-
- Konu Sahibi yaz gecesi
Dershane öğretmeni ile kimseyi karşılaştırmamalıSistem ne halde bilmiyorum şu an ama kendim dershaneye gittiğim dönemleri hatırlıyorum. Babamla görüşmeye gitmiştik Zafer Dershanesine. “işte etütlerimiz var hocalarımız sürekli yardımcı oluyor vs vs..”
Etütteki öğretmeni sen mutlu et ki o da öğrenciyi mutlu etsin. Ülkenin ekonomik şartlarını kullanarak ssk yapmadan üç kuruşa çalıştırdığın yeni mezun öğretmen de maalesef öğrenciden belki bir tık yukarda oluyor.
Kaç kere denk geldi bana “ben bu soruya bir bakayım” diyen.. Neyse şimdi ne durumda bilemiyorum ama seneye benim biraz işe ara verme projem var. Kızım da 1. Sınıfa başlayacak. Ben üni de bile arkadaşlarıma ders anlatırdım bilmediğim konu bile okurdum anlatırdım, yani anlatma kabiliyetime güveniyorum
Bu durumda kızımla kendim ilgilenmeyi düşünüyorum. Özel okulun etüt sınıflarında yorgun argın, at yarışına geçmek üzere olan taylar gibi olmasını istemiyorum.
Ege aksam en gec 9 gıbı uyurdu ılk haftalarda cok uyuya kaldı ben eve 6 gıbı gıdıyorum egede o ara gelıyordu. Yemek ye bılmem ne bıraz dınlensın dıyordum 8 de anca baslıyordu 9 da uyuklamaya baslıyordu elım acıyor dıyordu cok sımdı daha gec uyuyor hıc hosuma gıtmıyor ama yetısmıyorduablamlar rahat insanlardır biraz:):) büyük oğlu da teog a girdi bu sene..ona rağmen h.içi evde oldular,h.sonları gezdiler:):)
yeğenim okuyor yazıyor şu anda sıkıntı yok..tabi dışardan göz benimkisi:)
yeğenim ödevlere alışırken çok zorlandı.acıktım,susadım,yoruldum kolum ağrıdı,uykum geldi diye diye :):)
o kadar da sıkmaya gerek var mı cute? yaşamadıüğım için çok da ahkam kesmek istemiyroum elbette
yoktu,kendi öğretmenleri etüde geliyorlardı.ama belli olmaz bazı kolejler çok uyanık eğitim kurumu değil,ticarethane gözüyle bakıyorlar..Ama sonuçta sadece etüd için çalışan öğretmenler yok değil mi? Yeni mezunları etüd öğretmeni olarak işe almıyorlar.
Gerçi yine de etüd olacaksa mümkünse kendi öğretmeni versin.
Bu arada bir öğrencimin gittiği okulda da çocukları sosyal derslerden alıp geri kaldıkları ders için etüd veriyorlar. Bu da çok yanlış geldi bana.
2. dönemden sonra kendısı yapıyor artık sadece bazı matematık problemlerını anlatmak zorunda kalıyorum mesela suanda paralara gecmısler 4 tane 25 kurus 100 degıl 1 tl yapar 2 25 kr 50 degıl 50 kr yapar kısmını dun mesela uzun uzadıya anlattım tahtaya sabah not aldım bugun sınavı var bakalım anladımı anlamadımı gorucez. soruları okumamaya gayret edıyorum cunku duydugunu anlamak daha kolay ama okudugunu anlıyormu kısmı ozellıkle matematıkte en merak ettıgım sey onuda sınav sonuclarında anlıyorumİyi bir sınıf denk gelmiş o zaman. Şanslısın canım.
Genelde bana gelenler biz bu çocuğa ders çalıştıramıyoruz, benim çocuğum tembel, ders çalışmayı sevmiyor ya da anlatıyoruz anlatıyoruz anlamıyor diye geliyorlar. Ben başlayınca gayet güzel anlıyor, çalışıyor çocuk. Genelde ebeveyn yaklaşımı yanlış oluyor.
Kesinlikle haklısın, eğer evden biri çalıştıracaksa bir kişi çalıştırmalı.
Bir de ufak bir tavsiye. Artık birinci sınıf bitiyor sizin, seneye ödev sorumluluğunu ufaklığa bırak. Ödevlerini kendi yapsın sonra birlikte üzerinden geçin, kontrol edin. Benim çocuklarda en sık rastladığım şey ödev annenin sorumluluğuymuş gibi davranmaları oluyor genelde.
2. dönemden sonra kendısı yapıyor artık sadece bazı matematık problemlerını anlatmak zorunda kalıyorum mesela suanda paralara gecmısler 4 tane 25 kurus 100 degıl 1 tl yapar 2 25 kr 50 degıl 50 kr yapar kısmını dun mesela uzun uzadıya anlattım tahtaya sabah not aldım bugun sınavı var bakalım anladımı anlamadımı gorucez. soruları okumamaya gayret edıyorum cunku duydugunu anlamak daha kolay ama okudugunu anlıyormu kısmı ozellıkle matematıkte en merak ettıgım sey onuda sınav sonuclarında anlıyorum
Peki ya daha ıyı anlaması ıcın bazen cunku hayat bılgısınden soruları yanlıs anlıyor. Bılmem ne olmamalıdır . kısmını olmalıdır anlıyor. Onceden daha cok kıtap okuyordu her gun 1 kıtap sımdı haftada 3 kıtap dıyebılırım saldık bıraz bununmu etkısı dersınKitap okuyan, okumayı seven çocuk matematikte de başarılı oluyor her zaman. O yüzden okuduğunu anlaması önemli. Problemleri okumaman da gayet güzel bir yaklaşım. Genelde okumaya üşeniyor bebeler çünkü.
Peki ya daha ıyı anlaması ıcın bazen cunku hayat bılgısınden soruları yanlıs anlıyor. Bılmem ne olmamalıdır . kısmını olmalıdır anlıyor. Onceden daha cok kıtap okuyordu her gun 1 kıtap sımdı haftada 3 kıtap dıyebılırım saldık bıraz bununmu etkısı dersın
Neden boyle dediniz ? Benim mesaim 6 da bitiyor. Sabahtan aksam 6 ya kadar hangi devlet okuluna bırakabilirim ? Ki kaliteli bir devlet okuluna kayıt da baya hengame. Ikamet filan sorun oluyor...çocuğunuzu ilk 4 yıl koleje yollamayın.
hem özel okulda okudum hem devlette. devlet okulunun bana kattığı her şey koleji gölgede bırakır. Devlet okulunda kolej kadar laubali olamıyorsun en baştan saygıyı öğreniyorsun.ögretmenler daha hirslı oluyor. bizim zamanımizda her okulun isim yapmış ogretmenleri vardı.yani bende 20li yaşlardayım cok eski degil bence hala vardir. ve ozel okulda okutacak parayi kenara ayirin. ilerde iyi bir özel üniversitede okutursunuz.Neden boyle dediniz ? Benim mesaim 6 da bitiyor. Sabahtan aksam 6 ya kadar hangi devlet okuluna bırakabilirim ? Ki kaliteli bir devlet okuluna kayıt da baya hengame. Ikamet filan sorun oluyor...
yabancı dil konusu icin kursa gönderirsiniz.ben hic kursa gitmedim ama yabanci dilim ingilizce iyi seviye almancadada derdimi anlatiyorum :))Neden boyle dediniz ? Benim mesaim 6 da bitiyor. Sabahtan aksam 6 ya kadar hangi devlet okuluna bırakabilirim ? Ki kaliteli bir devlet okuluna kayıt da baya hengame. Ikamet filan sorun oluyor...
Ben de olsam göndermezdim kesinlikle böyle bir yere.Herkes çocuğunun başarılı olmasını ister ama ondan önemlisi mutlu ve sağlıklı olması bence.ipek burda bir özel okul ,hem ingilizce hem fransızca öğretiyor mesela.sabah 8 de başlıyor,kahvaltı da veriyor,akşam 4-6 arası da etüt..hatta cts günleri de öğlene kadar etüt var..görüşmeye gittik,dedim el kadar bebeler için fazla değil mi,ben göndermek istemesem mesela...kadın dedi ki zorunlu değil ama inanın can atıyor çocuklar gelmeye ve gelmeyen geri akldığı için severek geliyorlarayrıca cts günleri de öğlene kadar ödev falan değil bayaa yeni konu işliyorlarmış..
yok dedim kalsın..
bende üniversite sınavına hazırlanirken boyle demistim. ilerde bir cocugum olursa kesinlikle ozel universitede okutmak icin para biriktirecegim ama kesinlikle lise sona kadar devlette okutacağım çocugumu gereginden fazla sorumluluk yuklemeyecegim dlye.Ben de olsam göndermezdim kesinlikle böyle bir yere.Herkes çocuğunun başarılı olmasını ister ama ondan önemlisi mutlu ve sağlıklı olması bence.
Mutsuz olup da alem-i cihan olsa neye yarar. Ben çocuğumu sıradan yetiştireceğim bu konuda, illa bir şeyi öğretmek için başına Fransız hoca dikmeye gerek yok, oyunlarla bile öylesine çok şey kalıcı olarak öğretiliyor ki.
Ben çok baskıcı bir anne tarafından okudum. Annem hep başkalarının okuyan çocuklarını örnek verdi bize. 98 aldığım sınavdan 100 alan yok mu dedi. vs vs vs.
Ben bunları yaşatmayacağım kızıma.
bence devlet okuluna gonderin. cocuk sizin dusuncelerinizle paralel bir yerde etgitim almak yerine.kendi düşüncelerini ideolojisini oluştursun nacizane fikrimsistemi tam oturmuş bir özel okul tercih edin. özellikle ilkokul çok önemli, 4 senede 5 öğretmen değiştiren kolej biliyorum, 1. sınıf öğretmenleri nasılsa ayrılacağım diye çocuklara okuma bile öğretmemişti, diğerleri de keza geçiçi iş olarak baktıkları için sallamışlar, bunlar az raslanan durumlar değil. o yüzden köklü, sistemi oturmuş, hem öğrencilerine hem öğretmenlerine değer veren bir kurum seçin, üçe beşe bakmayın bu konuda, cidden çocuğun bütün öğrenim hayatını etkileyebiliyor.
benim kızım da 2 yıl sonra ilkokula başlayacak, tüm maaşımı verme pahasına da olsa özel okula göndermek istiyorum, en önemli nedeni sosyal olanakları, temizlik, güvenlik ve ideoloji. devlet okullarının durumu malum, en azından özelde kendi görüşlerime paralel bir okul seçip oraya gönderebilme şansım olur.
yoksa yabancı dil falan fasa fiso, o kadarını biz de evde verebiliriz ki veriyorum da zaten.
Buna hiç katılmıyorum ben. Çocuğunu özel ünide okutmak için para biriktirme.bende üniversite sınavına hazırlanirken boyle demistim. ilerde bir cocugum olursa kesinlikle ozel universitede okutmak icin para biriktirecegim ama kesinlikle lise sona kadar devlette okutacağım çocugumu gereginden fazla sorumluluk yuklemeyecegim dlye.
ama her okul bir görüşe hizmet etmiyor ki....bence devlet okuluna gonderin. cocuk sizin dusuncelerinizle paralel bir yerde etgitim almak yerine.kendi düşüncelerini ideolojisini oluştursun nacizane fikrim