• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Kira

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
İşte eşim de sizinle aynı düşünüyor. küçükken kiracılardan çok çekmişler davalık olmuşlar. O yüzden dizin gibi düşünüyor. Ama ben de o kirayı alıp evde bebeğime bakmayı düşünüyorum. İlk bebeğimde çalışmak zorunda kaldım. Bunda ahdım var kirayı ben alıp evde oturacağım çalışmayacağımbebeğimi 2-3 yaşına kadar getireceğim diye
emsal kiralarla ne kadar fark var
3000-e 1500 gibi mi ?

5.000-2000 gibi..
fark çok çokmuş sizde haklısınız o zaman fikrinizi belirtiniz kiracınıza şimdiden
onun adımını öğrenin ona göre hareket edersiniz
ve şimdiden söylemek mantıklı belki o da 5 demez 4 der sizde razı olursunuz onunda işine gelir iyi birisiyse

Hayır şu an çalışıyor olsam ek gelir olsa kira bu kadar önemsemem belki. Ama şu an onla bebeğimin ve kendimin ihtiyaçlarını karşıladığım için benim için önemli. Vicdan muhasebesi de yapıyorum kendimi de sorguluyorum ama değil yani. Konu açmam iyi oldu. Yaz aylarında konuşacağım kiracıyla
fark çok çokmuş sizde haklısınız o zaman fikrinizi belirtiniz kiracınıza şimdiden
onun adımını öğrenin ona göre hareket edersiniz
ve şimdiden söylemek mantıklı belki o da 5 demez 4 der sizde razı olursunuz onunda işine gelir iyi birisiysr

5 yıl dolunca ne yapmayı düşünüyorsunuz. 2020 aralıkta zam yapsaydık belki bu kadar düşük kalmazdı kira o zman hiç zam kalmadık geçen yıl da tefe TÜFE yapıldı
Yani arttırmak lazım bu sene böyle geçti ama... Mart ta yaptığım zam idare eder gibi falan diyordum ama iki ayda eridi gitti. Seneye zaten çerez parası olacak aldığım kira. Bende bebeğim olunca işi bıraktım çalışmıyorum da, kiracimiz çok iyi durumda değil zor geçiyor da değil orta halli. Ama aldığım kiraya benim ihtiyacım var.

Hayır şu an çalışıyor olsam ek gelir olsa kira bu kadar önemsemem belki. Ama şu an onla bebeğimin ve kendimin ihtiyaçlarını karşıladığım için benim için önemli. Vicdan muhasebesi de yapıyorum kendimi de sorguluyorum ama değil yani. Konu açmam iyi oldu. Yaz aylarında konuşacağım kiracıyla
tabiki haklısınız mülk sizin sonuçta inşallah ortaklaşa bir yol bulunur
durumunuzu böyle anlatın
şimdi kiracı içinde zor olur nakliye parası yeni ev masraf olur emlakçısı muhtemelen sizin oralarda depozito olayı vardır
ortak bir fiyatta anlaşırsınız umarım

şimdi emsal derken gerçekten etrafta seninkine çok benzer evleri baz alman lazım. senin dairen 10 yıllıktır, parkelerin, kapıların, mutfak dolapların 10 sene öncesinin modasıdır, bu durumda 1-2 senelik yeni binayı emsal diye baz alamazsın misal. metrekaresi, güneş alma durumu, katı, ısıtma sistemi bilmem nesi bir sürü faktör var.

bence en mantıklısı adamı şimdiden arayıp durumu anlatmak ki hazırlıklı olsun. ihtiyacı yok deme, milletin cebine giren parayla hangi ihtiyaçlarını karşıladığını bilemezsin. ihtiyacı yok dediğin adamın senden çok borcu harcı var belki? eğer kiracıdan memnunsan yapacağın zam kiracıyı evden kaçırmayacak cinsten olmalı. senin ev 2000'dir, emsaller 5000'dir bu durumda 4000 yaparsan adamı sarsabilir ve çok da vicdansız bişey bu yani birden 2 katına çıkarmak falan. ilk kiralarken parayı verecek kiracıyı çok bulursun da evine düzgün bakan, sorun çıkarmayan, günü gününe yatıran, aidat maidat takmayan, komşularla iyi geçinen düzgün kiracıyı zor bulursun. kiracı kendini eve girdiği zaman belli ediyor. ben çok şahit oldum kiracıdan illallah eden, lanet olsun deyip evini boş tutan ev sahiplerine. adam ilk birkaç ay düzgün ödüyor sonra ödememeye başlıyor, eve zarar veriyor, çıkarmak istiyorsun çıkaramıyorsun da öyle hemen, uğraş dur valla sinir hastası ederler insanı. o yüzden sizi midyat'a pirince giderken evdeki bulgurunuzdan etmeyecek, iki tarafa da uyan bir bedel belirlenmesi lazım.

ben çok görüyorum öyle iki mal mülk sahibi oldu diye vicdanın v'sini unutan insanları, kendi hakkını korumak isterken başkalarını da mağdur etmemekte fayda var. allah bir deprem gönderir, yangın gönderir bugün evim var diyenin yarın dünyası başına yıkılır. benim arkadaşın evi 2020'deki depremde yıkıldı, o çöken apartmanlardan birinde dairesi vardı şimdi o konuda tamamen mağdurlar, kimse zararı karşılamıyor aksine 600 bin verin yeni ev yapalım diyorlarmış. umarım kendinizi de kiracınızı da memnun edecek bir rakamda anlaşırsınız.

Benim bildiğim kadarıyla 5 yıl dolunca emsal kiralara çekmek için kiracı kabul etmezse (kabul etmek zorunda değil) mahkeme yoluna gitmeniz gerekiyor, bir süreç gerektiriyor bilirkişi raporu düzenleniyor ve Yargıtay kararı doğrultusunda eski kiracı olması nedeniyle emsal kiralardan hakim takdirine göre indirim uygulanabiliyor yazılı bildirim yapmanız da gerekiyor olabilir avukat değilim uygulamada gördüklerimden belirtiyorum

şimdi bu olay yeri türkiye olmasa, her gün aldığımız şey bir önceki güne daha pahalı olmasa derdim ki biraz orta yol bulun, ödeyemiyorsa zorlamayın falan. biz de kirada oturuyoruz ve içinde kiracı olmayan boş bir evimiz var, yani hayatını kira üzerinden döndüren kişiler değiliz, ona rağmen diyorum ki evin şu an bir emlakçı gözünde objektif değeri ne kadarsa hemen hemen o kadar talep edin. kiracınız türkiyenin gerçeklerini yaşıyorsa siz de yaşıyorsunuz. daha yeni taşınmış, şehre adapte olmaya çalışan biri vs olsa yine hadi biraz daha müsamaha gösterilebilir diye düşünürdüm ama şu anda herhangi bir şeyin ederini 5 sene öncesiyle karşılaştırmak çok absürd. evin ederi 5 bin ise, şu an aldığınız 2 bin ise, ben 3.5-4 arasında bir miktar belirler ve bunu olabildiğince erken kendisine iletirdim.

5 yıl önce ki fiyat üzerine tefe tüfe oranına göre zam yapıldıysa evet mal sahibi olarak şu an siz ciddi kayıptasınız.
Alım gücü, enflasyon değerleri 5 sene önceye göre çok çok arttı.
5 sene dolduğu için emsallerine yakın kira isteme hakkınız var.
Karşılıklı konuşarak, hak geçirmeden anlayış içinde bir tutar belirlerseniz iki taraf içinde hakkaniyetli olur.

Şimdiden konuşun bence. Eğer anlaşamazsanız o da ev bulsun. Dava işiyle vb. uğraşmanız gerekecekse de en azından planı programı ona göre yaparsınız. Kiracının kabul etmeme mahkemeye verme şansı da var.

Ben tek başıma bekâr olarak 5 yıl aynı evde oturdum. Ev sahibim üst katımdaydı ve beni çok seviyordu. Sağ olsunlar 5 yıl hiç zam yapmadılar. Bu 5 yılda civardaki evler kat kat arttı tabii ki... Asgari ücretle tek başıma geçinmeye çalışıyordum, evlerini çiçek gibi kullandım. Eşyalı evdi ve eşyalara hiç zarar vermedim. Geçen yıl evlenip evden taşınacağımı da aylar öncesinden bildirdim. Hatta bana yaptıkları jest karşısında, ben de 2.el aldığım mis gibi eşyaları o evde bıraktım (çamaşır makinesi, masa, kanepe gibi) ve böylece evleri daha da değerlenmiş oldu. Taşındığımız evi bu fiyata bulduğumuza dua ediyoruz ve şimdi kara kara düşünüyoruz, ya ev sahibimiz sizin gibi düşünürse, civardaki evlere göre fiyat artışı yaparsa diye... Eşim ve ben fakülte mezunuyuz fakat asgari ücret alıyoruz. Ay sonunda cebimizde hiç para kalmıyor, kredi kartından harcıyoruz. Bu ülke adam olmaz çünkü ev sahipleri kafasına göre fiyat artırdı. Allah sonumuzu hayır etsin... Bence siz de insaflı artırın fiyatı. Hiç bilemezsiniz, belki yerine gelecek kiracı evinize daha fazla zarar verir, belki düzenli ödeme yapmaz.

ben şöyle yapardım , bir anda 2 bin liradan 5 bine çıkartmak yerine , önce 3500 , seneye 5000 , bir sonraki sene de zaten emsallerine yaklaşmış olurdu .
2000 den bir anda 3500 e çıkarmak çok değil mi?
Konu sahibi ,kiracı var kiracı var..eğer ki memnunsaniz, evinize iyi bakıyorsa 500 tl zam yapın.belki gelecek olan kiracı 5000 verecek ama sorunlu birisi olacak.kira ödemeyecek.evinizi mahvedecek falan filan.yine de siz bilirsiniz

Google dan kira artis oranı hesaplama diye birşey var ben ordan baktım .doğru mu degilmi ? Orda TÜFE'ye göre mi hesaplanıyor ?

Geçen ay annemlerin evine tefe Tüfe oranının üzerinde zam yapıldı . Ev sahibi çıkmayın,ben sizden çok memnunum ama zammı kabul edin diye diretti . 5 yıl olmamasına rağmen emsalleri ile kıyasladı . Ev sahibinin bir çok binası var bu açıdan bakınca acımasızlik gibi duruyor fakat aynı sokakta evler bu yıl 5000 6000 lira annemler de orta yolu bulup 4000 e anlaştılar . Bir yıl sonra zaten cikicaz kendi evimize gecicez diye düşündüler . Yani sizde zam yapın ama ortalama olsun yine de .

Ben tek başıma bekâr olarak 5 yıl aynı evde oturdum. Ev sahibim üst katımdaydı ve beni çok seviyordu. Sağ olsunlar 5 yıl hiç zam yapmadılar. Bu 5 yılda civardaki evler kat kat arttı tabii ki... Asgari ücretle tek başıma geçinmeye çalışıyordum, evlerini çiçek gibi kullandım. Eşyalı evdi ve eşyalara hiç zarar vermedim. Geçen yıl evlenip evden taşınacağımı da aylar öncesinden bildirdim. Hatta bana yaptıkları jest karşısında, ben de 2.el aldığım mis gibi eşyaları o evde bıraktım (çamaşır makinesi, masa, kanepe gibi) ve böylece evleri daha da değerlenmiş oldu. Taşındığımız evi bu fiyata bulduğumuza dua ediyoruz ve şimdi kara kara düşünüyoruz, ya ev sahibimiz sizin gibi düşünürse, civardaki evlere göre fiyat artışı yaparsa diye... Eşim ve ben fakülte mezunuyuz fakat asgari ücret alıyoruz. Ay sonunda cebimizde hiç para kalmıyor, kredi kartından harcıyoruz. Bu ülke adam olmaz çünkü ev sahipleri kafasına göre fiyat artırdı. Allah sonumuzu hayır etsin... Bence siz de insaflı artırın fiyatı. Hiç bilemezsiniz, belki yerine gelecek kiracı evinize daha fazla zarar verir, belki düzenli ödeme yapmaz.
Ne güzel ev sahibinizin ihtiyacı yokmuş da hiç artırmamış. Umarım günün birinde benim de ihtiyacım olmaz ben de artırmak zorunda kalmam..

Geçen ay annemlerin evine tefe Tüfe oranının üzerinde zam yapıldı . Ev sahibi çıkmayın,ben sizden çok memnunum ama zammı kabul edin diye diretti . 5 yıl olmamasına rağmen emsalleri ile kıyasladı . Ev sahibinin bir çok binası var bu açıdan bakınca acımasızlik gibi duruyor fakat aynı sokakta evler bu yıl 5000 6000 lira annemler de orta yolu bulup 4000 e anlaştılar . Bir yıl sonra zaten cikicaz kendi evimize gecicez diye düşündüler . Yani sizde zam yapın ama ortalama olsun yine de .
kaç paradan 4000'e zıplattı?
ve kaç senelik kiracıydı aileniz?
benim ev sahibimin de çok sayıda evi var ama benzer davranışı ondan görürsek bu sene şaşırmam. geçen sene herkes zor durumda, fazla zam yapmaya gerek yok diyerek 300 liralık, yasal oran civarında zam yapmıştı. bu sene ne yapar bilemiyorum.

Ev sahininin ihtiyacı yokmuş aslında 5 yıl da dolmamış kötü olmuş adamın yaptığı .. anneniziçin mantıklı olmuş ama anlaşmaları bir yıl sonra anneniz kendi evine taşınıyormuş nakliyeydi depozitoydu uğraşmaya değmez bir yıl için

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Back