Laf sokusturmaktan asirii nefreet ederim, devamli laf sokusturan insanla arkadas bile olmam cidden kendi hayatimin icinde buna katlanamiyorum.
Esimin ailesi de ayni boyle bir araya toplanildigi zaman guya şakayla gulerek birbirleriyle atisarak iletisim kuruyorlar, iyi laf sokma konusunda birbirlerine buyukleniyorlar, baya marifet sayiyorlar bunu.
5 bucuk senedir anlam veremiyorum ve uyum saglayamadim acikcasi. Eşim pek o taraklarda bezi yok ama arada olursa "sen de mi basladin" diyorum kendine geliyor hemen.
Cidden cekilecek gibi degil.
Bir defa regl gunumde agri cekerken eşim durtup gidiklayip sinirimi bozuyordu 526736362+ kere yapma dememe ragmen başimdan gitmedi. Biraz canini yaktim
akillandi.
Gayet hakli buldum seni.
Değil, değil çekilir şey değil ben ailemde, ortamımda böyle bir iletişim, sevme biçimi görmedim. Seven sevdiğini hoş tutar, güzel şeyler söyler, insanlar içinde onore eder, sataşmaz ya, biz sirk şebeği miyiz, millete atışmalı gösteri sunalım abi? Bunlara kadar konuştum ben ya.
Bak gün geçti, yatıştım elbette düne nazaran ama hala canım sıkkın, uyku uyuyamadım dün, bu bana yapılır mı durduk yere?
Ya kayın validem, kayın pederim de böyleler; birbirleri ile atışarak iki aksi ihtiyar gibi çok sevimliyiz zannediyorlar, bence değiller abi, en olmadık konularda birbirlerine laf sokar gülerler döner bir de bana "Değil mi ama?" derler. Yeni gelin olduğum dönemlerde aşırı tuhaf gelmişti ki ben daha önceden bilirim tanışırım onlarla, hiç dikkat etmemişim ya nasıl iletişimdeler çift olarak diye, hiç fark etmemişim. Eşimle evlendikten sonra fark ettim ki aa, kv-kp böyle sevişiyor, dediğim gibi bir de çevresindeki insanları dahil ediyorlar "Di mi ama? Haksız mıyım kızım?" diye. Başlarda "Haklısınızdır, öyledir, doğrudur" diyordum, ülen ne desem öbür taraf başlıyor zaten, bunlar gülüyorlar ben stresle tere kalıyorum "Yanlış bir şey söyler de gaz mı veririm ki? Kabak bana mı patlar ki?" diye, baktım bunlar karagöz-hacivat ve arada beberuhi gibi önüne geleni katıyorlar, sonra "Ben bilmem, beni karıştırmayın, ben anlamam, ilgilenmiyorum" diyerek çekildim, artık katmıyorlar, çünkü cevap dahi vermez oldum dudak göz eğerek "Bilmem" ifadesi yapıyor duymazdan geliyorum.
Başlarda bana da sataşarak sevmeye çalıştı kayın ailem, laf sokarak... Ya içlerinde haset olsa, kötülük olduğunu düşünsem inanın facia çıkar öyle laf sokmalı sataşmalar. Uyardım kayın validemi "Anne, ben buna alışkın değilim, bana yapmayın, birbirimizi kırarız bir an gelir, yanlış anlarız, durduk yere canımızı sıkmayalım, ben inciniyorum böyle söylendiğinde, şaka bile olsa hoşuma gitmiyor anne" dedim. Bana dediği "Alışırsın kızım, biz bu yaştan sonra değişemeyiz, uyarsın bize"... Uyamadım. Uyamıyorum, çünkü sataşma-laf sokmalı şakalar, insan içinde beni geriyor "Millete neyi seyrettiriyoruz biz?" diyorum. Laf söyleyemeyeceğimden değil, abi sevmiyorum işte senin gibi, benim ayarımı bozuyor durduk yere sataşılması.
Baktım güzelce söylemekle olmadı, ha bir de istediklerini verivereyim bakalım kendilerine yapılınca nasıl olacakmış, bir olay örneği vereceğim:
Bizim aileler zaten tanışık olduklarından, babamlar dedi ki "Arkadaş, hiç birbirimizi yormayalım, her şey her usule uyacak diye tören etmemize gerek yok, bayramda koç yollamayın, bilezik milezik, tatlı gönderdin geldi vs uğraşmayalım" ... Ne kadar ince bir hareket bu yani bakarsan.
Hiç unutmuyorum Riva bu olayı çünkü tuhaf olakaldım;
Bayram için annem evde tatlı yaptı bize, bir tepsi de fazladan yaptı mis gibi elleriyle; kadayıflı bir tatlı, bir de kalburabastı yaptı cevizli. Dedi ki "Bu tepsiyi ziyarete giderken götür kızım" kvmlere.
Bizimkiler koç moç uğraştırmayalım insanları diye bilerek dediler, yine tatlıyı hazırladılar yani.
Götürdüm, bayramın ilk günü; evleri de dolmuş gelin görecek akrabalar gelivermiş alışkın da değilim geriliyorum.
Cıvık bir akrabaları vardı, birbirlerine benziyorlar zaten iletişimde;
"Eee gelin hanım baklavalar yollandı mı, tatlılarınız geldi mi?" diye.
Kvmin yaptığı espri(!)yi söylüyorum "Baklava mı? Bu bayram kalburabastı ile kadayıfımız var, bunla idare edeceğiz, baklava göndermediler"
"Aaa gelinin tatlısı baklavadır ama olur mu?"
Ve kayınvalidem gülerek buna katılıyor filan...
Dilimin ucuna geldi; bildiğin geldi "Siz koçu gönderdiniz, bilezikleri taktınız da baklavanız eksik kaldıydı değil mi? Vermeden aldınız kadayıfla kalburabastıyı, koçsuz, bileziksiz böyle. Bizim tarafın akrabalarına gösterecek bir ufak kesimlik horoz bile yok, biz naaapsak acaba?" diyesoldum, dedim "Sus, yakışmaz, sus sakın"...
Bütün gün boyunca bu espriler döndü ve ben kıpkırmızı utandım, sıkıldım, sinirlendim. Ciddiyim fesatlıklarından değil, iyi yürekli insanlardır ama bu çok farklı bir şey nasıl anlatsam, şu kkda tek kelime kötü bir şey söylememişimdir onlar için ancak diyebileceğim tek şey görgü farkı olduğu aramızda, bir inceliğin cevabı esprili laf sokmalı gülmeceli olmamalı yani onore edilmeli "Biz tatlılarımızı ellerimizle yaptık, gelin kızımız ile annesi çok güzel tatlı yapmış bin baklavaya bedel, sağ olun kızım" denebilmeli ki artık böyle kvm.. Çünkü bir iki yerde çok pis bozdum, çok pis, gram acımadım ve kaldı öylece, gözünün içine baktım "Bunu mu istiyorsunuz?" dedim sonra. Dediğim gibi, iyi insan fesat değil, anladı nasıl üzüldüğümü ve hemen kesti bu davranışını 55 yaşında kadın yani.
Ama eşim bir türlü anlayamadı beni.
Nişanlı mıydık, evliliğimizin ilk senesi miydi, insan içinde bi bozdum çenesi kapandı onun da.
Sonra dedim evlendik, uy, bu adam da kötü değil ki, huyu bu olmuş, böyle seviyor. Kendimi törpüledim, sessizleştim, gülerek katılmaya başladım, azıttı işte, son senelerde daha azıttı şımardı coştu.
Ama kuzenlerimin yanında giydiriverince hatırladı işte o eski Night'ı. Yetti gari, beni eğlesin, dibine kadar deliyim, eğlesin dursun beni, o düşünsün evladının karşısında idare edivermeyi, insan içinde idareyi, ağzının ayarını geri kazansın, kazanana kadar yerin 7 kat dibi eşimin mekanı, ben de sinire kalırım, üzülürüm, çevreye karşı kötü görünürüm-görünüzür ama yapacağım umurumda değil, alacaksa bu dersi böyle alacak iş yeri de dahil nerede nasıl denk gelirse sokup indirip rezil rüsva etmezsem ben de Night değilim, hadi bakalım benim çenemi durdurabilsin.
Böyle anlayacak bu anlarsa, daha anlayacağını zannetmiyorum.
Ağzıma kadar doldum ya şu hale bak, iki gündür hala adam akıllı bi sakinleşemedim, uyku girmedi gözüme sinirden. Sabır taşımı çatlattı sonunda.