- 16 Mayıs 2020
- 584
- 635
- 23
- Konu Sahibi birzerdali
-
Böyle bir durum nasıl insanin doğrudan tercihi olabilir ? Elbette gittiğimde sortumu kotumu giymek isterim ama o ailenin de konu komşu eşi dostu akrabası var. Benden dolayi rahatsız olsunlar istemem. Bu ortamına uygun davranmak işte. Ayni özeni bekliyorum. Ben dikkat ediyorum diye elbette onlar da dikkat etmek zorunda değil, zaten zorunlulugu tartişmiyoruz. Bunu hesap edip gelmek onların insafına kalmis. Ben nasıl duyarlı davranıyorsam aynı duyarlılığı bekliyorum. Bu mecburiyet değil, duyarlılık. Onlar nasıl değişime kapalıysa ve o saatten sonra değiştirmeyiz diyorsak ben de aile bireylerimin fikirlerini tek tek degistiremem neticede. Ama ortada şöyle bir fark var. Ben onlara uyum sağlamak için çaba harcıyorum. Nişan kiyafetim ile bile. Rahatsız olmamaları için her şeyi yapıyorum. Bu duyarlılığıma karşı , nereye geldiklerini bilerek bir nebze duyarlılık bekliyorumSiz oraya gittiğinizde neden oraya uygun giyinme ihtiyacı hissediyorsunuz? Kendiniz rahat edebilmek ve ortama uyum sağlayabilmek için. Oraya uygun giyinmeseniz ve insanlar tarafından yadırgansanız hoş olur mu? Olmaz. Her ikisi de sizin tercihiniz olmalı.
Şu halde nişanınıza -size göre- uygun giyinip giyinmemek de onların tercihi olmalı. Tıpkı oraya gittiğinizde oraya uygun giyinmeyi kendiniz için istediğiniz gibi, onların buraya uygun giyinmesini de yine kendiniz için istiyorsunuz. Siz dikkat edeceksiniz diye onlar da dikkat etmek zorunda değil ki. Kaldı ki insanlara kıyafet gibi konularda laf söylemek şöyle dursun, psikolojik baskı yapmak, hoşnutsuzluğu hissettirmek bile doğru değil.
Siz gittiğiniz yere uygun giyinmeyi tercih ediyorsunuz, ben de mesela nereye gidersem gideyim giydiğim kıyafet oraya uygun olmasa bile yadırganmamayı, kıyafetim ile yargılanmamayı diliyorum. Oraya uygun giyineceksem bile bu benim tercihim olmalı, sözel ya da psikolojik herhangi bir dayatma ile olmamalı. Aynı ortama beraber katılsak ve bu ikimizin de alışkın olmadığı bir ortam olsa, siz ortamına göre giyim tarzınızı değiştirdiniz ama ben değiştirmedim diye bana farklı mı bakacaksınız? Yadırgayacak mısınız?
Bir de önceki sayfalarda arkadaşlar yazmıştı, erkek arkadaşınız Hint, Afrikan vs oldaydı yine bize uygun giyinsinler diyecek miydiniz diye. Onların kültürel kıyafetini şehirde bu kadar yadırgayacak olmanız bir ötekileştirme söz konusuymuş gibi hissettiriyor. Kısacası aslında bunların hepsi özgürlükle ve özgürlüğe bakış açımızla ilgili biraz.
Zaten dile getirmem. Konuyu açarken almak istediğim fikir şuydu, ablası ve kiz kardeşi burada Ankara da yaşıyor ve buraya uygunlar ( Kendi memleketlerinde oraya uygunlar). Ablası ve kiz kardeşi bunu hesap edip en azından anne ve babasını yönlendirirken mi acaba diye fikir yürütülmesini istedim.Hakkarinin yöresel kıyafetleri mi
Bu geleneksel kıyafet dediğiniz
Bunu dile getirirseniz eminim hiçte hoş karşılamayacaklar
Aman gelinimiz moderen ona uyalım yerine
Bu kız asimile olmuş bizden ve kültüründen utanıyor diyecekler
Ve buda ilişkinize yansıyacak
Eğer bahsettiğim yöreyse iki düşün bence
Böyle bir durum nasıl insanin doğrudan tercihi olabilir ? Elbette gittiğimde sortumu kotumu giymek isterim ama o ailenin de konu komşu eşi dostu akrabası var. Benden dolayi rahatsız olsunlar istemem. Bu ortamına uygun davranmak işte. Ayni özeni bekliyorum. Ben dikkat ediyorum diye elbette onlar da dikkat etmek zorunda değil, zaten zorunlulugu tartişmiyoruz. Bunu hesap edip gelmek onların insafına kalmis. Ben nasıl duyarlı davranıyorsam aynı duyarlılığı bekliyorum. Bu mecburiyet değil, duyarlılık. Onlar nasıl değişime kapalıysa ve o saatten sonra değiştirmeyiz diyorsak ben de aile bireylerimin fikirlerini tek tek degistiremem neticede. Ama ortada şöyle bir fark var. Ben onlara uyum sağlamak için çaba harcıyorum. Nişan kiyafetim ile bile. Rahatsız olmamaları için her şeyi yapıyorum. Bu duyarlılığıma karşı , nereye geldiklerini bilerek bir nebze duyarlılık bekliyorum
babasının o güne özel kafasına şal dolamamasi ( evin içinde tuhaf oluyor)
annesinin aşırı renk cümbüşü yerine yine kendi tarzında elbiseyi giyip daha sade tonlar seçip kuşaklar sarmamasi
Bir anda çok aşırı dikkat çekici parçaları bir araya getirmek
Geleneksel giyinmeye alışık yaşlılara müdahale edemezlerZaten dile getirmem. Konuyu açarken almak istediğim fikir şuydu, ablası ve kiz kardeşi burada Ankara da yaşıyor ve buraya uygunlar ( Kendi memleketlerinde oraya uygunlar). Ablası ve kiz kardeşi bunu hesap edip en azından anne ve babasını yönlendirirken mi acaba diye fikir yürütülmesini istedim.
Konuyu başından beri takip ediyorum. Bence sizin yanlış eşleştirdiğiniz bir konu var kafanızda. Özellikle alıntılamak istedim. Sizin karşı taraftan denk olduğunuz kişi erkek arkadaşınız. Yani siz dikkat ederseniz aynı dikkati ondan bekleyebilirsiniz sadece. Ben dikkat ediyorsam ailesi de etsin birbirinin karşılığı değil bir kere. Ailenizin karşılığı da erkek arkadaşınızın ailesi. Yine de birbirlerine müdahale edebilirler mi artık yorum yapmak istemiyorum ki zaten kimse özenmeden gelirler demedi daha acaba bir de bu açıdan mı baksanız konuya?Ben dikkat ediyorum diye elbette onlar da dikkat etmek zorunda değil, zaten zorunlulugu tartişmiyoruz. Bunu hesap edip gelmek onların insafına kalmis. Ben nasıl duyarlı davranıyorsam aynı duyarlılığı bekliyorum. Bu mecburiyet değil, duyarlılık.
Hanim efendi ankara sort için uygun değil çünkü soğuk bi yer ayrıca istediği kadar etnik giyinsinler çok merak ediyorum iskoç bi sevgiliniz olsaydı ve babası etek giyip gelseydi bu kadar dert edermiydiniz. ayrıca sizin anlamadığınız sey su ki bu insanlar koyun postu da giyip gelebilirler yani yaşamları neyse öyle gelecekler bu onların en doğal hakkı ve kesinlikle evrensel moda akımına uymadıkları için çok şanslısınız bence farklı kültürler inançlar iyidir zengin kılar. Ayrıca medeniyet örtüsü dediğimiz şey insanları olduğu gibi kabul etmekten geçer. Uzayda yaşamı da bulsa dünyanın en zengini de olsa bi insan, başka bi insanı farklı atfediyorsa benim gözüm de hiç bi değeri yoktur. Siz modernlite içerisine maalesef tutsak kalmışsınız beni yanlış anlamayın ama bu davranışı kim sergilerse sergilesin sonradan görme insan davranışıdır bu psikolojide, yani sonradan kazandığınız bi özelliği ya da yetiyi bozmaması adına herşeyin o yetiye uygun olması gerektiğini hisseden davranış. Oysa ki zaten kendinizde olan bisey olmuş olsaydı modern görünmeli bana yakışmalı algısı olmazdı çünkü siz zaten ne olursa olsun modern bi insan olduğunuzu bilirdiniz o yüzden bence relax yaşayın.Konunun özeti " ama baktım ki Ankara buna uygun bir yer değildi "cümlesinde yatıyor. Hepimiz gördüğünüz gibi bir şekilde ortamına uyma zorunluluğu hissediyoruz. İnsan olmanın getirisi bu. Ben de bunu anlatıyorum. Ayrıca yine söylüyorum konu şalvar değil, aşırı etnik ve folklorik bir giyim tarzı
Bakin ben sizi haksiz bulmuyorum. Ben de benzer istek arzu icinde olurdum. Nisanimda dugunumde karsi tarafin da alisilageldik, benim ailemde gordugim gibi giyinmesini isterim. Bu cok dogal bir istek.Sizin beni anlamadığıniz nokta şu, ben de onların olduğu bölgeye gittiğimde " kendimce şık olduğunu düşündüğüm" kiyafetimi giymek yerine onların kültürüne uygun, onları rahatsız etmeyecek şekilde giyinecegim. Gelinligi bile orası için ayrı seçiyorum. Yani benim özenli, şık anlayışım dışında "ortamın, özenli şık" anlayışına daha uygun olmaya çalışacağım. Bakın yüzde yüz olacak demiyorum, yüz de yüz de beklemiyorum. Ben kendimden elden geldiğince vericem, çünkü ortamına uygun olmam gerektiğini düşünüyorum, onlardan da aynı şekilde elden geldiğince ortamına uygun olmalarını bekliyorum.
Böyle bir durum nasıl insanin doğrudan tercihi olabilir ? Elbette gittiğimde sortumu kotumu giymek isterim ama o ailenin de konu komşu eşi dostu akrabası var. Benden dolayi rahatsız olsunlar istemem. Bu ortamına uygun davranmak işte. Ayni özeni bekliyorum. Ben dikkat ediyorum diye elbette onlar da dikkat etmek zorunda değil, zaten zorunlulugu tartişmiyoruz. Bunu hesap edip gelmek onların insafına kalmis. Ben nasıl duyarlı davranıyorsam aynı duyarlılığı bekliyorum. Bu mecburiyet değil, duyarlılık. Onlar nasıl değişime kapalıysa ve o saatten sonra değiştirmeyiz diyorsak ben de aile bireylerimin fikirlerini tek tek degistiremem neticede. Ama ortada şöyle bir fark var. Ben onlara uyum sağlamak için çaba harcıyorum. Nişan kiyafetim ile bile. Rahatsız olmamaları için her şeyi yapıyorum. Bu duyarlılığıma karşı , nereye geldiklerini bilerek bir nebze duyarlılık bekliyorum
Bakin ben sizi haksiz bulmuyorum. Ben de benzer istek arzu icinde olurdum. Nisanimda dugunumde karsi tarafin da alisilageldik, benim ailemde gordugim gibi giyinmesini isterim. Bu cok dogal bir istek.
Lakin diyorum ki yapabileceginiz bir sey yok. Boyle bir beklentiniz olabilir ama sevgiliniz agiz arama esnasinda bile onlar oyle deyip gectiyse elinizden bir sey gelmez.
Sizin kendi ailenize calismaniz lazim.
Evet ailem böyle değil işte. Bunu anlatmaya çalışıyorum ve maalesef ailemizi secemiyoruzyillar once bir arkadasim farkli kulturde biri ile evlenecekti.
Sevgilisinin ailesi onlar bizi begenmez falan diye dusunuyorlarmis, bir sekilde arkadasimin ailesinin kulagina gitti bu durum.
Arkadasimin babasi, kendisini amca gibi severim, o kadar kizdi ve sinirlendi ki neredeyse istemeyi iptal edeceklerdi. Ben oyle bir insan miyim, ben insanlari siniflandiran biri miyim diye gurlemisti zamaninda.
Ne oldu, isteme oldu, bir taraf biraz o yone kaydi, diger taraf biraz bu yone kaydi, muhabbete fenerbahce de eklenince isteme cok cok keyifli gecti, aileler cok siki fiki degiller ama gorusmeleri gereken durumlarda da ortak konulardan muhabbet edip keyifli vakit gecirebiliyorlar.
Kulturler arasi cok farklilik varsa ilk tanismayi nispeten az insanla yapmak daha iyi olacaktir.
Evet gerçekten yapacak bir şey yok. Ailemi alıştırmaya çalışacağım ama bilemiyorum ne kadar başarırımBakin ben sizi haksiz bulmuyorum. Ben de benzer istek arzu icinde olurdum. Nisanimda dugunumde karsi tarafin da alisilageldik, benim ailemde gordugim gibi giyinmesini isterim. Bu cok dogal bir istek.
Lakin diyorum ki yapabileceginiz bir sey yok. Boyle bir beklentiniz olabilir ama sevgiliniz agiz arama esnasinda bile onlar oyle deyip gectiyse elinizden bir sey gelmez.
Sizin kendi ailenize calismaniz lazim.
Ay evet gerçekten real hayatta her şey anlattiginiz gibi ilerliyor sanki. Bazen burada herkes başka dünyanın insanı gibi davranıyor. Uğraşmak istemediğim için dediğiniz şey aslında tam olarak bir Türkiye gerçeği, bambaşka kılıflar bulmaya lüzum yok. Nereye giderseniz bir nebze uyum sağlamak zorunda hissediyoruz herkes gibi.Siz de onlara uymak zorunda değilsiniz. Bu konuda size müdahale etme hakları olmadığı gibi, sizin onlara uygun giyinmeniz de bir lütuf değil. Ben olsam "nişan-düğün benim, istediğimi giyerim" der geçerim. Evlenmek için seçtiğim adamın ailesinin kişisel görüşlerine göre kıyafet seçecek değilim. Onun ailesi de benim kişisel görüşlerime göre giyinmek zorunda değil.
Şort giydiğimde garip karşılanacak bir yere gidiyorsam şort giymem. Ama bunun sebebi "aman şort giyip insanları rahatsız etmeyeyim, uyumlu olayım, onların düzeni bu" diye düşünmem değil, kendimi korumak istemem.
Başkalarının giyimine karışma hakkını kendinde gören insanların yargılayıcı bakışlarıyla, saçma sapan sözleriyle, tacizleriyle uğraşmak istememem.
Benim şortumu kaldıramayan ortam, dağ taş değil çünkü, insanlar. Ve o insanlar kendilerinde bu haddi görmese hiçbir sorun kalmaz aslında.
Modernlik, anlayış, uyum, açık fikirli olmak dediğimiz şeyler konulduğumuz kaba göre şekil almak değil, insanları kendi kalıplarımıza sokmamaya çalışmaktır.
Beklediğiniz değişimi neden sevgilinizin ablasının, kardeşinin sağlamasını umuyorsunuz onu da anlamadım. Sevgiliniz de şehirde yaşıyor, o da yöresel giyinmiyor. Onun dert etmediği şeyi kardeşlerinin dert etmesini bekliyorsanız boşuna bekliyorsunuz bence.
Sizi üzmek istemem ama anne babalarının kıyafetinden gocunmuyorlarsa -ki gocunmuyorlardır- abla ve kızkardeş böyle düşünmez. Burada bile çok kişi size katılmadı onlar niye öyle düşünsün? En fazla şehirli gibi giyinip gelebilir hepsi küçük bir ihtimal, önceden de böyle yapıyorlarsa ama öyle sizin dediğiniz gibi baba başına bunu takma, anne beline bugünlük bunu dolama falan gibi anlamsız yönlendirmelerde bulundurmazlar. Erkek arkadaşınız gibi düşünüyorlardır muhtemelen.Evet gerçekten yapacak bir şey yok. Ailemi alıştırmaya çalışacağım ama bilemiyorum ne kadar başarırım
Karşı ailenin de abla ve kız kardeşin bir nebze bu durumu dusuneceklerini umut ediyorum sadece.
Ay evet gerçekten real hayatta her şey anlattiginiz gibi ilerliyor sanki. Bazen burada herkes başka dünyanın insanı gibi davranıyor. Uğraşmak istemediğim için dediğiniz şey aslında tam olarak bir Türkiye gerçeği, bambaşka kılıflar bulmaya lüzum yok. Nereye giderseniz bir nebze uyum sağlamak zorunda hissediyoruz herkes gibi.
Evet ailem böyle değil işte. Bunu anlatmaya çalışıyorum ve maalesef ailemizi secemiyoruz
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?