sizce devlet okullarında çocuğa kendi ideolojilerini oluşturma şansı veriliyor mu?
tamamen dayatma, hatta öğretmenine göre beyin yıkamaya kadar gidecek bir sistem mevcut.
bu çocuklar hala resim yaparken bile özgür değiller ki düşünürken özgür olsunlar.
ilkokul 4. sınıfta suphanekeyi ezberleyemedi diye, sınıfın içinde sen ne biçim müslümansın, senin ne biçim ailen var diye çocuk aşağılayan öğretmen biliyorum.
kendim de stajyer öğretmenim şu an bir iletişim meslek lisesinde, çocuklara fotoğraf ödevi verilmiş, ama öyle net kurallar var ki, çocuklara bir sanat mı aşılanıyor kuantum fiziği mi öğretiliyor belli değil, bu koşullarda nasıl yaratıcı bireyler olacaklar? nasıl kendi bakış açılarını, kendi fikirlerini geliştirmeyi öğrenecekler? sonuç olarak çocukların çektiği fotoğrafların hemen hepsi birbiririnin aynısıydı, hiçbirinde en ufak özgünlük, bakış açısı vs yok, çünkü kurallar net, dışına çıktığın an reddediliyorsun.
oysa bekle biraz çocuk soyut düşünebilecek yaşa gelsin (12 dir bunun ortalaması) de ki bak dünyada böyle böyle dinler, böyle böyle ideolojiler var, al oku, öğren... sonra çocuk yapsın seçimini, özgür düşünce böyle oluşur.