• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Kira

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
kaç paradan 4000'e zıplattı?
ve kaç senelik kiracıydı aileniz?
benim ev sahibimin de çok sayıda evi var ama benzer davranışı ondan görürsek bu sene şaşırmam. geçen sene herkes zor durumda, fazla zam yapmaya gerek yok diyerek 300 liralık, yasal oran civarında zam yapmıştı. bu sene ne yapar bilemiyorum.
Aidatla beraber 2200 liradan 4000 oldu .3 yıllık kiracı ailem. Daha önce de hiç kirada oturmadilar açıkçası çok da bilgi sahibi de değiller . Bir yıl sonra taşınacaklar diye ev aramak istemediler . Bu yıl kimseden yasal oran civarında zam beklemiyorum açıkçası kendi ev sahibim de dahil .

Ev sahininin ihtiyacı yokmuş aslında 5 yıl da dolmamış kötü olmuş adamın yaptığı .. anneniziçin mantıklı olmuş ama anlaşmaları bir yıl sonra anneniz kendi evine taşınıyormuş nakliyeydi depozitoydu uğraşmaya değmez
Onlar da o yüzden kabul ettiler . Orta bı noktada buluşalım en azından dediler . Ev sahibi daha fazla istiyordu .

Merhabalar.. küçük bir Evimiz var,kirada. Aralık ayında kiracının 5 yılı doluyor. Kiracı tek başına yaşayan emekli ve aynı zamanda çalışan donanımlı biri. (Maaşı az, ihtiyaç sahibi biri olarak düşünmeyin diye belirtiyorum) şu ana kadar hep tefe TÜFE oranında zam yaptık. Bu arada ücretsiz izindeyim. Kira ile bebeğimin ihtiyaçlarını ve kendi ihtiyaçlarımı karşılıyorum. Aralık ayında zam yapacağız. Eşime göre yine tefe TÜFE oranında zam yapılacak. Bana göre ise kirayı emsal daireler fiyatına çekecek kadar zam yapacağız. Kocam kira nasıl olsa bana geliyor diye umursamıyor gelen rakamı bence. Evin şu anki kirası emsallerinin yarısından da az. Tamam vicdansızlık yapalım demiyorum ama emsal değer neyse 5 yıl dolunca ona göre zam yapılmaz mı? Ne dersiniz hanımlar kim haklı?
Emsal değer dediginiz suanki ev sahiplerinin aç gözlülüğünden dolayı fırsatçılık yapıp evin değerinden fazla kira talep etmesidir, sırf memursun diye elindeki tüm paraya el koyma derdine düşeni mi dersin , evden atanı mi dersin, insaflı olun evin değerini aşmayın derim ...

ikisinin ortasını yapın en iyisi..ne tefe tüfe ne emsal çünkü günümüz koşullarında tefe tüfe düşük kalır...emsalde birdenbire zıplatır..konuşarak ikisinin arası iyidir gibi...

Emsal değer dediginiz suanki ev sahiplerinin aç gözlülüğünden dolayı fırsatçılık yapıp evin değerinden fazla kira talep etmesidir, sırf memursun diye elindeki tüm paraya el koyma derdine düşeni mi dersin , evden atanı mi dersin, insaflı olun evin değerini aşmayın derim ...
Ev fiyatları bu kadar uçmuşken her şeyin fiyatı artmışken bence burdan tüm suç yöneticilerindir, ev sahiplerinin değil. İstanbul’da kümesler bile milyonun üstünde iken kimse artık ev alıp 3-5 kuruşa kiraya vermez. Bunun müsebbibi de ev sahipleri değildir. Gıda fiyatları arttı markettiler kötü, ev fiyatları arttı ev sahipleri kötü.. değil işte yöneticiler beceriksiz. Yakında evlerini kiraya vermek yerine boş bırakan insanları görürsem hiç şaşırmam..

Ne güzel ev sahibinizin ihtiyacı yokmuş da hiç artırmamış. Umarım günün birinde benim de ihtiyacım olmaz ben de artırmak zorunda kalmam..
Umarım sizin için de öyle olur. Ev sahibimin benden başka 5 evi daha kiradaydı. Karı koca ve iki çocuk çalışıyorlardı. Ben zaten anlamıyorum ki bu nasıl bir uçurumdur? Evi olanların hep 4-5 evi oluyor, bizim ise dikili ağacımız bile olmuyor. Hatta yaşım geçmesine rağmen çocuk bile yapamıyorum bu maddi durumlardan dolayı. Çok üzücü, hiç adil değil... (Mesajın burası konu sahibine yazılmadı, içimi döktüm.)

Ben şahsım adına kiracımdan memnun oranıma bakarak zam yaptım. Başka bir şehirde olmama rağmen gözüm arkada kalmadı. Evime çiçek gibi bakan bir kiracıya %100 zam yapmak vicdanıma dokundu. Hele ki sizin çocuğunuzun kursağından geçecek bir lokma var. Çocuğum olsa bir insanı zor şartlara düşürerek karnını doyurmak istemezdim.

Umarım sizin için de öyle olur. Ev sahibimin benden başka 5 evi daha kiradaydı. Karı koca ve iki çocuk çalışıyorlardı. Ben zaten anlamıyorum ki bu nasıl bir uçurumdur? Evi olanların hep 4-5 evi oluyor, bizim ise dikili ağacımız bile olmuyor. Hatta yaşım geçmesine rağmen çocuk bile yapamıyorum bu maddi durumlardan dolayı. Çok üzücü, hiç adil değil... (Mesajın burası konu sahibine yazılmadı, içimi döktüm.)
Çalışarak ev sahibi olmak gerçekten çok zor artık anne babadan kalan yoksa. Hele çocukla hepten zor..Biz de karı koca çalışarak günde 3 vesait değiştirerek hasbelkader aldığımız eve şükrediyoruz.

Ev fiyatları bu kadar uçmuşken her şeyin fiyatı artmışken bence burdan tüm suç yöneticilerindir, ev sahiplerinin değil. İstanbul’da kümesler bile milyonun üstünde iken kimse artık ev alıp 3-5 kuruşa kiraya vermez. Bunun müsebbibi de ev sahipleri değildir. Gıda fiyatları arttı markettiler kötü, ev fiyatları arttı ev sahipleri kötü.. değil işte yöneticiler beceriksiz. Yakında evlerini kiraya vermek yerine boş bırakan insanları görürsem hiç şaşırmam..
Kolombiya'da yıllık enflasyon %16 çıktı diye devlet birçok şeyin fiyatına el koymuş, kendi düzenliyor artık. Özellikle de konut kira ve satış fiyatlarına müdahale etmiş. Şu fiyatın üzerine çıkmayacak denilmiş. Bizimkiler neyi bekliyor acaba? Ev kirası asgari ücreti geçti. Ev sahibi diyor ki her şey pahalı, o yüzden kiraya kafama göre zam yapıyorum. İyi de markette domatesin fiyatı ev sahibine de kiracıya da aynı değil mi? Yoksa ev sahipleri domatesi 54'e alırken kiracılar 10'a mı alıyor? İşler iyice saçma bir yere gidiyor... Devletin el atması gerekiyor hem de bir an önce!

Tefe tüfe olursa size haksızlık olur bana kalırsa. Şu an eski daireler bile 2000 olmuş. Bence emsal değere çekmeniz hukuksal açıdan da uygun. He derseniz ki benim çok param var, yardımım dokunsun o zaman başka.

Aidatla beraber 2200 liradan 4000 oldu .3 yıllık kiracı ailem. Daha önce de hiç kirada oturmadilar açıkçası çok da bilgi sahibi de değiller . Bir yıl sonra taşınacaklar diye ev aramak istemediler . Bu yıl kimseden yasal oran civarında zam beklemiyorum açıkçası kendi ev sahibim de dahil .
Daha 3 yıllık kiracı ve 1800 TL birden mi zam yapıldı inanmıyorum yahu , keşke kabul etmeseydi aileniz.

İki memur eş bile zor geçiniyor, diyecek hiçbirşey bulamıyorum, geçen eşime de dedim , bu gidişle memurlar bile çadırlarda yaşayacak , Allah asgari ücretle ev geçindirmeye çalışanlara yardım etsin , durum çok vahim, 5 bin tl kira istiyor adam napsın bu millet , 3 bin kira bile çok fazla , maaşlar yetmiyor, alim gücü sıfır , paramızın değeri kalmadı ki...

çok fazla yapmış her kuruşu haram olsun bence.
ben 1 sene sonra taşınacak olsam işi yokuşa sürer, bankaya yasal oranda kirayı yollar hodri meydan git yasal yollara başvur, sıkıyorsa da beni çıkar bakalım derdim.

ben şimdi sana yazdıktan sonra kendi oturduğum mahalleye baktım, ahım şahım bi mahalle değil ama ulaşım imkanı, alışveriştiydi şuydu buydu hayat kolay bir yer. ama nezih değil mesela daha dün gece parkta silahlı çatışma çıktı, yan komşunun penceresine kurşun isabet etti açıkçası evin 2 balkonu var ikisinde de akşamları gönül rahatlığı ile oturamıyoruz.

öncelikle mahallemizde kiralık ev yok. birkaç sokak üstte daha merkezi bir iki noktaya yakın evler var 3-3500'den başlıyor. biz şu an 1700'e oturuyoruz. 2500'den aşağı zam beklemiyorum açıkçası. kabul etmemek de çare değil çünkü taşınmak hem çok masraflı hem 2700 bile yapsa etraftaki evlerden daha ucuz kalmış olacak. üstelik biz de oturabildiğimiz kadar oturalım kafasıyla tuttuk. taşınmak kısa vadede planlarımız arasında yok. asla bu kadar etmiyor ne oturduğumuz ve ne de etraftaki evler. yani anormal bir değer artışı oldu, umarım bu durum sürdürülebilir olmaz çünkü bir malın ederinden fazla fiyatta olması normal bir durum değil, kırmızı alarmdır.

Kolombiya'da yıllık enflasyon %16 çıktı diye devlet birçok şeyin fiyatına el koymuş, kendi düzenliyor artık. Özellikle de konut kira ve satış fiyatlarına müdahale etmiş. Şu fiyatın üzerine çıkmayacak denilmiş. Bizimkiler neyi bekliyor acaba? Ev kirası asgari ücreti geçti. Ev sahibi diyor ki her şey pahalı, o yüzden kiraya kafama göre zam yapıyorum. İyi de markette domatesin fiyatı ev sahibine de kiracıya da aynı değil mi? Yoksa ev sahipleri domatesi 54'e alırken kiracılar 10'a mı alıyor? İşler iyice saçma bir yere gidiyor... Devletin el atması gerekiyor hem de bir an önce!
Şimdi çok merak ettim Kolombiya da bizdeki gibi gerçek olmayan enflasyon mı hesaplanıyor. Malum bizdeki makyajli enflasyon. Herkes biliyor ki gerçeği %150 civarında

İki memur eş bile zor geçiniyor, diyecek hiçbirşey bulamıyorum, geçen eşime de dedim , bu gidişle memurlar bile çadırlarda yaşayacak , Allah asgari ücretle ev geçindirmeye çalışanlara yardım etsin , durum çok vahim, 5 bin tl kira istiyor adam napsın bu millet , 3 bin kira bile çok fazla , maaşlar yetmiyor, alim gücü sıfır , paramızın değeri kalmadı ki...
Karı koca memuruz biz de.. asgari ücretle çalışana Allah yardım etsin derken asgari ücretten hallice benim maaş da. Çalışsam o da bakıcıya gidecek.

Ya işte öyle bir durum ki ev sahibi de haklı kiracı da haklı.. kimi ev sahibi o evden aldığı kira ile geçiniyor. Adamın aldığı iğneden ipliğe 2 kat zam geliyor ama kirası artmıyor. Ya da kiracınin maaşı artmıyor. Allah herkesin yardımcısı olsun zor durumlar

Yani katılıyorum en sahibi zam yapsa ne demeye hakkım var. Beni zorlar ama oda haklı
Rabbim yardımcımız olsun.

Karı koca memuruz biz de.. asgari ücretle çalışana Allah yardım etsin derken asgari ücretten hallice benim maaş da. Çalışsam o da bakıcıya gidecek.
Çok kötü günler bekliyor bizleri , bu iyi günlerimiz, yahu memurum hicbir lüksüm yok, şöyle gönlümce harcama yapamaz oldum 🥴 bekarken özelde çalıştığım para bile daha bereketliydi, herşeyimi alırdım bir de birikim yapardım ,şimdi umursuzca yaptığım harcamalar lüks oldu , ben yine yapayım desem eşim frenliyor dur hanım borç var diyor, borç olmasa bile kalan para ile bişey yapılmıyor, ev alalım dedik o da hayal oldu bu saatten sonra...

Çalışarak ev sahibi olmak gerçekten çok zor artık anne babadan kalan yoksa. Hele çocukla hepten zor..Biz de karı koca çalışarak günde 3 vesait değiştirerek hasbelkader aldığımız eve şükrediyoruz.

bizim sistemde sorun var, ev kiralarına müdahale etme ile çözülmez bence. deli gibi ev alıyor millet. o ev alımlarının önüne geçilmesi lazım. krediler çok zor verilsin mesela. bir kişinin maksimum 1-2 evi olacak gibi düşünün. çünkü bu ev kredileri de alım gücümüzü düşüren şeylerden biri. 10 sene kredi ödeyecek, eli yüzü düzgün bir ev için aylık kredi miktarı en az 15 bin falan oluyor. o da aldığını krediye veriyor mesela onun da hayat standardı düşmüş oluyor. kiraya müdahale etseler ne olacak, tavan fiyata kadar olan miktarını bankadan, kalanı elden öde der yine alır ev sahibi o yüksek kirayı. ev fiyatları neden bu kadar arttı çünkü millet telaş içinde ev almak istiyor. yakınlarımızda saçma sapan 20 senelik binada 3+1 eve 4000 kira yazmış adam ve memur ya da kurumsalda çalışan aileye verecekmiş. evlerin ederinin üzerindeki yükselme olayına müdahale etmediği sürece kira için geçici uygulamalar sorunu daha da büyütür. bu gidişatın sonu boş kalan daireler ve kirasını ödeyemeyen, mahkemeyle de çıkarılamayan, ev sahiplerini zarara uğratan kiracılar olacak. kiralar diyoruz ama müdahele edilmesi gereken tek şey kiralar değil, pazardaki domatesin fiyat artışının da önüne geçmeleri lazım.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Back