hımm demek çevrem anormal
koçhisarlı bir aile dostumuz var mesela
sorarsanız aileyi tanıyan kimse bilmez dedesinin 2 eşli olduğunu...torunları filan kendi eşlerine bile söylemediler, kızlar bilmiyor
ama biz köylerini bildiğimiz, ekim dikim olaylarını tarla paylaşımını, yıllaca komşuluk yapıp tüm kavga gürültüyü de vs de bildiğimiz için biliyoruz ki dede 2 eşliydi.
hatta 2 . eş de öldü sonra, azeri bir kadınla evlendi dede.
köyü ayrıntılı şekilde bilmiyorsanız, hangi mahsülde dekarde kaç ton çıkarın hesabını otomatik yapmıyorsanız mesela,
şehirdeki yaşama bakıp kimseye öyle "söz konusu olamaz" filan demeyin. bilmiyor olabilirsiniz köyde 2. eş vardır mesela haberiniz bile olmaz. çünkü anlatmıyorlar öyle.
bahsettiğim yer koçhisar.
ankaranın ilçesi. ankaranın ilçelerinden bildiğim bi sürü yer var 2 eş olan, zorla kuzenine verilen, kız çocuk diye mal verilmeyen (kürt köyü değil, bala haymana değil, bunlar hep türk köyleri).
benim dedemde ninemde de yok ama etratftaki köylerin neredeyse hepsinde var. bunlar da genelde yörük köyleri. büyük kısmı peçenek boyu. birazı begdili boyu.
benim memleketim niğdeye aksaraya sınır, buralarda çoğu köyde var 2 eşlilik (en azından dede zamanında).