İşe girerken tam olarak nasıl anlaştı eşiniz? Yani resmiyette belirtilen çalışma saatleri farklıysa bu konuda şikayette bulunun. Ki mesai yapıp karşılığını almıyormuşsunuz bu bile şikayet etmek için bir sebep bence. Sektörü hiç anlamam ama yinede yasal olarak aslında daha farklı işlemesi gerekiyor bence. Dava etseniz?
ah ah... ise girerken eski isyerinde cok yogun calistigini ailesine vakit ayiramadigini ve cok bunaldigini bu yuzden de is degistirdigini ifade etti aslinda. Burda da cok yogunuz ama belli bir sistemde calisiyoruz o yuzden saatlerimiz oynamiyor son 2 yilda sadece bir kere sabahlamamiz gerekti demisler. Ve kaldiginizda mesai ucreti yok ama karsiliginda verilen izinler tatmin edici demisler. Burda calisan eskiden beri tanidigi arkadaslari da var aslinda, onlar da hep rahat oldugunu dile getiriyorlardi. Ama anladigimiz kadariyla durum soyle:
Esim isine sadik ve temiz is cikaran biri. Firmaya basladigindan beri gozlemledigi su ki: onlarin yaptigi is bir ekip isi, atiyorum bir reklam isi geldi biri animasyonunu biri sesini hazirlayacak ki esime teslim etsin esim de efekt kismini halletsin. Fakat isyerlerinde oyle cay saati yemek molasi gibi kavramlar yok. Amac herkesin elindeki isi bitirmesi sadece. Butun gun kafeteryada cay sigara icenler var diyor. Aksam uzeri calismaya geciyolar ve malzemeleri onlar gec verdigi icin esimin de isi gec saate kaliyor.
Herkes gec cikiyor aslinda, ama bundan rahatsiz degiller digerleri. Bogaz manzarali bir villada calisinca keyfi keyfi is yapiyorlar cogu zaten bekar ve yalniz yasiyor eve gitmek gibi dertleri yok.
Esim isini hemen halledip yaptigi icin de gelen tum acil isleri esime yikiyorlar ne de olsa o haleder diye...
Dava etse (ki eski isyerinden de bu yuzden ayrildi etse orayi ederdi) tekrar meslegini yapma ihtimali kalmaz ne yazikki. Suan calismak zorunda maddi olarak.
Bu kadar yogun tempoya adamcagizin aldigi maas 6bin. Hem de koskoca İstanbulda. Cok uzuldum. İstanbulda yasayan akrabalarim var,hemen hemen hepsi evet cok calisiyor ama maaslari cok yuksek. Esinizin sektorunde sehir de degistirilmez. Ne desem bilemedim,ama bu sekilde uzun yillar calisamayacagi kesin. İlerisi icin baska bir planiniz var mi? Gozden kacirmis olabilirim sizin mesleginiz nedir? Atiyorum 5 sene sonra daha kucuk bir yere yerlesip siz calissaniz esiniz cocukla ilgilense biraz evde dinlense mesela mumkun mu? Ben olsam oyle yapardim. Arada bir ebeveynin dinlenmesi gerekir,bu da ancak isten cikarsa mumkun
Bizde esim serbest calisiyor. Saat kavrami yok. 5 senedir evliyiz,bazen gunde 20 saat de calistigi oldu. Yapacak bir sey yok,bizde ne kadar calisirsan o kadar para kazaniliyor cunku
benim meslegim aslinda modelistlik ancak ben 11 yildir modelist ogretmenligi yapiyordum. Aldigim maas onun yarisi kadardi. Haziran ayinda ne yazikki belediye degisimiyle 2500 kisi isten cikarildik yasal haklarimiz verilmedi. Ayrica evden yuruttugum bir e ticaret butik tasarim atolyem var ancak bir suredir orasi da durgun. E ticareti canlandirirsam belki getirisi olabilir ancak o da uzun vade ve yatirim istiyor. Fakat bende de yatirim yapacak bir butce suan icin yok...
6 bin için bu kadar hırpalanmak çok kötü gerçekten.
Parayı küçümsemiyorum elbet, ben o kadar kazanmıyorum zaten ama bu şekilde çalışmak da insanlık dışı. Bu kadar mesaiye en az iki katını alabilmeliydi ki en azından maddi redaha ulaşılsın.
Allah yardımcınız olsun gerçekten üzüldüm durumunuza.
esimin maasini duyan oooo cok kazaniyomus diyo, ama gercekten bu calisma icin devede kulak kalir ancak. Kaldiki eski isyerinde 2700 e calisiyodu bir yil oncesibe kadar sartlari yine bu sekildeydi. Dayanamiyorum cikicam dedikce patronlar 3.5 yapti sonra 5 yapti sonra 6 yaptilar... yani bu kazandigi parayi bile ocak ayindan beri kazaniyor zaten oncesinde cok daha az aliyordu. Yine de maas artsa bile calisma saatleri katlanilir olmadigi icin ayrildi baska firmaya gecti orda da ayni seyle karsilasti.
Esiniz kendisi icin serbest calisamaz mi?Bu kosullar cok ama cok kötü.Bir gün yigilip kalirsa cok daha kötü olacak.Cok üzüldüm sizin icin.Madem meslekte aranan birisi kendi calisma kkosullarini belirlayip calismasi mümkün olabilmeli.
onu arastirdik ama cok zor. Soyle ki en az 20-30 binliralik bir bilgisayara ihtiyaci var ve kullandiklari programlar cok pahali lisansli olmak zorunda. Ayrica sirketlete fatura kesmek zorunda ki bu da freelance is piyasasindaki fiyatlara bakinca aldigi maasa denk geliyor yani atiyorum 30 binliraya 3 aylik bir proje icin anlasti kdv sgk dustugunde aldigi para kadar kaliyor elinde. 3 aya bolunce...
6 bin bu kadar yoğun ve düzensiz bir çalışma için çok az gerçekten. Eşinizin psikolijisinin bozulması, bu durumun evliliğinize olumsuz yansıması da normal maalesef.
Medya sektörünü bilmiyorum ama işinde aranan biri bu şartlarda çalışıyorsa diğer çalışanların vay hâline. Ülkenin ekonomik ve iş durumunu da düşününce şuan için yapabileceği birşey yok gibi gözüküyor.
Eşimin de yoğun, evde telefon görüşmelerinin de geçtiği, yurt içi, yurtdışı seyahatlerinin olduğu bir mesleği var ama hafta sonu çalışmıyor,mesai bitimi çok fazla oynamıyor ve maaşı bu yoğunluğu kaldıracak ve tatmin edecek düzeyde en azından.
evet, cunku piyasada osten anlayancok az insan var. Hele ki ciddiyetle is yapan vs. Bu sektorde bir 10 yil sonra cok daha fazla kazanir eminim. Ama calisma saatleri duzelmez ve bu tempoya ne kadar dayananilir ki insan?
Eşim polis ne çalışma saati belli ne günü haftasonu diye bir kavramı yok ben de çalışıyorum sabah 6 da evden çıkıyorum eşim daha gelmemiş okuyor çoğu zaman ben eve gelince de uyuyor oluyor sonra da uyanıp işe yetişiyor o evdeyse ben işte oluyorum bazen günlerce eve gelmiyor falan filan... İkiniz çalışsanız daha zor ama diyorlar ya mecbur ekmek parası diye maaşı da 6000 bile değil eşimin başka şeyler desem banlanacağım diye demiyorum
Allah sizin de yardimciniz olsun evet biliyorum abim de bir donem polislik yapmisti calisma kosullarindan dplayi birakmisti. Ama olaganustu hallet disinda 2 gun valisiyorsa 2 gun evdeydi izni vardi yani sadece duzensizdi.