Kiraya zam istemek

Anamnez, daydaymama, blondgunes, Aylakkadin,​

uyudu, papatyabuketi, Tavuk_suyu_ Tavuk_suyu_ , Ceren0134, Mune, Runam,​

Yanıtlarınız için teşekkür ederim. Bu durumdan ben de rahatsızım o yüzden konu açtım. Ama şöyle anlatayım bu kiracıdan 1yıl önce çıkan eski kiracıdan da ilk girdiği yıl ben vergi beyanamesinde beyan edilmesi gereken ve emlak vergi değer bedelinin %5 olarak belirlenen asgari kira bedelinin çok az üstünü istemiştim. Sonraki yıllarda ise emlak vergisine gelen zamlar TEFE TÜFE oranlarını aştığı için sonunda aldığım kira bedeli tefe tüfe zamlarına rağmen beyan etmem gereken emlak vergi değerinin %5'inin altında kaldı. Şimdi sistemdeki adalete bakın. Ev sahibi kira bedeline TEFE TÜFE oranında zam alabiliyor ancak emlak vergi değerleri ise Tefe tüfe'nin çok daha üzerinde zamlanıyor. Vergi beyannamesinde ise beyan edilmesi gereken asgari rakam ve dolayısıyla ödenmesi gereken vergi ise emlak vergi değerine göre belirleniyor ancak buna rağmen her sene bu artış Tefe tüfe oranından daha yüksek oluyor. Ev sahipleri ne yapsın?
Bu arada isteyeceğim zam 500tl civarında, kiracı başka bir eve çıkması halinde yine de daha ucuz bir yer bulması zor. isteyeceğim bu 500tl zam tefe tüfe oranının üzerinde kalıyor (rakam telafuz etmek istememiştim ama siz hesap edin yani) ama yine de utanıyorum hani kiracı ona göre yapmıştır hesabını kitabını.
Hanımefendi kendiniz diyorsunuz köpek bağlasan durmaz diye , ben de diyorum ki evinize 2 yıldır tadilat yaptırdınız mı? Evinizin şartlarında iyileştirme yaptınız mı ?

Ucuza verdim ucuza verdim diyorsunuz da zorla vermediniz ya, sizin de işinize geldi aidat, ısınma cart curt gibi giderlerden kurtuldunuz.

Anamnez, daydaymama, blondgunes, Aylakkadin,​

uyudu, papatyabuketi, Tavuk_suyu_ Tavuk_suyu_ , Ceren0134, Mune, Runam,​

Yanıtlarınız için teşekkür ederim. Bu durumdan ben de rahatsızım o yüzden konu açtım. Ama şöyle anlatayım bu kiracıdan 1yıl önce çıkan eski kiracıdan da ilk girdiği yıl ben vergi beyanamesinde beyan edilmesi gereken ve emlak vergi değer bedelinin %5 olarak belirlenen asgari kira bedelinin çok az üstünü istemiştim. Sonraki yıllarda ise emlak vergisine gelen zamlar TEFE TÜFE oranlarını aştığı için sonunda aldığım kira bedeli tefe tüfe zamlarına rağmen beyan etmem gereken emlak vergi değerinin %5'inin altında kaldı. Şimdi sistemdeki adalete bakın. Ev sahibi kira bedeline TEFE TÜFE oranında zam alabiliyor ancak emlak vergi değerleri ise Tefe tüfe'nin çok daha üzerinde zamlanıyor. Vergi beyannamesinde ise beyan edilmesi gereken asgari rakam ve dolayısıyla ödenmesi gereken vergi ise emlak vergi değerine göre belirleniyor ancak buna rağmen her sene bu artış Tefe tüfe oranından daha yüksek oluyor. Ev sahipleri ne yapsın?
Bu arada isteyeceğim zam 500tl civarında, kiracı başka bir eve çıkması halinde yine de daha ucuz bir yer bulması zor. isteyeceğim bu 500tl zam tefe tüfe oranının üzerinde kalıyor (rakam telafuz etmek istememiştim ama siz hesap edin yani) ama yine de utanıyorum hani kiracı ona göre yapmıştır hesabını kitabını.
Bunların tamamı sizin tercihiniz ve probleminiz biliyorsunuz değil mi?

Kira artış oranı bu ay %19.60. 500 lira zam bunun üstünde kalıyor diyorsunuz ama ne kadar üstünde kalıyor bilmiyoruz. Net rakamlar vermezseniz biz de net yorumlar yapamayız. Sanki rakam vermek yasakmış gibi davranmasanız mı?

İlk cümlenizde çok haklısınız çünkü en başta eski kiracının çıktığı fiyatı isteseydim kabul edeceklerdi, aidatlardan vs çok bunalmıştım düşük istedim. Evin köpek bağlasanız durmaz haline ben değineyim, köpek bağlasanız durmazdı belki de kiracıları da ben zorla zincirle bağlamadım, gördüler evi, tutmak istediler. Tefe tüfe ile emlak vergi değer artışları arasındaki pencere yukarıda anlattığım gibi her sene büyüyor. Ben de yaptığım şeyin fırsatçılık olarak nitelendirilmesini istemiyorum o yüzden konu açtım ama kendileri ile konuşacağım zaten tefe tüfe oranında zam yapacaklar ama durumu anlatırım kendileri de onları üzmeyecek miktarda makul bir artış yaparlarsa yaparlar.

Evet onlar evi tutmak istediler siz de fiyatı kendiniz belirlediniz. Kiracının bir suçu yok bu durumda. Ev hala köpek bağlasa durmayacak halde anladığım kadarıyla neyin zammını yapıyorsunuz? Desek ki Eve masraf yaptınız öyle bir durum yok. Kanunun belirlediği oran dışında bir zam yapamazsınız, o yüzden anlattığınız diğer şeylerin hiç bir değeri yok.

Hanımefendi kendiniz diyorsunuz köpek bağlasan durmaz diye , ben de diyorum ki evinize 2 yıldır tadilat yaptırdınız mı? Evinizin şartlarında iyileştirme yaptınız mı ?

Ucuza verdim ucuza verdim diyorsunuz da zorla vermediniz ya, sizin de işinize geldi aidat, ısınma cart curt gibi giderlerden kurtuldunuz.
evet aynen öyle.
şimdi eşim dillendirmiyor çünkü ev benim annemden kalma ama içinden de diyordur ucuza verdi evi şimdi de zorlanıyoruz diye. Bir yandan da inşallah vergi dairesi ile başım derde girmez diye de dua ediyorum asgari beyan değerinin altında kalıyor gelir beyannamesinde kira gelirim.

evet aynen öyle.
şimdi eşim dillendirmiyor çünkü ev benim annemden kalma ama içinden de diyordur ucuza verdi evi şimdi de zorlanıyoruz diye. Bir yandan da inşallah vergi dairesi ile başım derde girmez diye de dua ediyorum asgari beyan değerinin altında kalıyor gelir beyannamesinde kira gelirim.
Kirası ne kadar evin ve siz ne kadar yapmak istiyorsunuz ?

Evi tadilat yaptırın siz kiracı da kiradan da düşsün her ay , belki bu şekilde konuşabilirsiniz.

Bunların tamamı sizin tercihiniz ve probleminiz biliyorsunuz değil mi?

Kira artış oranı bu ay %19.60. 500 lira zam bunun üstünde kalıyor diyorsunuz ama ne kadar üstünde kalıyor bilmiyoruz. Net rakamlar vermezseniz biz de net yorumlar yapamayız. Sanki rakam vermek yasakmış gibi davranmasanız mı?
evin 2021 emlak vergi değeri 579,120tl. 2022 vergi değeri ise henüz belli olmadı. buna göre 2021 yılı için vergi dairesine beyan edilmesi gereken asgari aylık kira geliri 2895tl; oluyor 2022de bu kaç olur bilmiyorum; bu kirayoı da kaç kişi ödeyebilir ki zaten. Evin içi eski olduğu için adam şu anda 1000tl ödüyor (aralık 2021) itibari ile tefe tüfe zammı ile 1190tl olacak. Zam istesem de kurtarmaz zaten ama neyse. Ben aidat ödemekten kurtuldum çünkü aidat 625tl. Neyse bu posttan sonra zam falan istemeyeceğim, kiracıya anlatırım durumu ne zam yapıyorsa yapar kendi, valla herkes bitmiş durumda.

Malesef bizede bu yil gelen kira zammi 1000 tl.ev sahibi de hakli hersey ates pahasi yapacak soyliyecek bisey yok malesef
sizin zamla birlikte mi evinizin kirası 1000tl oldu yoksa ev sahibi kiraya 1000tl zam mı istedi?

Pamukannesi83 Pamukannesi83 Eve tadilat yapabilseydik yapardık da yapamadık yani. eski kiracı 1500'den çıktı.​

Son düzenleme:
evin 2021 emlak vergi değeri 579,120tl. 2022 vergi değeri ise henüz belli olmadı. buna göre 2021 yılı için vergi dairesine beyan edilmesi gereken asgari aylık kira geliri 2895tl; oluyor 2022de bu kaç olur bilmiyorum; bu kirayoı da kaç kişi ödeyebilir ki zaten. Evin içi eski olduğu için adam şu anda 1000tl ödüyor (aralık 2021) itibari ile tefe tüfe zammı ile 1190tl olacak. Zam istesem de kurtarmaz zaten ama neyse. Ben aidat ödemekten kurtuldum çünkü aidat 625tl. Neyse bu posttan sonra zam falan istemeyeceğim, kiracıya anlatırım durumu ne zam yapıyorsa yapar kendi, valla herkes bitmiş durumda.
1000 tl ev bir de 625 aidat ödüyorlar. aidatta bahsettiğiniz ev için çok pahalı geldi gözüme ya. neyse orası beni ilgilendirmez de zam yapacaksanız tefe tüfe oranına göre yapabilirsiniz, aksi takdirde sizi şikayet edebilirler. ya konuşup bu oranla kendi istediğiniz rakam arasında ortayı bulacaksınız. ya da hiç uğraşmayıp 200 tl zamınızı yapacaksınız.
evin içine az buçuk tadilatınız olsa tamam ama evde bir değişiklik olmamış. bence de daha fazla zam yakışı kalmaz.

2900 asgari kirası olan bir evi 1000 liraya vermek de akıl işi değilmiş. Ev gerçekten köpek bağlasan durmaz vaziyette demek ki. Tadilat yapmadığınız sürece bunun üzerine kiralamanız zor görünüyor.

Bastan "köpek baglamaz seklinde" olan evi kiraya vermeye utanirdim ben. Ha utanmadan verdim o zaman bir civi cakmadan zam yapmaya utanirdim. Ek not: kiracilarim var.
Kimse zorla gel otur dememiş, evi görmeden de kiradıklarını sanmıyorum demekki kendileri sorun etmemişler. Utanılacak bir durum görmedim.

Kimse zorla gel otur dememiş, evi görmeden de kiradıklarını sanmıyorum demekki kendileri sorun etmemişler. Utanılacak bir durum görmedim.

Ben bunu farkli görüyorum. Kiracinin sorumlulugu oldugu kadar ev sahibinin de var. Kimin ne durumda oldugunu bilemeyiz. Ben bir kere suriyeli mülteci bir ailenin evine gittim. Bütün ev küf. Her oda..cocuklar da var. O eve biz para verseler bile girmeyiz ama insanlar aci zulum oturuyor. Kira da ödeniyor o ev sahibine. Herseyin bir adabi vardir.

Ben bunu farkli görüyorum. Kiracinin sorumlulugu oldugu kadar ev sahibinin de var. Kimin ne durumda oldugunu bilemeyiz. Ben bir kere suriyeli mülteci bir ailenin evine gittim. Bütün ev küf. Her oda..cocuklar da var. O eve biz para verseler bile girmeyiz ama insanlar aci zulum oturuyor. Kira da ödeniyor o ev sahibine. Herseyin bir adabi vardir.
Oturup oturmamak kiracının tercihidir.
Kimse küflü evde oturmak istemez ama durumları ona yetiyordur, geçici bir çözümdür vs. Bilemeyiz, ev sahibi evi tadilat ettirip kiraya verse o kirayı zaten ödeyecekleri durumu olmayıp başka küflü veya kötü ev arayacaklardır.

Bastan "köpek baglamaz seklinde" olan evi kiraya vermeye utanirdim ben. Ha utanmadan verdim o zaman bir civi cakmadan zam yapmaya utanirdim. Ek not: kiracilarim var.
köpek bağlasan durmaz ifadesini kullanmasaydım keşke, bu göreceli biraz, kimine göre "köpek bağlasan durmaz". Ben o evde o hali ile oturdum mesela. Evin akarı kokarı yok ama eski, mutfak eski ahşap mutfaklardan ama geniş, banyo ve tuvalet de eski; ev 3 odalı ve bir odası ile mutfak hariç güneş alan aydınlık bir ev, kalorifer petekleri ve pimapenler yenilenmişti. Yerler ise eski, ahşap parke. Ev sonradan (son 10-15yılda yapılan AVMler sonrasında) pahalılanan bir semte. Dolayısıyla o semte ev kiralamayı düşünen kişiler genellikle varlıklı kişiler, bu kişiler de lüks arıyorlar. Onlara göre benim evim "köpek bağlasan durmaz" dolayısıyla kiraya veremedim, tadilat yapma imkanım da olmadı. Lüks bir semt olması ve otoparklı vs olması nedeniyle aidatlar da yüksek. Boş duran eve her ay öyle bir aidat ödemek inanın belimi büktü. Bu nedenle ucuza verdim ve kiralayan da muhtemelen semti beğendiği için, evi de ferah bulduğu için bu hali ile isteyerek tuttu.

Son düzenleme:
Eviniz İstanbul un iyi semtlerinde sanırım.Yazin geldik İstanbul a ve kiralık ev bulamadık resmen.Cok berbat bir eve kısa süreliğine sağolsun ev sahibi de kiraya verememiş bizi görünce kabul etmişti bu süreyi.(2 aylığına) Eve verdiğimiz kira 1500 dü.Dolaplar berbat tuvalet banyo.Camdan kafayı dışarı çıkaramıyorduk her tarafı kapalıydi yani apartmanlarla çevriliydi.Aklima o ev geldi . Bizden sonra girenlere 1000 lira demiş.Sizin hesap olmuş

Oturup oturmamak kiracının tercihidir.
Kimse küflü evde oturmak istemez ama durumları ona yetiyordur, geçici bir çözümdür vs. Bilemeyiz, ev sahibi evi tadilat ettirip kiraya verse o kirayı zaten ödeyecekleri durumu olmayıp başka küflü veya kötü ev arayacaklardır.

Herkesin vicdanina kalmis birsey demek ki

köpek bağlasan durmaz ifadesini kullanmasaydım keşke, bu göreceli biraz, kimine göre "köpek bağlasan durmaz". Evin akarı kokarı yok ama eski, mutfak eski ahşap mutfaklardan ama geniş, banyo ve tuvalet de eski; ev 3 odalı ve bir odası ile mutfak hariç güneş alan aydınlık bir ev, kalorifer petekleri ve pimapenler yenilenmişti. Yerler ise eski, ahşap parke. Ev sonradan (son 10-15yılda yapılan AVMler sonrasında) pahalılanan bir semte. Dolayısıyla o semte ev kiralamayı düşünen kişiler genellikle varlıklı kişiler, bu kişiler de lüks arıyorlar. Onlara göre benim evim "köpek bağlasan durmaz" dolayısıyla kiraya veremedim, tadilat yapma imkanım da olmadı. Lüks bir semt olması ve otoparklı vs olması nedeniyle aidatlar da yüksek. Boş duran eve her ay öyle bir aidat ödemek inanın belimi büktü. Bu nedenle ucuza verdim ve kiralayan da muhtemelen semti beğendiği için, evi de ferah bulduğu için bu hali ile isteyerek tuttu.

Size bu konuda bastan kimse akil vermedi mi?

X