kaza oldu ben yardım etmeyeyim zaten adam ölmeyecekse ölmez, ölecekse de ben yardım etsem de ölür fikrine götürür bizi ki bence bu kabul edilemez
ölüm şekli ve zamanı kaderdir hanımefendi burda söylediğiniz gibi kaderim diye çabalamamak yanlış zaten elimizden geleni elbette yapacağız fakat yaptıktan sonra o kişi gene ölecekse ölecek vadesi dolduysa, dolmadıysa da bazı insanları görüyoruz kesin ölmüştür bu ya diyoruz bilmem kaçıncı kattan düşenler bilmem kaç km hızla trafik kazası geçirip burnu bile kanamayanlar işte buda kader
diğer konularda da baızinsanların neden alın yazısı kötü yazılmış diyorsunuz e herkesin alın yazısı zaten aynı mı olmalı size göre imtihan neresinde kimi insanlar zenginlikle kimi insan fakirlikle kimi insan eşiyle kimi sağlığıyla kimi çocuğuyla sınanıyo
Onu soruyorum işte o zaman neden yardım edeyim neden iyi insan olayım neden kurala uyayım
Yani aldım elime silahı taradım bir odayı 20 kişi var eğer kaderlerinde ölüm varsa ölecekler ben o tetiğe bassam da basmasam da
O zaman ben neden cezaevine koyuluyorum zaten öleceklerdi eğer ölmeyecek olsalardı benim silahım tutukluk yapar yine ölmezlerdi
O durumda ben neden öldürmekten kaçınayım mesela ya da intihar
Kendi canını almak büyük günah zaten öleceğim intihar etmesem de ölümüm belli ya da intihar ederek öleceğim belli ise de o zaman ne yaparsam yapayım o günah beni bekliyor
Bir de işte o imtihan meselesini soruyorum ya neden herkesinki farklı
Yani örneğin bir çok kaza deprem hastalık var kaza kurşunu var çocuklar ölüyor ana babaları ölüyor vs
Kimi de eşim beni anlamıyor ilgilenmiyor diyor
İşte bu imtihanlar neden bu kasar farklı neden bu kadar büyük farklar var
Genelde denir ki bu dünyada imtihanı zorlu olan öbür dünyada rahat yaşayacak işte bu farka ne gerek var
Depremde annesiz kalan bir bebek ile babası ile annesi boşananın imtihanı neden çok farklı yani neye göre seçiliyor bu imtihanlar
Hani denir ya Allah üstesinden gelinmeyecek dert vermez insanları neden farklı sorulara tabi tutuyor zira bir kulumun diğer kuluma üstünlüğü yoktur ben sizleri sadece birbirinizi tanıyasınız diye farklı farklı yarattım ayeti var
Okulda her çocuğa ayrı soru ile sınav yapılması asla olmaz deniyor da herkesin iyi insan olması gereken dünyamızda bu imtihanlar neden farklı farklı