ev sahibiyle anlaşamamak. istediği rakamı telaffuz etmeyen ev sahibi??

sino2023

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
31 Temmuz 2023
4.484
10.470
kızlar selam, çoğu kiracının kanayan yarası o malum konuyu ben de açmak zorunda kaldım şu an.
4 senelik kiracıyız, bu ay kira artışı yapmak lazım. ev sahibi kesinlikle aramadı biz aradık mecburen
asla böyle konularda adım atan birisi değil. neyse bunun bir önemi yok.
2 senedir %25 yasası olmasına rağmen bu oranı asla ciddiye almayarak kendisi ne isterse o oranda zam yaptık. haksızlık olmasın dedik. bu bilgiyi vermek isterim.
şimdi bizim yeni kira yasal tüfe bazındaki orana göre 11 bin TL civarı oluyor. benim kafamdaki düşünce açıkçası, önümüzdeki sene 5 yılı dolduracağımız için zaten emsaller kadar kira istemeye hakkı olacak, bu sene yasal neyse onu yapmak idi.
kendisiyle görüştük, şimdiye kadar gayet tatlı biçimde konuşup uzlaştığımız adam değişmiş resmen.
yasal oranda 11 olan kiranın çok düşük kaldığını hatta komik kaldığını söyledi. karşılıklı birbirimizi düşünmemiz gerektiğini falan söyledi.
ben de kendisine, 2 senedir %25'i uygulamayarak kendisini düşündüğümüzü ifade ettim.
bütçeniz dahilinde teklifiniz nedir dedi, yasal oranın biraz daha üzerine çıkıp 12 teklif ettim. bunu da az buldu.
etraftaki evlere göre çok aşağıda kalacağını söyledi. etraftakiler ne kadar peki? diye sorduğumda rakam vermedi, çok yüksek dedi sadece.
ama ben biliyorum etraftaki evler şu an 20-21 falan. neyse bu rakamı telaffuz etmedim.
emsallere yaklaştırmak gerektiğini düşünüyormuş. ben de kendisine, seneye zaten yasal olarak böyle bir hakkı olacağını söyledim.
benden böyle bir iki kez "yasal oran" yasa" gibi kelimeleri duyunca çok bozuldu, bu konuşma tarzınıza bakınca seneye anlaşabileceğimizi düşünmüyorum falan dedi. bu cümlesine herhangi bir yanıt vermedim.
kendisinin rakam teklif etmesini istedim 2-3 kez en az, asla rakam söylemiyor kızlar.
baktık anlaşamıyoruz, yarın tekrar konuşalım dedik ve telefonu kapadık.

şimdi ben bu durumda inanın ne yapacağımı bilemez vaziyette kaldım.
asla rakam vermemesi aşırı saçma geldi.
kendi konuşmasının bir yerinde bi ara, taşınma masrafları da yüksek gibi bir laf etti.
geçen sene gayet tatlı biçimde konuşup anlaştığımız insan şu an bu şekilde konuştu yani.
ben çok çıkmazda kaldığım için konu açmak istedim, yani şimdi bu adam yine benden teklif bekleyecek, ne söyleyeceğimi bilmiyorum çünkü ne istediğini asla anlamadım. söylemiyor.
emsaller 20 falan olsa 18 mi istiyor anlamadım? ev kesinlikle 18 etmez bu arada.
3+1 ama bir odası karanlık, kullanamıyoruz. nerden baksanız 20 senelik bina. lokasyon fena değil. evin ufak tefek dökülen şeyleri olsa da asla rahatsız etmedik, şurası bozuk yardımcı olun demedik. hep kendimiz hallettik.
yani baş ağrıtan kiracı modelinden değiliz.
şimdi benim stratejik ve akıllı biçimde ne yapmam gerekir bana bir akıl verin. ben uzlaşırız zannederken şu an uzlaşamamış durumdayız.
konuşmasının bir yerinde ben yasal oranı takip etmiyorum gibisinden bişeyler dedi.
siz bu konuşmadan nasıl bir enerji aldınız, biz ne yapsak uygun olur, öte yandan yüksek gelirli bir insan da değilim.
evet şu an taşınmaya kalksam 20den aşağı ev bulamam ve çok masraflı olur, bu kısım doğru.
ama böyle de her sene %100'lerin de üzerinde zam yapmak çok çok saçma anlamlara geliyor, bu durum bana çok yanlış geliyor.
ben şu an bu adama atıyorum 17-18 yapsam seneye ne isteyecek benden? yine %100lerin üstünde istemeye kalksa en az 35-36 yapıyor ki seneye emsaller ne olur bilmiyorum.
geçen sene bu sıralar emsaller 15-16 idi. bu sene 20-21 minimum.
beni doğru yönlendirebilecek yorumlar bekliyorum. sorularınız olursa yorumlarda cevaplarım. ne yapmak doğru olur? nasıl yaklaşayım? akıl verin lütfen.
kendi aklındaki rakamı ısrarla söylememiş olması çok canımı sıktı. bu ne anlama geliyor ya? böyle iş mi olur?
aşırı sinirli olduğumu da belirteyim yani şu an.
tahliye taahüdümüz yok bu arada. yeni eve taşınma durumunda kesin onu da imzalatırlar. her şey karışık. of napıcam

Son düzenleme:
15 teklif edin.
17 derse,bakın biz 12 teklif etmiştik siz 17.
Ortada buluşalım deyin, bakalım ne diyecek.

Büyük ihtimalle 2025 Mart ayında buna benzer bir konuyu ben açacağım :))
3 yılı aşkındır kiracıyim. Normalde kendi evimiz de var ama lokasyon olarak çok uzak olduğu için ve ise gidip gelirken zorlanırız diye kirada oturmayi tercih ettik. Bu eve gectigimizden beri 3. ev sahibimiz. İlk eve girerken sözleşmemiz vardı, o devam ediyor zaten. Ben bu zamana kadar her yıl neredeyse yüzde 100 zam yaptım. Şimdi Mart ayında yüzde 100 zam yapsam bile takriben su anda sizin dediğiniz rakama tekabül eden bir tutar olacak. Hadi biraz daha artırdık 15 yaptım diyelim. 1 kuruş daha fazla veremem. Benim kendi kiracim da oturduğu sitede herkesten çok daha uygun bir kiraya oturuyor. Maddi olarak gerçekten zor durumda oldugunu bildiğim için bu benim inisiyatifimde olan bir şey. Kaldı ki ben yasal olarak elimden gelenin fazlasını yapmış ve yapacak isem ve bu da ev sahibime uymazsa o zaman mahkemeye verebilir. Siz 15 deseniz sizi zorlar mı? Benim size de onerebilecegim tek şey budur.

15 makul geldi banada eğer seneye taşınmayı düşünmüyorsanız orta yolu bulmaya çalışın derim 20 bin emsali varsa 15 i kabul eder . Taşınmak da çok masraf çünkü depozito kira emlakçı nakliye derken

Zaten iyi niyetli bir yaklaşım göstermişin ama ev sahibinin o niyette olmadığı çok aşikar. Yasal zamı uygula ve bir sene boyunca bu şekilde devam et bence. Geçen ay mecburen taşınmak zorunda kaldım ve inanılmaz fazla bir masraf oldu, başka eve taşınmak maddi manevi çok zorluyor insanı. Bu eve 23000 liraya girdim ve üç senelik tefe tüfe oranına göre artış yapacağımıza dair sözleşme imzaladık. Ev sahipleri yakında canımızı isteyecekler, o duruma geldi ülkece. Şimdi zaten ev sahipleri bir senelik sözleşme imzalamaya başladılar, her sene ev değiştirecek insanlar sanırım. Devlet buna bir el atmazsa çoğu insan çok fazla madur olacak.

Seneye maddi durumunuzda ciddi bi değişim olmayacaksa anlaşmaya bakın. 11bin gerçekten çok komik bi rakam 11e ev mi kaldı ev sahibi bu konuda haklı. Enflasyon sadece kiracılara yok sonuçta. Ben senelerce kirada oturduğu ev için sonradan yok karanlıktı kötüydü denmesini çok saçma buluyorum 4 senedir ak paktı şimdi mi kötü oldu bu yaklaşımda kötü bence.
15bin teklif edin, 19-20 binler abartı ama 11de az gerçekten.

15 teklif edin bence. En azından kavga gurultusuz 1 sene daha geçirirsiniz. Seneye emsale çekme hakkının olacagınıda bence çok dillendirmeyin. Bu sene makul bir rakam olursa belki seneye emsale çekmez.

Tamam eski kiracisiniz 20 teklif etmeyin ama 11 olan yerede 12 demeyin dusuk kaliyor cok. 14 - 15 diyin bari. Suan kiracıyim bende ben 40a oturuyorum ust katim 20 ye onun ustundeki 11 e oturuyor ama ev sahipleriyle dusman oldular bu mevzudan ne huzur kaldi ne bise.

15 teklif edin.
17 derse,bakın biz 12 teklif etmiştik siz 17.
Ortada buluşalım deyin, bakalım ne diyecek.
emsallere tekrar baktım, bir meydan var. buranın en işlek bölgesi, bize de 5 dk yürüme mesafesinde.
oradaki 3+1 ve bizimkinden daha geniş evlerin kirası 20 bin.
yakınlardaki başka evler 2+1 ve bazı 3+1'leri 18lere falan bulmak mümkün.
eşyalı 20 bile gördüm buradan daha uygun bir lokasyonda. bizimkinden daha popüler bir yerdi.
yani emsallerde de bir dengesizlik var ama eli yüzü düzgün ve bizimkinden daha cafcaflı konumda olan meydan dediğim yerde 20 gibi düşünebilirsiniz.
asıl ederi ne olabilir bizimkinin diye düşündüğümde, biraz daha ara sokakta kalması ve o 20 dediklerimden daha az metrekarede olması nedeniyle 19 gibime geliyor.
bu durumda 14 için şansımı sonuna kadar zorlamaktan yanayım.
ben çok stratejik davranma amacında olduğunu düşünüyorum özellikle kendisinin rakam telaffuz etmemesi buna delalet.
ya zaten amacı orta yolda buluşmak ama rakam teklif etmeyip saçma sapan belirsiz konuşması bu oyunu çok bozuyor bence
kartları açık oynamaması beni tiksindirdi. adam gibi söyle değil mi?

başka bir yoruma yazdığım bilgiyi kopyalıyorum:
emsallere tekrar baktım, bir meydan var. buranın en işlek bölgesi, bize de 5 dk yürüme mesafesinde.
eşyalı 20 bile gördüm buradan daha uygun bir lokasyonda. bizimkinden daha popüler bir yerdi.
yani emsallerde de bir dengesizlik var ama eli yüzü düzgün ve bizimkinden daha cafcaflı konumda olan meydan dediğim yerde 20 gibi düşünebilirsiniz.
23'e olan da vardı ama çok daha yeni binalar. bizim bina 20 senelik en az. üstelik o çok daha geniş ve ferahtı. epey genişti.
asıl ederi ne olabilir bizimkinin diye düşündüğümde, biraz daha ara sokakta kalması ve o 20 dediklerimden daha az metrekarede olması nedeniyle 19 gibime geliyor.

15 zorlar maalesef zaten az kazanıyorum yani. 15 zorlar ama 12 dedik istemedi.
çok sündüre sündüre 14e falan ikna etmeye çalışmak lazım
13e de yanaşmaz gibi hissediyorum

Seneye zaten emsale çekmek isteyecek yasal olan ne ise onu yapın bence 100 lira fazla vermeyin
yasaldan bahsettiğim an aşırı aşırı rahatsız oldu
inanılmaz rahatsız oldu ama
azıcık bilgili olduğumu anlaması yetti uyuz olmasına
böyle konuştuğunuz sürece seneye anlaşamayız falan dedi.

Kasım 2024 zam oranı Google da %62 çıkıyor, siz neye dayanarak %11’i teklif ettiniz?

Merhabalar bir hukukçu olarak yazıyorum. TÜFE oranı ne ise onu yatırın. Başka bir hakkı yok. Dilerse dava açsın birşey yapamaz. Bizim ev sahibimiz de arttırmak yüzde 250 zam yapmak istedi etraftaki insanlar sadece ev sahibin hakki olduğunu düşünüyor ama size bir haberim var kiracının da hakları var

başka yoruma verdiğim bilgiyi ekleyeyim emsale konusunda:

15 bütçemi çok zorlayacak maaş zamları düşük olacak zaten
mideme kramp girdi nasıl geçineceğiz
taş mı yiyelim
seneye taşınmayı düşünür müyüm bilmiyorum açıkçası.
onun zamanı geldiğinde etraftaki evlere de bakarım, maddi durumuma bakarım bunun cevabı şu an bende yok açıkçası

Kasım 2024 zam oranı Google da %62 çıkıyor, siz neye dayanarak %11’i teklif ettiniz?
%11 teklif etmedim, bu söylediğiniz en güncel orana göre 11 bin TL oluyor, beğenmediği için 12 teklif ettim çok düşük dedi.
11'in yanına bin TL diye yazmadığım için karışık olmuş, düzelttim şimdi.

Yani aslında dört senedir oturduğun evi de birdenbire b*klamaya başlama bu sefer adam derki beğenmiyorsa çık evimden beğendiğin bir ev bul. 11-12 gerçekten düşük bir kira. Emsal kiralar 19-20 civarı ise 15 uygun olacaktır. Evde oturuyorsunuz evde bir düzeniniz var, ev sahibiyle huzurun kaçmasın hiç tavsiye etmem çok kötü örnekler gördüm. Taşınmak senin için pahalıya patlayacak belli ki o yüzden uzlaşmaya bak. Daha ucuza bir ev buluyorsan iki tarafta birbirine huzursuz etmesin çık. Ama taşınmak senin için bir seçenek değilse uzlaşmak en doğrusu. Seneye kim öle kim kala, zaten seneye emsal kiraya çekecek en fazla

Tamamdır açıkçası yanlış anlamışım %11 bayağı haksızlık gibi gelmişti bana da. Umarım orta yolu bulursunuz.

bunu ben de düşündüm
ama biz hiçbir zaman işi yokuşa süren kiracılardan olmadık
mahkemeye vermesi durumunda haklarımın farkındayım
bence kendisi de benim haklı olduğumun farkına varsın
lakin seneye emsal miktar isteme hakkı olduğu için bu seneki kira için uğraşmaya değer mi bilemedim
ben yasal konulardan bahsettiğimde fazlasıyla rahatsız oldu. yasal oranları takip etmiyorum dedi
tek taraflı düşünmemek gerektiğinden bahsetti
insanların orta yol bulduğundan. taşınmanın zor ve masraflı olduğundan.
bahsettiğiniz yöntemi uygulamak da bir seçenek ama orta yol bulamazsa mecburen uygularım, kendisine de mahkemeye verebilirsin şeklinde rest çekebilirim ama bu en son seçeneğim olur
nitekim ben her zaman insanlık etmekten yana oldum
aman huzur bozulmasın hem benim hem de onun cebine uysun diye düşündüm
2 senedir %25in çok üstünde zam yaptı gık demedim, arıza çıkarmadım
hatta kendisi %25 yüzünden yasalardan korktuğu için bu sene kiranın yarısını elden ödememizi istedi ona da ses etmedim, hadi gönlü olsun dedim
ama bu sene çok zam istediği için asla elden ödemeyeceğim bir lirasını bile.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…