taahhütname yok tatlım.tahliye davalarıaçılıyor genelde , tahliye taahhütnamesi var ise kısa sürede yok ise uzun süre devam ediyor. Ev sahibi çıktıktan sonra daha yüksek meblağlara verebileceğini bildiği için inanın avukatlık ücreti umurlarında olmuyor. Pandemi sonrasında sulh hukuk mahkemelerinde şuan tahliye davaları patlamış durumunda , davacı geçte olsa kazanıyor .
bu sizin düşünceniz , büyük kareyi görmek istemediğinizden. Eğer ki çıkartmak istiyor ise sizce aleyhine olacak şeyleri mi gerekçe sunar ? avukatlık mesleğinde de kendi içinde dalları var , bu işin pirine denk geldiğinizde lehine olacak konularla ilerler . Hafife alıp bilmeden sıfır okuryazarlık demeniz çok nahoş doğrusu. Kiracıya olanlar olmasın diye iki kelam ettim. Ev sahibi iyi niyetli midir yoksa kötü niyetli mi bilemem ama dava konusunda bir kaç yıl davacı üzülür bitmedi diyerek sonucunda da kiracı üzülür. Dava giderleri , vekalet ücreti derken , kararı yazılır yazılmaz da bir icra takibi yapıştırırlar + sana masraf . üzücü bir durum şahsen...yani mevzuata dair sıfır okuryazarlık ile bu kadar oluyor işte. TÜFE oranında zam yapıldı ve ev sahibi de kirayı beğenmeyerek dava açtı diye davayı kazanabileceğini sanıyor, hanımefendi.
bu sene geçen seneki kiranın %25'ine tekabul eden miktarını bankaya, kalanını elden verecek şekilde yapmamızı istedi.siz kirayı banka şubesine mi yatırıyorsunuz? benim aklıma -nedense- direkt olarak bu soru geldi
tamam neyi gerekçe sunacak onu söyleyin biz de bilgilerinizi duymuş olalım.bu sizin düşünceniz , büyük kareyi görmek istemediğinizden. Eğer ki çıkartmak istiyor ise sizce aleyhine olacak şeyleri mi gerekçe sunar ? avukatlık mesleğinde de kendi içinde dalları var , bu işin pirine denk geldiğinizde lehine olacak konularla ilerler . Hafife alıp bilmeden sıfır okuryazarlık demeniz çok nahoş doğrusu. Kiracıya olanlar olmasın diye iki kelam ettim. Ev sahibi iyi niyetli midir yoksa kötü niyetli mi bilemem ama dava konusunda bir kaç yıl davacı üzülür bitmedi diyerek sonucunda da kiracı üzülür. Dava giderleri , vekalet ücreti derken , kararı yazılır yazılmaz da bir icra takibi yapıştırırlar + sana masraf . üzücü bir durum şahsen...
bu sene geçen seneki kiranın %25'ine tekabul eden miktarını bankaya, kalanını elden verecek şekilde yapmamızı istedi.
biz de kabul ederek bu sene öyle ödedik.
onun öncesinde hep bankadan ödendi.
niye bunu sorma ihtiyacı hissetiniz? altında ne yatıyor?
bunun önemli bir konu olduğunun farkında olduğum için sormak istedim size, niçin sordunuz diye
kira olarak yazıyorumbanka yoluyla ödemeyi almıyorsa vergisini de vermiyordur. Türkiye'de ev sahiplerinin bilinen en büyük çakallığıdır. hatta bankadan alıyorsa ve sizin "kira" şeklinde açıklama yapmamanız yönünde de salık verdiyse yine vergi kaçırıyordur.
Annesi babası vardır yada kendi çoluğu çocuğu , torunu . Onların taşınacağını öne sürdüğünde uzun süren bir tahliye davası içinde bulabilirsiniz kendinizi . Bunun yapılması çok mu zor hayır , az biraz eşyayı yerleştirir eve , yakının ikemetgahını alır olur biter. Sürekli bankaya mı ödediniz yada bir dönem elden mi aldı , sadece elden ödeme yaptığınız zaman dilimini ele alır , ödemedi der icra takibi açar . sözleşme yok ise de kendisi yazar çizer yine yapar ... İşi yokuş yapmak istediğinizde emin olun yapılır . Sizin ne düzenli ödemenize bakarlar ne de düzgün bir kiracı olmanıza , bir anlık inatlaşmayla çirkeflikleri çıkıverir. Bu arada 10 yıllık icra takipçisiyim. Bu kadar düzgün , dürüst düşünmeyin , kılıfını buluyorlar. Sulh hukuk mahkemelerinde tahliye davaları yığıldı. Konularda kira konusunda anlaşmamazlıktan. Ben sizi yormasınlar sonrasında üzülmeyin diye iyi niyetimle yazdım , seçim tabii sizin.tamam neyi gerekçe sunacak onu söyleyin biz de bilgilerinizi duymuş olalım.
bu kadar emin konuşuyorsanız soruma da net cevap vermeniz lazım.
kaldı ki ben zaten hiç bunun mahkemesiyle uğraşmadan daha kısa bir yola başvurarak tanıdık birine evi satış gösterip beni 6 ayda sepetlemesinin daha kolay olduğunu da söyledim önceki yorumlarımda
ev sahibi kusursuza yakın bir kiracıyı mahkemeye vereceğine evi satar, daha hızlı bir çözüm olur.
söylediğiniz mantıklı gelmiyor. benim aleyhime ne bulabilir? onu konuşun bence.
ben hiçbir zaman çirkeflik yapma peşinde olmadımAnnesi babası vardır yada kendi çoluğu çocuğu , torunu . Onların taşınacağını öne sürdüğünde uzun süren bir tahliye davası içinde bulabilirsiniz kendinizi . Bunun yapılması çok mu zor hayır , az biraz eşyayı yerleştirir eve alır yakının ikemetgahını olur biter. Sürekli bankaya mı ödediniz yada bir dönem elden mi aldı , ödemedi der icra takibi açar sözleşme var ise yok ise de kendisi yazar çizer yine yapar ... İşi yokuş yapmak istediğinizde emin olun yapılır . Sizin ne düzenli ödemenize bakarlar ne de düzgün bir kiracı olmanıza , bir anlık inatlaşmayla çirkeflikleri çıkıverir. Bu arada 10 yıllık icra takipçisiyim. Bu kadar düzgün , dürüst düşünmeyin , kılıfını buluyorlar. Sulh hukuk mahkemelerinde tahliye davaları yığıldı. Konularda kira konusunda anlaşmamazlıktan. Ben sizi yormasınlar sonrasında üzülmeyin diye iyi niyetimle yazdım , seçim tabii sizin.
Oturduğum eve 2 sene önce taşındım. 1400 le başladı kira, sonra 2.500 oldu sonra 3.750 ve geçen ağustosta bizim kiramız 3750 den 17 bine çıktı.başka bir yoruma yazdığım bilgiyi kopyalıyorum:
emsallere tekrar baktım, bir meydan var. buranın en işlek bölgesi, bize de 5 dk yürüme mesafesinde.
oradaki 3+1 ve bizimkinden daha geniş evlerin kirası 20 bin.
yakınlardaki başka evler 2+1 ve bazı 3+1'leri 18lere falan bulmak mümkün.
eşyalı 20 bile gördüm buradan daha uygun bir lokasyonda. bizimkinden daha popüler bir yerdi.
yani emsallerde de bir dengesizlik var ama eli yüzü düzgün ve bizimkinden daha cafcaflı konumda olan meydan dediğim yerde 20 gibi düşünebilirsiniz.
23'e olan da vardı ama çok daha yeni binalar. bizim bina 20 senelik en az. üstelik o çok daha geniş ve ferahtı. epey genişti.
asıl ederi ne olabilir bizimkinin diye düşündüğümde, biraz daha ara sokakta kalması ve o 20 dediklerimden daha az metrekarede olması nedeniyle 19 gibime geliyor.
15 zorlar maalesefzaten az kazanıyorum yani. 15 zorlar ama 12 dedik istemedi.
çok sündüre sündüre 14e falan ikna etmeye çalışmak lazım
13e de yanaşmaz gibi hissediyorum
ben hiçbir zaman çirkeflik yapma peşinde olmadım
sırf canım istedi diye kimseye zorluk çıkarmadım
şu an orta yol bulma aşamasında olmak istiyorum
ama bulamazsak mecburen kullan yasal haklarını diyeceğim. başka çare kalmıyor ki?
eğer gerçekten dediğiniz tarzda şeylere başvurup ben haksız biçimde değil kendimi haklı çıkaracak biçimde açarım davayı derse zaten o aşamaya gelirse
biz de avukata danışıp süreç hakkında profesyonel destek alıp ona göre stratejik adımlar atarız
ama bana gelen en mantıklı yokuş tekniği, evin satışını başkasına yapması ve beni yeni ev sahibine çıkarttırması.
bence bu daha hızlı sonuçlanacak bişey. üstelik beni de kiracı olarak tamamen haksız bırakan bir durum.
yeni ev sahibine resmi yazı çektirir, o da kendisi oturacağı gerekçesiyle beni sepetlemek ister vs
senelerce mahkemede uğraşmaktansa bu daha kısa bir yol.
bilmiyorum adam daha kendi rakamını bile teklif etmedi.
babası istediği oyuncağı almayan küçük bir çocuğun mızmızlanması gibi mızmızlandı resmen telefonda dün.
Gayrimenkul işi yapıyorum doğru.11 bin tl yasalar çerçevesinde olması gereken. benim kafamdan uydurduğum bir rakam değil.
eğer 17 isterse %161 oranında zam yapılmış olacak.
maaşlara maksimum %25-30 oranında artış bekleniyor 2025 için
insanların geliri %25lerde artarken seneye zaten emsal kadar isteme hakkı doğan bir kiracıdan şu an %161 zam istemek normal değil
bu saçmalıkları kabul ede ede bu hale geldiler zaten
geçen sene %136'lık artış yaptı, yasal oran %25 iken sesimiz çıkmadı, itiraz etmedik.
20 dediğiniz rakam zaten şu an emsallerin fiyatı. 20 verecek güçte olsam taşınırım, mantıken.
asgari ücret 17 bin lira iken lüks olmayan bir semtte insanlardan özellikle de eski kiracıdan asgari ücret ve üstü kadar zam istenmez. istenmemeli.
bu saçmalıklara boyun eğe eğe bu hale geldi bu ülke. insanlar birbirini kesme, öldürme noktasında.
mahkemeler ev sahibi kiracı davalarından geçilmiyor.
sizin normal dediğiniz rakamı baz alırsak şu an %161 zam istemek bir kere bile kirasını geciktirmemiş, eksik yatırmamış birinden, zorbalıktır, insanlık dışıdır.
ha ben 2 senelik falan kiracı olsam, seneye emsallere yükseltme ihtimali zaten olmasa o zaman farklı düşünürdüm
ama zaten seneye fazla fazla alabilme hakkına sahip benden. şimdi 17'ye okey desem adam seneye benden yine aynı oranda zam isteme cürretini gösterecek
bu durumda seneye 44 binlere dayamak isteyecek
emsal evler geçen sene 15-16 civarındaymış, bu sene 20-21 falan olmuş
yani çevrede aynı özellikteki evler 1 sene içinde 5-6 bin lira şişmişken seneye benden ne hakla emsallerin de üstünde zam talep edecek bu adam?
böyle bir mantık var mı? siz bu işlerin içinde birisiniz diye biliyorum.
sırf günü kurtarmak için insanlık dışı zam yapabilme özgürlüğünü ona vermek istemiyorum.
sonuçta bu işler yasal bir çerçevede düzenlenmiş durumda.
geçim sıkıntısı hepimizde var. ben de ilerisini düşünmek zorundayım.
geçen sene %136'yı kabul ederek zaten adama psikolojik olarak şu an yasal oranı aşma cürretini vermiş bulunduk
buna ne diyorsunuz?
Kesinlikle anlamasa bile yollayın parayı geçin nota kanun gereği kadar zam yapılmıştır falan yazıpevet ben zaten seneye bu hakkı olduğu için bu sene insanlık edip tüfe'den uzaklaşmaması gerektiğini düşünüyorum.
4 sene boyunca o ne derse ben onu yaptım.
bir kere bari o benim halimden anlamalı ama yok.
anlıyorumGayrimenkul işi yapıyorum doğru.
Bu işin içinde olarak şunu söylemek isterim evden çıkartıldim şu an koli yapıyorum. Sebep Türkiye'de yaşamak isteyen vizyonsuz ev sahibim. Şu an Hurma mahallesinde bulunan bir daire için tam 64 bin tl masraf yaptım. Kira 24 bin. Daha nakliyat gelmedi sıra. Perdesi tülü halısı bana yüz bini bulacak.
Elin evi ne diyim... Ben de 3 senelik evliyim henüz. Sizi anlıyorum komik deme sebebim artık öyle bir kira kalmadı yeni düzende.
Eğer siyasi düzeni ve ülkenin mevcut yapısını eleştireceksek zaten yaşanılacak yer değil bu ülke.
Yaşım 32 babam 65 yaşında. Son aldığı maaş 2003 de en son aldigi maas 1.200 TL ama ev kiramiz 110 tl idi. Beyaz yaka bir adam olarak bizi baktı büyüttü. Şu an aldığı maaş 17 bin evi 16 bin kira. Anormallik ötesi. Ha emekli olduğu zaman 330 alıyormuş ama asgari ücretin üç katini alıyormuş. Düzenin bombok olduğunu biliyor ve farkediyorum.
Ofisimde ağırladığım ev sahiplerinin mağdur olanı da var aç gözlü olanı da...
Nereye varacak biz de onu bilmiyoruz
Bence 15.000₺ verin. Kira bedeli davalarında ise yine kiracıdan yana çıkıyor dava sonuçları geçen ay kayınvalidemin davası sonuçlandı. Binadaki herkes 25-30 bine kiracı olarak otururken kayınvalidemin kira bedeli faize ile beraber 8.500₺ çıktı mal sahibi ile birlikte biz de çok şaşırdık 8.500₺ çıkmasınakızlar selam, çoğu kiracının kanayan yarası o malum konuyu ben de açmak zorunda kaldım şu an.
4 senelik kiracıyız, bu ay kira artışı yapmak lazım. ev sahibi kesinlikle aramadı biz aradık mecburen
asla böyle konularda adım atan birisi değil. neyse bunun bir önemi yok.
2 senedir %25 yasası olmasına rağmen bu oranı asla ciddiye almayarak kendisi ne isterse o oranda zam yaptık. haksızlık olmasın dedik. bu bilgiyi vermek isterim.
şimdi bizim yeni kira yasal tüfe bazındaki orana göre 11 bin TL civarı oluyor. benim kafamdaki düşünce açıkçası, önümüzdeki sene 5 yılı dolduracağımız için zaten emsaller kadar kira istemeye hakkı olacak, bu sene yasal neyse onu yapmak idi.
kendisiyle görüştük, şimdiye kadar gayet tatlı biçimde konuşup uzlaştığımız adam değişmiş resmen.
yasal oranda 11 olan kiranın çok düşük kaldığını hatta komik kaldığını söyledi. karşılıklı birbirimizi düşünmemiz gerektiğini falan söyledi.
ben de kendisine, 2 senedir %25'i uygulamayarak kendisini düşündüğümüzü ifade ettim.
bütçeniz dahilinde teklifiniz nedir dedi, yasal oranın biraz daha üzerine çıkıp 12 teklif ettim. bunu da az buldu.
etraftaki evlere göre çok aşağıda kalacağını söyledi. etraftakiler ne kadar peki? diye sorduğumda rakam vermedi, çok yüksek dedi sadece.
ama ben biliyorum etraftaki evler şu an 20-21 falan. neyse bu rakamı telaffuz etmedim.
emsallere yaklaştırmak gerektiğini düşünüyormuş. ben de kendisine, seneye zaten yasal olarak böyle bir hakkı olacağını söyledim.
benden böyle bir iki kez "yasal oran" yasa" gibi kelimeleri duyunca çok bozuldu, bu konuşma tarzınıza bakınca seneye anlaşabileceğimizi düşünmüyorum falan dedi. bu cümlesine herhangi bir yanıt vermedim.
kendisinin rakam teklif etmesini istedim 2-3 kez en az, asla rakam söylemiyor kızlar.
baktık anlaşamıyoruz, yarın tekrar konuşalım dedik ve telefonu kapadık.
şimdi ben bu durumda inanın ne yapacağımı bilemez vaziyette kaldım.
asla rakam vermemesi aşırı saçma geldi.
kendi konuşmasının bir yerinde bi ara, taşınma masrafları da yüksek gibi bir laf etti.
geçen sene gayet tatlı biçimde konuşup anlaştığımız insan şu an bu şekilde konuştu yani.
ben çok çıkmazda kaldığım için konu açmak istedim, yani şimdi bu adam yine benden teklif bekleyecek, ne söyleyeceğimi bilmiyorum çünkü ne istediğini asla anlamadım. söylemiyor.
emsaller 20 falan olsa 18 mi istiyor anlamadım? ev kesinlikle 18 etmez bu arada.
3+1 ama bir odası karanlık, kullanamıyoruz. nerden baksanız 20 senelik bina. lokasyon fena değil. evin ufak tefek dökülen şeyleri olsa da asla rahatsız etmedik, şurası bozuk yardımcı olun demedik. hep kendimiz hallettik.
yani baş ağrıtan kiracı modelinden değiliz.
şimdi benim stratejik ve akıllı biçimde ne yapmam gerekir bana bir akıl verin. ben uzlaşırız zannederken şu an uzlaşamamış durumdayız.
konuşmasının bir yerinde ben yasal oranı takip etmiyorum gibisinden bişeyler dedi.
siz bu konuşmadan nasıl bir enerji aldınız, biz ne yapsak uygun olur, öte yandan yüksek gelirli bir insan da değilim.
evet şu an taşınmaya kalksam 20den aşağı ev bulamam ve çok masraflı olur, bu kısım doğru.
ama böyle de her sene %100'lerin de üzerinde zam yapmak çok çok saçma anlamlara geliyor, bu durum bana çok yanlış geliyor.
ben şu an bu adama atıyorum 17-18 yapsam seneye ne isteyecek benden? yine %100lerin üstünde istemeye kalksa en az 35-36 yapıyor ki seneye emsaller ne olur bilmiyorum.
geçen sene bu sıralar emsaller 15-16 idi. bu sene 20-21 minimum.
beni doğru yönlendirebilecek yorumlar bekliyorum. sorularınız olursa yorumlarda cevaplarım. ne yapmak doğru olur? nasıl yaklaşayım? akıl verin lütfen.
kendi aklındaki rakamı ısrarla söylememiş olması çok canımı sıktı. bu ne anlama geliyor ya? böyle iş mi olur?
aşırı sinirli olduğumu da belirteyim yani şu an.
tahliye taahüdümüz yok bu arada. yeni eve taşınma durumunda kesin onu da imzalatırlar. her şey karışık. of napıcam
hiç bilmiyorum yaBence 15.000₺ verin. Kira bedeli davalarında ise yine kiracıdan yana çıkıyor dava sonuçları geçen ay kayınvalidemin davası sonuçlandı. Binadaki herkes 25-30 bine kiracı olarak otururken kayınvalidemin kira bedeli faize ile beraber 8.500₺ çıktı mal sahibi ile birlikte biz de çok şaşırdık 8.500₺ çıkmasına
bu da mantıklı bir denklemmiş aslındaDaha 2 senelik kiracıyım.
İlk sene de %25 yapmadım tıpkı sizin gibi.
Bu sene de kendi isteğimle %120 yaptım.
Kira diye tepeme çökmesin diye. 63'e göre yapsam benim de 11 oluyordu.
Sonuç olarak kiram 15 bin. Ben söyledim ve cevap beklemedim. Emsaller 22 24 bin. Ha ben 3 ay önce 15 yaparken emsal 18 19'du.
Evim 30 senelik, muhitim iyi, başımda keko ev sahibi istemiyorum.
Aslında yüz vermemek lazım, ama veriliyor işte.
Az para değil ama 11 de kalmadı ne yazık ki, her evden minimum 2 kişi çalışacak ve birinin maaşı kiraya gitsin denklemi oluştu ülkede.
bu da mantıklı bir denklemmiş aslında
bu seneki tavrı geçen sene göstermiş olsaydı ben de bu dediğin taktiği uygulardım
ama bizimki genelde enflasyonu baz aldığı için (geçen sene hariç ama onda sesimin çıkmama nedeni zamma rağmen uyguna gelmesi ve yumuşak tavrıydı) bu sene de enflasyonu baz alır diye düşündüm
çok ters köşe yaptı
sana nasıl bir tepki verdi peki
yani ona sormadan direkt kendin o miktarı belirlemene bir şey dedi mi
güzel taktik ama ben yapsam yine gözü doymayacakmış gibi hissediyorum ne yalan söyleyeyim
senin taktiği önümüzdeki sene uygulayabilirim belki
emsalleri iyice araştırıp 1-2 bin altında söyleyip cevap beklememe fikri.
Sino ters bi adamsa yanaşmaz biz ilk evlenip kiraya çıktığımızda adam siz memursunuz benim başım kel mi 6 ayda bir zam istiyorum demişti (ilk başta pamuk gibi davrandı), mendaburdan yaka silktik o gazla ev aldık yoksa cesaret edemezdik tonla borç altına girmeye. Sana seneye 18-20 derse ne yapacaksın? Ek bi planın var mı, seneye çıkarsan yine o kirayı+taşınma masraflarını vereceksin başka evlere ne fark edecek.bu da mantıklı bir denklemmiş aslında
bu seneki tavrı geçen sene göstermiş olsaydı ben de bu dediğin taktiği uygulardım
ama bizimki genelde enflasyonu baz aldığı için (geçen sene hariç ama onda sesimin çıkmama nedeni zamma rağmen uyguna gelmesi ve yumuşak tavrıydı) bu sene de enflasyonu baz alır diye düşündüm
çok ters köşe yaptı
sana nasıl bir tepki verdi peki
yani ona sormadan direkt kendin o miktarı belirlemene bir şey dedi mi
güzel taktik ama ben yapsam yine gözü doymayacakmış gibi hissediyorum ne yalan söyleyeyim
senin taktiği önümüzdeki sene uygulayabilirim belki
emsalleri iyice araştırıp 1-2 bin altında söyleyip cevap beklememe fikri.