Dinde zorlama bal gibi de var Turkiye'de.. Hem de son yillarda artan bir hizla.. Ayni zamanda, din derken oyle her din veya mezhep de degil, ille de Sunni olacak.. Degil baska dine, baska mezhebe bile hayat hakki yok.. Tam tersine, bol bol asagilama ve dusmanlik var.
Dis ulkelerle karsilastirmissiniz ya.. Ben Amerikadayim. Degil Ihl tipi bir lise, meslek lisesine bile rastlamadim burada henuz. Kimbilir, belki de olmadigi icindir. Cocuklar cocukluktan cikip kendi tercihlerine yonelene dek tek tip egitim var burada benim simdiye dek gordugum. Meslek secimi lise bitip cocuk kendini bildikten sonra, universite duzeyinde. Iste o zaman isteyen herhangi bir meslek uzerine, isteyen din uzerine universite egitimini tamamliyor.
Burada elli cesit din var. Hristiyanlik dahi, hani en yaygin din ya burada, onun bile mezhepleri var. Kim hangi mezhepte ise ona ait kiliseye gidiyor, cocugunu da o kilisede din egitimine yolluyor, okuldan haric kalan zamanlarda, hafta sonlarinda, bir kac saatligine.. Iste Amerika'da cocuklar icin din egitimi dediginiz de bundan ibaret. Dine saygi dedigin de, zorlama yok dedigin de, adalet dedigin de boyle birsey iste.. Ustelik Turkiye'dekinin aksine, burada herhangi bir dine inanan halkin yuzde doksani her hafta kiliseleri dolduruyor, kadin erkek, coluk cocuk.. Yahudiler, Muslumanlarin ve digerlerinin ibadethaneleri bir tarafa, sirf Hristiyanlari dahi ele alsak: Ortodoksu, Baptisti, Katoligi, Predispederiani, Jehova sahitleri, Methodistler, daha sayamadigim bircoklari, herkes kendi sectigi kilisesinde ozgurce... Kendi kilise cemaatinden topladigi paralarla ustelik..