COCUKLAR YARIŞ ATLARI DEGİL

Hoca çok gıcıkmış.:)Evet, aslında hocanın da büyük etkisi var.Mesela İngilizce'yi şarkılarla öğreten bir hoca vardı.Haberlerde çıkmıştı.Herkes böyle olsa keşke.

Ben sayısalcıyım, lise tarih ve felsefe hocalarımın anlattığı dersleri hala hatırlarım. O zamanlar ilgi alanım olmamasına ve sadece haftada 2 saat görmeme rağmen çok kalıcı oldu öğrettikleri.

Yazık valla.İnsan olamamış kişiler başımıza öğretmen kesilmişler.Ben öğretemedim,beceremedim demiyor da neler diyor.

Arkadaşlar önce şu tabloyu bir inceleyin.Öğretmenler sapır sapı dökülüyor.Neyi ne kadar biliyor öğretecek???
Bu tablo öğretmenlerin kendi alanlarıında girdiği sınav sonuçları.Nerede o eski öğretmenler??

Eğitim de öğretmenler de dökülüyor.Her geçen gün içi boşaltılıyor.Bir çok arkadaşın söylediği gibi eğitilen

çocuklar sorgulamayı öğrenir.Sorgulayan nesil istenmiyor.

Bu yoldan iki çocuğu (üniversitedeler) ve onların bir çok arkadaşlarıyla geçmiş bir anne olarak söylüyorum.

Zeka = Akıl değildir. Zeki olmak başka birşeydir, akıllı olmak başka şeydir.

Ben sayısalcıyım, lise tarih ve felsefe hocalarımın anlattığı dersleri hala hatırlarım. O zamanlar ilgi alanım olmamasına ve sadece haftada 2 saat görmeme rağmen çok kalıcı oldu öğrettikleri.

Ben de eşit ağırlık öğrencisi olarak 8 fizik netiyle rekor kırmıştım öss de. Öğretmen önemli.

Her yaz denizde boğuluyor, her kış sobadan zehirleniyoruz. Şu çocuklara yüzme dersi vermek imkansız mı? Sobadan zehirlenmek de matematikle ilgili olsa gerek? Soba konusunda pek bilgim yok?

Hic merak etmeyin. Gayet bilinçliyim. Hangi konular çocuğun yanında konuşulur hangileri konuşulmaz iyi bilirim. Kaldı ki fiilimsileri bilmeden de okuyor, yazıyor ve anlıyorum. Bir edebiyatçı değilim ama fiilimsileri bilmeden de bu yaşıma kadar gelebildim. Üniversite de bitirdim çokta güzel ve başarılı bir işim var. Üstelik işim yazı ile alakalı. Güzel yazar güzel ifade eder ve ifadelerimle anlasilirim.
Ha bu arada ben çocuklarımı asla kıyaslanamam. Oğlum üniversitede, kızım ilk teog da oldukça başarılı bir sonuç aldı. Bu arada her daim test çözmedi. Günde yüzlerce soru da çözmedi. Kendisine iyi sonuç alirsa iyi bir lisede okuyabilecegini ama iyi bir lise olmazsa bunun son olnadigini, kendisinin benim için daha önemli olduğunu söyledim. Hatta daha fazla test çözsün diyen öğretmenine kızım daha önemli dedim. Yalan söylediğimi düşünebilirsiniz. O zaman da size kızımı ve öğretmeninin telefonunu veririm teyit edersiniz.

Üniversite de bitirdim çokta güzel ve başarılı bir işim var. Üstelik işim yazı ile alakalı. Güzel yazar güzel ifade eder ve ifadelerimle anlasilirim
Yani hala anlamıyorum üniversite sınavına giren yazı alanında olan çalışan birisi fiilimsileri bilmeli bence. Dille uğraşmıyorsunuz belki de ondandır bilemem. Ama yani eğitim sistemini eleştirirken kendinizi de düşünmelisiniz bu kadar yıl üniversiteye girmek için sınava çalıştım ettim nasıl fiilimsileri bilmem ya da bana öğretilmez. Hadi oğlunuzun mu kızınızın mı karşısına çıktı bilinçliyseniz eksiklik duyduysanız araştırıp öğrenirdiniz ne bileyim bana garip geldi. Ayrıca da yalan atıp atmadığınızı bilemem teyit etmek için de bir ihtiyaç duymuyorum sonuçta sanal alemdeyiz. Çocuklarınıza başarılar dilerim...

Hakli oldugunuz noktalar cok.. ama soyle de bir durum var, suanki egitim sisteminde hersey proje, hersey kes yapistir projesi.. ben 90 larda coxuk olanlardanim. Biz odev olarak matematik problemleri, okudugumuzu anladik mi, deneyler sorular cevaplar seklinde yapardik.. simdi odev diye verilen hicbir yapici birsey yok. Internetten indir hoop oldu sana odev, kasiklari kartona yapistir oldu yine odev. Bunu da 6.-7. Sinif ogrencisi yapiyor yani... sonra neden sifircilar artiyor. resmen embesil bir toplum yetisiyor, markette paraustu hesabi yapamiyor cocuklar ve bu boyle gidiyor.. okudugunu anlama orani en dusuk ulkelerden biriyiz. Hep bu reformlar sayesinde.. Cocuklarin yaris ati olmalariyla bir alakasi yok, bizim zamanimizda gercek matematik gercek turkce ogretilirdi simdi hepsi fasafiso.

bu dertten çok muzdarip bir anne olarak katıldığım yerler de var, katılmadığım yerler de var.. Yorgun olmasam uzun uzun yazarım ama Finlandiya modelini örnek alsak yeter diyeyim..

İşte ben o fiilimsileri bilmeden de hayatta başarılı olabilirsiniz. Çok elzem değil. Bazen kızım anlatır bana. Eee ben o dediklerini zaten yapıyorum. Tek fark o şeyin fiilimsi olduğunu bilmiyorum. Kaldi ki bilmediğim fiilimsi benim güzel bir üniversite ve güzel bir bölüme girmeme engel olmamış. Hayattaki basarima da engel olmamış.
Bilginin her türlüsü iyidir. Ama TEOG 1. Sınavında neredeyse soruların dörtte birinin buyana ayrılması dehşet verici. Kızım fiilimsilerde müthiş iyi benim bu konuda sıkıntım zaten yok. Ama birkaç arkadaşımın çocukları maalesef bu yüzden Türkçe testinden düşük aldı. Türkçenin katsayısının yüksek olduğunu düşünürsek TEOG puanlarının da ne kadar düşük olacağı ortada.
Bu arada sevmediğim bir konuda bu kadar yazı yazacağım kırk yıl düşünsem aklıma gelmezdi.
Genede zamane çocuklarına aciyorum. Çocukluklarını yaşamıyorlar.

Bende fiilimsileri bilmediği için sasirmaniza çok şaşırdım açıkçası bunda nevarki fiilimsi bilgisi hayatinda olmadan da alanında çok başarılı olabilir.Çok sevdiğim bir yazar var Azra kohen geçtiğimiz yıl kitap serisi milyon sattı hatta şimdi dizisi yapiliyo kadına sordular kitabinizda çok fazla yazım hatası vardı diye.ilgilenmiyorum dedi yazarda edebiyatçı da değilim iddiam yok insanları uyandırmak için yazdım dedi.Çünkü anlamı şekilden önde tutuyodu.yazar olmadığı halde yazmaya çalıştı ve en çok satan olabildi arkadasta gayet işini yapabilir

Bende 90 larda okudum ama ozamanda gerçek matematik fen ogretilmiyordu malesef herşey ezberdi formüller elementler vs.belkide siz o dönemin şanslı ogrencilerindendiniz

Ben aldığım hicbir egitimden pisman değilim. Matematik geometri fizik edebiyat tarih.... hepsi beynimin ayri bölgelerine hitap etti ve ben onlarla icli disli olarak zihnimi gelistirdigimi düşünüyorum. Simdi çoğu konuda kesin bilgilerim olmasa dahi okulda gördüğüm derslerin ışığında kendime bir çözüm yolu ya da en kötü ihtimalle neyin doğru olmadığını bulabilecek yeteneği hissediyorum.

Evet oldukca yorucu tempolu bir sistemimiz var ama yetenekli cocuklari kesfetmek aile ve öğretmenlerin görevi. Benim birkaç arkadaşım yetenek sınavlarıyla yerlesti okullara.

Ya da matematige fene yetenegi olmayan ama spora yetenekli arkadaslarim da kendi yetenekleri ile bir yön çizip ekmeklerini kazaniyorlar. Ki yani okudugum okul da öyle kolej falan değildi bildiginiz mahalle arasnda bir okulda ilkokulum.

Şimdi üniversitede de oldukca kaliteli bir eğitim aldığımı düşünüyorum ve mezun olunca da cok faydali olacagimdan eminim.

Evet sistem eksik vs ama asla gereksiz değil. Ben cok mutluyum,iyi ki o her branştan dersleri görmüşüm onlara çalışmışım o derlseri anlamak icin çaba göstermişim. Keske şu da şöyle olsaydı demiyorum.

Simdi okudugum bölümde matematik görmüyoruz ama ben arada sırf zihnimi rahatlatmak vs için matematik geometri çözüyorum bazen de alıp bi şiiri inceliyorum.

Çalışmayan ya da başarılı olmayan çocuklar varsa etrafınızda sistemden önce bir bakın bakalım etrafı ders çalışmaya öğrenmeye el verisli mi diye, çünkü bu da cok büyük bir etken. Kendimden biliyorum çünkü bazi faktörler odaklanmamda sorun çıkartıyor.

Neyse çok uzattım. Benim açımdan kıssadan hisse: bence okul ya da sistem gereksiz değil ama bazı yönlerden eksik oldugu da aşikar.

Fiilimsiyi de dilbilgisini de saçma buluyor üyemiz ama onu bilmeden de yazıyorum diyor. O zaman sizin eğitim konunuza ters düşer. Kimse bir şey öğrenmesin okula gitmesin o zaman. Dilimizi yabancı dilleri öğrenmeyelim kurallarını bilmeyelim. Üniversite okuyan biri bilmeli ben de kardeşim de biliyoruz yani kime sorsak az çok bilir hatırlar bu basit konu ondan diyorum uzmanlaşmasına da gerek yok. Azra Kohen örneğiniz alakasız popülist yazar derler öylelerine tıpkı bir siteye yazan ergen kızlarımızın şu an yazar geçinmesi gibi. Eski ve çok bilinen yazarların günde ne kadar saat çalışıp yazı yazdığını bilmiyor olsanız gerek... Bir örnek de ben vereyim o halde yazarlardan gidiyoruz. Shakespeare'in İngilizceye birçok kelime kazandırdığı bilinir. Popülist yazarları bana örnek gösterip de bir şey bilmeye gerek yok canım işte hepimiz bir yere geliyoruz yahu diyip eğitim sisteminden dem vurmayın konunuzla ters düşüyorsunuz...

O ülkelerin şöyle bir avantajı var; nüfus sayıları bizden az. Bizim gibi nüfusu çok fazla olan ülkelerde ya eleme sistemi olacak ya da çok daha fazla üniversite açılacak. Fazla üniversite açılmasında sakınca yok ama tek bir şartla; nitelikli olacaklar. Bunun için de yetişmiş eleman gerekli. O zaman rekabet ortamı yine olur ama iş sahasında olur. Eleme iyinin de iyisini seçmek için yapılır.

Aynı şeyi savunuyorum az eğitim verdiklerinden yakinsaydim hakliydiniz ama aksine çok fazla gereksiz ve boş verdiklerinden yakiniyorum anlamı oldurduklerinden ezberden gittiklerinden bahsediyorum.cok fazla kurallarla bişey katmadan hep hafızayı makine gibi islediklerinden bahsediyorum.bu durumda fiilimsilere vb şeylere takilmayip arkadaşın yapabildiklerini desteklemem yerinde oluyor.

Fazla üniversite açılmasında sakınca yok ama tek bir şartla; nitelikli olacaklar.
Çoğu üniversite nitelikli değil ki. Her şehre üniversite açılarak çok mu güzel bir şey yapıldı sanki. Mezun olduklarında daha çok işsiz piyasaya düşmüş oldu. İstihdam artarsa üniversite fazlalığının bir faydası olur belki o da tüm öğretim görevlilerinin nitelikli olmasıyla başarılabilir...

Farklı deneyimleri olan arkadaşlar paylaşsınlar lütfen. Benim görev yaptığım yerden mi kaynaklanıyor bilmiyorum ama sanki biz daha bir "yarış atı" idik. 90larda çocuk olanlar bilir. Ben o zamana yetişemedim ama ilkokuldan sonra Anadolu lisesi sınavlarına giriliyordu. Ben 3 e geçtiğim sene sanırım kaldırıldı. Daha o zamanlardan başlıyordu sanki rekabet ve eğitim alanında başlıyordu. Şimdi ise rekabet başka şeylere kaydı. Popy olmak gibi, like olmak gibi...Ben mi yanlış yorumluyorum acaba?

Aynı fikirdeyim. Üniversite açılacaksa da liseden bozma değil her şeyiyle üniversite gibi üniversite açılmalı. Nitelikli olmalı yani. Şu anki durum sizin yazdığınızla birebir maalesef.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…