Aylık mutfak masrafı problemi

bende tasarruf için yazdan bamya taze fasülye vs bol bol dondurucuya atarım ama aklıma takılıyor acaba sağlıksız mı hata mı ediyorum diye
Ben sağlıksız oldugunu düşünmüyorum. Konserve, buzluğa koyma yada kurutma.

Evet son zamanlarda sağlıksız diyenler var ama eskiden hazır konserve çok tüketiliyordu şimdi herkes evde yapınca onlar fazla alınmıyor bence bu söylemler bu yüzden de çıkıyor.
 

ben buzluga bakliyat atmiyorum acikcasi o yuzden bilemem.

sadece eski tarz bez torbalar var. bakliyati onlarda saklarsan guvelenmiyor diye biliyorum. burada defne yapragı diyen olmus. bez torba her daim bulunmuyor cam kavanoza koyup defne yapragi koymayı deneyeceğim bende.

Faydalı bir konu oldu. yeni bilgiler oğrenmis olduk. defne yapragi yontemini denemek istiyorum.
 
Evde yapılan konserve şöyle sağlıksız; en ufak bir aksilikte içinde çok ciddi zararlı bakteri üreyebiliyor. Dikkatli yaparsanız sorun olmaz. Biz bir laborant titizliğiyle çalışıyoruz konserve yaparken
 


hazir konservelerin icine tanpon cozelti dedikleri cesitli kimyasal tuzlarin cozuldugu sula koyularlar ve bizim evde yaptiklarimiza gore bayagi kimyasal iceriyorlar. zaten konserve ve hazir gida fabrikalarinda kimyagerler bu yuzden calisir.

Evde bizim yaptigimiz konservelerin mantigi kaynar kaynar cam kavanoza koyup agzini kapatmak yani havayla temasını kesmek. kaynayan gidanin icinde bakteri olmaz daha kaynarken kapagini kapatip havayla temasini kesince icinde bakteri uruyemez yani bozulamaz.

kanser atlattiktan sonra (10 yıl once) doktorum artik bana hazir konserve urun yemeyeceksin demisti. buna hazir konserve salcada dahil. bu yuzden hep ev yapimı salca kullanirim.
 
konserveden cok korkuyorum ben.her yil bir suru olen haberi goruyoruz.ben domatesi falan kavurup koyuyorum derin dondurucuya
 
Ben domatesi kabuğuyla buzluğa atıyorum, yemeğe kullanmak istediğim zaman suya tutuyorum kabuğu hemen çıkıyor zaten. Böyle sanki lezzeti hiç bozulmamış gibi oluyor.
 
konserveden cok korkuyorum ben.her yil bir suru olen haberi goruyoruz.ben domatesi falan kavurup koyuyorum derin dondurucuya

Bilmem ev konservesinden olen hic duymadim.

simdi soyle bir durum var. mesela bizim apartmanin alt katinda siginak var. kim ne bulduysa doldurmus. eski kiyafet mi dersin eski mobilya mi dersin eski buz dolabimi dersin tabi yıllardir temizlenmiyor. bir kere oğlumun bisikletini koydu diye esim onu almak icin girdim etrafta bocekler cirit atıyor. bir baktim konserveler var dolu konservede var bos yikanmamis konserve siseleride var koymuslar oraya sonra alip evlerine nasil o konserve siselerini mutfaklarina sokacaklar bilmiyorum resmen midem kalktı.

Benim annem yıllarca yapar. bir kere siseleri kaynatir. her seferinde sifir kapak koyar onlari da tertemiz yikar tek tek kurular. Ben annemden baska kimsenin konservesini yemem. ev yapimi salcayı bile annem yaparsa gonul rahatlığıyla yerim annem yapmazsada annemin tanidiğı cok temiz dedigi akrabalarimiz var onlardan alirim. cunku ev yapimi salcayi camasir kaynattiklari kazanlarda kaynatarak yapanlar var.

tabiki herseyin konservesini yapmayiz sadece domatesin yapariz annemle sukur simdiye kadar en ufak zehirlenme bir problem yasamadik.
 
Et tüketiminiz bu düzeydeyse eş dost akraba neyse artık, ortak hayvan kesip stoklamanız çok daha ucuza gelir. Bence bunu bir değerlendirin.
 
Cok tesekkur ederim bütün verilen fikirler için :) fikirlerden yola çıkarak birkaç değişiklik yapıcam alışveriş rutinimde. Toptan alisveris vb..

şoka girmiş şekilde 3000 imkansız yorumu yapıp, iki kişi 1000 tlye herşeyi alıp yiyoruz diyenlere anlam veremedim. Evet herkes bütçesine göre yapıyor alışverişi (ben de alışkanlıklarımızla ilgili çok detay vermedim ama sağlıklı bir beslenme kriterine göre ne kadar olmalı onu öğrenmeye çalışıyordum) ama hepimiz markete gidiyoruz, markadan bağımsız olarak peynirin, tereyağının, balık, etin vs fiyatı ortada. 1000 tl ile iki kişi uc ogun yemek yeniyorsa baya bir kısılmak zorunda oldugunu gosteriyor bu, TÜİK rakamları bile 4 kişilik ailenin beslenmeye ayırması gereken rakamı 3bin küsürlerde gösteriyor. Mecbur kaldigimizda hepimiz minimuma indiriyoruz ihtiyaclarimizi, yedigimiz zeytine bile dikkat ettigimiz gunler olmustur, gelecekte olabilir ya da, ama normal olmadigini kabullenmek gerekir bunun.

Bir de bi kaç tane garip yorum gördüm, çorba yapmak zor mu çorbanı yap iç vs tarzında. Yapmadığımı nereden biliyorsunuz? Haftada iki kere dışarıdan yiyoruz dedim 21 öğünün ikisine tekabül ediyor bu. Yani sizin standartlarinizla ‘ideal ev hanimi’ olamamaktan degil sorunun kaynagi.

Son olarak keşke israf etmeme kaydıyla her istediğimizi alabilsek, yiyebilsek, temel ihtiyaçlarımız için kısmak zorunda kalmasak Hepimiz için daha bolluk içinde günler olur umarım.
 
Et tüketiminiz bu düzeydeyse eş dost akraba neyse artık, ortak hayvan kesip stoklamanız çok daha ucuza gelir. Bence bunu bir değerlendirin.

Onu da koyacak yer sıkıntısı var

Bir de mesela buzluktan çıkıp pişirmek zor yani köfte yapacaksan bile kaç saat önceden çıkacak eriyecek

Yine çözülen haşlamada dahi farklı oluyor

Bir sene kv dem için kurban kesilmişti bize düşen birkaç parça et bile o lezzeti vermedi yani tazeyken güzel de o çözünme işi ette bence lezzeti etkiliyor

Maddi olarak belki haklısınız ama eti fire vermeden işlemek de önemli

Yani bir hayvanın yağı bağırsağı vs değil de genelde tercih edilen yerini kullanıyoruz örneğim kelleden çıkan kıyma ile kuzu döş kıyma aynı olmaz vs
 
Geçinemiyorum yetmiyorr konusu açacaktım ama benden önce davranan olmuş bugün. Bayılıyorumm bu konulara 650 tl aylık mutfak masrafı olan aile bile varmış. Çok müsrifiz kızlarrr çok. Mor sakın o konuya termosları yazma linç ederler seni pinciğini bile bulamayızedit: yanlış konuya yazmışımm çok pardon
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…