Evimizde kış hazırlığı resimli tarifli, turşusundan konservesine her şey..

Selamlar herkese..
Neler yaptınız diye baktım da genel olarak domates konservesi ağırlıkta.
Ben de bir kaç akşamdır bir iki kavanoz yavaş yavaş yapıyorum. Hepsi aynı anda olmuyor bende..
 
hayır değişmiyor canım, her sene böyle yaparız hiç bozulma kötüleşme olmadı..
pişman oldum şimdi.
20 şişe yaptım yarısı yarım şişelerden,yarısı en küçüklerden.
şimdi bir de biberleri kavurup dondurucuya koyamam lazım.
kendime iki iş yapmışım.
seneye artık hepsini biberli yaparım.
sosluk yaptım 8 şişe miniklerden.onlar biberli.
biraz daha sos için yapmak istiyorum.
 
Merhaba hanimlar, bu konuyu yeni gordum, gercekten çok faydali olmuş.
Ben de bu sene patlican kuruttum, buzluga bezelye, barbunya, taze fasulye, kizartmalik dogranmis biber ve yemeklik dogranmis (kucuk kinalarda kuru yemis verilen kilitli posetlerde) biber, yarisi biberli yarisi sade domates konservesi, murdum erigi receli yapmiş bulunmaktayim =))
Allah tatli yedirsin hepimize. Buarada ben de yillarin ev hanimi degilim, daha gecen yaz her seyi kayinvalidemle yapiyorduk ama bu sene onunkileri de ben yaptim =))
 
Kolay gelsin hanımlar, bende her sene yoğun bi şekilde hazrlklarımı yaparım, bu sene Rabbim nasip ederse bebiş te olcak o yüzden bana kolaylık olsun diye daha çok yaptım, neler yaptığıma gelince acılı ezme, Menemen ve yemeklik domates sosu, fasulye konserve si, patlıcan ve biberli domates, yine ayrı bir domatesli biber ve kırmızı biber turşusu bunlar konserve olanları, dondurucu ma da fasulye, türlü, dolma biberi, yemeklik biber, kırmızı biber, köz patlıcan , reçel ve meyve suyu için çilek ve vişne koydum bide karnıyarıklık patlıcan koycam anlycanz bu sene hazrlk bitti bi turşum kaldı nasip bakalım, Rabbim yemeyi nasip etsin...
 
buraya baya bı ekleme yapmadım
benım domestes sularım hazır 19 kavanoz
yaklasık 7 kg domestes ve bıber salcam var karısık
3 kg fasulye (haslayarak koyuyorum)
3 kg barbunyam var
2 kg bıber dogradım attım (çarliston)
kırmızı ve patlıcan közüm var karışık koydum onlarda 14 kg fılan dıyebılırım ama az gelıyor bana bu haftada alıp yapmak ıstıyorum.
mısır hasladım buradan bı arkadastan duymustum , catalla cıkardım bayada oldu bu haftada ıstıyorum yapmak
başka başka 2 kavanoz vişne receli yaptım

başka neler yapabilirim kızlar
tarhanayıda annem yaptı o kadarını beceremıyorum :)
 

Eklentiler

  • Adsız.jpg
    78 KB · Görüntüleme: 137
Canım ellerine sağlık, afiyet olsun... Bebişinde hayırlı olsun sağlıcakla alırsın İnşAllah kucağına... Acılı ezmeyi nasıl yapıyorsun biraz tarif edebilir misin?
 
Canım ellerine sağlık, afiyet olsun... Bebişinde hayırlı olsun sağlıcakla alırsın İnşAllah kucağına... Acılı ezmeyi nasıl yapıyorsun biraz tarif edebilir misin?
Sağol canm allah razı olsun, seninde bebiş in hayırlı olsun, acılı ezme birazcık zahmetli olsada güzel oluyor, kırmızı biber, bostan patlıcan,domates, acı turşu biberi, sarımsak, maydanoz, zeytinyağı ve sirke kullanıyorum , önce kırmızı biberleri fırında k özlüyorum, patlıcan ları bikaç yerinden delip, ocak üstünde közmatikle közlüyorum domates lerin kabuklarını soyup, suyunu hafif çeken kadar pişiriyorum, ama çok katı olmycak, sonra kırmızıbiber leri ve patlıcanları soyup robottan geçiriyorum ve kaynayan Domatese ilave ediyorum hemen ardından, acı biber sarımsak ilave ediyorum istediğim yoğunluğu bulunca maydanoz tuz, sirke ve yağ ilave edip sıcak sıcak kavanoz lara koyup ters çeviriyor um, biraz uğraştırıyor ama güzel oluyor ..
 
Arkadaşlar yaptıklarınızı güle güle yiyin ama bir konuda uyarmak istiyorum herkesi.
Prof. Dr. Ahmet Rasim Kucukusta'nın sayfasından alıntıladığım bir yazıyı paylaşıyorum;

SAKIN GAZETE KAĞIDI ÜZERİNDE SEBZE KURUTMAYIN

Halk Sağlığı Uzmanı Doç. Dr. Oğuz Özyaral, kışa hazırlık yaparken sebze ya da meyveleri dikkatli ve hijyen kurallara uygun hazırlamak gerektiğini söyledi.

Gazete kağıdı üzerine serilerek yapılan kurutmaların sebze ve meyveleri kanserojen hale getirdiğine dikkat çeken Doç. Dr. Özyaral, kurutma işleminin, temiz kağıtlar ya da bezler üzerinde, gölge bir yerde ya da fırında olması gerektiğini hatırlattı.

“Yıkama süreci son derece önemlidir, çünkü besinlerin üzerinde tarım ilacı artığı kalmamalıdır” diyen Doç. Dr. Oğuz Özyaral, “Bu etaptan sonra ister bütün olarak istenirse istenildiği büyüklükte parçalara bölünüp ya da doğranıp bir buzdolabı poşetlerine tek kullanımlık miktarlarda konulmalı ve derin dondurucuya yerleştirilmeden önce kırtasiyeden alacağınız kendinden yapışkanlı bir etiket yardımı ile üzerleri etiketlenmeli, etiketlerde ürünün adı ve hazırladığımız tarih bulunmalıdır.

Her bir gıdai ürünün derin dondurucuda bekleyebileceği bir süre yani bir raf ömrü bulunmaktadır. Bu süre altı aydan fazla olmamalıdır. Besinler değer kaybeder ve bozulabilir. Donmuş olan bu ürünlerimizi derin dondurucudan alıp, kullanmak istediğimizde besin maddelerinin çözünmelerini beklemeden, yemeğimizi yapacağımız yemek kabına, tencereye koyup derhal pişirmeye geçilmelidir.

Çorbalarda kullanılacak bu kurutulmuş ürünlerimiz özellikle daha önceden hazırlanmış ve kaynatılmış stoklara derhal ilave edilmelidir. Et ve tavuktan hazırlanan stokların derin dondurucudaki raf ömrü ise 15 gün ile üç hafta arası bir süreyi asla geçmemelidir. Kurutma işleminde sebze ve meyvelerin şeker oranı yükselir ve dayanırlıkları artar.

İstenildiğinde şoklama yöntemi ile tencerenizde kaynamakta olan suyun içerisine kabak, patlıcan, bezelye, barbunya, karnabahar, lahana gibi ürünlerini 10 dakika süre ile kaynatıp derhal içerisinde buzlu su olan bir küvete alıp soğutabilir, daha sonra kurutup, buzdolabı poşetlerine bölüp saklamak üzere derin dondurucuya yerleştirebilirsiniz” ifadelerini kullandı.

NASIL KURUTMALI ?
Özellikle nemli şehirlerde, dışarıda kurutmanın mümkün olmayacağını söyleyen Özyaral, “Fırında kurutma yapılırken sebze ve meyveler fırın kaplarına tek kat olarak konulmalı ve önceden 40 C ayarlanmalıdır. Fırının kapağını dört parmak kadar açık bırakmalı ve kurutma işlemi gerçekleşene kadar ürünler karamadan ve kızarmadan birkaç saat fırında bekletilmeli bu süre içerisinde sık sık tahta bir kaşık ya da spatül yardımıyla çevrilerek karıştırılmadır.

Kurutma işleminin ardından soğumaya bırakılan ürünler kuru ve temiz ve ağzı sıkıca kapatılmış kavanozlarda saklanmalıdır. Taze meyveler, sebzeler, şifalı bitkiler, çiçeklerin taç yaprakları, tohumları kurutularak saklanabilir.

En iyi saklama yöntemi cam kavanoz olup, raf ömrü altı ay kadar bu süre sonunda rengi değişir, tadı bozulmaya başlar ve besin değerini kaybeder. Bunların yanı sıra istenildiği takdirde et ve balık özellikle uskumru kurutulabilir, daha sonra güzelce yağlanıp saklamaya alınabilir” diye konuştu.

Kaynak: http://www.turkiyegazetesi.com.tr/saglik/305842.aspx
 
Amin inşAllah canım...
Aaaa ezmeye patılcan da mı koyuyorsun bak bunu duymamıştım... zaten biber ve patlıcan közleyecektik birazda onun içine koyayım bari... Teşekkür ederim tarif için:))
 
30 kavonaz melemen domates sosu
10 kilo barbunya
10 kilo bezelye
10 kilo bamya
10 şişe taze fasulye
5 kilo kırmızı biber içlerini temizleyip difrize koydum ona ilaveten 5 kilo da dolma biber koydum
3 kilo vişne
Çilek üzüm reçeli yaptım
Hafta sonu nasip se murdum eriginden yapıcam
Tarhana yapmadım daha annemi bekliyorum.
 

Bana da yaaaaaap
 
Arkadaslar benim de boş zamanım ve kışlık hazırlık yapma heyecanım var. Burayı takibe başladım. Şimdilik recel yapma planım. Var . Ama neyin mevsimi dir falan bilmiom bakalım. Sarma
.fasulye . Falan da istiyorum. Derin dondurucum yok ama dolabim iyidir
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…