çocukluğum hep babama üzülerek geçtiği için empati yapa yapa ve ne gerek var huzursuzluğa diye yıllarca sessiz kaldım. Çünkü haksızkende kusup bana azap cektiriyor yada hiç sebep yokken herkesin içinde hakaret ediyordu hala böyle bunlar yaşanmasın diye susarkendegerizekalı beyinsizdim şimdi genelde susmuyorum gene öyleyim başta çirkef bir karakter olsam gene böyle davranırmıydı. Dışarıda millete karşı melek insan boyleleri yüzünden yaşamak istemiyor bazen birde ben hep suçluyu ve 15 yılda bu ruhuma işlemiş herkese detaylı açıklama yapıyorum her konuda millet şaşırıyor tabi Allah hepimizi kurtarsin çocuk olmadan kurtulabilmek en büyük nimet

Yazdıklarınız iyi de ben bunları kesinlikle uygulayamam , sevmediğim halde seviyorum demek mesela . Dün bir arkadaşımla buluşup kahvaltı yapacaktık. Benim narsistle aynı anda evden çıkıyorduk bir rimel bir kalem sürdüm gözüme arkadaşıma hortlak gibi gözükmeyim sabah sabah diye . Etmediği hakaret kalmadı , oğluma tükür annenin yüzüne dedi o da tükürdü. Yani her gün böyle saçma sapan olaylar yaşayıp hala seviyorum vs diyemem ki. Mesela geçen hafta bulaşık makinasını boşaltırken kendi kendime şarkı söylüyordum , sevgili mi yaptın bu ne hal dedi. En ufacık iyi olmama kendimi iyi hissetmeme dayanamıyor . Üzgün bezgin paspal gezersem mutlu oluyor hatta ben ne kadar mutsuzsam o o kadar mutlu oluyor. Üzüntüden ağladığımda gözleri ışıldıyor ağzı kulaklarına geliyor . Hiç konuşmuyorum hiç bir şey anlatmıyorum ama verdiğim örneklerdeki gibi en ufacık şeyde saldırıyor

Aynısı...

En sonunda kv oğlum beni değil karısını seçti diye yaygarayı kopardı arkamdan bizimki de boşanalım blöfü yaptı sonrasında ben artık yeter dedim ve boşandım.

Ya konuştuğumuz yaşadığımız herşeyi annesi biliyordu, evde kamera vardı sanki öyle hissediyordum.

Bende birkaç kez boşanma aşamasına geldim, akraba eş dost kandırıp vicdan yaptırdılar bir şans verdim, ama olan bir seneme oldu yani tabi ki hiçbir şey değişmedi.

Bundan sonrası bizim için iyi olur inşallah.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…