teee on sene önce arap bir erkek arkadasim vardi, ailesiyle arkadaslariyla cokca zaman geçirdim. sonradan da lubnan-suriye -filistin- katar - fastan fazla fazla arkadaslarim oldu. kulturlerini yaşayış biçimlerini az cok biliyorum.
bir de benimkileri hepsinin ismi soyadi uzun uzun ve kendini belli eden soyadlar. al assaad, mohammad ali, onallah tarzi soyadlar. zaman icinde turk vatandaşı olan tek tük tanidigim var hepsinin soyadi hala kendi soyadi. degisiklik olmadi. Hatta siz diyince sasirdim dogma buyume misirli bir adam nasil turk soyadi alabilir ki? ev alip vatandaslik sahibi olan bir sürü katarli var. demek ki yakinda "baris türkyilmaz" isimli katarli turkce bile bilmeyen insanlar gormeye baslayacagiz. simdi seçim zamani asilan kagitlarda al suud'lari görüp anlayabiliyoruz kac yabancıya vatandaslik verildigini, yakinda anlayamayacagiz demek ki. cidden sasirdim bi habere.
Bu arada gayrimuslum sevmeyen de tabii ki çok. olusmuz ve sacma salak yorumlar duymak da zor. farkli dinde farkli kulturde cocuk yetistirmek de cok zor, sana ait olmayan/sevmedigin bir dili bir ömür duymak- ogrenmek zorunda kalmak da zor, bir bosanma durumunda cocuk kimde kalirsa diger ebeveyninin dilini hic konusmadan büyümesi belki o kisi ve ailesiyle birkac yilda bir görüşecegi iki yabanci olarak yetismesi de cok zor
bir sürü zorlugu var bu tarz bir evliligin. benim de zaman zaman aklimi kuracaliyordu bazi kısımlar. senin de aklini kurcalamasi normal ama iste iyi dusunmen lazim.
ailesiyle kültür farkinin sana yansitmama ihtimali kesinlikle sıfır. oyle bir dunya yok. esin laz ya da kürt de olsa sana ve ozellikle dogacak cocuguna tabii ki kendi kulturunu yansitacaklar. kültür sonucta kusaktan kusaga aktarilarak binlerce yil sonra bile uydugumuz bir sey. Senin yapacağın ya "o da onların kültürü" deyip anlayis gostermek ya da yol yakinken dönmek.
Mesela benim kültürümde ayni evde yasiyorsak hesap kitap keskin olmaz. bir sey görürüm ben alirim, görür o alir, bazen faturayı ben oderim bazen o öder falan. ama erkek arkadasim buraya tasinmadan önce yakin arkadasi ve onun kiz arkadasiyla beraber yasiyordu. yani cocukla kiz evli gibi bir sey iki yıldır ayni evde yasiyorlar. ama bir uygulama kullaniyorlarmis, ödenen her seyi kim kac para odedi, faturasi vergisi falan uygulamaya yazarlarmis uygulama herkese kurus kurus cikartirmis. mesela o kiz digerlerinden farkli olarak musli yulaf sütü vs kendi yiyecegi seyleri aldiysa onu fişe eklemezmis. bu sekilde kurus kurus hesap yapan cocuklu aileler bile varmis. ya da ayni yerde yasayip ayni ise giderken arabasina bindigin eşin dostun sana hesap cikartirmis odemen icin:) babanin oglundan evinde yasiyor diye kira aldigi bir dünya.
ben bu insanla kültür farki olmamasini alsa bekleyemem. hayatimdaki insanlar elbet bir orta nokta buluruz ama ailesinden - yakin dostlarindan kültür farki görürüm çünkü cok normal bambaska bir kültür. misal tutup adamdan "oglunu eğlendiriyor 5 burma bilezik" talep edemem
bir gram altin bile beklemem çünkü bu onlarin kültüründe olmayan bir sey. benim kulturumun ne oldugu babasini enterese etmez.
siz de bu gercegi bilin buna gore davranın iste. onlar misirlilar. ailesi arapca konusuyor, onlarin kültüründe eve ayakkabiyla girilmesi demek ki normal. uyarmissiniz, sizin eve girmemisler. ama onlarin evine karisamazsiniz. bunlardan rahatsiz oluyorsaniz daha cooook rahatsiz olursunuz çünkü artik onlar da sizin aileniz olacak.
onlarin dilinden rahatsiz oluyorsaniz bir ömür daha duyacaksiniz. ve hatta cocugunuzla babasi belki o dilde konusacak (sonucta arapca bilinmesinde yarar olan bir dil. cocugun geleceği icin de iyi olur) cekirdek ailen icinde bile bu dile her gun her gun maruz kalacaksın.
bundan rahatsiz oluyorsan yol yakinken dönmek daha mantikli.
sanslisin ki ailesi nisanliyken gelmis hala bi tercih hakkin var. ya sen çöpsüz uzum kocanla birlikte yasama hayaliyle evlenmis coluk cocuga karismisken bir anda göcselerdi?