kültür farkı

hımm demek çevrem anormal

koçhisarlı bir aile dostumuz var mesela
sorarsanız aileyi tanıyan kimse bilmez dedesinin 2 eşli olduğunu...torunları filan kendi eşlerine bile söylemediler, kızlar bilmiyor :KK70:

ama biz köylerini bildiğimiz, ekim dikim olaylarını tarla paylaşımını, yıllaca komşuluk yapıp tüm kavga gürültüyü de vs de bildiğimiz için biliyoruz ki dede 2 eşliydi.
hatta 2 . eş de öldü sonra, azeri bir kadınla evlendi dede.

köyü ayrıntılı şekilde bilmiyorsanız, hangi mahsülde dekarde kaç ton çıkarın hesabını otomatik yapmıyorsanız mesela,
şehirdeki yaşama bakıp kimseye öyle "söz konusu olamaz" filan demeyin. bilmiyor olabilirsiniz köyde 2. eş vardır mesela haberiniz bile olmaz. çünkü anlatmıyorlar öyle.

bahsettiğim yer koçhisar.
ankaranın ilçesi. ankaranın ilçelerinden bildiğim bi sürü yer var 2 eş olan, zorla kuzenine verilen, kız çocuk diye mal verilmeyen (kürt köyü değil, bala haymana değil, bunlar hep türk köyleri).

benim dedemde ninemde de yok ama etratftaki köylerin neredeyse hepsinde var. bunlar da genelde yörük köyleri. büyük kısmı peçenek boyu. birazı begdili boyu.
benim memleketim niğdeye aksaraya sınır, buralarda çoğu köyde var 2 eşlilik (en azından dede zamanında).
İç anadoluda vs de var bu durumlar ancak benim bahsetmek istediğim buradaki insan profilinin çok daha farklı oluşu. Bizdeki büyükler okuyun ayaklarınızın üzerinde durun diyor veya şiddet gördüklerinden şanssız olduklarından bahsediyor buradakiler ise kocamdır yapar kocam ne derse o mantığı. Elinde mesleğin olsa da kocam dediyse bitti anlayışı var ?

farklı olduğumuzdan bahsetmiştim tabi bunların kötü olduğunu inkar edemezsiniz. İnsanların bu davranışını anladın da benim konu açmam mı mantıksız geldi? Bu tarafta farklılık çok uç boyutta bir yerden yakalaman çok zor. Ama diğer bölgelerde ortak payda bulmak daha kolay.
tamam da dert bölümü ya burası
konuda bir dert yok ?
bir takım tespitler var, bunları mı dert ettiniz?
madem dert ettiğiniz şey butsa, yani hani "çok üzülüyorum burdaki duruma, elimden bir şey gelmiyor" filan da yok konuda
ne biliyim "birileri ilgileniyor benimle ama ne yapsam" da yok. şikayet şikayet. tespitler. peki sonuç? dert nedir?
"çok bunaldım nasıl dayanacam?" bile deseniz o bile derttir, çözüm aramaktır. ama sizde o da yok.
o nedenle tüm şehre dair bazı genellemeler, tespitler yapmak için konu açmışsınız gibi duruyor...

Ayyy yesinler akdeniz insanıymış da herseyi konuşurmuş da oralarda kadına değer yokmuş da demek çok dikkat çektiniz çalışan tek bekar kadinlar orda öyleyken siz akdeniz ikliminin vermiş olduğu rahatlık ile üzüldünüz. Bence siz onlara kendinizi yamamaya çalışıyorsunuz gibi:KK45:
Kaçak elektrik kullanan gösteriş için imitasyon takıp iki kuruş faturayı ödemeyen acizlere kuma olmaya hiç niyetim yok benim. Ama çok istiyorsan seni yamayalım ben kefil olurum memur kefil her kapıyı açar 😙

tamam da dert bölümü ya burası
konuda bir dert yok ?
bir takım tespitler var, bunları mı dert ettiniz?
madem dert ettiğiniz şey butsa, yani hani "çok üzülüyorum burdaki duruma, elimden bir şey gelmiyor" filan da yok konuda
ne biliyim "birileri ilgileniyor benimle ama ne yapsam" da yok. şikayet şikayet. tespitler. peki sonuç? dert nedir?
"çok bunaldım nasıl dayanacam?" bile deseniz o bile derttir, çözüm aramaktır. ama sizde o da yok.
o nedenle tüm şehre dair bazı genellemeler, tespitler yapmak için konu açmışsınız gibi duruyor...
Hayır yazmışım zaten tayin istemek istiyorum ama kadrolar çok dolu zor diye. Nasıl okuyorsunuz konuları anlamadım?

Burada sorun dile getiren insanlara çemkirmek yerine oğlununuzu düzgün yetiştirin, kadınlara saygılı olması için çevrenizi yönlendirin. Odanın ortasındaki koca file ama yok ki diyerek fili yok edemezsiniz.

Örneğin yukarıda dedem tek eşli diye medeni aile olduğunu soyleyen var. Benim şehrimde çevremdeki şehirlerde( biz de yörüğüz) çok eşlilik diye bir seçenek yok. Maalesef Doğu kadın hakları açısından berbat, Narin olayında bile tüm köy kız çocuğu cinayetinin üstünü nasıl kapattı gördük. Doğulu kadınlara değişim konusunda çok iş düşüyor. Erkeklerin işine geldiği için onlara bırakırsanız hiçbir şey değişmez.
sabahtan beri bunu anlatmaya çalışıyorum teşekkür ederim ifade ettiğiniz için 🙏🏻

Hayır yazmışım zaten tayin istemek istiyorum ama kadrolar çok dolu zor diye. Nasıl okuyorsunuz konuları anlamadım?
valla konunuz "Burdan bir an önce tayin olmak istiyorum çünkü deprem harici bu insan profilleri de beni çok yıprattı" diye bitiyor.

dediğim gibi yine, bu derdi için konu açmak mantığıyla uyuşmuyor.

"burdaki insan profiliyle uyuşmuyorum. beklediğimden çok kötü. mutsuzum. tayin olmak istiyorum ama zor, ben ne yapabilirim, nasıl tayin olurum veya bana ne önerirsiniz?"

bakın dert konusu böyle açılır.
sizin yaptığınz şey polemik başlatmak.

ne demek nerede söyleniyor yahu?
bu forumda bile kadınların büyük kısmı "kadın isterse çalışır, çalışmak zorunda değil, eve erkek bakmakla mükellef" kafasındayken sorduğunuz şey tuhaf değil mi?

Muğla'da yaşıyorum. belki buradan daha "batılı" olduğu düşünülen 3-5 yer vardır türkiyede.

ama burada da altın olmadan kız vermiyorlar
buranın yerlisi, köylüsü kızlar da 18 -20 yaşı geçip evlenmediyse evde kalmış muamelesi görüyor, çok genç yaşta evleniyorlar. baya "evlenemedim ki ne yapacam ben bu kadar malı mülkü kocam bile yok" diye depresyona giriyorlar.

ve düğünlerde ondan önce düğün yapan kardeş geline 15 bilezik taktıysa onun babasının 16 takması gerekiyor birbirleriyle altın yarıştırıyorlar. bahçe satıp, zeytinlik satıp düğün yapıyorlar, köyde balo yapıyorlar acaip acaip giyinip.

düğünler çok masraflı olduğu için kızlar kaçıyor habire. çok meşhur burada kaçmak. (ama kimsede kaçtın kaçırıldın diye kimseyi vuracak toto yok tabi ki, buralarda, namus için adam vurmazlar, para için vuruyorlar ama).

genel olarak da evlenince çalışmıyorlar. gayet de koca bulana kadar çalışsa bile evlenince evdeler.

ha "bizim oğlan" "bizim kız" lafı da buraya ait. yani dışarıdan birilerini kendilerinden aşağı görürler, en iyisi onlardır, aşırı mikromilliyetçidir insanlar. buralı değilsen "yabancı" olursun. 30-40 yıllık gelin/damatlar için çok duymuşluğum vardır, bizim gelin/damat yabancı diye. zaten o kişiler kendisi de diyor 30 senedir buradayım hala yabancıyım diye...

ha ama çalışmak isteyen kadına neden çalışıyorsun ya da boşanmak isteyene neden boşanıyorsun diyen yok elbette ki. fakat "kocası çalışsın baksın, ailesi düğün yapsın, erkek kadına baksın" kafası türkiyede her yerde var.

ben de yörüğüm. doğulu da batılı da değilim. tam ortadan...

deseniz ki hani okutmuyorlar, boşanma hakkı tanımıyorlar. çok eşliliğe normal bakıyorlar böyle şeyler doğuda daha fazla. tamam bunları anlarım da, türkiyede çok yerde var artık kocası baksın, evlensin vs. olayı.

bir de şunu anlamadım
ATT filansınız herhalde hastaya gidiyoruz dediğinize göre

öyle ultra mega muhafazakar, kadın okumasın çalışmasın diyen aile sağlıkçı gelini neden istesin? sizin anlattığınız şeylerde bir gariplik var...
Artık muhafazakar veya başka türlü de olsan insanlar paraya aşırı önem veriyor. Buralı bir arkadaşın başına benzer olay geldi kadın tesettürlü beş vakit namaz kılan memur birini arıyormuş ama hepsini tek kişide bulamayınca evlenince kocan ister kapanırsın demişler. Evlenince kapatırız mantığı daha çok bu ailelerde

valla konunuz "Burdan bir an önce tayin olmak istiyorum çünkü deprem harici bu insan profilleri de beni çok yıprattı" diye bitiyor.

dediğim gibi yine, bu derdi için konu açmak mantığıyla uyuşmuyor.

"burdaki insan profiliyle uyuşmuyorum. beklediğimden çok kötü. mutsuzum. tayin olmak istiyorum ama zor, ben ne yapabilirim, nasıl tayin olurum veya bana ne önerirsiniz?"

bakın dert konusu böyle açılır.
sizin yaptığınz şey polemik başlatmak.
hemen hemen aynı şeyler ama siz illa böyle yazınca anlayacaksanız bir şey diyemem

hemen hemen aynı şeyler ama siz illa böyle yazınca anlayacaksanız bir şey diyemem
yahu açtığınız konuyu bi okuyun

şunu fark ettim, bunu fark ettim, bunun bana uyacağını düşünmüyorum vs vs

eee dert nerede burada?

tespitlerinizi, fark ettiğiniz durumları yazmış gitmişsiniz.
insanlar da o tespitler doğru
ya da doğru olabilir ama tüm şehre genellemeyin filan dedi

hala, dert nerede burada?

tespitleriniz doğru mu yanlış mı genelleme mi mi değil mi...
bunu öğrenmek mi derdiniz?

konu açarken, ben evlenirken kendi kültürümden isterim, surada da kendi kültürümden kimse yok filan deseniz bunu demenize de kimse bir şey demezdi...
siz burası berbat deyip deyip gömdünüz
e tamam gömün de
so what?

yahu açtığınız konuyu bi okuyun

şunu fark ettim, bunu fark ettim, bunun bana uyacağını düşünmüyorum vs vs

eee dert nerede burada?

tespitlerinizi, fark ettiğiniz durumları yazmış gitmişsiniz.
insanlar da o tespitler doğru
ya da doğru olabilir ama tüm şehre genellemeyin filan dedi

hala, dert nerede burada?

tespitleriniz doğru mu yanlış mı genelleme mi mi değil mi...
bunu öğrenmek mi derdiniz?

konu açarken, ben evlenirken kendi kültürümden isterim, surada da kendi kültürümden kimse yok filan deseniz bunu demenize de kimse bir şey demezdi...
siz burası berbat deyip deyip gömdünüz
e tamam gömün de
so what?
birileri okulda Türkçe dersini dinlememiş 😑

Konu sahibi olarak meseleyi abartıp genellediginiz için belki de -iyi niyetli düşünmek istiyorum- yanlış anlaşıldığınızı düşünüyorum. 34 yasindayim neredeyse, dogma büyüme Mersinliyim ve kök ailem Mardinli. Mardini görmedim sayılır. Babam dahi bana göre ve büyüdüğüm ortama göre daha muhafazakar. Eşim Diyarbakır'lı ve onun ailesi daha da muhafazakar. Bu arada eşim bana hep 'sen Mardinliyim deme sen Mersinlisin, Mardin kültürüyle uzaktan yakından alakan yok' der. Ki gerçekten de öyleyim. Eşime ve kendi kök aileme göre açık giyinirim, baskın bir karakterim var vs. Bunları söylüyorum ki beni de Akdenizli olarak kabul edebilin :) bu arada bir yengem Mersinli yoruk, diğer yengem hatayli Arap , dolayısıyla hem meslegim geregi hem de içinde olduğum aile gereği farklı kültür yapılarını tanima ve gözlemleme fırsatı buldum. Avukatım ve aktif olarak çalışıyorum. Eşimin ailesinde de diğer gelinler calismiyordu, okumuş olanlar olmasına rağmen. Ancak bu durum bizim için şimdiye kadar sorun yaratmadı. Tam tersine çalıştığım için ailesinde hep daha çok değer gördüm ( Ki gerçekten muhafazakar bir aileden bahsediyorum). Bu durumun ise memleket ile asla ilgisi yok, çocuk olduktan sonra kadınlar toplumsal bir baskı ile karşılaşıyor ve çocuğa bakma yükümlülüğü onlara kalıyor dolayısıyla çalışmak yerine evde kalmayı tercih ediyor. Kreş de bir çözüm ama ben bile 2 yıl anne diye düşünen bir kadınım. Bunun yani sıra meslekte şunu fark ettim; batıda istismar dosyaları rıza adı altında ilerliyor. 16 yasinda bir cocuk telefonla çok rahat bir şekilde erkek arkadaşına nü fotoğrafı kendi rızasıyla (!) atabiliyor sonrası zaten malum, Doğuda ise bu aşamalar nispeten daha zor baskı olduğu için dolayısıyla onlarda direkt evlenme. Her ikisinin de devamında kendi içerisinde farklı sonuçları oluyor. Bahsettiğiniz yer küçük bir ilçe muhtemelen ancak bunun üzerinden tüm doğuyu ya da Kürtleri genellemeniz, Batıdan gidenlerin orada kıymet görmemesi olayı da size ve bulunduğunuz cevreye özgü. Oncelikle cevrenizi, muhattap oldugunuz insanlari degistirin.
Zira benim kuzenim ve esi yıllardır Van da öğretmen ve bana esi şey demişti kendisi Vanli dogma buyume, 'biz buraya batıdan gelenlere daha çok kıymet veriyoruz, yöre halkı da öyle çünkü hep gitmek isterler. En azından kaldıkları süre boyunca daha mutlu ayrılsınlar isteriz'. Evet gerçekten de batı dan doğuya gidenler illa dönmek istiyor ve bunun çoğunlukla oradaki olanaklarla ilgisi var, insanından ziyade. Emin olun iki sinemaya, tiyatroya gidemediğiniz bir yerde siz de yaşamak istemezsiniz, ben de istemem. Bu sekilde de kafa yapisini degistiremezsiniz kimsenin. İstismar ise bugün her yerde maalesef var. Narin Doğuda istismar edildi sıla bebek batıda, palu ailesi batida cikti. Lütfen öncelikle bunları kıyaslamayın, bu igrenclikler her yerde aynıdır. Doğuyu falan güzellemiyorum bu arada, sadece on yarginiz varsa ülkenin her yerine olsun bir yerde yaşadığınız kişisel bir deneyim üzerinden bir memleketi yargılamayın. Bu ülkede doğudan bir Aziz Sancar çıktı. Ülkenin sınav birincileri hep dogu dan çıkıyor çünkü şartları inanılmaz zor. Okuma oranları düşük, eğitimsiz falan diyorsunuz bunun aile yapısıyla elbet ilgisi var ancak bu durum eğitime ulasilabilirlik açısından da değerlendirmek gerekir. Olayın sonucuna değil sonucuna giden yoldaki durumuna odaklanmak daha değerli. Benim eşimin yeğeni geçen sene diyarbakir da fen lisesi kazandı, düşünün fen lisesi. 1 saat ortalama evlerine uzak diye üzülduler, ben inanılmaz şaşırdım. Bizde olsa bayram ederdik dedim ama onların önceliği okula nasıl gidecek ki, servis, dolmus vs. oldu. Söylediğiniz olaylar illa ki yaşanıyor ayrıca, mesela yine eşimin babası 2 evli. Ancak hep şunu der, bizim zamanımızda öyleydi, çok pişmanım. Bunu değiştiremezsiniz. Değiştirebileceğiniz tek şey bu bilinci değiştirmeye çalışmak o da şu an sizin bulunduğunuz ortam ve kafa yapısıyla çok zor. Yanınızdaki insanlarla ilişkinizi minimuma indirirseniz belki de böyle düşünmeyen insanlarla rastlaşma oranınız artar. Normalde pek yazmam buralarda ama yaptığınız genelleme benim kocam ya da ailesi ya da orada tanıştığım insanlar doğulu değil mi yoksa diye düşündürttü ondan yazmak istedim :) Oradaki zihniyeti nasılsın degistirebileceginiz ya da nasıl o insanlar ve cümlelerinden uzaklasabileceginiz ile ilgili çözüm istiyorsanız hep beraber çözüm bulalım. Ama zaten içinde olduğunuz ve şimdilik degistiremeyeceginiz bir ortam veya kişiler üzerinden kendinize hayatı daha da zindan etmek, var olan ön yargılarınızı ya da başkalarının ön yargılarını arttırmaksa ugrasiniz şu an tam da bunu yapıyorsunuz. Ve bu şekilde zaten etrafınıza çekeceğiniz insanlar o düşüncelerinizi besleyecek insanlar olacaktır. Emin olun çevrenizde sizin gibi düşünen ya da size hak veren insanlar vardır yeter ki görebilin. Tayin süreniz de varmış zaten, umarım o süreyi en iyi şekilde atlatırsınız.

Ben öğretmenim 10 yıl doğu görevi yaptım farklı bölgelerde ( doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu) yöneticiler dışında dediklerinizi hiç yaşamadım. Evet kendi içlerinde küçük yaşta evlilik yapan var âdetleri farklı ancak kimse bana karışması üstelik hem bekâr hem evlilik dönemlerinde buldum. Sadece yöneticilerde çok fazla memleketi kayırma durumu vardı onlarda açık açık söylüyordu. Burası mecburi görev çok azı dışında hepsi geçici diye. Şuan batıda büyük bir sehirdeyim ama orayı özlüyorum çocuğun okulundan dolayı tayin istemek zorunda kaldık. Burda hayat hem çok daha pahalı hem de dediğiniz gibi değil.yani öğretmene dr a hemşireye vs öyle saygı falan Yok biraz alçak gönüllü olmaya kalkın herkes size iş öğretmeye kalkar. Çünkü herkes herşeyi en iyi biliyor ve asla oradaki samimiyet burda yok . Çalışma arkadaşları da dahil. Şimdi diyen olacaktır madem o kadar iyi neden geri gitmiyorsun o zaman diye malesef eğitim açısından çok yetersiz. Çocukları genel olarak okutmadiklari için iyi okul sayısı çok az . Bu da iyi çocukların da gerilmesine neden oluyor 😔😔😔

Kaçak elektrik kullanan gösteriş için imitasyon takıp iki kuruş faturayı ödemeyen acizlere kuma olmaya hiç niyetim yok benim. Ama çok istiyorsan seni yamayalım ben kefil olurum memur kefil her kapıyı açar 😙
Canım çok mu memur olmak istiyordun çocukluğundan beri üzüldüm şimdi

Arkadaşım okuduğunu anlamıyor musun acaba ben kendim gibi memur birisini istiyorum çünkü tayin vs durumlarında sıkıntı oluyor diğer türlü demişim. Algıda seçicilik yapmayın tam okuyun
Eminim tayin için istiyorsunuz yoksa kesin çalışmayan biri ile de evlenip ona bakabilirsin!

Oraya ne zaman gittiniz tam olarak? Size görücü geldiyse düşünmüyorum deyin geçin memur istiyorum demeye ne gerek var… benim ailem de yaşadığım yere gelmişti, ev arkadaşıma annem erkek arkadaşın var mı diye sormadı. Oranın yerlileri tutardı birbirini, tanışıyorlardır akrabalardır diye düşündüm tartışmadım. Sizi gereksiz iç içe gördüm. Günlerinizi doldurup gidin, her şeyi de içselleştirmeyin.

Herkese iyi geceler dilerim. uzun zamandır fark ettiğim bir şey var buraya da yazmak istedim. Annem hep bahsederdi anlamazdım ama yaşadıkça anlamaya başladım. 25 yaşındayım ve dört yıldır doğuda bir kamu kurumundayım dahası doğu bile sayılmayan bir yerde.Göreve ilk başladığımda şive farkı vs benim için önemli değildi ki şu an da değil ancak tek farkın bu olmadığını anladığımda gerçekten çok şaşırdım. Müdürümüz eğitimde iken bu batıdan gelenler buradan gider buralı olanlar benim için daha değerli onlara daha çok imtiyaz alırım demişti ve çok garip hissetmiştim. Sonuçta aynı mesleği yapıyoruz ve ben de o şehre hizmet edeceğim, ki çok kez de atıştık bu ayrım yüzünden. Bir ara bir görücü gelmiş taa evi bulmuşlar adam çalışmıyordu bahçe tarladan gelenler pay ediliyormuş aile içinde ve ben kendim gibi memur birisini istiyorum tayin vs durumunda sıkıntı oluyor dediğimde ailesi bana iyi ki üç kuruş maaş alıyorsun takacağımız altını bir daha göremezsin demişti. Çalışmayan erkekleri reddettiğimde öneren kişi ve karşı taraf büyük günah işlemişim gibi davranıyordu. Diğer bir örnek erkekler kadın olunca ben erkek memur istiyorum diyor ve ben olmaz dediğimde sebebini açıklayıp bu sefer bana bunca erkeğin içinde utanmıyor musun geceleri çalışmaya tarzı tepkiler ve daha saçma hakaretler alıyorum. Ben doğma büyüme akdeniz insanıyım üniversiteyi de turistlik bir yerde okudum ve en uzak başka bir turistlik yere gitmişimdir. Ben bu tarz şeylerin artık eskilerde, eski dizi filmlerde kaldığını düşünüyordum ancak hala genç kuşaklarda bile var.Bu şehre geldiğimden beri gerçekten hala kadınarın çok afedersiniz mal yerine konduğunu kiloca altın olmadan verilmediğini fark ettim. Tek evlilik cephesi değil sosyal ilişkiler vs oalrak da uyumlu değillim ben ailemle her şeyi konuşurum ailem buraya kalmaya geldiğinde amcamdan ismiyle bahsetmişti ve buralı bir arkadaşım erkeklerden çok bahsetme yakışmıyor demişti. Yakın sayılacak bir arkadaşım vardı ailemle tanıştırdım annem var mı erkek arkadaşın vs diye sorduğunda öyle ahlaksızlıklar bana yakışmaz demişti ve ben o dönem birisiyle görüşüyordum kendimi istemsiz çok kötü hissettim. Ait olmadığın bir şehirde yaşadıkça insan bazen kendini sorguluyor acaba ben mi yanlışım diye. Evlilikte mantıkçı bir insanım şimdilik ve aşık olsam da bu variz farklılıları kaldıracağımı düşünmüyorum. Gerçekten bir yerden sonra eşin seninle veya sen onunla uyuşsan aile büyükleri ile uyuşamazsın diye düşünüyorum. Burdan bir an önce tayin olmak istiyorum çünkü deprem harici bu insan profilleri de beni çok yıprattı
Sen ne diyorsun arkadaşım 😅 Daha geçen memur bir kızın ailesi istemeye gelenlenlerden 100 bin başlık parası istedi ( iş nedeni ile dogudayım) burda kadının adı yok , kız çocuğu sarı bezden hallice bisey , kadın demek bedava hizmet, kölelik demek , narinin aile içinde öldürülmesi ve ölümüne gram üzülmemelerini o kadar iyi anlıyorum ki , asla değeri yok kız çocuklarının, kız çocuğu babasının ekmeğini yiyen , fazlalık görülen bir yükten başka bişey değil, lütfen bu tarz ilişkilerden ve kişilerden uzak durun, kendi kültürünüzden biri ile olun , isterse oğulları devlet dairesinde en iyi konumda olsun hepsinin zihniyeti aynı, oğlu değilse bile aile yapısı sizi çıldırtır, zaten oğulları da evlenene kadar rol yapıp, evlenince gerçek yüzünü gösteriyor, uzak durun aman , aklımı yitirmeden burdan uzağa gitmek istiyorum..

hımm demek çevrem anormal

koçhisarlı bir aile dostumuz var mesela
sorarsanız aileyi tanıyan kimse bilmez dedesinin 2 eşli olduğunu...torunları filan kendi eşlerine bile söylemediler, kızlar bilmiyor :KK70:

ama biz köylerini bildiğimiz, ekim dikim olaylarını tarla paylaşımını, yıllaca komşuluk yapıp tüm kavga gürültüyü de vs de bildiğimiz için biliyoruz ki dede 2 eşliydi.
hatta 2 . eş de öldü sonra, azeri bir kadınla evlendi dede.

köyü ayrıntılı şekilde bilmiyorsanız, hangi mahsülde dekarde kaç ton çıkarın hesabını otomatik yapmıyorsanız mesela,
şehirdeki yaşama bakıp kimseye öyle "söz konusu olamaz" filan demeyin. bilmiyor olabilirsiniz köyde 2. eş vardır mesela haberiniz bile olmaz. çünkü anlatmıyorlar öyle.

bahsettiğim yer koçhisar.
ankaranın ilçesi. ankaranın ilçelerinden bildiğim bi sürü yer var 2 eş olan, zorla kuzenine verilen, kız çocuk diye mal verilmeyen (kürt köyü değil, bala haymana değil, bunlar hep türk köyleri).

benim dedemde ninemde de yok ama etratftaki köylerin neredeyse hepsinde var. bunlar da genelde yörük köyleri. büyük kısmı peçenek boyu. birazı begdili boyu.
benim memleketim niğdeye aksaraya sınır, buralarda çoğu köyde var 2 eşlilik (en azından dede zamanında).
E siz iç Anadolu Konya civarlarına yakınmışsınız. Oranin kültürünü almışsınız belli ki. Nevşehir Konya civarları farklı bir kültür. İç Anadolu için de böyle.

Bence kendi çevreniz şehirde büyüyüp arada köye falan gittiği için bana hala bilmezsin falan yazıyorsunuz. Küçük yerde bırak kendi dedeni bilmemeyi sokaktaki rastgele evin 7 sülalesini bilirsin. Ben katil bir oğlanın kaç nesil önceki dedesinin de katil olduğunu bile biliyorum. O kişiyle hayatımda konuşmadım bile. Ninemi bırak büyük ninemle büyüdüm, ne bilmemesi.

Son düzenleme:
Herkese iyi geceler dilerim. uzun zamandır fark ettiğim bir şey var buraya da yazmak istedim. Annem hep bahsederdi anlamazdım ama yaşadıkça anlamaya başladım. 25 yaşındayım ve dört yıldır doğuda bir kamu kurumundayım dahası doğu bile sayılmayan bir yerde.Göreve ilk başladığımda şive farkı vs benim için önemli değildi ki şu an da değil ancak tek farkın bu olmadığını anladığımda gerçekten çok şaşırdım. Müdürümüz eğitimde iken bu batıdan gelenler buradan gider buralı olanlar benim için daha değerli onlara daha çok imtiyaz alırım demişti ve çok garip hissetmiştim. Sonuçta aynı mesleği yapıyoruz ve ben de o şehre hizmet edeceğim, ki çok kez de atıştık bu ayrım yüzünden. Bir ara bir görücü gelmiş taa evi bulmuşlar adam çalışmıyordu bahçe tarladan gelenler pay ediliyormuş aile içinde ve ben kendim gibi memur birisini istiyorum tayin vs durumunda sıkıntı oluyor dediğimde ailesi bana iyi ki üç kuruş maaş alıyorsun takacağımız altını bir daha göremezsin demişti. Çalışmayan erkekleri reddettiğimde öneren kişi ve karşı taraf büyük günah işlemişim gibi davranıyordu. Diğer bir örnek erkekler kadın olunca ben erkek memur istiyorum diyor ve ben olmaz dediğimde sebebini açıklayıp bu sefer bana bunca erkeğin içinde utanmıyor musun geceleri çalışmaya tarzı tepkiler ve daha saçma hakaretler alıyorum. Ben doğma büyüme akdeniz insanıyım üniversiteyi de turistlik bir yerde okudum ve en uzak başka bir turistlik yere gitmişimdir. Ben bu tarz şeylerin artık eskilerde, eski dizi filmlerde kaldığını düşünüyordum ancak hala genç kuşaklarda bile var.Bu şehre geldiğimden beri gerçekten hala kadınarın çok afedersiniz mal yerine konduğunu kiloca altın olmadan verilmediğini fark ettim. Tek evlilik cephesi değil sosyal ilişkiler vs oalrak da uyumlu değillim ben ailemle her şeyi konuşurum ailem buraya kalmaya geldiğinde amcamdan ismiyle bahsetmişti ve buralı bir arkadaşım erkeklerden çok bahsetme yakışmıyor demişti. Yakın sayılacak bir arkadaşım vardı ailemle tanıştırdım annem var mı erkek arkadaşın vs diye sorduğunda öyle ahlaksızlıklar bana yakışmaz demişti ve ben o dönem birisiyle görüşüyordum kendimi istemsiz çok kötü hissettim. Ait olmadığın bir şehirde yaşadıkça insan bazen kendini sorguluyor acaba ben mi yanlışım diye. Evlilikte mantıkçı bir insanım şimdilik ve aşık olsam da bu variz farklılıları kaldıracağımı düşünmüyorum. Gerçekten bir yerden sonra eşin seninle veya sen onunla uyuşsan aile büyükleri ile uyuşamazsın diye düşünüyorum. Burdan bir an önce tayin olmak istiyorum çünkü deprem harici bu insan profilleri de beni çok yıprattı
Alllah kurtarsın 🙏

X