• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Biz hep böyle mi yaşayacağız yani

Babam hem alzheimer hem akciğer kanseriydi. Alzheimer konusunda babaanneden tecrübeli olduğumuz için süreci güzel yönettik ama ilk kez başına gelen için çok zor bir hastalık. Biz dört kardeş ve annemiz beş kişi aylarca sadece babayla ilgilendik. Bu süreçte ben yine aylarca eve uğramadım bile. Böyle zamanda insan en çok hayat arkadaşının desteğine ihtiyaç duyuyor. Eşim en büyük destekçimdi benim, hep yanımda olduğunu, beni anladığını hissettirdi. Bu süreçte onu değil ailemi, babamı düşünmem gerektiğini hep dile getirdi. Sizin gibi davransaydı ben de hırçınlaşırdım muhtemelen. Biz bu süreci birbirimize daha çok bağlanarak aştık, siz aranıza duvarlar örüyorsunuz.
Aramıza duvarlar ören eşim ben değilim. Ben ona güler yüzümü eksik etmedim her şey normal gibi davrandım 4 5 ay ama ama 2 3 haftadır eşim evde sürekli tartışma çıkarır bağırır oldu ben yap yapmıyorsun gel git vs hiçbir şey demeden. Çocuklarınız var mıydı bu süreçte. Onlar olmasa evet bende de bu dedikleriniz olurdu ama onlar varken hayat öyle istediğimiz yaparım dediğimiz gbi olmuyor

Bence böyle zamanlarda iyice kenetlenmeniz gerekir ailenize. Eşinizin babası yerine sizin babanız hasta olabilrdi siz gitmez miydiniz ? Eşiniz problem çıkarsa üzülmez miydiniz ? Kp iniz sadece oğlunu hatırlıyormuş bakın bu yüzden yalnız bırakmak istemiyor. Demiyorum ki eşiniz sizi ve cocuklarınızı yalnız bıraksın örneğin haftasonu bi yere gideceğinizde babanızıda alın yanınıza size yük mü olur ? Eşiniz ailesine değer veriyor bunda sorun yok bence şuan onu hatırlayabiliyorken değerlendiriyor zamanlarını. Daha sonra zaten istesenizde yapamayacaklar. Bırakında hasta babasına destek olsun. Sizde yanında olun bu süreçte. O zaman size saygısı, sevgiside artar..
Ben ona destek oluyorum hep her daim zaten ama o hep kızgınlıkla yaklaşıyor olacak şey mi hiç böyle olunca da hiç kenetlenmek gelmiyor içimden hakaret duydukça ağzına edesim geliyor daha çok yalan değil ama susuyorum hep susuyorum ama konuşacağım onunla yoksa bu süreç beni de içine aldı sürükleyecek

Aramıza duvarlar ören eşim ben değilim. Ben ona güler yüzümü eksik etmedim her şey normal gibi davrandım 4 5 ay ama ama 2 3 haftadır eşim evde sürekli tartışma çıkarır bağırır oldu ben yap yapmıyorsun gel git vs hiçbir şey demeden. Çocuklarınız var mıydı bu süreçte. Onlar olmasa evet bende de bu dedikleriniz olurdu ama onlar varken hayat öyle istediğimiz yaparım dediğimiz gbi olmuyor

Çocuk yok. Ama bunun geçici bir süreç olduğunu anlamanız gerekiyor. Alzheimerli bir hastaya 5 kişi ancak bakabildik biz. Babaannemde sadece annemle babam bakmaya çalıştı annem çok ağır bir depresyona girdi 3 sene onun tedavisiyle uğraştık. Ki babaannem 35 kilo küçücük bir kadındı. Koca adamın neler yapabileceğini tahmin edebiliyorum.

Bu süreç sertleşecek, laftan anlamayacağı dur durak bilmeyeceği bir dönem gelecek, sonra yürümeyi unutacak, sonra çiğnemeyi, sonra yutmayı. Altına yapacak yaptığını yemeye kalkacak, belki bir gün kaçıp kaybolacak. Eşiniz muhtemelen bugünle birlikte geleceğin de stresini yaşıyor. İnsanın yüreğinin sürekli sıkışması çok korkunç bir şey.

Bu tip hastaların kesinlikle evde bakılmaması işinin ehli bir bakım evine yatırılması gerekiyor aslında ailenin de ruh sağlığını koruyabilmesi için. Ama ülkemizde hem maddi hem manevi olarak bu seçenek maalesef çok tercih edilmiyor.

Ben sizi anlıyorum çok haklısınız ama eşinizi de anlıyorum. Çok zor bir süreçten geçiyor. Psikolojisi bozulmaya başlamış.

Şuan eşinize ne deseniz anlamaz sizi duymaz üstüne kavga eder sizle,zor gelir ilerde sizi suçlar bir sure sonra,ailesine söylese eşim böyle diyor zaman ayiracam isim var dese size karşı doldururlar düşman kesilir size,esinizinde orta yolu bulacağını pek sanmıyorum gözü kör devam ediyor gidip gelmeye Allah kolaylık versin,
sizin olaya benzeri yaşadım eşim ailesiyle ilgilenmekten işini ihmal etti batiyorduk,anlayacağı dilden konussamda evinide hep ihmal etti çocuklara bakan var kendi parasida var diye bizi ikinci plana attı hep.suan benim babamda rahatsız eşimin yaptığı gibi yapamıyorum niye çocukları bakamaz sürekli dükkanda ,bıraksam kimse yok guvenecegim.
Eşime bir şey demedim sadece bizi kaybedeceksin görüyorum bunu dedim bir hakaret sonrası onun dışında gitme yapma asla demem zaten vicdansızlık bu mümkün değil böyle birisi değilim bekleyeceğim bakalım zamana bırakacağım biraz ne olacak göreceğiz ama konuşmayı düşünüyorum biraz toplayıp seçim için değil de hakaret ve tavır için

eşinizin bence vakitle ilgili sıkıntısı var. illa ki ailesine bakacak ama kendi ailesini de es geçmemesi lazım. belli ki 2 tarafı idare etmeyi beceremiyor. yapamadıkça da geriliyor.
size de katılıyorum ayrıca kendi çocuklarıyla ilgilenmeyen bir babanın ilerde çocuklarından ilgi görmesi de beklenemez. sürekli olmasa da çocuklarıyla vakit geçirmesi imkansız değil ama eşiniz tüm bunların üstüne bir de gerginlik yaratıyormuş.
Ya sonunda anlayan birileri daha oldu sağolun bu bakıyor bakmasın gidiyor gitmesin meselesi değil benim meselem çocuklarına bana hiç mi hiç zaman ayırmaması ağrıdığı 15 20 dk da da kavga çıkarması bu hiçbir şekilde onu haklı yapmaz

O zaman Kayınpederi yanına al kural koy kimse gelip gitmesin. Böylelikle habire sorun var deyip cağıramazlar hep babasının yanında olacağı icin. Ama dediğim gibi şart koy babayı bahane edip gelmesin kimse zırt pırt
Asla göndermezler gelin bakıyor ik kadın ilgilenmedi derler diye yaptırmazlar bunu zaten bahane ile gelip huzur kaçırırdılar iyice koparız

Çocuklarım varken aynı evde yaşamaya reddedip diğer şeylere karışmazdım. Çocuklarımı kendim getirir götürürdüm. Aynı yaşamayı reddetme nedenim ise gerçekten küçük çocuk varsa öyle bağıran vs çeşitli sorunlar çıkaran biri ile aynı evde olmuyor. Gördüm o durumu. Çocukta kalıcı sorunlar bırakıyor. Ama karşı tarafın da yapacağı bir şey yok. Eşinize muhtaçlar.
Eşime muhtaçlar bunun kesinlikle farkındayım bu sorun değil eşim bize kötü dönüyor bu sorun. Bu yüzden de eşimle konuşmayı düşünüyorum

Ben ona destek oluyorum hep her daim zaten ama o hep kızgınlıkla yaklaşıyor olacak şey mi hiç böyle olunca da hiç kenetlenmek gelmiyor içimden hakaret duydukça ağzına edesim geliyor daha çok yalan değil ama susuyorum hep susuyorum ama konuşacağım onunla yoksa bu süreç beni de içine aldı sürükleyecek
Konuşun konuşmak çoğu şeyi çözer. Bi sorun bakalım belki kendisi de bu süreçte çok yorulmuştur belkide sorumluluklar ağır geliyodur ve tartışdığınızda patlama oluyodur. Yani evlilik meselesi karşılıklı saygı ve sevgiyle ilerler. İyi günlerimiz olduğu kadar kötü günlerimizde var. İnsan en cok böyle zamanlarda destek görmek istiyo. Sizi anlıyorum ama sizde empati yapın lütfen.

Çocuk yok. Ama bunun geçici bir süreç olduğunu anlamanız gerekiyor. Alzheimerli bir hastaya 5 kişi ancak bakabildik biz. Babaannemde sadece annemle babam bakmaya çalıştı annem çok ağır bir depresyona girdi 3 sene onun tedavisiyle uğraştık. Ki babaannem 35 kilo küçücük bir kadındı. Koca adamın neler yapabileceğini tahmin edebiliyorum.

Bu süreç sertleşecek, laftan anlamayacağı dur durak bilmeyeceği bir dönem gelecek, sonra yürümeyi unutacak, sonra çiğnemeyi, sonra yutmayı. Altına yapacak yaptığını yemeye kalkacak, belki bir gün kaçıp kaybolacak. Eşiniz muhtemelen bugünle birlikte geleceğin de stresini yaşıyor. İnsanın yüreğinin sürekli sıkışması çok korkunç bir şey.

Bu tip hastaların kesinlikle evde bakılmaması işinin ehli bir bakım evine yatırılması gerekiyor aslında ailenin de ruh sağlığını koruyabilmesi için. Ama ülkemizde hem maddi hem manevi olarak bu seçenek maalesef çok tercih edilmiyor.

Ben sizi anlıyorum çok haklısınız ama eşinizi de anlıyorum. Çok zor bir süreçten geçiyor. Psikolojisi bozulmaya başlamış.
Eşimin babası da çok zayıf bir adam ama eşim geçende çıkan bir sorun da çok güçleniyor ben bile zor tuttum dedi ben görmedim bilmiyorum o yüzden ama zor bir durum kesinlikle eşime bu yüzden hiç ses etmedim zaten etmiyorum da hakarete bile susuyorum ki asla tahammül etmem anında boşanırım çok ince çizgi benim için bu durum ama susuyorum işte özel durumuna kızlarım var ve onlar asla kavga görmemeli ama bu zamanda gördüler 27 aylık kızım sarılıyor bana sabah tartışan babasını görünce 15 dk da kavga çıkıyor mesela bu da nebilim hoş olmuyor işte bakalım biraz kendi kafamda toplayayım konuşacağım eşimle hatta destek alması için doktor bulacağım yoksa bilmiyorum aksini düşünmek istiyorum ama ben güzel gitmeyeceğini düşünüyorum hayatımızın

Eşimin babası da çok zayıf bir adam ama eşim geçende çıkan bir sorun da çok güçleniyor ben bile zor tuttum dedi ben görmedim bilmiyorum o yüzden ama zor bir durum kesinlikle eşime bu yüzden hiç ses etmedim zaten etmiyorum da hakarete bile susuyorum ki asla tahammül etmem anında boşanırım çok ince çizgi benim için bu durum ama susuyorum işte özel durumuna kızlarım var ve onlar asla kavga görmemeli ama bu zamanda gördüler 27 aylık kızım sarılıyor bana sabah tartışan babasını görünce 15 dk da kavga çıkıyor mesela bu da nebilim hoş olmuyor işte bakalım biraz kendi kafamda toplayayım konuşacağım eşimle hatta destek alması için doktor bulacağım yoksa bilmiyorum aksini düşünmek istiyorum ama ben güzel gitmeyeceğini düşünüyorum hayatımızın

Muhakkak sorunlar çıkıyor aile hayatında. Ben içimdeki sıkıntıyı ağlayarak yansıtıyordum (1 yılın her günü saatlerce ağlamışımdır) eşiniz sinir harbiyle yansıtıyor belli ki.

Doktor çok iyi bir seçenek. Ben hala o dönemin anksiyetesini yaşıyorum maalesef terapi alamadığım için. Annemin başı ağrısa elim ayağım titremeye başlıyor. Çok yara bırakıyor insanda bu hastalık dönemleri. İkna ederseniz şahane olur bence.

Konuşun konuşmak çoğu şeyi çözer. Bi sorun bakalım belki kendisi de bu süreçte çok yorulmuştur belkide sorumluluklar ağır geliyodur ve tartışdığınızda patlama oluyodur. Yani evlilik meselesi karşılıklı saygı ve sevgiyle ilerler. İyi günlerimiz olduğu kadar kötü günlerimizde var. İnsan en cok böyle zamanlarda destek görmek istiyo. Sizi anlıyorum ama sizde empati yapın lütfen.
Belki evet konuşunca olur bir şeyler değişir. Sabah uyandırdığım için tartışıyor mesela düşünün durum bu kadar fena hakaret mesela kahvaltı hazırlıyorum 5 dk yiyor yumurtaya kızıyor peynire bahane buluyor süte koyduğum bal miktarına dönüp bana sen zaten neyi düzgün yaptın diyor şok oluyorum6 tabi buna bile susuyorum ki hırlarım normalde bakalım umarım anlar beni belki destek alır

Muhakkak sorunlar çıkıyor aile hayatında. Ben içimdeki sıkıntıyı ağlayarak yansıtıyordum (1 yılın her günü saatlerce ağlamışımdır) eşiniz sinir harbiyle yansıtıyor belli ki.

Doktor çok iyi bir seçenek. Ben hala o dönemin anksiyetesini yaşıyorum maalesef terapi alamadığım için. Annemin başı ağrısa elim ayağım titremeye başlıyor. Çok yara bırakıyor insanda bu hastalık dönemleri. İkna ederseniz şahane olur bence.
Genelde desteğe açıktır aile terapisi içinde kendisi sunmuştu hep destek alalım bir bilenle konuşalım der her zmaan sorun etmez bence umarım güzel olur bizim için yani mutlu oluruz inşallah. Destek olup yazdığınız için teşekkür ederim.

Kuzu esin geceleri de kendi ailesinin evinde kalsa haftada bir gününü ise size tümüyle ayirsa daha mı iyi olur sence? En azından olduğu bir kaç saat de sana kumtorbasi muamelesi yapmaz belki! Bence eşinin bir kızgınlığı var sana karşı da ..bilemiyorum ben öyle hissettim.Esinin annesi ve kardeşinin , çocukları annene bırakıp gidip kayinpederine bakman yönünde bir beklentileri olabilir mi? Veya oğullarının geceleri de orada kalması yönünde dusunceleri.?

Demek ki o da yıprandı artık. Çıkış yolu bulmaya çalışıyor. Bir tarafta babasi diğer tarafta siz. Adam en sonunda akıl sağlığından olur

Bu konunun haklısı olmaz bence. Sizin tarafınızdan düşününce siz haklısınız ama eşinizin tarafından bakınca evlat olarak o haklı.
Denge kurmak da zor. Allah yardımcınız olsun. Hem sizin hem eşinizin.

Ben bu bakıcı işini başta dile getirdim onlar gibi bir aile bunu yapamazmış hatta eşim ben olsam bana bakmayacaksın yani dedi. Durumı yardım değil başımdan atma gibi görüyorlar kendilerine yapıyırlar yapacaklarını işte sonra bize. Onlar yıpranırken beni de çekiyorlar zaten onları hiç sevmiyorum yani ailesini birde böyle olunca işte daha kötü oluyor iş. Eşimle konuşup orta yolu bulmam lazım
İşte maalesef bu kafalar insanı yıpratıyor. Benim dedem de öyleydi. Bakıcı çağırınca kötülük ettiğini düşünüyordu. Ama bakıcılar çok sayıda böyle hasta gördüğü için daha profesyonel oluyor. Bakımı da daha profesyonel yapıyor. Bazıları hatta hemşire oluyor bakıcıların. Şimdi dedeme bakıcı tuttuk mesela. Yanında teyzem de var. Ne annem ne diğer teyzem kendi evini de ihmal etmeden haftada iki sefer gidip görerek gayet de güzel kotarıyorlar. Ama normal bir insanın demans hastasına bakması hem kendisi için de fiziki ve mental olarak çok yıpratıcı.

Baba bu baba. Tabiki bakacak. Adam bir o kadar daha yaşamayacak. Babası vefat etse yanında olmadığı her dakikanın hesabını sorar size. Sizin babanız olsa ne yapardınız
İnsan olarak en büyük yanılgımiz yaşlıların gençlerden önce öleceğine kesin gözle bakmak. Hayat bu babadan önce oglu da olebilir. Bu kadar sert çıkmaya gerek yok bence. Evet ben de olsam babami gezdiririm ilgilenirim. Ama ne kadar ömrünün kaldığını bilemeyiz belki adam böyle 10 sene daha yaşayacak. O yüzden mecburen bir düzen kurulmalı. Beraber gidilecek yerlere açık havaya vs. Kp de goturulebilir. Hem hava almış olur. Oğlu biraz onunla ilgilenir biraz cocuklarla. Her akşam gitmesine gerek yok ya da gitme görme saatini bazı günler cocuklara göre ayarlayabilir. Kv görümce için çok zor olsa da onlar da biraz sorun çıktığında kendileri idare etmeyi öğrenmeli. Bazen idare etmeliler bazen oğlunu cagirabilirler. Yani güzellikle yapılacak çok şey var en azından denenebilir.

Evdeki ablanın ehliyeti arabası falan yok mu?
Yük sadece eşinize binmemeli.cunku siz de bir ailesiniz.

Back