Pardon ama riskin çok yüksek olduğuna nasıl eminsiniz? Dersimize giren çok meşhur perinatoloji profesörümüz ısrarla belirtmişti artık teknoloji gelişti risk çok çok az.Lütfen ehli olmadığınız konularda insanları yanıltmayın.En garantisi amniyosentez sıvısından alınıp bakılmasıdır ama risk çok yüksek. Annenin hayatıyla sonuçlandığı olaylar olmuştur. Henüz dünyaya gelmeden hayatı karartmamak lazım. Doğduktan sonra test yapılır, ona göre plan program yapılır. Psikolojik olarak şimdiden çökmek anneye de bebeğe de eziyet olacaktır madem dediğiniz gibi güçlü değilse ablanız. Yıllardır öğretmenliklerini yaparım down lu çocuklar kadar sevgi dolu güzel yaratılmışlar görmedim. İnşallah değildir ama velev ki öyle olsun, onu herşeyden herkesten çok seveceksiniz
Hamile bir kadının 9 ay boyunca bununla yaşamanın zorluğunu düşününce bence çok mantıksızİlla ki gebeliği sonlandırma kararı varsa yapılması gerekmiyor. Olasılık durumu kesinleşecegi için, aile hem psikolojik olarak hem de dikkat edecekleri durumlar için hazırlık yapmış olur.
Yanilma payı var canım o testlerin benim de 3 arkadaşıma bu teşhisi koydular dogurana kadar ağlayarak geçti 9 ayı . Ama üçü de sağlıklı doğum yaptı. Biri dünyalar guzeli sarışın mavis bir kız biri il de dereceler yapan bir kız hem sağlıklı hem cok zeki. Biri de 4 yaşında sağlıklı bir oğlan. Sonuçlar bunlar.Merhabalar, bugün aldığım haberle şoka uğradım, şu an hiçbir şey yapamıyorum. Kardeşim 5 aylık hamile ve bebekte down sendrom riski çıktı. İlk çocuğu tüp bebekti bu istemediği halde normal yollarla oldu ilk çocukta bile aşırı zorlanıyordu şimdi nasıl bakacak nasıl olacak sürekli aklıma kötü şeyler geliyor. Kardeşim normalde de güçlü biri değil, nasıl kaldıracak bunu hiç bilmiyorum o çocuğun bakımını nasıl üstelenecek, çocuğa bakarken içten içe isyan eder mi biz nasıl ona destek olacağız?
Down sendromun kesin olup olmadığını çğrenmek için sıvı alınıyormuş bu sıvı da bebek sağlıklıysa bebeğe zarar verebilirmiş ne yapmalıyız? Neye göre buna karar vereceğiz biz şimdi? Eşi inançlı biri o da bir can öyleyse de canına kıyamam demiş ama bana göre kardeşim bu sorumluluğu alabilecek kadar güçlü biri değil. Nolur bir akıl verin ne yapmalıyız sneye göre karar vericez biz ?
Ben zaten aldirsin ya da aldirmasin yönünde bir karar bildirmedim. Dediklerimi farklı yöne cekmissiniz. Aksine siz"bence" diyerek karar bildirmissiniz. Ben sadece aldırma kararı yoksa amniyotez yaptırmanin gereksiz olmadığını söyledim.Hamile bir kadının 9 ay boyunca bununla yaşamanın zorluğunu düşününce bence çok mantıksız
Down sendromunun anne karnında yada sonrasında tedavisi yoktur
Son verilmeyecekse neye dikkat edecek
Her kadın hamile kaldığımda olabilecek anomalilere karşı hazırlıklı hamile kalmalı
Kimsenin %100 sağlıklı dünyaya geleceğinin garantisi yok
Aksi 9 ay hamile bir kadına kesinlikle tanısı konmuş bir durumla yaşatmak bir insana yaşatabileceğiniz en büyük işkencedir
Ailenin özel durumlu çocuklara yetecek sabrı tahammülü yoksa gebeliğin sonlandırılmasında ben bir sakınca görmüyorum
Böyle çocuklara bakabilmek herkesin harcı değil ve tüm hayatın boyunca fedakarlık gerektirir
İnsanlar normal çocuklara bakamıyor kaldıki özel çocuklara bakabilmek!
Sözün kıssası böyle tercihler aillelere ve anneye bırakılmalı
Valla bu söylediklerinizin aynısını benim doktorum da söyledi. Kendisi tup bebek doktoru ayni zamanda.Eğer gebeliğe son verilmeyecekse plesantadan su almanın hiçbir mantığı yok
Down sendromu testleri ne olursa olsun gebwliğin devamını düşünen biri için son derece mantıksız
Bakamayacağını düşünüyorsa gebeliğe son verilir
Budur başka alternatifi yok
Ki bakamaz dediğiniz çocuk kardeşinizin hayattaki en büyük amacıda olabilir
Anne karnında fetüs herşeyden etkilenmiyorBu işlemi yapan çok iyi doktorlar var. Aynı şeyi benim kardeşim için de söylemişlerdi. Sıvı alındığında kesin sonuç veriyor diye biliyorum çok şükür sağlıklı doğdu. Hatta doktor daha ultrasonda bile normal olduğunu anlamıştı. Bu bir ihtimal. Olasılık hesaplanırken de birçok etken göz önüne alınıyor annenin yaşına kadar.
aldırmayacaksa yaptırmanın hiç bir anlamı yok diyenlere katılmıyorum. Aldırmayacaksa da en azından gebeliğinin geri kalan kısmını sonuç iyi çıkarsa stressiz geçirir. Sonuçta anne karnında bebek Herşeyden etkileniyor.
İkili testte riskim yüksek çıkmıştı, tüp bebek bu arada. Doktor amniyosentez önerdi ama düşük ihtimali var dedi. Nifty test diye bir şeyden bahsetti. Sadece kan alıyorlar sonuç 2 hafta içinde geliyor. 2000 tl verdik. Çok şükür temiz çıktı. Ben aldırmayı düşünmüyordum ne olursa olsun doğururum dedim ama rahatsızlığı varsa da öğrenip ona göre bir hastanede Doğum yapmak istiyordum. Allah’a şükür gerek olmadı. O testler ihtimalden bahsediyor. Bu ihtimali duyup bebeğini aldıran sonradan sağlıklı olduğunu öğrenen çok kişi var. İmkan varsa nifty testi öneririm. İmkan yoksa amniyosentez, tabii bütün riskler araştırılarak. Ayrıca detaylı ultrasona gitmiştim hemen başka hastanede. Down sendrom için hiç bir belirti yoktu bebekte. Ama yine de yaptırdım nifty testi. İnşallah hiç bi şey çıkmaz, Allah yardımcınız olsun
Stres yüzünden ben de keşke yaptırmasaydım dedim. Ama işte doğmadan veya doğarken müdehale edilecek bir rahatsızlık varsa öğrenelim diye istedim. Allah kimseyi sıkıntıya sokmasın hep dua ediyorum, nerde isteyen bekleyen varsa nasip etsin. Çok farklı ama çok güzel bir duygu. Hele ki zor olunca, kaybetme korkusu çok oluyor... çok şükür Allah nasip etti bizlere, olmayana da etsin. Canım benim İnşallah hepimiz sağlıkla kucağımıza alırızCanim zaten tup bebekte down sendromu ihtimali düşük sanirim en kaliteli yumurta ve sperm seçildiği için,bir de bazıları genetiğe gidiyor ya embriyoların falan . Tabi Bu işin takdiri ilahi boyutu var hiçbirşey kesin değil benimki de tup bebek ben o testleri yaptırmadım ama detayli usg girmiştim. O önemli bence. Neticede ona gore anne karnında ameliyat edilebilir veya dogum sonrası ona gore bi tedavi uygulanır orada direkt olarak perinotolog burnunu ölçtü ilk daha cihazın kolunu koyunca. Bisey çıkmadı cok şükür. Aslinda hepsi birer stres. Tedbir bizden takdir Allah tan insallah sağ salim kavusuruz sende gebeymissin takvimini gördüm
Çok şükür çocuğunuz sağlıklı doğmuş.Doktorların insanları korkutmalarinda üstüne yok.Bebeğim de gelişim geriliği vardı 5 hafta geriden gidiyordu. 2 li test te sorun yoktu. Ama bebekte sorun vardı. Ve 30 lu haftalarda başka doktordan öğrendim. 4 kere detaylı ultrasona girdim. Şimdi ki aklım olsa direk perinatolog A giderdim. Doğumu başka hastane de yaptım doktor dedi ki doğumda beyin özürlü olabilir çünkü bebek 5 hafta geriden geliyor. Ama sağlıklı bir çocuğa sahibim çok üzüldüm çok ağladım. Doktor doktor gezsin tek doktorun dediğine bakmasın. Gerisini o bilir.
Engelli annelerinin en büyük derdi. Evlerden ırak. Rabbim hepsinin yardımcısı olsun.Bana 2li testte risk var dendi bende olabilir dedim. Doktorum gebeliği sonlandırmayı düşünüyor musun dedi bende hayır dedim. O zaman başka bir şeye gerek yok dedi ve bana ne 3lü test ne başka bir test yaptırmadı. İlerledikçe ben olduğunu düşünmüyorum dedi Dr ve kızımda çok şükür sağlıklı doğdu.
Bence bu anneye kalmış bir konu. Avrupa da %60 down sonrası gebeliği sonlandırma oranı. Bence buna hiç kimse karışamaz. Sağlıklı çocukların bile bin tane sorunla karşılaştığı bu ülkede hayat boyu hasta bir çocuğa bakmak hiç kolay değil. Bir tanıdığın kızı down ileri seviye,ben ölemem ,ölmemeliyim, ben ölürsem kızım nolur ,kardeşi evlenir ,gelin bakmaz ,bir kenara atarlar diyor annesi. Yaşı büyük, çaresizlik içinde kadın. Dışardan kolay geliyor bize , herkeste yardım ederim der ama bir yere kadar gerçekten. O yüzden kimseyi yönlendiremem kimseyi de kınamam.
Ablanız hakkında en hayırlısı ne ise o olsun.
Hastalık kesinleşirse alınır. Kurul onaylar, büyükse doğum yaptırılarak sonlandırılır ama bi şekilde sonlandırılır. Zaten 5 ayda çocuk hiç Bi şekilde alınamayacak olsa neden test yapılsın ki? Testin amacı sağlıklı bireyler yetişmesini sağlamak. O yüzden ayın önemi yok.5 aylik bebegi alabiliyorlar mi ki
Bunu Dr da bana söylemiştin sanırım en küçük parmak görünüyorsa sıkıntı yok.Evet amniyosentez sonucu risk yok çıktı...öbür yandan ileri ultrasonda da "bebegin el parmak ve eklemleri gorulememistir " diye rapor da verildi bana..o günkü teknolojideki normal ultrasonda da hiçbir zaman parmaklarıni göremedik bebeğimin ..doğduğu güne kadar