- 21 Aralık 2009
- 33.534
- 18.227
-
- Konu Sahibi gazeldustubaglara
Dur bakayım deniyeyim bu sene daha çok yapmayı. O kadar çok şey yapasım var ki.. Okullar açılacağı zaman olmuyor. O yüzden ben şimdiden başladım yavaş yavaş. Ctsi vişne günümyoo ben kışa kadar saklıyorum.. sirke ve yağ yaşatıyor...birde sarımsak... sarımsağın zaten özelliği bu.. turşular falan sarımsak ve sirke sayesinde aylarca yaşar.. üstelik dolaba koyulmadığı halde.. bu arada tuz yazmayı unutmuşum, iri tuz da koyuluyor içine... aynı salamura yaprağın tuzlu suda yaşaması gibi, buda tuz sirke ve yağ sayesinde uzun süre yaşaybilir..
Gamze göz kararı yapıyorum aslında hiç ölçüm yok. Yumuşamis seftali ve kirmizi erik. Ikisi birbirine cok yakışıyor. Ben az şeker koyup seftaliyi erigi küp doğrayıp yaklaşık iki buçuk su bardağı ile kaynatiyorum. Mesela 2 büyük seftali ve yedi sekiz erikle. Gecen karanfilde attim bikaç tane icine kaynadiktan sonra cokta hoş oldu. Tarcinla deneyeceğim birde. Mesela taze üzümlede yapabilirsin. Yada kuru meyvelerlede.
hoşgeldin canım, bekar bir kızın bunca şeyi biliyor olması ne güzel.. tebrik ederim... sen evlendikten sonra gurme olur çıkarsın ozaman :)
Hosbuldum cnm senın vesılenle cok arkadas faydalanacak burdan ne guzel:)[oh oh oh maşallah kızlar :) coşmuş buralar... çok sevindim ne güzel kaynaşmışsınız, tarifler konuşulmuş, erik marmelatı görüyorum :) elinize sağlık şimdiden... bugün pazara gittim, çok şükür vişne bulabildim.. kilosu 3 liradan iki kilo aldım, ama çok yorgundum bugün yapamadım kompostoyu, yarın inşallah nasipse..vişne zamanı geçmeye yakın haberiniz olsun.. çilek düşünenler de elini çabuk tutsun... eriklercışmuş pazarda.. haftaya erik almayı düşünüyorum kısmetse...
barbunya sormuştu biriniz, ismini unuttum kusura bakmasın :) baktım pazarda yoktu bu hafta... olsaydı bende alacaktım buzluğa atmak için...
teşekkürler canım hoşgeldin aramıza, vişneyi buzluğa atmak mantıklı ama ben buzluğu doldurmamak için genelde kavanozları değerlendiriyorum.. kış ortasında vişneleri çıkarıp hoşaf yapabilirsin ama reçel olurmu bilemiyorum, malum reçel için çekirdeklerinin çıkması lazım...buzunu çözünce çıkarmaya kalksan da ezilir, istersen marmelat yapabilirsin ama :)
bende buzluk fasülyesini hiç sevmiorum, pişmiyo ve tadı buz kokuyo :)
kurutmak en mantıklısı, bu sene kurutmayı düşünüyorum...
bende yarın yapacam nasipse vişneyi aldım, komposto yapımı için yarını bekleyin kızlar :) çok pratik ve çocuk oyuncağı kadar kolay bir tarifim var...
teşekkürler canım, turşuların zamanı daha var, azcık bekleyeceksin, her çeşit turşu yapacağız inşallah,..:)
hoşgeldin canım sorduğun kabahat sefa getirdin, annene kaynanana seve seve hava atma taktikleri öğretilir itina ile
geçen yıl kayısı kurutmuştum ben balkonda, çok da güzl oldu...hatta birkaç gün önce hoşaf yapmıştım kuru kayısıdan iftar için.. aklıma gelseydi koyardım buraya.. sende mutlaka kurut kendin...hazır alma...
harikasın canım eline sağlık.. tadına baktınmı nasıl olmuş? erik haftaya almayı dşünüyorum bende inşallh
Sıvı yağ ile sirke ölçüsü ne bi küçük kavanoz için canımyok yok benimki öyle değil... turşu kurar gibi.. önce biberleri közleyip kabuklarını soyuyorsun, sonra ufak ufak doğrayıp kavanoza dolduruyorsun.. bir iki diş sarımsak atıyorsun aralara... sonra biraz sıvı yağ ekliyorsun, biraz sirke....
kapağını kapatıp koyuyorsun dolaba... öyle kaynatmaya kapak tutturmaya da gerek yok... çok leziz oluyor.. sirke ve yağ sayesinde biber dipdiri duruyor.. bozulma falan olmuyor...
Canım semiz otu ve naneyi cacıkda kullansan çözdürmeden direk yoğurtla buluştursan çok güzel oluyor dene bi bu sıcak mükemmel oluyor ben kışında yaptım yedim göz kararı ayarı ile yap bi bide çözdürmeden kullan yemeğini de yapacaksın çünkü çözüldümü dolap kokusu çalıyor ister istemezgeçenlerde elimde çok var diye dere otu ve semizotunu buzluğa koydum, elimdekiler bitince çıkardım onları hiç güzel olmamışlar pörsümüş gibi neden böyle olduki. kışlık semizotu koymayı düşünüyodum böyle olunca vazgeçtim
Fasulye en kolayı aslında. Sen bir kere tutturamadığın için sana uzak geliyor bence.
Vişnenin çekirdeklerini çıkarmıyorum ben daha sert ve güzel duruyor. Ezilmelerini de engellemiş oluyorum. ben de ctsi bakacağım pazara vişne için. En son burada 5TL idi.
en ilginç bana domates geldi anlattıklarından. Çözülünce pazardan almış gibi duruyor mu tüm domates?
geçenlerde elimde çok var diye dere otu ve semizotunu buzluğa koydum, elimdekiler bitince çıkardım onları hiç güzel olmamışlar pörsümüş gibi neden böyle olduki. kışlık semizotu koymayı düşünüyodum böyle olunca vazgeçtim
Sıvı yağ ile sirke ölçüsü ne bi küçük kavanoz için canım
Bu arada selamlar kızlar çok güzel bir topik olmuş
Gazeldüştübağlara çok güzel maşallah çok beceriklisin seninle hemşo olabilirmiyiz
Çok geçmiş olsunkızlar sormayın çok canım sıkkın ...
pazardan aldığım vişneleri bugün yapacaktım, hevesle oturdum ayıklıyordum saplarını, ama ne göreyim içleri kurtlu
yüzde doksanı kurtlu... içim almadı attım iki kilo vişneyi çöpe... 6 liraya yazık.. ama haftaya o teyzeyi görünce diyecem, teyze yazıklar olsun birde hiç kurdu yok diye yemin ettin ramazan ayındayız haram değilmi diyecem
parasını da geçtim de, haftaya vişne bulamazsam bu sene vişnesiz mi kalacam ben....
Çok geçmiş olsunUmarım bulursun haftaya
Benim kayın validem ve annem bahçeden toplayıp dolaba koyuyorlar biz onlardan alıyoruz
Günahını almayayım ama insanları çok kolay kandırıyorlarsağol nevoşumçok üzüldüm yaa, vişne sezonu bitiyo ya haftaya bulamazsam çok üzülürüm...
özellikle sordum teyze bak kurtlu falan değil dimi diye, yok kuzum yok vallahi hiç kurt yok dedi
insan nasıl bu kadar rahat yalan söyler...
Günahını almayayım ama insanları çok kolay kandırıyorlar
Hayırlısı canımvişne bulamazsam artık erik şeftali falan idare edecem komposto için.. bizim evde vişnesiz durmazlar, oğlum şim hastası vişne hoşafının...kısmet napıyım artık..
Hmm Yağı çokmuş , denicem canım sağolcanım dolaptan çıkardığın şeyleri, (et hariç) çözdürmeden kullanacaksın...çözdürürsen pörsür...,
canım ben genelde göz kararı yaparım ama şöyle tarif edeyim anlatabilirsem, bir litrelik kavanoza, 4'de 1'i kadar sirke, geri kalan üst kısmını yağ doldur.. ağzına kadar yağ dolacak ki yaşasın.. yoksa borlanır..
tuzu da az koy... kendi damak tadına orantıla... sarımsak da üç dört diş yeter...
daha zamanı var ama biberin, acele etme.. yaz sonunda salça zamanı yapılır o.. şimdiki biberler hormonludur muhtemelen...
hoşgeldin tatlım, tabiki olabiliriz
Hayırlısı canım
Bizim kayısı,erik,şeftali ve elma hoşafı daha çok yapılır..Onuda kayınvalidemlerin bahçe var orda kurutup bizede veriyorlar.Sen kurutuyor musun yoksa dolaba mı atıyorsun