Dış Görünüş Meselesi ve Beni Bekleyen Sorun

Böyle bir durum nasıl insanin doğrudan tercihi olabilir ? Elbette gittiğimde sortumu kotumu giymek isterim ama o ailenin de konu komşu eşi dostu akrabası var. Benden dolayi rahatsız olsunlar istemem. Bu ortamına uygun davranmak işte. Ayni özeni bekliyorum. Ben dikkat ediyorum diye elbette onlar da dikkat etmek zorunda değil, zaten zorunlulugu tartişmiyoruz. Bunu hesap edip gelmek onların insafına kalmis. Ben nasıl duyarlı davranıyorsam aynı duyarlılığı bekliyorum. Bu mecburiyet değil, duyarlılık. Onlar nasıl değişime kapalıysa ve o saatten sonra değiştirmeyiz diyorsak ben de aile bireylerimin fikirlerini tek tek degistiremem neticede. Ama ortada şöyle bir fark var. Ben onlara uyum sağlamak için çaba harcıyorum. Nişan kiyafetim ile bile. Rahatsız olmamaları için her şeyi yapıyorum. Bu duyarlılığıma karşı , nereye geldiklerini bilerek bir nebze duyarlılık bekliyorum

Zaten dile getirmem. Konuyu açarken almak istediğim fikir şuydu, ablası ve kiz kardeşi burada Ankara da yaşıyor ve buraya uygunlar ( Kendi memleketlerinde oraya uygunlar). Ablası ve kiz kardeşi bunu hesap edip en azından anne ve babasını yönlendirirken mi acaba diye fikir yürütülmesini istedim.

Doğrudan tercihidir tabi, neden doğrudan tercihi olmasın. Belli şartları göz önünde bulundurarak tercihinizi siz yaparsınız. Neden şort giydiğinizde oranın insanlarını rahatsız edesiniz, ediyorsanız da bu neden normal olsun? İnsanların giyimlerinden rahatsız olunması bana göre yanlıştır. Olsa olsa siz bakışlardan dolayı rahatsız olursunuz. Bakışlarla rahatsız eden taraf olmayın ama bence.

babasının o güne özel kafasına şal dolamamasi ( evin içinde tuhaf oluyor)

annesinin aşırı renk cümbüşü yerine yine kendi tarzında elbiseyi giyip daha sade tonlar seçip kuşaklar sarmamasi

Bir anda çok aşırı dikkat çekici parçaları bir araya getirmek

Bakın ne kadar yadırgamışsınız onların kendi kıyafetlerini, şehrin içinde öyle giyinmek size göre çok çok garip. Bana göre değil. Aynı dili konuşamıyoruz o yüzden.
Sizin merakınıza da fikrim, bence kendileri gibi gelirler. Tabi kendimden pay biçerek söylüyorum bunu, ben orada bir nişana düğüne katılsam, kendi kıyafetlerimle katılırdım. Ama sizin umduğunuz gibi olma ihtimali de var tabi, şehirli gibi giyinme ihtimali.
Ama bence, kafamdaki şal ya da belimdeki kuşak dikkat çekiyor, bari bunları çıkarayım demezler. Ya kendi şıklıkları ile gelirler, ya da uyum sağlamak için tamamen farklı tarz ile. Ortasını bulayım, biraz sadeleştireyim demezler bence, onlara göre dikkat çekici Olmadığı için.

Geleneksel giyinmeye alışık yaşlılara müdahale edemezler
Ki bu onlar için yadırganacak birşey değil çok gurur duydukları birşeydir
Bu kıyafetlerden dikiyorum ben
Arkadaşlar geleneksel deyince
Şalvar paçalı don zannetmişler
Bu kıyafetler 7 binliraya kadar çıkan
Hani kilolarca altının takıldığı yörenin kıyafetleri
Biraz zor sizin bu hassasiyetinizi anlamaları
Yöre insanını tanıyorum
Değerlerine çok düşkünler

Konuyu başından beri takip ediyorum. Bence sizin yanlış eşleştirdiğiniz bir konu var kafanızda. Özellikle alıntılamak istedim. Sizin karşı taraftan denk olduğunuz kişi erkek arkadaşınız. Yani siz dikkat ederseniz aynı dikkati ondan bekleyebilirsiniz sadece. Ben dikkat ediyorsam ailesi de etsin birbirinin karşılığı değil bir kere. Ailenizin karşılığı da erkek arkadaşınızın ailesi. Yine de birbirlerine müdahale edebilirler mi artık yorum yapmak istemiyorum ki zaten kimse özenmeden gelirler demedi daha acaba bir de bu açıdan mı baksanız konuya?

Hanim efendi ankara sort için uygun değil çünkü soğuk bi yer ayrıca istediği kadar etnik giyinsinler çok merak ediyorum iskoç bi sevgiliniz olsaydı ve babası etek giyip gelseydi bu kadar dert edermiydiniz. ayrıca sizin anlamadığınız sey su ki bu insanlar koyun postu da giyip gelebilirler yani yaşamları neyse öyle gelecekler bu onların en doğal hakkı ve kesinlikle evrensel moda akımına uymadıkları için çok şanslısınız bence farklı kültürler inançlar iyidir zengin kılar. Ayrıca medeniyet örtüsü dediğimiz şey insanları olduğu gibi kabul etmekten geçer. Uzayda yaşamı da bulsa dünyanın en zengini de olsa bi insan, başka bi insanı farklı atfediyorsa benim gözüm de hiç bi değeri yoktur. Siz modernlite içerisine maalesef tutsak kalmışsınız beni yanlış anlamayın ama bu davranışı kim sergilerse sergilesin sonradan görme insan davranışıdır bu psikolojide, yani sonradan kazandığınız bi özelliği ya da yetiyi bozmaması adına herşeyin o yetiye uygun olması gerektiğini hisseden davranış. Oysa ki zaten kendinizde olan bisey olmuş olsaydı modern görünmeli bana yakışmalı algısı olmazdı çünkü siz zaten ne olursa olsun modern bi insan olduğunuzu bilirdiniz o yüzden bence relax yaşayın.

Son düzenleme:
Netice itibarıyla 37 sayfada konu sahibinin bakış açısında ufacık bir fark olmadı. 100 sayfada olsa birşey değişmeyecek.

Umarım sevgilinizin ailesi soğuk, nereden çıktı bunlar bakışlarına maruz kaldıkları bir ortamda misafir olarak ağırlamazlar.

yillar once bir arkadasim farkli kulturde biri ile evlenecekti.
Sevgilisinin ailesi onlar bizi begenmez falan diye dusunuyorlarmis, bir sekilde arkadasimin ailesinin kulagina gitti bu durum.
Arkadasimin babasi, kendisini amca gibi severim, o kadar kizdi ve sinirlendi ki neredeyse istemeyi iptal edeceklerdi. Ben oyle bir insan miyim, ben insanlari siniflandiran biri miyim diye gurlemisti zamaninda.

Ne oldu, isteme oldu, bir taraf biraz o yone kaydi, diger taraf biraz bu yone kaydi, muhabbete fenerbahce de eklenince isteme cok cok keyifli gecti, aileler cok siki fiki degiller ama gorusmeleri gereken durumlarda da ortak konulardan muhabbet edip keyifli vakit gecirebiliyorlar.

Kulturler arasi cok farklilik varsa ilk tanismayi nispeten az insanla yapmak daha iyi olacaktir.

Bakin ben sizi haksiz bulmuyorum. Ben de benzer istek arzu icinde olurdum. Nisanimda dugunumde karsi tarafin da alisilageldik, benim ailemde gordugim gibi giyinmesini isterim. Bu cok dogal bir istek.

Lakin diyorum ki yapabileceginiz bir sey yok. Boyle bir beklentiniz olabilir ama sevgiliniz agiz arama esnasinda bile onlar oyle deyip gectiyse elinizden bir sey gelmez.

Sizin kendi ailenize calismaniz lazim.

Siz de onlara uymak zorunda değilsiniz. Bu konuda size müdahale etme hakları olmadığı gibi, sizin onlara uygun giyinmeniz de bir lütuf değil. Ben olsam "nişan-düğün benim, istediğimi giyerim" der geçerim. Evlenmek için seçtiğim adamın ailesinin kişisel görüşlerine göre kıyafet seçecek değilim. Onun ailesi de benim kişisel görüşlerime göre giyinmek zorunda değil.

Şort giydiğimde garip karşılanacak bir yere gidiyorsam şort giymem. Ama bunun sebebi "aman şort giyip insanları rahatsız etmeyeyim, uyumlu olayım, onların düzeni bu" diye düşünmem değil, kendimi korumak istemem.
Başkalarının giyimine karışma hakkını kendinde gören insanların yargılayıcı bakışlarıyla, saçma sapan sözleriyle, tacizleriyle uğraşmak istememem.
Benim şortumu kaldıramayan ortam, dağ taş değil çünkü, insanlar. Ve o insanlar kendilerinde bu haddi görmese hiçbir sorun kalmaz aslında.
Modernlik, anlayış, uyum, açık fikirli olmak dediğimiz şeyler konulduğumuz kaba göre şekil almak değil, insanları kendi kalıplarımıza sokmamaya çalışmaktır.

Beklediğiniz değişimi neden sevgilinizin ablasının, kardeşinin sağlamasını umuyorsunuz onu da anlamadım. Sevgiliniz de şehirde yaşıyor, o da yöresel giyinmiyor. Onun dert etmediği şeyi kardeşlerinin dert etmesini bekliyorsanız boşuna bekliyorsunuz bence.

Bence de kendi ailesiyle aynı yapıda bir aile görme beklentisi normal. Ama o zaman beklentilerine uygun olan insanla evleneceksin. Bunun başka çözümü yok.

Olay sadece kıyafet de değil. Bu adamın ailesi 3-5 kişiden oluşmuyor herhalde.
İstemede annesi babası daha sade giyindiler diyelim. Peki nişan? Düğün?
Anneanne, babaanne, amcalar, teyzeler, dedeler? Onların giyimleri ne olacak?
Düğünde çalacak müzikler, çekilen halaylar ne olacak?
Ne bileyim, birileri elinde mendil, üstünde şalvarı, puşisiyle ortada çılgın atmayacak mı?
Rengarenk elbiselerle halaya durmayacak mı kimse?
Annesi babası sade giyinince ne olacak ki? Dert eden bunları da dert eder.

şimdi beni kınayacak insanlar illa ki çıkacaktır, ama acı gerçek ki maalesef sorun olur.
siz evleniyorsunuz ve aileleriniz de evleniyor. bu lafı belki 7484 kez duymuşuzdur. o sebeple ailelerin de birbiriyle anlaşması ve uyum sağlaması çok büyük bir şart.

önceki erkek arkadaşımın ailesinin giyimi anlattığınız gibiydi. (şalvar vs.) dediğiniz gibi benim ailem de sizin aileniz gibi, giyim tarzı bakımından. neyse nasip olmadı. başka sorunlar da vardı.

şimdi düşünüyorum da; evlenseydik zaman içinde onun ailesi belki kendini tuhaf hissedicekti. ortada yadırgama, ayıpsama gibi durumlar olmasa bile en ufak bir şeyi kafaya takıp, farklılaştırma durumu vs olucaktı. bence bu durumu üstü kapalı veya açık bir şekilde eşinizle ve akrabaları ile konuşun.

Evet ailem böyle değil işte. Bunu anlatmaya çalışıyorum ve maalesef ailemizi secemiyoruz

Evet gerçekten yapacak bir şey yok. Ailemi alıştırmaya çalışacağım ama bilemiyorum ne kadar başarırım
Karşı ailenin de abla ve kız kardeşin bir nebze bu durumu dusuneceklerini umut ediyorum sadece.

Ay evet gerçekten real hayatta her şey anlattiginiz gibi ilerliyor sanki. Bazen burada herkes başka dünyanın insanı gibi davranıyor. Uğraşmak istemediğim için dediğiniz şey aslında tam olarak bir Türkiye gerçeği, bambaşka kılıflar bulmaya lüzum yok. Nereye giderseniz bir nebze uyum sağlamak zorunda hissediyoruz herkes gibi.

Evet gerçekten yapacak bir şey yok. Ailemi alıştırmaya çalışacağım ama bilemiyorum ne kadar başarırım
Karşı ailenin de abla ve kız kardeşin bir nebze bu durumu dusuneceklerini umut ediyorum sadece.
Sizi üzmek istemem ama anne babalarının kıyafetinden gocunmuyorlarsa -ki gocunmuyorlardır- abla ve kızkardeş böyle düşünmez. Burada bile çok kişi size katılmadı onlar niye öyle düşünsün? En fazla şehirli gibi giyinip gelebilir hepsi küçük bir ihtimal, önceden de böyle yapıyorlarsa ama öyle sizin dediğiniz gibi baba başına bunu takma, anne beline bugünlük bunu dolama falan gibi anlamsız yönlendirmelerde bulundurmazlar. Erkek arkadaşınız gibi düşünüyorlardır muhtemelen.

Çok yorum var hepsini okuyamam sadece ilk mesaj için yazıyorum. Erkek arkadaşınızın ailesi Maraş dondurmacısı kostümü mü giyiyor bu kadar sorun haline gelen giyimlerinin ne olduğunu gerçekten merak ettim. Sizin yapabileceğiniz tek şey insanları giyimine göre yargılayan, modları düşen ve gününüzde bu yüzden sorun yaratacak yapıda ailenizi eleştirmeniz olur.

Türkiye gerçeği deyip neden sinirleniyorsunuz ki? Bir şeye kılıf bulduğum yok. Buna çanak tutanlar sizsiniz işte, yazımda gayet net belirtmiştim ama anlamak istememişsiniz.
Evet ben bazı yerlerde "rahatsız edilmemek için" şort giymiyorum, sizin de o rahatsızlık verenlerden bir farkınız yok. Tek farkınız şehirde yaşıyor olmanız.
Şehirde, kasabada, köyde, her yerdesiniz; evet maalesef Türkiye gerçeği.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…