Aslında hayat çok pahalı.Sebze meyvelerde geçen yılla bu yıl arasında bile bariz fiyat farkı var .Yaşadığımız şehirler farklı doğal olarak masraflar da farklı. Açıkcası aylık mutfak masrafı 1000 tl ye fazla deyince herkes, ben bizimkini yazmaya çekindim.Çocuk varsa hele çok normal geldi bana.Bunun içinde sadece gıda yoktur.Deterjanı,peçetesi,tuvalet kağıdı,havlu peçetesi,yüzey temizliyiciler vs. de vardır.Ben sağlık konusunda çok pimpirikliyim. Aldığım ürünlerin sağlıklı olması 1. öncelik fiyat sonrasında gelir. Tabiki her şey maddi durumla alakalı ama gıdadan kısıp,sağlıksız markalara yönelip sonrasında biriktirdiğim paraları doktorlara harcamayı istemem.İndirime giren ürünler mesela...kısa sürede bitiremeyecekseniz depo yapmayın bayanlar.Çünkü son kullanma tarihine 1 hafta,1 ay kalmış ürünler genelde indirime girer.Sezonu biten ürünler ya da...Bunlardan 3-5 paket alıp ekonomi yapmak isterken vücudunuza vereceğiniz zararları bir düşünün.Aldığınız ürünlerin barkod kod numaraları üzerinden üretildiği tarihi ya da kullanımına kaç ay kaldığını bulabilirsiniz.Ben bunu genelde kozmetik ürünlerde yapıyorum.İnternet üzerinde satılan şampuan,duş jeli,diş macunu vs. gibi ürünlerin son kullanma tarihleri yazmıyor ama kod okuma sistemini netten takip ederek sürelerinin ne denli geçmiş olduğunu görebilirsiniz.Tabi bunlar ucuza satılıyor ama zararları büyük ve bir çok insan da bunları bilmeden kullanıyor.Egzamadan,sedefe,saç dökülmelerine vs. bir çok hastalığa davetiye çıkıyor.Bir de aldığınız çaylara dikkat edin lütfen.Bazen zarar görmektense hiç içmemek,tüketmemek daha iyidir.Affınıza sığınarak yazdım bunları yoksa tabiki hayatın zor,gelirlerimizin kısıtlı olduğunu biliyorum.Kim istemez aldığı her şeye titizlikle dikkat etmeyi,her şeyin organiğini almayı...Bunların farkındayım amacım sadece farkında olmayan ve imkanı olan varsa bu konular hakkında farkındalığı arttırmak.
Konu başlığını açan arkadaşa gelince;bence ev ekonomisini yiyeceklerde kısıtlamaya giderek değil de elektrik,su,giyim-kozmetik alışverişi tarzı ihtiyaçlardan kısarak yapabilirsiniz.Bir ara evim şahane programında bir bayan dikkatimi çekmişti.Akşam 10 dan sonra çamaşır bulaşık makinesini çalıştırır,ütüsünü de 10 dan sonraya bırakırmış.Akşam yatmadan tüm prizden fişleri çekermiş.(prizdeyken bile düşük de olsa elektrik harcarmış güya)Ampüllerin hepsi tasarrufluymuş falan böylece faturalarını yarı yarıya indirmiş.Tabi bu akıllı saati olanlar için geçerlidir sanırım.Kıyafet almazmış her mevsim.Dışarıda hiç yemek yemezlermiş.Kuaföre gitmezmiş.Böylece birikim yapıp ev bile almışlar.Şaşırmıştım ama yapan yapıyor demekki.