Kardeşimin bebeğinde down sendrom riski

Benimde ikili testim riskli çıkmıştı araştırma hastanesi amniyosentez ve üçlü dörtlü falan yapmak istedi ben yaptırmadım sonrada özel hastaneye gidip canım doktorumla tanışmıştım detaylı ultrasonumuda doktorumun hocası ünlü bir profesör yaptı. Eğer İstanbul’da iseniz yönlendirebilirim. Fakat down olmasa bile doğum sonrasında da birçok hastalık riski var. Hiçbirşeyin garantisi yok. İstemeden de olsa Hamile kalınınca en başından ben bunlarla savaşabilir miyim diye düşünmesi gerekir herkesin.

Kardeşiniz hangi ilde yaşıyor.Amniosentez yaptırmasını öneririm.Tabiki şartları düzgün bir hastanede ve iyi bir perinatoloji uzmanına.3 lü test riskinin yüksek çıkması,bebeğin yüzde yüz hasta olduğunu göstermez.Genel Tarama usg sinden sonra bir perinatologla görüşebilir isterse.Yok istemem diyorsa,kendi bilir.Ama,gebeliği boyunca sıkıntı stres yaşamakta çok zor olabilir.Ya kafaya takmayacak.Yada amniosentez yaptırıp sonucu net öğrenecek.

İstanbuldayız rica etsem doktorun ismini yazabilir misiniz?

5 aylik kocaman bebegi aldirmayi mi dusunuyorsunuz? Belki annesinin sesini bile duyuyodur koca bebek olmustur bu siviyi alip testi yaptirmanin mantigi ne? Hasta diye buyumus bir bebegi aldirmak cok acimasizca kardesim yapamaz edemez diye bir sey yok herkes yardim eder buyutursunzu. He ayrica belkide cocugun hicbirseyi yok nerden biliyosunuz. Daha yeni komsumun bebegi icin neler dediler down sendromu ve baska bir suru sey dogunca yasamaz hicbir doktor dogumu gerceklestirmek istemedi ama simdi bebek 5 aylik ve inanin hicbirseyi yok. Böyle her risk var hasta dedikleri oyle olmuyor.

Sizin çekirdek ailenizde engelli bir birey var mı.
Anneniz babanız, kardeşlerinizden biri.
Hiç de öyle herkes ömür boyu yardım falan da etmez, herkesin kendi hayatı yaşantısı var.

Eninde sonunda anne baba başbaşa kalır, herkes Allah yardımcın olsun der çekilir gider.
Hele ki bir de maddiyatlari zayıfsa...

Anne açısından hiç bitmeyen zorluklar, kardeşler açısından hep kendilerinden daha fazla ilgi alaka maddiyat maneviyat isteyen bir kardeş.

Annenin bana bişey olursa kim bakar endişesi.
Hiç büyümeyen hep muhtaç bebek..

Sonradan çıkması ayrı, anne bile bile zorluğu göze alamayabilir.
Yada alır, 10 evladım da down sendromlu olsa bakarım der.
Bunların kişisel kararlardır.
Yoksa beş aylık kocaman bebeği mi aldiracaksiniz demeniz yargı cümlesidir.

Ki zaten konu sahibi anne değil, teyze.
Böyle konularda en doğru karar anne babanın kendi şartlarına göre vereceği karardır.

amniyosentez yerine daha farklı testler var artık. Biraz maliyetli ama %99 sonuç veriyor. o testlerden yaptırsınlar. İkili testlerde vs. Down sendrom riski çıkan sonuçlardan sağlıklı çocuk doğabilir risk yok dediklerinden de down sendromlu çocuklar dünyaya gelebiliyor. O yüzden bu sonuca çok takılmayın dediğim gibi diğer testlerden yaptırabiliyorlarsa yaptırsınlar

Kendimi biliyorum dünyaya getirmezdim demişsiniz , büyük konuşuyorsunuz ayrıca sağlıklı dünyaya getirdiginiz çocuğun sonradan engelli olmayacaginin garantisi var mı ,
Benimde görme engelli kızım var özel eğitimde o kadar çok duydumki sonradan kaza sonucu yada hastalık geçirmesi sonucu engelli olan eğitime gelen çocukları hicbirseyin garantisi yok

Bebegin babasi fikrini soylemis.

Fetal DNA testi yaptırabilir, kan alınıp yurtdışı laboratuvara gönderiliyor 10 gün içinde çıkıyor sonuç, 2000-3000 TL arası fiyatı var.2 Li testi nasıldı üçlü- dörtlü testin güvenilirliği ikiliden daha az ki ikilinin % 85 diğerleri ne kadar düşük düşünün. Amniyosentezde de az da olsa düşük riski var, en iyisi ayrıntılı ultrason yaptırıp fetal DNA testi yaptırmak. Umarım sağlıklıdır

Kuzenimim kızına dedler . Öyle birşey çıkmadı şükür nasıl oluyo anlamıyorum ama birçok kişi bununla karşılaşıyor ama birçoğunda yanılmış oluyolar . İlk bebek tüp bebekmiş . Nerden biliyosunuz istemediğini . Tüp bebeğin nasıl zor olduğunu biliyomusunuz kardeşinize allah ne güzel bir duygu taddırmış . Bırakın kendisi karar versin .

Her zorlukta bı kolaylık vardır herkesin kendi tercihi yanlız ha doğmamış 5aylik bebeği öldürmüssunuz ha doğmuş ne farkeder Allah a sığınin belki sağlıklı doğacak çok yanlışlık yapiyo doktorlar bu konuda

Amniyosenteze gerek yok ablaniz kan versin fetal dna testi yaptirsin. Kesin sonuc o zaman belli olur. Down sendromlu da olabilir, her sey insanlar icin

Elbette yok, sonradan herşey olabilir.
Hepimiz engelli adayiyiz.
Allah sizi kızınızın başından eksik etmesin
Ben kendimi iyi tanıyorum sadece.
Büyük konuşmak degil benimki.
Sonradan olana yapacak bişey yok, sadece seçim hakkim varken bile isteye dunyaya getiremem, konu da ben değilim zaten

Öncelikle sakin olun.
Down sendromu için testlerin çoğu çok riskli değil.
Tabi mutlaka sağlıkçı birine danışın.
Korkutucu senaryolara inanmayın.

Diğer konuya gelirsek; Down sendromu belli olduktan sonra kesinleşen bir durum. Yani kesinlik konduysa çocuk öyle doğuyor. Burada yazıldığı gibi, kesinlik olduysa o sendromsuz doğma ihtimali yok.

Doğurup doğurmama konusu çok bireysel bir konudur.
Mesela ben doğurmazdım. Kesinlestirip kurul kararı ile sonlandırırdım. Kesinleştikten sonra doktorların olduğu bir kurul kararıyla çocuğun aldırılmasına onay verilebiliyor.

Kimisi de aldırmaz. Illa doğuracağım der. Bu da onun kararı. Burada ne benim ne başkalarının lafiyla hareket edilecek bir konu değil.
Ben aldırırdım derim. Aldırılır sonra bundan dolayı pişman olunur. Veya başka biri aldırma der. Aldırmaz ama bu kararından pişman olur.

Sonuçta down sendromlu çocuklar özel çocuklar. Normal çocuk gibi değiller. Inanılmaz emek istiyorlar. Çoğunun annesi çalışamaz zaten. Ayrıca eğitimleri pahalıdır. Tüm bunlar hesaplanmalı. Normal çocuklardan daha bakımı zor. Oz bakımını öğretmek bile çaba ister. O yüzden iyice düşünülmeli.

Ben bu konuda şunu düşünüyorum. O çocukla ilgilenilmesi yetersiz olacaksa, ileride o çocuk zor durumda kalacaksa ben o çocugun dogmasinin ciddi vebal olacagini düşünüyorum.
Maddi ve manevi olarak yetersizlikler içinde olacaksa bu o çocuk için iyi olmayacak.
Iyi düşünmek lazım.
Bu çok bireysel bir karar.
Tamamen maddi ve manevi yeterlilikle alakalı.

Bu konuda her görüş var. Ne aldırırım diyen vicdansız ne doğururum diyen mantıksız. Çok bireysel bir karar. Ama her iki kararında sonuçları var. Bunu kabul edip karar vermek lazım.

Böyle birseyi duymak öncelikle her anne baba için önce bir şok. Ve bu ihtimali kabul etmek zaman alıyor. Sahzen aldırmazdim ve onun icin amniozentesi de yaptırmazdim. Cünkü öyle veya böyle riski var. Biz burda 5 aylık bir bebekten bahsediyoruz. Şunu da eklemek isterim: Ebeveynlerden duyduğumuz en cok böyle bir durumda cevreden aldırmak için baskı gördüklerini. Ve bence bu yapılabilecek en büyük kötülük. Sahsen ablam o durumda olsaydı veya kardeşim: Kararı ne olursa olsun kapı gibi arkasında duracağımi hissettirirdim. Hickimseye de onlara baskı kurmasına veya rencide etmesine izin vermezdim. Maalesef bugün bile engelli dogan insanlara öcü gibi davranan bir cok insan kılıklı varlıklar var aramızda. Yeni hobim heralde onları kovalamak olurdu. Rabbim sağlıkla kucaga almayi nasip etsin. Bu testler bir ihtimal olduğunu göz önünde bulundurmak lazım

İlla ki gebeliği sonlandırma kararı varsa yapılması gerekmiyor. Olasılık durumu kesinleşecegi için, aile hem psikolojik olarak hem de dikkat edecekleri durumlar için hazırlık yapmış olur.

Şu anda 1 yaşında kızım var.Ona hamileyken 2li tarama testim normal çıktı.4 lü tarama testime göre down sendromu trizomi 21)orani cok yuksek çıkti.Yurt dışına kan gönderildi.3700 tl tutmustu test.o testin sonucuna gore trizomi 21 degil; %98 oranla trizomi 18(edward sendromu) cikti.daha sonra amniyosentez yapildi.dna da mozaizm gozukuyor ama buna down yada edward sendromu denilemez.saglikli insanlarda da bu mozaizm gorulebilir dediler.cok sukur cok saglikli bir kizim oldu.eger testi ozel hastanede yaptirdilarsa ben artik o testlerin para tuzagi oldugunu düsünuyorum

Hem "herkesin kendi tercihi" diyorsunuz hem insanların tercihini eleştiriyorsunuz.
Herkesin kendi kararı ve bir kadın doğurmaya karar verirken diğeri bu riski göze alamayıp gebeliğin sonlandırılmasını isteyebilir. Bunun hesabını da kimseye vermek zorunda değil.
Sizin de "ha doğmamışı öldürmüşsün ha doğmuşu" diyerek böyle zor bir kararı vermiş ve gebeliği sonlandırmayı seçmiş insanları üzmeye hakkınız yok.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…