şimdi emsal derken gerçekten etrafta seninkine çok benzer evleri baz alman lazım. senin dairen 10 yıllıktır, parkelerin, kapıların, mutfak dolapların 10 sene öncesinin modasıdır, bu durumda 1-2 senelik yeni binayı emsal diye baz alamazsın misal. metrekaresi, güneş alma durumu, katı, ısıtma sistemi bilmem nesi bir sürü faktör var.
bence en mantıklısı adamı şimdiden arayıp durumu anlatmak ki hazırlıklı olsun. ihtiyacı yok deme, milletin cebine giren parayla hangi ihtiyaçlarını karşıladığını bilemezsin. ihtiyacı yok dediğin adamın senden çok borcu harcı var belki? eğer kiracıdan memnunsan yapacağın zam kiracıyı evden kaçırmayacak cinsten olmalı. senin ev 2000'dir, emsaller 5000'dir bu durumda 4000 yaparsan adamı sarsabilir ve çok da vicdansız bişey bu yani birden 2 katına çıkarmak falan. ilk kiralarken parayı verecek kiracıyı çok bulursun da evine düzgün bakan, sorun çıkarmayan, günü gününe yatıran, aidat maidat takmayan, komşularla iyi geçinen düzgün kiracıyı zor bulursun. kiracı kendini eve girdiği zaman belli ediyor. ben çok şahit oldum kiracıdan illallah eden, lanet olsun deyip evini boş tutan ev sahiplerine. adam ilk birkaç ay düzgün ödüyor sonra ödememeye başlıyor, eve zarar veriyor, çıkarmak istiyorsun çıkaramıyorsun da öyle hemen, uğraş dur valla sinir hastası ederler insanı. o yüzden sizi midyat'a pirince giderken evdeki bulgurunuzdan etmeyecek, iki tarafa da uyan bir bedel belirlenmesi lazım.
ben çok görüyorum öyle iki mal mülk sahibi oldu diye vicdanın v'sini unutan insanları, kendi hakkını korumak isterken başkalarını da mağdur etmemekte fayda var. allah bir deprem gönderir, yangın gönderir bugün evim var diyenin yarın dünyası başına yıkılır. benim arkadaşın evi 2020'deki depremde yıkıldı, o çöken apartmanlardan birinde dairesi vardı şimdi o konuda tamamen mağdurlar, kimse zararı karşılamıyor aksine 600 bin verin yeni ev yapalım diyorlarmış. umarım kendinizi de kiracınızı da memnun edecek bir rakamda anlaşırsınız.