Yahu benim 15 olan kiramı (geçen sene taşındık, daha yeni 1 yıllık kiracıyım) 30 bine çıkarmak zulüm değil mi? Etrafta kiralar 22-25 bin. Ezbere konuşmayın yaa. Lütfen. Ben 27 bin tl maaşla çalışan bi insanım el insaf.
Bu dördüncü evimiz. Kızım 2.5 yaşında. 6 aylığından beri sürünüyoruz O ev senim bu ev benim. Eşyalarım pert. E tabi bütün bunlar çok normal değil mi????
etraftaki evler 25 falanken size nasıl 30 diyebiliyor anlam veremedim.Hanımefendi 18 yıl kirada oturdum 9 ev degiştim. Hatta 4 de şehir değiştim.
Sizin kiranızın güncel ederi maalesef 24 bin civarı ediyor ama bu durumda lafım size degil.
Maalesef bu pis durumun içinde ev sahipleri ile kiracıları birbirine düşürenler zulüm ediyor.
aslında hak ettiği gibi yaşama durumu da yokher millet hakettiği gibi yönetilir ve yaşar. olan kurunun yanında yanan yaş a olur. sizin anattığınız şeylerin sebebi ev sahibi değil. cesareti olan varsa (sahsi sizden değil sebep olanlardan bahsetmiyorum) hesabını sorması gereken yere sorsun
Babam da şu mantık var..babanızınki çok kişisel bir tercih
insanlar evlerini kiraya gelir elde etmek için veriyor tabii ki
merhametli olmaktan ziyade bütçesine katkı sağlama durumunu önemsiyorlar
15 senelik kiracıya bu kadar anlayışlıysa babanız için paradan çok daha önemli şeyler var demek ki
ben ev sahibi olsam kiracıyla alakalı paradan daha fazla önem verdiğim şeyler olurdu.
her şeyden önce nasıl bir karakteri olduğunu ve yaşam tarzını birinci sıraya koyardım.
yaşam tarzı bana uymayan kiracı isterse 100 bin lira versin, tutmazdım onu evimde.
ikinci önemsediğim konu düzenli bir gelirinin olması ve kirayı zamanında ödemesi olurdu.
20 bin lirayı öderken günleri aksatacaksa ama 15'i günü gününe yatıracaksa 20 bin lira gelecek diye her ay stres olmaktansa 15 versin en azından gününde yatırsın, rahatça ödesin kafasında olurdum.
bir diğer husus eve iyi bakması olurdu. alt katımdaki kiracı da benim ev sahibinin kiracısı ve evde yaşayanlar çok sık kavga ediyorlar, her kavgada o kapılar camlar deli gibi çarpılıyor, duvarlar yumruklanıyor, yani başkasının evi için benim içim acıyor mesela.
geçen gün gördüm daire kapısının dışında abuk sabuk çizikler falan vardı, kapıda kalmışlar ve kapıyı saçma sapan biçimde açmaya çalışmışlar belli ki
ev sahibi olsam bunlar beni çok sinirlendirirdi açıkçası.
demem o ki belki sizin babanız da benim gibi şeyleri önemsiyorsa ve kiracıyı iyi tanıyorsa, kiracıdan eminse azıcık aşım kaygısız başım mantığında olabilir bu konuda.
eğer 10 olsaydı kirası, eline kalan 7 bin lira için nasıl geçinecek ki?Babam da şu mantık var..
Asgarı ücret belli nasıl odesın?
Düzenli ödüyor vs ama adam bunu kullanıyor.
Babam uçuk rakam istemez..
Ama o da orta yolu bulmuyor sız gıbı..
Geçen yıl 10 olması lazımdı yapmadı.
Bazıları suistimal ediyor maalesef
Bunlar karı koca calısıyor çocuk vs yok..eğer 10 olsaydı kirası, eline kalan 7 bin lira için nasıl geçinecek ki?
faturalar, en basidinden bir telefon faturası bile 500'ün altında değil artık
çoluğu çocuğu varsa her şey daha da masraflı oluyor
çocuklu insan pazara gitse her hafta en az 1000 tl tutar
marketi ve diğer ihtiyaçları saymıyorum bile
çocuğu olmayan insanlar dahi bu kadar düşük ücretlerle geçinemiyorlar
kiracınız orta yol bulmuyorsa orta yol bulabilecek imkanı yok demek ki
babanız adamın samimiyetine inanmasa 15 senedir evinde oturtmazdı bence
orta yol bulmuyor siz gibi demeniz beni çok üzdü şu an açıkçası
ben de yüksek gelirli bir insan değilim, asgari ücretin birazcık üstünü alan birisiyim ve özel sektördeyim
ben kendisine 12 önerdim kabul etmedi. 12 bile benim için yüksek bir rakamken burada insanlardan gelen öneriler 15 olması gerektiği yönünde
ben kiraya 15 verdiğim zaman elime 10 bin TL bile para kalmıyor.
şimdiden kara kara düşünmeye başladım ben nasıl geçineceğim diye
insanların maddi sorunlar yüzünden neden intihar ettiklerini anlamaya başladım, değişik bir kafaya girdim
ben geçen kış kombi bile çalıştırmadım doğru düzgün, evde ısı yalıtım sorunu var bu yüzden yüksek fatura gelmesine rağmen ısınamıyorum
kombide her sene başka arıza çıkıyor çünkü çok eski, yıpranmış zamanında
ve ev sahibim bir kere bile bana kombi arızası konusunda yardımcı olmadı, hep kendi cebimden ödedim
evde eskidiği için bozulan sıkıntı çıkaran şeyler asla umurunda değil adamın. onun yaptığı şey resmen bana her ay para gelsin ama ben elimi hiçbir sorun karşısında cebime atmayayım mantığı.
kılçıksız istiyor yani adam.
bu mantıkla bakarsak evi emsal kiralara yaklaştırmak isterken eve hiçbir değer katmaması durumu söz konusu
bugün beni çıkarıp yeni kiraya vermek istese evde yaptırması gereken bir sürü masraf var.
bunlar tamamen artık seneler içinde tamir edile edile kullanım ömrünü doldurmuş şeylerle alakalı.
onları yaptırmadan kiraya verebilir mi? hiç sanmıyorum. yeni kiracılar da enayi değil sonuçta
yani hiç masraf yapmayayım ama eski kiracı emsal kadar versin yeni kiracı muamelesi yapayım zihniyeti var çoğu ev sahibinde ve bu hiç hoş değil.
Orada sız orta yol bulmaya calısıyorsunuz demek istedim cümlem yanlış oldu.Bunlar karı koca calısıyor çocuk vs yok..
Benim demek istediğim orta yol bulunmalı her ıkı taraf ıcın de.
Genel olarak ıyı ev sahiplerı de var.
Benım babam da mesela emeklı maaşı ve kıra ile geçiniyor.
Benim babam yaslı adam bır kere onu kandırmaya çalışmıs bız olmasak belkı de ınanacaktı. Bu evın degerı su kadar bana satsana vs dıye üçte bır fiyatını soyleyerek.Bunlar karı koca calısıyor çocuk vs yok..
Bunlar karı koca calısıyor çocuk vs yok..
anladım, tamamdırOrada sız orta yol bulmaya calısıyorsunuz demek istedim cümlem yanlış oldu.
ya benim daha okul öncesi çocukluğumda oturduğumuz bir ev vardıBenim babam yaslı adam bır kere onu kandırmaya çalışmıs bız olmasak belkı de ınanacaktı. Bu evın degerı su kadar bana satsana vs dıye üçte bır fiyatını soyleyerek.
Adam evı sahiplenmıs hıc çıkma fıkrı yok..15 yıldır yararlandın bıraz da baskası yararlansın .
Babam üzülmesin mal onun dıye çok ses etmiyoruz ama resmen kullanıyor .
Babamda evdekı kiracı cıkmadan kendi asla kolay kolay çıkarmaz büyük vukuat olmadıkça.
biz hep kiracıydık, çok ev değiştirdik çocukluğumdan beri amaBenim babam yaslı adam bır kere onu kandırmaya çalışmıs bız olmasak belkı de ınanacaktı. Bu evın degerı su kadar bana satsana vs dıye üçte bır fiyatını soyleyerek.
Adam evı sahiplenmıs hıc çıkma fıkrı yok..15 yıldır yararlandın bıraz da baskası yararlansın .
Babamda evdekı kiracı cıkmadan kendi asla kolay kolay çıkarmaz büyük vukuat olmadıkça.
kiracınız uyanık geçinen bir üçkağıtçıBenim babam yaslı adam bır kere onu kandırmaya çalışmıs bız olmasak belkı de ınanacaktı. Bu evın degerı su kadar bana satsana vs dıye üçte bır fiyatını soyleyerek.
Aynen öyle.kiracınız uyanık geçinen bir üçkağıtçı
aslında onu çıkartabilirsiniz on senesi dolmuş
Tamam işte bu sene yok ama seneye bal gibi çeker emsale bende onu diyorum. Eski kiracı olması bişey değiştirmez seneye.Bu sene dördüncü seneleriymiş, seneye 5 yıl dolacakmış
seneye eski kiracı olmanın önemi yok ama bu sene önemi varTamam işte bu sene yok ama seneye bal gibi çeker emsale bende onu diyorum. Eski kiracı olması bişey değiştirmez seneye.
%100 katılıyorum, çok haklısınBu ama hakedıyo ama o ev eder dıyen kıracılar yuzunden ve gozu ac ev sahıplerı yuzunden oynadı Pıyasa. Sızın oraları bılemem ama bzıım bolgede durum boyle. Cok degıl 5 sne once buralarda eskı evler iççn 500 tl bıle coktu. Yenı evler 1000 ylydı. Sonra ne oldu. Dogalgaz dosedı ama ev eder dıyıp eskı evler bırden 2,3 bıne cıktı. Yenı evlerın sahıplerıde ozmn bızde 5 ten asagı vermeyız dedı. Bulundugum bolge de hatta ılde fabrika yok dercede az. Calısanlar memur degılse sıgorta nerdeyse yok. Tarım işçiliği var. Toprak sahıplerı zaten ev sahıbı dıgerlerı kıracu. Yagmur yagarsa yemıye yok. Aylıklı ınsnalr asgarı ucret alıyor. Ama kıralar buyuk sehırle yarısıyor 40 sneelık daıre oldu suan 17 bın kıra. Eder mı etmez iş ımkanı yok ınsanlar neyle odesın
Hollnda gıbı sosyal konut projesı lazım dıyecem ama o bıle imkansız. Bızım ınsanımız once ac gozlu oldu. Herkes para koparma pesınde. Zamanında toprak satmıs almıs 4,5 daıre calısmıyor onunla gecınıyor. Bu duzn yanlıs
Bedava yer bulmuş bırakırmı?Aynen öyle.
Ev babamın o da kirasını düzenlı veriyor.
Kendı çıkarsa çıkar dıye bakıyor.
Çok müdahele edemiyoruz.
Babamı kullanıyor resmen.
Ah kaç kere dedik.Bedava yer bulmuş bırakırmı?
Hiç kendi kendine çıkarmı hele bu ekonomide.
Şimdi çıksa dünya para ödeyecek .
Kirayı geçtim taşınması depozitosu bir ton para lazım.
Baban fazla iyi niyetli .Kiracının onu kullanmasına izin vermeyin .Yazık günah değilmi baban emekli maaşıyla geçinen bir adam aldığı ne kadardır ki
10 sene doldumu şartsız şurtsuz çıkartılabiliyor.Prosedur nasıl işliyor bilmiyorum am bir avukata ya da emlakçıya danışıp sorabilirsiniz.Evde oturmanı istemiyorum çık git diye ihtarname çeksin.
Ah kaç kere dedik.
Hele annem aşırı kızıyor..
Senı kullanıyor vs dıye diye.
Babam ben cık demem diyor..
Yakında yine zam zamanı gelecek..
10dan fazla yapacağını sanmıyorum.
Görüşme vs yok.Kendi evi sonuçta nasıl çık diyemez anlayamadım.Ailecek görüşseniz samimi olsanız ya da mağdur durumda olsalar anlarımda bu durumda anlayamıyorum.Birde kiracılar karı koca diyorsunuz çoluk çocuk yok kalabalık değiller diyorsunuz.3+1 evde oturacağına gitsin 2+1 de otursun. Baban onu düşünmek zorunda değil .Ona yapacağı iyiliği yapmış zaten 15 senedir. Emekli olarak birazda kendini düşünsün.
Baban şu an her durumda haklı .10 sene bitmiş kiracının direkt çıkması gerekiyor ev boşu boşuna satılacak.Görüşme vs yok.
Babam diyorum ya değişik kafada.
Annem çok uğraştı gıttı konuştu hatta.
Hem eve baktılar babamla.
Annem demiş diyeceğini ama adam babamı bir şekilde acındırarak ikna edıyor.
Annem de sırf bu adam yuzunden evı satacağım yoksa baban asla çıkarmaz diyor.