• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Krediyle ev almak mı? Biriktirip ev almak mı?

• Konu Sahibi Konu Sahibi CeYz
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
Benim de cok merak ettigim bir konuydu. Bazi arkadaslar faize bulasmayin demisler. Peki biriktirip alabilen var mi? Bize tavsiye verse. Bana imkansiz gibi geliyor.

iki eş de çalışıyor ve iyi gelir elde ediliyorsa biraz da dişini sıkıp 5 -6 yıl civarı para biriktirip belki alınabilir...
araba varsa satılır eklenir vs..
zor ama imkansız değil bence

krediyle al tabiki yaşadıgın sürece Ödersin Biriktirene kadar ev kresı verip 10 senede alırsın ama direk ev alırsan 5 sende alırsın

Para biriktirmek, emlağın gün gün tavan yaptığı şu dönemlerde en mantıksız iş.

Kredi çekmekte çok mantıklı olmasa da en azından para biriktirmeye oranla daha iç açıcı ve çabuk ev sahibi olmayı yeğliyor.

Para biriktirmek için aylık kenara 5 bin lira atabiliyor olmak gerek. 4 Senede 240 bin eder.
Ancak şuan bile 200 bin olan bir evin 4 sene sonra sadece 40 bin artmakla kalmayacaktır. 4 Sene sonra o ev rahat 300bini bulacaktır ki aylık kenara 5 bin atabilecek insan zaten ev alma derdine düşmezdi diye düşünüyorum.

Elinde 50 bin kadar nakitin varsa faizlerin düşük olduğu bir dönemde kredi çekip ev alin derim. Aylık ödemesi 2500-4000 arası olur muhtemelen bu sizi zorlar mi? Önemli olan bu.
Eğer ödeme imkanıniz varsa hic birikime falan bulaşmayın.

Çünkü kredi de fazladan ödeyeceğiniz faiz miktarı 50 bin olacaktır bu da evin değerini zaten artırır ama birikim yaparken biriktirdiğiniz paranın bir ev almaya 50 binden daha fazla açığı olacaktır.

Şimdi bence burada aylık kenara attığınız meblağ önemli
Eğer kenara az para atıyorsanız uzun yıllar sürebilir
Şöyle 5-6 seneye ev alacak para birikir diyorsanız ve o paranın harcanmayacağına güveniyorsanız biriktirin
Ama yok 10-12 seneye anca diyorsanız 5 sene biriktir peşinat olarak verip üstünü kredi çekersiniz.

Yapılandırılınca herşey yeniden hesaplanıyor dimi? Yani toplama bakınca geri ödeme miktarımız azalır.Peki her sene alacağımız zam oranına göre seneden düşebiliyor muyuz? Mesela 10 yıllık istedik, 1-2 yıl sonra 7 yıl olarak düzelttirdik diyelim. Doğru düzgün bir yapılandırma yapıyorlar mı? Konu banka olunca net öğreneyim dedim,fazla güven olmaz :)
Yapilandirmaya diyelim siz su an 1,2 den konut kredisi kullandiniz ve iki Yil Sonra oranlar 0,8 lere dustu bankaniza yapilandirma icin basvuruyorsunuz ve o oranlar dan kalan krediniz tekrar hesaplaniyor. Tabi o zamanki maddi sartlariniza gore sureyi kisaltabilirsiniz veya odemelerinizi... Dogru duzgun yapilandirma tamamen o andaki alacaginiz oranlarla ilgili olarak degisir

Para biriktirmek, emlağın gün gün tavan yaptığı şu dönemlerde en mantıksız iş.

Kredi çekmekte çok mantıklı olmasa da en azından para biriktirmeye oranla daha iç açıcı ve çabuk ev sahibi olmayı yeğliyor.

Para biriktirmek için aylık kenara 5 bin lira atabiliyor olmak gerek. 4 Senede 240 bin eder.
Ancak şuan bile 200 bin olan bir evin 4 sene sonra sadece 40 bin artmakla kalmayacaktır. 4 Sene sonra o ev rahat 300bini bulacaktır ki aylık kenara 5 bin atabilecek insan zaten ev alma derdine düşmezdi diye düşünüyorum.

Elinde 50 bin kadar nakitin varsa faizlerin düşük olduğu bir dönemde kredi çekip ev alin derim. Aylık ödemesi 2500-4000 arası olur muhtemelen bu sizi zorlar mi? Önemli olan bu.
Eğer ödeme imkanıniz varsa hic birikime falan bulaşmayın.

Çünkü kredi de fazladan ödeyeceğiniz faiz miktarı 50 bin olacaktır bu da evin değerini zaten artırır ama birikim yaparken biriktirdiğiniz paranın bir ev almaya 50 binden daha fazla açığı olacaktır.
Şuanda aylık 3bin yada biraz üstünü ödeyebiliriz.Zaten sorun şu ki ben bu parayı biriktiremiyorum,bir yere ödeme yapmam lazım ki harcamayalım. Ev almasak bile bir kaç sene sonra taşınacağız,belki seneye. Kızım seneye kreşe başlayacak Allah izin verirse,şimdi oturduğumuz semtte iyi bir kreş yok.İlerisi için düşünürsek, iyi bir okul da yok.

Şuanda aylık 3bin yada biraz üstünü ödeyebiliriz.Zaten sorun şu ki ben bu parayı biriktiremiyorum,bir yere ödeme yapmam lazım ki harcamayalım. Ev almasak bile bir kaç sene sonra taşınacağız,belki seneye. Kızım seneye kreşe başlayacak Allah izin verirse,şimdi oturduğumuz semtte iyi bir kreş yok.İlerisi için düşünürsek, iyi bir okul da yok.

En mantiklisi kredi çekip almanız Hoppa
Ödeyebilirsiniz rahat ol :KK51:

Biraz önce baktım, 190-200bin civarı şuanda evler. Ayda 1500 çok iyiymiş sanırım peşinatı yüksek verdiniz. Kredilere de baktım oranları çok yüksek yaa, aylık 4bin civarı ödeme çıkıyor.Bizde fazla peşinat olmadığı için 150bin-160bin civarı kredi çekmemiz lazım
50 bin pesinat vermistik canim elimizde o kadari vardi,10 yil geri odemeli yaptirdik belki ileride ara odeme yapar yeniden yapilandiririz borcu diye dusunduk, ev aldigimiz mevkide fiyatlar hizla yukseliyor, biriktirmekle yetisemezdik kaldi ki 15 ayda ayni daire 100bine yakin prim yapmis, faizler yuksek su an evet, piyasalar malum, altin ve doviz daha da yukselecek,faizler de daha yukarilara cikacaktir bu durumda bir an once karar vermeniz gerekecek, pesinat yapabileceginiz miktar ne kadar mesela iyi dusundunuz mu?

50 bin pesinat vermistik canim elimizde o kadari vardi,10 yil geri odemeli yaptirdik belki ileride ara odeme yapar yeniden yapilandiririz borcu diye dusunduk, ev aldigimiz mevkide fiyatlar hizla yukseliyor, biriktirmekle yetisemezdik kaldi ki 15 ayda ayni daire 100bine yakin prim yapmis, faizler yuksek su an evet, piyasalar malum, altin ve doviz daha da yukselecek,faizler de daha yukarilara cikacaktir bu durumda bir an once karar vermeniz gerekecek, pesinat yapabileceginiz miktar ne kadar mesela iyi dusundunuz mu?
Çok çok iyiymiş sizin, ne akıllı davranmışsınız. Bizim 25 bin var başka bir peşinat yok ne yazık ki. Oranlar eskiye kıyasla böylesine uçmuşken 25 binle 200 binlik ev almak mantıksız gelmeye başladı yaa:KK43:

iki eş de çalışıyor ve iyi gelir elde ediliyorsa biraz da dişini sıkıp 5 -6 yıl civarı para biriktirip belki alınabilir...
araba varsa satılır eklenir vs..
zor ama imkansız değil bence

Araba satilamaz ki. 2bin aylik biriktirilse 5 yilda 120 bin ediyor. 120bine ev yok gibi bir sey.

Çok çok iyiymiş sizin, ne akıllı davranmışsınız. Bizim 25 bin var başka bir peşinat yok ne yazık ki. Oranlar eskiye kıyasla böylesine uçmuşken 25 binle 200 binlik ev almak mantıksız gelmeye başladı yaa:KK43:
Anliyorum canim, belli mi olur belki daha uyguna guzel bir ev denk gelebilir bizim oyle oldu giris kat falan ama 400-500den asagi ev olmayan bir muhitte biz bulabildik insallah size de nasip olur. Daha saglam arastirin, biraz alt kat olsun, pahali kesimin arka sokaklari olsun mesela

Mesela bizim oturdugumuz ev 160 bine alindi. Şuan ki değeri 300 bin hem de 3 senede.

Uygun fiyata ev bulduysanız hic düşünme derim tekrardan.
Hani 200bin falansa ev alınır.

Para biriktirebilecek bir yapınız yok anladığım kadarıyla. Olanın hepsini harcama eğilimindesiniz o yüzden kredi almanız şart bence. Aksi takdirde tasarruf yapabilecek gibi görünmüyorsunuz.

Mesela bizim oturdugumuz ev 160 bine alindi. Şuan ki değeri 300 bin hem de 3 senede.

Uygun fiyata ev bulduysanız hic düşünme derim tekrardan.
Hani 200bin falansa ev alınır.
Eşime bir kaç tane evin linkini gönderdim, fiyatları 180 ile 210 arasında değişiyor; akşam gidip bakalım mı dedim, olur dedi. Ama sanki ev alma fikrinden uzak gibi. Sizin ev aldığınız zaman kredi oranları da düşüktür ama canım, şuanda düşük olsa ne yapar eder eşimi ikna ederdim. Yani şöyle düşün, 160 bine aldın ama o zamanki faizle evin değerinin 2 katını ödememişsindir. Şuanki faiz evin 2 katı değerinde yanlış bakmadıysam

Eşime bir kaç tane evin linkini gönderdim, fiyatları 180 ile 210 arasında değişiyor; akşam gidip bakalım mı dedim, olur dedi. Ama sanki ev alma fikrinden uzak gibi. Sizin ev aldığınız zaman kredi oranları da düşüktür ama canım, şuanda düşük olsa ne yapar eder eşimi ikna ederdim. Yani şöyle düşün, 160 bine aldın ama o zamanki faizle evin değerinin 2 katını ödememişsindir. Şuanki faiz evin 2 katı değerinde yanlış bakmadıysam

İste burada peşinat isin içine giriyor canım. Şöyle 50-70 bin arası nakitin olsa iki kati olmasi sorun değil. Çünkü ev parasını senelerce biriktirmek akil kari değil. Ayrıca faiz oranları düşünce yapılandırma var.

İlk konuyu açtığında 25 Bin araba ve altın demissin. Simdi ne kadar var?

İste burada peşinat isin içine giriyor canım. Şöyle 50-70 bin arası nakitin olsa iki kati olmasi sorun değil. Çünkü ev parasını senelerce biriktirmek akil kari değil. Ayrıca faiz oranları düşünce yapılandırma var.

İlk konuyu açtığında 25 Bin araba ve altın demissin. Simdi ne kadar var?
Araba duruyor canım. Altınlar benim 2 bileziğim,3-5 altınım ve kızımın altınları ama onlara dokunmayacağım.

Alacağınız ev, fiyatı hiç artmadan sizi bekleyecekse biriktirin derdim. Ama bir bakmışsınız sizin biriktirdiğinizden bile fazla artmış.

Bana göre kredi çekmek daha mantıklı. Ama çok uzun seneler ve çok fazla faiz ile değil.

Ben 7 ay önce aldım kredi, toplam 53 ay. 222 bin TL için kredi çektim. 277 bin ödemiş olacağım toplamda. Aradaki fark 55 bin TL. Ama 4,5 sene sonra evin fiyatı 55 binden fazla prim yapacak diye düşünüyorum. Tabi zaman gösterecek.
4.5 yılda çok az değil mi bu faiz? 222bin lira için?? Kobi desteği vs tarzı farklı bi kredi mi yoksa bildiğimiz ev kredisi mi?

Araba duruyor canım. Altınlar benim 2 bileziğim,3-5 altınım ve kızımın altınları ama onlara dokunmayacağım.

Ailelerden destek alma şansınız var mi?

Benım eşim daha askerlık yapmadı :) 3 yıl sonra tecıli bitiyor. Oyüzden şuan peşinat biriktiriyoruz.
Allaha şükür şuan 30 bın peşinatımız var eşim askere gidene kadar hatrı sayılır bır paramız olur. Allahım sağlık sıhhat verırse.
Bizim işimiz bellide olmaz belkı seneye bır eve gireriz bile :)

Sizin yerınızde olsam girerdim ya. Çünkü senı diğer konularındanda takıp dıyorum. Para harcamayı sevıyorsun . Belkı borcun olursa daha az harcarsın :))

Back