• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Kira

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Ben de emsalleri çok diye kirayi arttırmayı yanlış buluyorum. Daha yeni bir yakınım (!), sorsan en azılı hükümet eleştiricisi,her markete girdiğinde 'biz nasıl tarım ülkesiyiz,patlıcan elli lira' diye fotolar paylaşır. Emlakçının aklına uydu, merkezi ama çingene Mahallesi'ndeki
küçücük evini 7 bin lira üstüne kiraya verdi. Çünkü o muhitteki emsaller o. Yani alt katta yıllardır bin lira civarı ödeyen insana bir anda 'ama emsalleri bu' diye 5 bin yapılsa mesela bu normal mi? Ananemler de daha yeni , kiraya verdiler bir evlerini. Deniz gören elit bir muhitte, geniş,çok odali. emsalleri beş altı bin lira falan. Ama ev otuz yıllık, üstelik deprem bölgesinde . 99 depreminden önce yapıldığı için de ne derece depreme dayanıklı Allah bilir. 2 bin liraya kiracı oturttular. Emsali ne olursa olsun, bence biraz insaflı olmakta yarar var.
İllaha da yüksek zam yapmak istiyorsanız bari evin içine bri şeyler yapın.
Bunca sene, bu 5 yılda ne yaptınız evin içine mesela?
Banyoyu ya da mutfağı yaptırın, ne bileyim yoksa duşakabin taktırın, ya da kapılar tahta eski usulse Amerikan kapı yapın, ya da yalıtım yapın, parkeler kötüyse parke yenileyin .. evi bilmiyorum ama eve az masraf yapın sonra da gönül rahatlığıyla zamminizi yapın
Ama ev beş yıl önce kriaya verdiği haliyle dururken,eve bir katkiniz olmamisken bir anda sırf piyasa coştu diye iki katından fazla zam yapmak bence çok ahlaklı bir davranış değil.
Bir de ev sizin, eşiniz belli ki hiç oralı değil. Neden kendi eviniz ile ilgili konulari eşinizin inisiyatifine bırakıyorsunuz ki? Neden kavga edip eşiniz adamı arıyor mesela? Siz o evin asıl sahibi değil misiniz, siz muhatap olsaniza kendi evinizle. Boşuna esinizle de gerilmezsiniz

Bir kaç eksik bilgi var burada, kısaca anlatayım ne yapıp yapamayacağınız bilin.
5 uzatma yılı sonrası kira emsal evlerden düşük kaldıysa yükseltmenin iki yolu var.

1. Kiracı ile anlaşıp istediğiniz tutari insaflı bir rakama yukseltmek
2. Kira tespit davası açmak. Burada ise durum beklentinizden farklı gelişebilir. Kira 2000 TL, emsal evlerin kirası ise 6000 TL dersek, siz kira tespiti davasi açtığınızda kira 6000 TL ye değil belki 4500- 5000 civarına yükseltilebilir. Bu yüzden anlaşma yoluna gidin derim.

Bunun dışında eğer yapılmayan kira zamları sizi rahatsız ediyorsa geçmiş dönem kira farklarını ve faizlerini almak için tahliye talepli icra takibi başlatabilirsiniz.
Burada da yine iki yol var. Birinde kiracı icraya konu olan zam farklarını oder oturmaya devam eder. İkincisinde ise itiraz eder ama siz kazanırsınız, hem zam farkını alır hem tahliye edersiniz.

Bu yolu kullanmak vicdansizlik olur ama bu hakkınızin var olduğunu bilip kiracı ile ona göre konuşursanız muhtemelen zam yapmaya ikna olur.

Tüm bunlara ek olarak kiraciniz kiralarını gününde oduyorsa iyi bir kiracidir, kaybetmemeye çalışın.İstediginiz kirayi kabul edecek kiracı bulursunuz ama kirayı öder mi o muamma.

O
Çok kötü günler bekliyor bizleri , bu iyi günlerimiz, yahu memurum hicbir lüksüm yok, şöyle gönlümce harcama yapamaz oldum 🥴 bekarken özelde çalıştığım para bile daha bereketliydi, herşeyimi alırdım bir de birikim yapardım ,şimdi umursuzca yaptığım harcamalar lüks oldu , ben yine yapayım desem eşim frenliyor dur hanım borç var diyor, borç olmasa bile kalan para ile bişey yapılmıyor, ev alalım dedik o da hayal oldu bu saatten sonra...
malesef öyle.. kocanız da haklı. ben bazen kendimi geçip çocuklarım adına üzülüyorum. En azından 20li yaşlarımda gönlümce gezdim tatil yaptım diyorum peki evlatlarım yapabilecek mi? Bu şekilde giderse çok zor

Aidatla beraber 2200 liradan 4000 oldu .3 yıllık kiracı ailem. Daha önce de hiç kirada oturmadilar açıkçası çok da bilgi sahibi de değiller . Bir yıl sonra taşınacaklar diye ev aramak istemediler . Bu yıl kimseden yasal oran civarında zam beklemiyorum açıkçası kendi ev sahibim de dahil .
Simdi bu nedir Allah aşkına vicdansızlık boşuna kiracilara fazla hak tanınmıyor

Herkes uyanık olmuş valla emsalleri şöylede bende şöyle yapayım peki 5 yıllık kiracılık düzenli kiracı olmak nerde kaldı sonuçta kira üstüne zam yapıliyor herkes fiyatları uyanıklık yapıp uçurdu diye sizde yapmak zorunda mısınız düzgün insan kalmadı zaten memlekette
Çocuğuma mama, bez, kitap alabilmek için yapmak zorundayım malesef

Kolombiya'da yıllık enflasyon %16 çıktı diye devlet birçok şeyin fiyatına el koymuş, kendi düzenliyor artık. Özellikle de konut kira ve satış fiyatlarına müdahale etmiş. Şu fiyatın üzerine çıkmayacak denilmiş. Bizimkiler neyi bekliyor acaba? Ev kirası asgari ücreti geçti. Ev sahibi diyor ki her şey pahalı, o yüzden kiraya kafama göre zam yapıyorum. İyi de markette domatesin fiyatı ev sahibine de kiracıya da aynı değil mi? Yoksa ev sahipleri domatesi 54'e alırken kiracılar 10'a mı alıyor? İşler iyice saçma bir yere gidiyor... Devletin el atması gerekiyor hem de bir an önce!
Hollanda'da da düzenleme yapılmış. Devlet bir limit belirlemiş , o limitin üstüne keyfi arttirim yapılamayacakmis.
Ama bizde nerdeeee...Sırça köşkünden cikmayanlar ülke yönetiyor :( farkında bile olduklarını sanmıyorum kimsenin

Bu konu gitgide saçma bir hal alıyor az önce arkadaşımla konuştum 3 ay önce taşındığı ev satılmış ve yeni ev sahibi aramış. Bingo ev sahibi yabancı..?
Bu nasıl bir kötülüktür ya, çok şaşkın ve üzgünüm.

Kiracı ihtiyaç sahibi değil bundan eminim kurumsal bir yerde üst düzey çalışıyor. Sitenin önünden servisi kalktığı için bizim evde oturuyor. Ama kiralarını günü gününe öder. O noktada sorun yaşamadık. Eşim de yarın öbür gün kötü kiracılarla uğraşmayalım bu kiracı günü gününe ödüyor nasılsa diyor. Ama günü gününe ödüyor diye bedelinin yarısı bile olmayan evde kalması da bana haksızlık değil mi
Burdaki demagojilere çok takılmayın
Evin değeri neyse belirleyin ve şimdiden aralık ayında kira şukadar olacak diye belirtin.
Oturmak isterse amena, çıkmak isterse paşa gönlü bilir. Herkes yolunu çizer.
Bence bu işi eşinize bırakmayın, madem o para size geliyor siz ilgilenin.

Bu konu gitgide saçma bir hal alıyor az önce arkadaşımla konuştum 3 ay önce taşındığı ev satılmış ve yeni ev sahibi aramış. Bingo ev sahibi yabancı..?
Bu nasıl bir kötülüktür ya, çok şaşkın ve üzgünüm.
E bu fiyatlar zaten bu yüzden böyle artıyor Esila 😭 Oturduğum semtte artık neredeyse hiç Türkçe konuşma duymuyorum ben. Kendi apartimanim, yanım karşım ya İranlı ya Suriyeli. Benim odedigim kiranın 3 katını ödüyorlar.

Burada zemin kat 60 M2 evler 7000 lira oldu. Satılık evler zaten 4milyon liradan başlıyor. Hepsi 35-50 yıllık binalar ve ev yok.

Ben emsal değerde yapardım ticaretin vicdanı olmaz bence bana niye vicdan yapılmıyor çalışıp çabalayıp ev almışım istediğim gibi değerlendirmek hakkım
Gittiğin benzin istasyonu, market bakkal, berber terzi hiç kimse yazık bu insanlar geçinemiyor indirim yapalım demiyor.
Sadece ev sahiplerinden bekleniyor indirim
Adam enflasyon oranı yüzde 100 iken sana nasıl yüzde 10 zam yapsın.

Haa emsallere inanmıyorum adam geçen yıl 1500 liraya verdiği kirayı 5000 liraya vermeye çalışıyor. Biri hiç değeri olmamasına rağmen 40 yıllık evine 3 milyon fiyat biçiyor.Millet ona bakıp hepsi yükseltiyor oluyor sana emsal
Bu civardaki evlerin fiyatı 3 milyon oluyor birdenbire
Ama tabiki 5 yılı geçen kiracıya yeni zam oranı yapabilirsiniz tefe oranında zam yapma zorunluluğunuz yok.
Ben olsam eski kiracı olduğu için yeni kiralanan evlerin 1000 lira azını teklif eder kabul etmiyorsa çıkabileceğini söylerdim

Daha 3 yıllık kiracı ve 1800 TL birden mi zam yapıldı inanmıyorum yahu , keşke kabul etmeseydi aileniz.
Evet bu şekilde yapıldı kabul etmeseydi çıkın diyecekti . Ailem naif insanlar dava ile falan ugrasmazlar . Bir de babam bağımsız bir emlakciya sormuş bu evin kirasi ne kadar diye 6000 diyince bir yıl için kabul ettiler . İki emekli insanın 4000 TL kira ödemesi çok zor . Biz elbette destekleyeceğiz zaten ama İstanbul'da durumlar böyle maalesef .

Simdi bu nedir Allah aşkına vicdansızlık boşuna kiracilara fazla hak tanınmıyor
Ailemin diretip , çıkmama hakkı vardı . Ama onlar bu seçeneği değerlendirmediler. Ya gidip kendi evlerine tasinacaklardi ya da bu şekilde ortada bir noktada buluşup devam ediceklerdi .Onlar da ikinci seçeneği değerlendirdiler .

çok fazla yapmış her kuruşu haram olsun bence.
ben 1 sene sonra taşınacak olsam işi yokuşa sürer, bankaya yasal oranda kirayı yollar hodri meydan git yasal yollara başvur, sıkıyorsa da beni çıkar bakalım derdim.

ben şimdi sana yazdıktan sonra kendi oturduğum mahalleye baktım, ahım şahım bi mahalle değil ama ulaşım imkanı, alışveriştiydi şuydu buydu hayat kolay bir yer. ama nezih değil mesela daha dün gece parkta silahlı çatışma çıktı, yan komşunun penceresine kurşun isabet etti açıkçası evin 2 balkonu var ikisinde de akşamları gönül rahatlığı ile oturamıyoruz.

öncelikle mahallemizde kiralık ev yok. birkaç sokak üstte daha merkezi bir iki noktaya yakın evler var 3-3500'den başlıyor. biz şu an 1700'e oturuyoruz. 2500'den aşağı zam beklemiyorum açıkçası. kabul etmemek de çare değil çünkü taşınmak hem çok masraflı hem 2700 bile yapsa etraftaki evlerden daha ucuz kalmış olacak. üstelik biz de oturabildiğimiz kadar oturalım kafasıyla tuttuk. taşınmak kısa vadede planlarımız arasında yok. asla bu kadar etmiyor ne oturduğumuz ve ne de etraftaki evler. yani anormal bir değer artışı oldu, umarım bu durum sürdürülebilir olmaz çünkü bir malın ederinden fazla fiyatta olması normal bir durum değil, kırmızı alarmdır.
Bence de çok fazla artışlar . Günümüz piyasası akıl alır gibi değil. Ben dahil herkes kendini hazırlamalı diye düşünüyorum artık çünkü çıksak nereye çıkacağız? Yeni kiracı olmak daha da pahalı .

Ben de emsalleri çok diye kirayi arttırmayı yanlış buluyorum. Daha yeni bir yakınım (!), sorsan en azılı hükümet eleştiricisi,her markete girdiğinde 'biz nasıl tarım ülkesiyiz,patlıcan elli lira' diye fotolar paylaşır. Emlakçının aklına uydu, merkezi ama çingene Mahallesi'ndeki
küçücük evini 7 bin lira üstüne kiraya verdi. Çünkü o muhitteki emsaller o. Yani alt katta yıllardır bin lira civarı ödeyen insana bir anda 'ama emsalleri bu' diye 5 bin yapılsa mesela bu normal mi? Ananemler de daha yeni , kiraya verdiler bir evlerini. Deniz gören elit bir muhitte, geniş,çok odali. emsalleri beş altı bin lira falan. Ama ev otuz yıllık, üstelik deprem bölgesinde . 99 depreminden önce yapıldığı için de ne derece depreme dayanıklı Allah bilir. 2 bin liraya kiracı oturttular. Emsali ne olursa olsun, bence biraz insaflı olmakta yarar var.
Banyoyu ya da mutfağı yaptırın, ne bileyim yoksa duşakabin taktırın, ya da kapılar tahta eski usulse Amerikan kapı yapın, ya da yalıtım yapın, parkeler kötüyse parke yenileyin .. evi bilmiyorum ama eve az masraf yapın sonra da gönül rahatlığıyla zamminizi yapın
Ama ev beş yıl önce kriaya verdiği haliyle dururken,eve bir katkiniz olmamisken bir anda sırf piyasa coştu diye iki katından fazla zam yapmak bence çok ahlaklı bir davranış değil.
Bir de ev sizin, eşiniz belli ki hiç oralı değil. Neden kendi eviniz ile ilgili konulari eşinizin inisiyatifine bırakıyorsunuz ki? Neden kavga edip eşiniz adamı arıyor mesela? Siz o evin asıl sahibi değil misiniz, siz muhatap olsaniza kendi evinizle. Boşuna esinizle de gerilmezsiniz
Sorun bir iki evi olan insanlar değil aslında yengenç
Sorun arsası yerine ev yapılıp birdenbire 30 daire sahibi olanlarda
Yada yurtdışından gelip burada 100 ev satın alanlarda
Adamın aynı ilçede 80 evi var tek başına bir ilçenin kira oranını belirliyor.
Hiç çalışmaya gerek kalmadan sadece topladıkları kiralarla hem üretmeyip hem ev fiyatlarını istedikleri gibi yükseltiyorlar.
Bir iki evi olana değil çok fazla evi olanlara yeni vergi oranları getirilmeli
Yada yurtdışında olduğu gibi ev almaya sınır getirilmeli

katılıyorum.
5 senede o eve hiç masraf edilmediyse emsalleri arttı ben de artırayım mantığı hele de içinde düzgün kiracı varken çok çok yanlış. gerçeklerden fazla şaşmamak lazım. emsal ölçüde kira ödeyecek adam bulursun bulmasına da adam 3 ay düzgün öder, 4. ay cıvıtmaya başlar o zaman napacaksın? kira ödemiyor bu deyip de hemen çıkaramıyorsun da. bin tane işi var. insaflı olmaktan zarar gelmez, anlamsız zamlar yapacaksan ulan yarın öbür gün bu benim çoluğumdan çocuğumdan çıkar mı diye bi durup düşüneceksin.

Birde şu var çıkarıp başkasına kiraya verdiğinizi tespit ettiğinde oda dava açamıyor mu?
Emsal diyoruz emsali biz başlattık.
Siz evin değerini değil resmen maaşınızi istiyorsunuz. Evdeki bulgurdan olma ihtimalinizi hiç düşünmüyorsunuz.
Evet tufe doğru değil, ama 2000tl lik evi 5000tl şu an- Aralıkta oda az gelecek istemekte doğru değil.

Hiç çalışmaya gerek kalmadan sadece topladıkları kiralarla hem üretmeyip hem ev fiyatlarını istedikleri gibi yükseltiyorlar.
bir üstteki yorumumda yazdım, ev almaya sınır getirilmeli bence de.

Bir iki ev olayını yazan W Wurstria 'ydi . Ben o şekilde düşünmüyorum. İnsanlar bir ev almışken onun kirasını kredi ödemesi sayıp yeni evler alıyor, ister istemez birkaç evi oluyor. Güzel bir gelecek planı bence:)

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Back