• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Kira

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Para sizin ihtiyaclarini karsiliyorsa onunla ilgilenmek de size düser. Yani zamlari esinizin yerine siz yapsaydiniz. Sahsen kiralarin birden eve yatirim bile yapilmadan daha fazlasina cikartilmasini etik bulmuyorum. Icerde oturan insanin geliri cok olsun az olsun fark etmez. Bu konularda esinizle oturup bir planlama yapmaniz lazim.
Sıkıntı benim eşimde zaten🤬 kafa yapısı benden çok farklı. Son 6 aydır kirayı ben alıyorum. (Doğum sonrası ücretsiz izinde olduğum için) öncesinde karışmıyordum.

Siz kendiniz zam yapmamissiniz. Adam kendi daha fazla para ödedigi icin li "lütfetmis oluyor". Idareyi ele almiyorsunuz, ama kavga gürültü esinizi aratmaya biliyorsunuz. Dedigim gibi ya dogru dürüst oturup planlayacaksiniz zamlari da yada böyle durumlar kacinilmaz
Sıkıntı kiracı değil eşim bunu söylüyorum zaten. Adam zam miktarını görüşmek için bile aramamış

Bence bir kaç ay önceden durumu belirtin. Evet yasal olarak hakkınız ama senelerdir kiracınız olan biriyle aranızda kötü değilse hukuksaldan çok vicdanen ilerleyin. Bu devirde şuan kimse normal ödediği bir fiyatı bir anda iki katına çıkarıp ödeme yapamaz aşırı zorlanır. Kendisiylede konuşun oda durumun farkındadır oda bir şeyler düşünmüştür. Sağlıklı bir iletişimle orta yol maddi manevi bulunabilir

Kiracı değilim ama piyasa zaten emsalleri daha pahalı diye diye yükseldi ne yazık ki..
1500 tl olan kira emsalleri 3000 - 3500 diye direk pat o rakama çıkarılmaz bence..
Belki 2250 civarı olabilir.
Kiralar ve piyasa iki katı hatta daha fazlası artık gösterdi ama genel maaşlara bakıldığında maksimum %40 %45 oranında arttı. Hatta daha az.
Dolayısı ile eğer o paraya ciddi anlamda ihtiyacınız yoksa ortayı bulacak ve kimseyi kırmayacak şekilde yapın derim ben..

Diğer türlü bu gün biz dikkat etmezsek piyasa yarın bir gün bizim içinde yaşanmayacak şartlara gelecek.

Kiracı ihtiyaç sahibi değil bundan eminim kurumsal bir yerde üst düzey çalışıyor. Sitenin önünden servisi kalktığı için bizim evde oturuyor. Ama kiralarını günü gününe öder. O noktada sorun yaşamadık. Eşim de yarın öbür gün kötü kiracılarla uğraşmayalım bu kiracı günü gününe ödüyor nasılsa diyor. Ama günü gününe ödüyor diye bedelinin yarısı bile olmayan evde kalması da bana haksızlık değil mi
Gercekten kiraciylada ugrasilmiyor ama.
Yeni gelenler nasil olucak bilmiyoruzki benim babamin 3 dairesi var gercekten bezdik artik kiraciyla ugrasmaktan ve pandemide zam bile yapmadi insanlar zor geciniyor diye simdi iyi niyetimizi suistimal edende var.

Bence esinize birakmayin kendiniz anlasin kiraciyla iki tarafida memnun edicek bi zam olsun.

Sizinle aynı durumdayım 4 yıllık kiracimiz var. Mart'ta zam yaptık kira bana geliyor fakat eşimin baskısıyla tefe tufeye göre zam yaptık. Gerçi bende çok kararsızdım. Vizdanim paranın önüne geçti...
Hep derim gerçekten o para ile yaşamıyorsanız bırakın hayrınıza olsun kalanı..

Yeni gelenler nasil olucak bilmiyoruzki benim babamin 3 dairesi var gercekten bezdik artik kiraciyla ugrasmaktan ve pandemide zam bile yapmadi insanlar zor geciniyor diye simdi iyi niyetimizi suistimal edende var.

Bence esinize birakmayin kendiniz anlasin kiraciyla iki tarafida memnun edicek bi zam olsun.
Gerçekten diyorum ki, iyilik yapmayın, göreviniz olarak görülüyor. Mesela zam yapamadığım zor kira aldığım bir kiracımız var, 5 6 sene doğru dürüst zam yapamadım veremediği için. Çıkarmaya da kıyamadım, ufacık bebekleri var, çok çocuğu var. Dedim veremezse ileride çıkartırım ama bebekler büyüsün. Kira piyasasının 1/4’ü kadar kaldı, sağlam zam yapacağımı söyledim, mesela piyasa 5 binse 3,5 4 arası gibi. Başladı vay fırsatçı ev sahipleri yüzünden piyasa bu hâlde, vay o kadar zam olur mu? İnisiyatifle doğru dürüst zam yapmayınca sıkıntı yok, artık yapayım dediğinde resmen bir de atara gidere maruz kalıyorsunuz.

Kuzenimin ev sahibi beş yıl doldu diyerek kirayı iki katından fazla artırdı. Çıkmak istemediği için kabul etti. (Hiç tefe Tüfe zammı olmadı, hep fazla fazla zam yaptı) şu an "çıkın evden,oğlum oturcak" diyormuş. Zammı az buldu muhtemelen tekrar zam yapmak istiyor.

Benim de beş yılım doldu. Ev sahibimiz ne kadar yapar bilmiyorum. Yüzde elli biraz fazla ama o da haklı. Kiracı da haklı. Zor bir konu.

Emsali diye diye arttığı için ben çok yükseltmeyi doğru bulmuyorum. Ama piyasadaki evlerin yarısından az olmasıda doğru değil çünkü o parayla giderlerinizi karşılıyorsunuz ve giderlerinizde arttı.

Bence orta yolu bulmak ve kimseyi zor durumda bırakmamak adına bir kaç ay öncesinden oturup konuşulabilir bu konular. Ortada anlaşacağınızı düşünüyorum.

Kuzenimin ev sahibi beş yıl doldu diyerek kirayı iki katından fazla artırdı. Çıkmak istemediği için kabul etti. (Hiç tefe Tüfe zammı olmadı, hep fazla fazla zam yaptı) şu an "çıkın evden,oğlum oturcak" diyormuş. Zammı az buldu muhtemelen tekrar zam yapmak istiyor.

Benim de beş yılım doldu. Ev sahibimiz ne kadar yapar bilmiyorum. Yüzde elli biraz fazla ama o da haklı. Kiracı da haklı. Zor bir konu.
Ya işte öyle bir durum ki ev sahibi de haklı kiracı da haklı.. kimi ev sahibi o evden aldığı kira ile geçiniyor. Adamın aldığı iğneden ipliğe 2 kat zam geliyor ama kirası artmıyor. Ya da kiracınin maaşı artmıyor. Allah herkesin yardımcısı olsun zor durumlar

Merhabalar.. küçük bir Evimiz var,kirada. Aralık ayında kiracının 5 yılı doluyor. Kiracı tek başına yaşayan emekli ve aynı zamanda çalışan donanımlı biri. (Maaşı az, ihtiyaç sahibi biri olarak düşünmeyin diye belirtiyorum) şu ana kadar hep tefe TÜFE oranında zam yaptık. Bu arada ücretsiz izindeyim. Kira ile bebeğimin ihtiyaçlarını ve kendi ihtiyaçlarımı karşılıyorum. Aralık ayında zam yapacağız. Eşime göre yine tefe TÜFE oranında zam yapılacak. Bana göre ise kirayı emsal daireler fiyatına çekecek kadar zam yapacağız. Kocam kira nasıl olsa bana geliyor diye umursamıyor gelen rakamı bence. Evin şu anki kirası emsallerinin yarısından da az. Tamam vicdansızlık yapalım demiyorum ama emsal değer neyse 5 yıl dolunca ona göre zam yapılmaz mı? Ne dersiniz hanımlar kim haklı?
Bence eşiniz vicdanlı...şimdi dusunun ki civar evler 4000. Sizin kiracı 2000 e oturuyor..sanırım en son yüzde 34 du kira artış oranı..ne yapar..680 TL..gayet makul bence...hadi enflasyon yüksek der 3000 yaparsınız ama 4000 e çekmek bana göre vicdansizliktir. Sonuçta 5 yıllık kiraciniz yeni degil

Aralık ayına kadar bazı düzenlemeler gelmesi konuşuluyor.
Ben tufe oranı yapın demem. Ama 5 yıllık kiracınız ise düzgün ödüyor ve düzgün yaşıyor ise orta yolu bulun derim. Örneğin 1000 tl den tüfe oranına göre 1350 tl değil de 1500 1750 gibi bir rakam. Emsal değer işine girdiğinizde evin özellikleri mahkemesi carti curtu değer mi? Çıkıp gitme durumunda yeni gelen ile düzen tutturmak risk. Banane mal benim ister kazandırır ister bekler de diyemiyorsunuz.
Ben bu şekilde konuştuğunuzda çözüm bulacağınızi düşünüyorum. Yok illa emsal derseniz hemen konuşun kabul etsin yada ciksin hem siz kiracı bulun hem tavan uygulaması gelebilir hemde o ev bulup çıkar

Gerçekten diyorum ki, iyilik yapmayın, göreviniz olarak görülüyor. Mesela zam yapamadığım zor kira aldığım bir kiracımız var, 5 6 sene doğru dürüst zam yapamadım veremediği için. Çıkarmaya da kıyamadım, ufacık bebekleri var, çok çocuğu var. Dedim veremezse ileride çıkartırım ama bebekler büyüsün. Kira piyasasının 1/4’ü kadar kaldı, sağlam zam yapacağımı söyledim, mesela piyasa 5 binse 3,5 4 arası gibi. Başladı vay fırsatçı ev sahipleri yüzünden piyasa bu hâlde, vay o kadar zam olur mu? İnisiyatifle doğru dürüst zam yapmayınca sıkıntı yok, artık yapayım dediğinde resmen bir de atara gidere maruz kalıyorsunuz.
Okadar haklisinizki 👏
Bizim kiracilardan bitanesi 11 senedir cok düşük kiraya oturuyordu zam yapmak istedik evden cikti, bide cikarken komsulara cok enayi insanlardi onlar sayesinde ev aldim kendime demis. Tabi sisli gibi biyerde 700tlye oturuyordu. Biz onlari ihtiyac sahibi saniyorduk cocuklarin egitiminede destek olduk yillardir ama bu lafi duyunca okadar üzüldükki.

Yazıldı mı bilmiyorum ama evinize temiz bakıp en önemlisi düzenli veriyorsa apartman dairesi ise aidat olayı var onu yatırıyorsa apartmanda ki komşulardan şikayet yoksa 3-5 e bakmayın
çok kiracılarla uğraştık bilirim. ortak yerde buluşun tabiki hakkınız fikrinizi söyleyin ama uzlaşın derim şahsen

Merhabalar.. küçük bir Evimiz var,kirada. Aralık ayında kiracının 5 yılı doluyor. Kiracı tek başına yaşayan emekli ve aynı zamanda çalışan donanımlı biri. (Maaşı az, ihtiyaç sahibi biri olarak düşünmeyin diye belirtiyorum) şu ana kadar hep tefe TÜFE oranında zam yaptık. Bu arada ücretsiz izindeyim. Kira ile bebeğimin ihtiyaçlarını ve kendi ihtiyaçlarımı karşılıyorum. Aralık ayında zam yapacağız. Eşime göre yine tefe TÜFE oranında zam yapılacak. Bana göre ise kirayı emsal daireler fiyatına çekecek kadar zam yapacağız. Kocam kira nasıl olsa bana geliyor diye umursamıyor gelen rakamı bence. Evin şu anki kirası emsallerinin yarısından da az. Tamam vicdansızlık yapalım demiyorum ama emsal değer neyse 5 yıl dolunca ona göre zam yapılmaz mı? Ne dersiniz hanımlar kim haklı?
Tefe Tüfe oranında yapmak zorundasınız. Zaten Mart ayında %35 miydi neydi. Ne yapacaksınız %100 mu arttiracaksiniz ?

Yazıldı mı bilmiyorum ama evinize temiz bakıp en önemlisi düzenli veriyorsa apartman dairesi ise aidat olayı var onu yatırıyorsa apartmanda ki komşulardan şikayet yoksa 3-5 e bakmayın
çok kiracılarla uğraştık bilirim. ortak yerde buluşun tabiki hakkınız fikrinizi söyleyin ama uzlaşın derim şahsen
İşte eşim de sizinle aynı düşünüyor. küçükken kiracılardan çok çekmişler davalık olmuşlar. O yüzden dizin gibi düşünüyor. Ama ben de o kirayı alıp evde bebeğime bakmayı düşünüyorum. İlk bebeğimde çalışmak zorunda kaldım. Bunda ahdım var kirayı ben alıp evde oturacağım çalışmayacağımbebeğimi 2-3 yaşına kadar getireceğim diye

keşke babanızın kiracı olsaydım

Sizinle aynı durumdayım 4 yıllık kiracimiz var. Mart'ta zam yaptık kira bana geliyor fakat eşimin baskısıyla tefe tufeye göre zam yaptık. Gerçi bende çok kararsızdım. Vizdanim paranın önüne geçti...
5 yıl dolunca ne yapmayı düşünüyorsunuz. 2020 aralıkta zam yapsaydık belki bu kadar düşük kalmazdı kira o zman hiç zam kalmadık geçen yıl da tefe TÜFE yapıldı

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Back