Ben destek veririm. Neden biliyor musun? Cünkü bu dünyada inancsizlarin hakkini koruyan bir hukuk sistemi yok. Inanan kendine ait ibadethanesini isteyip durur, hatta bir yetmez iki ister, iki yetmez, sitenin icine kadar ister. Inanan, inanci geregi her yere mescid ister. Bugün alisveris merkezlerine kadar, aklinizin ucuna gelebilecek her yerde mescid var. Ama yetmez.
Inanan isterken, inanc özgürlügü oluyor adi. Peki inanmayan? Neden inanmayanin ezan sesi, can sesi duymak istemiyorum demeye ve istememeye hakki yok? Sana güzel geliyor da, ona iskence gibi. Senin inanc özgürlügünse onun da özgürlügü yok mu? Gece yatagindan ezan sesiyle sicramak zorunda mi mesela? Ya da gündüz tam kafasini dinleyecek bir agac alti bulmusken, inanmadigi, hoslanmadigi bir seyi duymak zorunda mi? Degil. Ya da Pazar günü uyumak istiyorsun gec saatlere kadar, kilise canlari basliyor, uzun da yani. Ama inananlar inancsizlar üzerine öyle bir baski kuruyor ki, ne var benim inancim bu dinlemek zorundasin diyor.
Inancsiz insan cami olmasin kilise olmasin demiyor ama her adim basina da gerek yok diyor. Ben evimin tam yamacinda cami istemiyorum diyor. Inanan, o zaman baska yere tasin diye cevabini yapistiriyor. Ama sitesinin icine kadar, kapisinin dibine kadar cami isteme, alt caddede olmasina ragmen, kendi sokagina da cami istemeye kendinde hak görüyor inanan. Neden mesela inanmayanin evlere cok yakin yerlere cami, kilise kurulmasin demeye hakki yok? Biz bir binaya tasinacaktik, resmen caminin minaresi balkonun dibinde, dedim ben geceleri sicrayarak uyanmak istemiyorum. Tasinmadik. Peki hep böyle mi olacak? Sey mi yapalim, inananlar cami diplerine dogru yaklasin, inanmayanlar arka binalara. :)
Kapali toplumlarda inanmayan inana küfür ediyor, bir sey oldugu yok. Inanmayan yapinca ayni seyi adi oluyor "din, peygamber, Allah" hassasiyeti, ceza kanunu bilmem kacinci maddesi inanmayana isliyor. Neden digerinin inancsiz olma hassasiyetine saygi o kadar mühim degil?
Inanan, bir diger inanca yine hadi saygi duyuyor da, garibim inancsizlar, yüzyillardir cirkin cirkin kelimelerle tasvir edilip, küfür, hakaret yerine kullaniliyorlar. "Gavur bunlar, Allahsiz oglu Allahsiz, pis kafir, Allahsiz köpek" vs vs. Bunlar hep normal ama tabi... Bir tek inananlarin hassasiyetleri var. Bir tek onlarin hassasiyetleri yerine getirilmeli. Digerlerinin istekleri, inanc özgürlügüne aykiri oluyor direk.
Ben bu konuyu degerli bir hukuk profu ile konustum. Haklisin ama dünya buna hazir degil dedi. Inanmayanlarin haklarinin korunmasi icin baslatilmis, yarim kalmis, kabul görmemis calismalar var dedi. Dünya buna hazir degil... Ne sacma ama öyle.
Yalniz hic degilse Avrupa`da inanmayanlar daha özgürler, istedikleri gibi ifade etmekte serbestler. Onca serbestligin icinde de aman neyse can sesi deyip gecistirebiliyorlar.
Ama olaya objektif bakarsan, aslinda bu "ses" kavramini istememe onlarin hakki. Evlerin diplerine cami, kiliseyi bu sebepten istememe hakki da onlarin hakki. Ama uzlasmasi zor bir konu, dünya hazir degil.
Ben bir rahmetli biliyorum, adam inanmiyordu, normal gömülmek istemedi. Sonra bütün akrabalar birden cullandi ailenin üstüne, olur mu canim diye, adami mezarliga gömdüler, imam esliginde. Yani inanmayanin ölürken bile cenaze seklini dilemeye hakki yok.
not: din konusmak da yasak ama konu bir hayli dallanmis budaklanmis. ben de son bir cevap vereyim dedim. :)