Kiraya zam istemek

2 sene önce köpek bağlasan durmaz dediğiniz evinize herhangi bir tadilat yaptırmadıysanız daha da köpek bağlasan durmaz hale gelmiştir.

Sizin taşınma masrafınız kiracıyı ne ilgilendirir Allah askına bu kadar fırsatçı olmayın.

Daha düne kadar üzerinize yük olan köpek bile baglasaniz durmayacak berbat evinize zar zor kiracı buldunuz aylık masrafinizdan zorlaaaa kurtuldunz şimdi de zar zor bulduğunuz kiracıya zam nasıl yaparım diye soruyprsunuz inşallah kiracınız yaptığınız zamdan sonra daha iyi bir ev bulur taşınır

Kusura bakmayında siz kendiniz demişsiniz "köpek bağlasan durmaz" diye. İnsanlar eski evin yükünü çekiyor bu bir. İkincisi kendileri dememiş size ,siz uyguna vermişsiniz. İçinde kiracı varken böyle kendi hesap-kitabına göre davranan ev sahipleri hiç insani gelmiyor bana.

Evin fiziki şartlarında gelişme oldu mu peki?
Fazla detaya girmek istemiyorum rakam telafuz ederek ama gerçekten çok düşük bir fiyata verdim evi hatta kiracı ilk sorduğunda ne kadar istiyorsunuz diye? Ben söyleyince kekeledi şaşkınlığından. Vergi beyannamesinde beyan etmem gereken asgari tutarın altında bir rakamdı, eski kiracının ödediği rakam da 2020 yıl için bu rakamın altında kalıyordu, onun da altına verdim. Kendisi benim bu "iyiliğim" karşılığında mutfağı yaptıracağını söyledi. Ama yaptırmadı, yatırmak zorunda da değil. Ancak şöyle bir durum var, örneğin eski kiracıya da ilk girdiği yıl ben vergi beyanamesinde beyan edilmesi gereken ve emlak vergi değer bedelinin %5 olarak belirlenen asgari kira bedelinin çok az üstünü istemiştim. Sonraki yıllarda ise emlak vergisine gelen zamlar TEFE TÜFE oranlarını aştığı için sonunda aldığım kira bedeli tefe tüfe zamlarına rağmen beyan etmem gereken emlak vergi değerinin %5'inin altında kaldı. Şimdi sistemdeki adalete bakın. Ev sahibi kira bedeline TEFE TÜFE oranında zam alabiliyor ancak emlak vergi değerleri ise Tefe tüfe'nin çok daha üzerinde zamlanıyor. Vergi beyannamesinde ise beyan edilmesi gereken asgari rakam ve dolayısıyla ödenmesi gereken vergi ise emlak vergi değerine göre belirleniyor ve buna bağlı olarak da her sene bu artış Tefe tüfe oranından daha yüksek oluyor. Ev sahipleri ne yapsın?

Herkes mağdur oldu, ev sahipleri de kiracılar da, tabii ki ev sahipleri kira artışı yapmalı ama maaşlar belli, giderler belli, bence yasal oranın üzerine çıkılmadan kira artışı yapılması daha makul ve adaletli olacaktır.

Bildiğim kadarıyla tefe tüfe üzerinde artış yapamıyor ev sahipleri. Birde köpek bile bağlasan durmaz demişsiniz evinizin fiziki şartları için evet maddi olarak belki sizde sıkışıksınız ama bu tarz bi ev için ne kadar fazla meblağ isteyebilirsiniz ki doğru bir karar olacağını zannetmiyorum. Ayrıca kiracınız yapacağınız zamdan dolayı evden çıkarsa ödemeleri yine boşu boşuna yapacaksınız bu ihtimali de düşünün derim.

ama sizdeki sıkıntı evin yaşamaya çok da uygun olmaması. eviniz tanımladığınız gibiyse buna rağmen yüklü bir artış yakışık almaz.
ya da en baştan rakamı bu kadar düşük tutmamak lazımmış. anladığım kadarıyla siz aidat ve ısınma yükünden kurtulmak için çok da ileriyi düşünmeden bu bedeli belirlemişsiniz.
geldiğiniz noktada birden bire insanlara ciddi bir artış yapmak da onlara haksızlık. çünkü normal arttırıma göre bütçelerini belirlemiştir onlar da.
ha şu olur, tamam derler ama 5-6 ay ödemez en sonunda da haber vermeden evi boşaltırlar.
mahkemeye gitseniz evi boşaltma süreleri 1 yılı geçer.
dimyata pirince giderken eldeki bulgurdan olmamak için iyi karar verin derim.

Yasal oranda yılda bir kere zam yapma hakkınız var. Ama o ev köpek bağlasan durmaz seviyedeyse zammı makul tutmalısınız, aksi etik olmaz. Beş sene sonra kiraya tefe tüfe üzerinde artış yapabilirsiniz, denk dairelerin değerinin çok altında kalıyorsa.

Siz boş durup aynı zamanda ödeme yapacağıma biri evde bekçilik etsin, aidatı doğalgazı da ödesin diye vermişsiniz. Tabiri caizse gelen 3 kuruş fazladan gelmiş oluyor zaten.
Bu mantıkla bakınca eldeki kiracının çıkmasını göze almazdım.
Çok zor durumdaysanz yine bi konuşun ama köpek bağlasan durmaz bir ev için de piyasa fiyatlarında bir şey istemeniz hoş durmaz.

bahsettiğiniz ev buysa burada evi kiracı berbat etmiş gibi durum var. bahsetmemişsiniz evi zaten sizin o durumda kiraladığınızı.

hatayı en başta yapmışsınız, TÜFE oranının üzerinde zam istenmesi yasaya aykırı. hukuken kendinizi haklı çıkarabileceğiniz hiçbir yol yok gibi görünüyor. karşınızdaki insanlar halden anlayacak birileri ise belki güzellikle anlattığınızda kabul ederler fakat hayat şartları herkes için aynı derecede zorlaştı, bu yüzden işiniz zor

Malesef bizede bu yil gelen kira zammi 1000 tl.ev sahibi de hakli hersey ates pahasi yapacak soyliyecek bisey yok malesef
1000 lira zam yapmak nedir?Kusura bakmayın ama hiç hoş karşılanacak bir durum değil bu.Yasal hakkınızı arayın,ev sahibi sizi herhangi bir nedenle çıkaramaz bu durumda.Bunun da bir prosedürü var.

evin bir kısmını düzelt biraz para harca öyle zam iste bu şekilde olmaz anlaştığınız bir fiyat var

Anamnez, daydaymama, blondgunes, Aylakkadin,​

uyudu, balbazaar , Tavuk_suyu_ , Ceren0134 , Mune , Runam ,​

Yanıtlarınız için teşekkür ederim. Bu durumdan ben de rahatsızım o yüzden konu açtım. Ama şöyle anlatayım bu kiracıdan 1yıl önce çıkan eski kiracıdan da ilk girdiği yıl ben vergi beyanamesinde beyan edilmesi gereken ve emlak vergi değer bedelinin %5 olarak belirlenen asgari kira bedelinin çok az üstünü istemiştim. Sonraki yıllarda ise emlak vergisine gelen zamlar TEFE TÜFE oranlarını aştığı için sonunda aldığım kira bedeli tefe tüfe zamlarına rağmen beyan etmem gereken emlak vergi değerinin %5'inin altında kaldı. Şimdi sistemdeki adalete bakın. Ev sahibi kira bedeline TEFE TÜFE oranında zam alabiliyor ancak emlak vergi değerleri ise Tefe tüfe'nin çok daha üzerinde zamlanıyor. Vergi beyannamesinde ise beyan edilmesi gereken asgari rakam ve dolayısıyla ödenmesi gereken vergi ise emlak vergi değerine göre belirleniyor ancak buna rağmen her sene bu artış Tefe tüfe oranından daha yüksek oluyor. Ev sahipleri ne yapsın?
Bu arada isteyeceğim zam 500tl civarında, kiracı başka bir eve çıkması halinde yine de daha ucuz bir yer bulması zor. isteyeceğim bu 500tl zam tefe tüfe oranının üzerinde kalıyor (rakam telafuz etmek istememiştim ama siz hesap edin yani) ama yine de utanıyorum hani kiracı ona göre yapmıştır hesabını kitabını.

Yapmasaydınız hanımefendi. Adam dememiş ki size bana ucuza verin diye, fiyatı siz belirlemişsiniz. Şimdi neyin lafını yapıyorsunuz anlamadım. Evin köpek bağlasan durmaz halde olmasına değinmek bile istemiyorum. Ev sahipleri de akıllı olsun. Kanun ne derse o, öyle kafanıza göre zam yapamazsınız. Yaptığınız fırsatçılık.

Bu arada isteyeceğim zam 500tl civarında, kiracı başka bir eve çıkması halinde yine de daha ucuz bir yer bulması zor.
Sizde zaten daha ucuzunu bulamaz diye kabul edeceğini düşünüyorsunuz.Bence bu hiç adil değil. Baştan fiyatı düşük tutmasaydınız o zaman. Köpek bağlasan durmaz denilen evde duruyorsa kiracılarınız ihtiyaç sahibidirler muhakkak. Yoksa kim durmak ister öyle bir evde

İlk cümlenizde çok haklısınız çünkü en başta eski kiracının çıktığı fiyatı isteseydim kabul edeceklerdi, aidatlardan vs çok bunalmıştım düşük istedim. Evin köpek bağlasanız durmaz haline ben değineyim, köpek bağlasanız durmazdı belki de kiracıları da ben zorla zincirle bağlamadım, gördüler evi, tutmak istediler. Tefe tüfe ile emlak vergi değer artışları arasındaki pencere yukarıda anlattığım gibi her sene büyüyor. Ben de yaptığım şeyin fırsatçılık olarak nitelendirilmesini istemiyorum o yüzden konu açtım ama kendileri ile konuşacağım zaten tefe tüfe oranında zam yapacaklar ama durumu anlatırım kendileri de onları üzmeyecek miktarda makul bir artış yaparlarsa yaparlar.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…